Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdo by věřil policistce, která trpí tak závažnými záchvaty paniky, že se bojí vstoupit na jakékoli místo činu, a je proto už více než deset let zavřená v kanceláři? Kdo by věřil svobodné matce, která není schopná splácet hypotéku a vychovávat vzpurnou dospívající dceru? Téhle utrápené ženě totiž ve skutečnosti nikdo nevěří, že odhalila případ sériových vražd. Osobní dramata a tajemné vraždy se odehrávají v současné Budapešti, kde jsou demonstrace rozhněvané nové generace nedílnou součástí předvolebního života, a kde obyvatele stále pronásleduje dávná i nedávná minulost, což vede k utajovaným a příšerným zločinům. Je to město, kde se nic nezdá být upřímné a pravdivé, kromě emočně labilní policistky a její problémové dcery, která se touží dozvědět, kdo je jejím skutečným otcem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (58)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Dokonale uhrančivé a naprosto originální vizuální pojetí, geniální soundtrack a příběh, který se dostává pomalu, pomalinku pod kůži a nenápadným krokem se posunuje do srdce. Můj nový filmový briliant . ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Solídna zápletka aj rozuzlenie, ale scenáristi sa s tým mohli ešte viac pohrať, vymyslieť viac zvratov. Namiesto toho sa dívame na dýchanie otravnej hrdinky a asi 150 záberov na Pešť otočených hore nohami. Má to byť atmosférické, ale väčšinou je to iba oštara. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Maďaři už v minulosti několikrát předvedli, že filmy točit umí a tohle není výjimkou. V Budapešťi se rozjede série sebevražd, akorát jediný, kdo tvrdí, že se jedná o vraždy je detektivka Mónika Balsai, která je už 10 let zavřená v kanceláři a trpí závažnými záchvaty paniky a tudiž ji nikdo nevěří. Film plyne pomalejším tempem, ale vyloženě nenudí, protože Monika je velmi inteligentní žena a na místech činu odvádí perfektní práci. ( Koho baví vyšetřování na místu činu bude hodně spokojený). Dojde i na zajímavé rozuzlení a pár nečekaných dějových zákrutů v průběhu filmu, takže rozhodně povšimnutí hodná záležitost. 70% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Netuším, kde tvůrci berou tu neskutečnou drzost, naroubovat do kriminálky tolik nelogičností (neexistující psychotesty hl. postavy, vztahy na pracovišti, vládní konspirace jak z brakového akčního filmu aj.), ale tohle já jim teda nežeru. Chválím Maďarům nadupaný vizuál a pár dobrých scén, ale to je asi tak všechno. A ta snaha o krutopřísnou depresi ala feeling jak z Temnýho případu tomu teda taky moc nepomáhá. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Policistka Éva je magor. Bohužel, nesympatický magor. Příběh zdánlivých sebevražd není špatný, ale nekonečně se táhne a nad konáním postav jen člověk kroutí hlavou. K tomu přidejte protivnou vzpurnou dceru, kariéristy, pomstu, profesionální zabijáky a místy nekonečnou nudu. Nejlepší je tak Budapešť vzhůru nohama (ale ke konci už to není ono), hudba (co v úvodu zní jak P. Glass) a kamera celkově. Po Liščí víle pro mne spíše zklamání... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Maďari vymysleli skvelú detektívnu zápletku, ktorá je komplikovnejšia, než sa na prvý pohľad zdá. Inšpirovali sa možno vo švédsko-dánskom Moste a to aj "inakosťou" hlavnej hrdinky, ale mierne za Škandinávcami zaostali. To najmä tým, že sa snažia z komerčnej detektívky silou mocou urobiť aj art a ešte aj extrémne vážne sa tváriacu spoločenskú kritiku systému. Ak by to bolo celé menej nasilu a viac vyvážené, možno by si film zaslúžil aj plný počet. Takto som rozmýšľal vďaka zopár logickým kiksom a prehnanej snahe tvorcov o troch hviezdach, ale keď si to porovnám so slovenskými filmami typu Sviňa, tak X. je po všetkých stránkach, bez preháňania, na svetovej úrovni. Obávam sa, že táto priepasť vo vizuáli sa medzi našimi kinematografii neustále zvyšuje a o nejakom dobiehaní Európy nemôže byť ani reči, môžeme sa potlapkávať po pleciach vďaka solídnej návštevnosti sk filmov u nás, koľko len chceme. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavé spracovanie, veľmi. Mónika fantastická. Záberov Budapešti dole hlavou toľko, že vám to nestihne liezť na nervy. Muzika môže byť. No a najlepší je ten príbeh, ktorý sa na začiatku tvári mierne chaoticky, ale ono to všetko zapadne pekne na tie správne miesta. Originálny kúsok, na môj veru. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pokus o hutnú psycho atmosféru chápem a kvitujem, ale tú hudbu si mohli odpustiť. Ešte stále mám v hlave ten bodavý zvuk, ktorý mi pripomínal sutuácie, keď som si v škôlke majstrovsky položil na hlavu hrniec akože som partizán a spolužiak dement mi po ňom drbal s varechou. