Reklama

Reklama

Viva Maria!

  • Francie Viva María ! (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Brigitte BardotováJeanne Moreauová jako zpěvačky, svůdkyně a revolucionářky... Marie Fitzgerald O’Malleyová podědila revolucionářské geny svého irského otce a francouzskou krásu a noblesu své matky. Již v útlém dětství se naučila vyrábět a pokládat bomby a především nenávidět Angličany. Po atentátu, při kterém zahynul její otec, nalezne úkryt a útočiště ve voze potulného cirkusu. Francouzská zpěvačka Marie ji oblékne do ženských šatů a postaví vedle sebe na scénu. Více než francouzské kuplety obou zpěvaček přitahují muže všech společenských a věkových kategorií svádivé kostýmy a vnady, o kterých se jim v životě ani nezdálo. V zemi zuří revoluce a v Marii (té irské) se probudí její anarchistická krev a smysl pro spravedlnost. Ta druhá Marie nemůže zůstat pozadu a navíc se zamiluje do vůdce vzbouřenců. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (68)

kaylin 

všechny recenze uživatele

I když se na první pohled zdá, že "Viva Maria!" bude obyčejná taškařice, nenechte se zmást. Tenhle film je rozhodně promyšlenější, než se zdá. Plakát sice evokuje skutečně "vybroušenou zábavu, na druhou stranu ženy za rotačním kulometem rozhodně vypadají slibně. "Viva Maria!" navíc ale prezentuje příběh, který není jen hloupou báchorkou, na kterou jsou namotané jednotlivé gagy. Jedná se o velmi dobrou parodii, jež se nebojí rýpnout si to tehdy velmi oblíbeného žánru - do westernu. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/02/viva-maria-1965-60.html ()

whack 

všechny recenze uživatele

Výborná anarchistická komédia, ktorá paroduje všetky formy autority. Priateľstvo a súdržnosť dvoch žien bojujúcich proti autoritám je aj dnes vo filmoch raritou, v roku 1965 bol doslova revolúciou. Voľnomyšlienkársky anarchizmus, aký film prezentuje, je ukážkou realizovania populárnej kultúry zidealizovaných radikálov a revolucionárskeho životného štýlu, prináša patričnú dávku akcie, sexu, rovnosti, dynamitov, zbraní a predovšetkým srandy. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem od filmu očekával větší útok na mojí bránici. Nesmál jsem se natolik, na kolik bych si od parodie na westerny přál. Přitom hned od první minuty je patrné, že celý ten film stojí a padá na ženské síle v podobě dvojky Bardot – Moreau. Ty jejich hudební scénky byly parádní a myslím si, že na ně i dnes kdejakej chlap bude čumět s otevřenou držkou a těžce poslintanej. Viva Maria tak má náběh na střelenou westernovou komedii, ale vtipem se zapomněl někde na půli cesty. ()

pávek 

všechny recenze uživatele

V původním českém znění: Lída Slancová - Brigitte Bardot (Maria I), Vlasta Peterková - Jeanne Moreau (Maria II), Maxmilián Hornyš, Václav Kyzlink, Ladislav Suchánek, Arnošt Navrátil, Vlasta Fialová, Milan Holubář, Jiří Tomek a další Zvukové efekty: Bohumír Brunclík Asistentka režie: G. Krejzková Střih: Marie Hlošková Zvuk: Vladimír Dvořák Vedoucí výrobního štábu: Dana Župková Dialogy: J. Vavroš, Milan Messany Režie českého znění: Milan Messany Vyrobila: Československá televize Brno 1972 ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Sofistikovaný příběh v této lechtivě rozpustilé, výpravné veselohře (westernové parodii) nenajdete, zato tu svou ženskou krásu a šarm na odiv dávají dvě neodolatelné francouzské dámy. Bez nich by byl film poloviční, respektive by nebyl vůbec. Problémem je, že každý vtípek si režie dopředu dlouho připravuje (přestože většinou se stejně zasmějete) a první polovina, kdy se z Marií stávají kabaretní hvězdy, mi přišla o dost zábavnější, než když posléze vedou zdlouhavou (a již maximálně přepálenou) rolnickou revoluci. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (13)

  • Režisér Malle prezradil, že nemecký filmár Rainer Werner Fassbinder mu neskôr povedal, že film fascinoval jeho a jeho spolužiakov na Berlínskej univerzite. Malle spomínal: „Bolo to obdobie radikálnych študentských hnutí a v hrdinkách videli dva rôzne prístupy k revolúcii.“ (Arsenal83)
  • V roku 2010 bol film vysielaný na 21. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Ankare v rámci programu „Sila a povstanie“. (Arsenal83)
  • Verze, která se promítala v USA, byla o minutu kratší než originál a končila tancem, oslavami v ulicích města. V delší verzi se obě ženy vracejí do Evropy a vystupují na divadelních prknech. (Zetwenka)

Reklama

Reklama