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Maďarský režisér Károly Ujj Mészáros se vrací s temným thrillerem se zaměřením na ideologické otázky a důležitost minulosti. Ve snímku jsou různé archetypy jako traumatizovaná policistka, loajální kolegové, sériový vrah skrývající tajemství , řetěz příkazů apod. Režisér se dosti zaměřuje na ukazování svého formálního mistrovství v americkém stylu než na příběh. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Pomalší štýl rozprávania je spôsobený dôrazom na psychiku hlavnej hrdinky, ktorej sa zabil manžel a má neustále problémy s dcérou, ale filmu to len prospieva. Nuda vôbec nehrozí, udalosti sú správne dávkované a čiastočný politický presah dáva tušiť, že i v Maďarsku majú podobné problémy ako v našich krajinách. Unikátom sú prelínačkové zábery na mesto hore nohami, ako umelecký zámer znázorniť, že sa svet obracia naruby to bol výborný nápad. Za zmienku stojí aj zaujímavý výber hudby. 4+ ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* sice nijak vysoká výsledná známka a i mé spřízněné duše byli v hodnocení rozporuplní, ale obsah zněl zajímavě a minulý film režiséra jsem vysoce hodnotil, tak jsem šel do toho. A nemůžu říct, že jsem se nebavil a film nabitý hutnou tajemnou atmosférou mě vydržel bavit do konce. Záhada sériových vražd je prošpikována i zajímavým osobním příběhem kriminalistky, u které se nedivím že trpí různými traumaty. K tomu všemu slušný vizuál, který však místy působí samoúčelně jen pro zpestření. Ale když shrnu všechny klady a neduhy, tak musím dát 4 hvězdičky a pochválit. Minimálně je na úrovni podobných severských kriminálek a všichni jejich fanoušci by si mohli dát i tuto maďarskou chuťovku. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Už titulky na začátku jsou hodně dlouhé. To, že nám tam ukazují nějaké vraždy, když to začalo a nevíme o co jde, má nabudit asi atmosféru. Ale to se moc nepovedlo, protože začátek filmu je tedy na mě hodně chaotický, než se trochu zorientuju. A když už se to konečně rozjede, tak některé scény jsou neúměrně rozvláčné, ale opak je pravdou, tvůrci se snaží naopak diváka vtáhnout do děje a není nutné někam pospíchat. Když už se tedy srovnáme s tempem děje i „zajímavou“ kamerou, tak zjistíme, že sledujeme solidní kriminálku a těšíme se na rozuzlení. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Líza, liščí víla je moje srdcovka, takže bylo jasné, že když se její tvůrci (dokonce zase s Móni Balsai v hlavní roli) sejdou u dalšího projektu, vzbudí to můj zájem. A to přestože tentokrát nejde o komedii. I když v jiném žánru, Mészáros zase dokazuje, že svými schopnostmi vyčnívá nad evropskou kinematografii. Audivizuální dokonalost doplňuje opět vynikající Móni. Od úvodní minuty jsem nespustil oči z obrazovky...je to jeden z těch filmů, který si pauznu, i když se jdu do kuchyně napít a slyšel bych jen zvuk. Ale takhle maxisoustředěně, mi to vydrželo jen asi polovinu stopáže. Jakkoliv je totiž forma parádní, takže mi skoro bylo jedno kam se vyšetřování ubírá, postupně to nějak přestávalo stačit. I když se rýsovala zajímavá pointa, tvůrci se rozhodli jít jinou, zdlouhavější cestou, takže to bylo místy rozvláčné. A přitom zcela paradoxně, je závěr jakýsi zrychlený, nebo zuřivě prostříhaný, jakoby došly peníze, nebo se tvůrci lekli, že by přetáhli dvouhodinovou stopáž. Když přidám, že mě pointa ani trochu nenadchla, neskrývám, že jsem trochu zklamaný. Moc rád bych plácl další pětihvězdu, ale tentokrát nemůžu. PS: v té době minisérie nefrčely, ale tady by byly tři díly ...nebo klidně víc do hloubky a šest dílů, úplně ideální. ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Veľké prekvapenie. Monika Balsai vo svojej role brilantná. V snímku, ktorý je drvivú väčšinu tajuplný a len postupne odkrýva svoje tajomstvá. Celé je to podané neuveriteľne presvedčivo a má to cveng vysokej kvality. (rozhodne neni badať, že ide "len" o film maďarskej produkcie). ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Maďari točia strašne divné filmy. Aj obyčajné krimi podajú ako ultra udepkárenú snovú pakáreň, s príšerným zvukom a prestrelenou minutážou. A pritom to je tak dobrá zápletka. 3 z 5 ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Výborná podívaná a to doslova, protože tady se musí vyzdvihnout hlavně práce kameramana. A když se k tomu přidá série vražd, psychicky zlomená vyšetřovatelka, temná atmosféra a nečekaný konec, musí z toho vylézt po čertech dobrý thriller. ()

Reklama

Reklama