Reklama

Reklama

Mrtví neumírají

  • USA The Dead Don't Die (více)
Trailer 4

Americké městečko Centerville je ospalá díra, v níž stárnoucí šerif Robertson (Bill Murray) netrpělivě odpočítává zbývající dny do důchodu, protože nudit se člověk může i bez koltu za pasem. Jeho mladý kolega Peterson (Adam Driver) naopak stále doufá, že se k nějakému pořádnému vyšetřování jednou dostane. Zasloužil by si to, protože jako první vytuší, že ty dvě ošklivě zavražděné dámy z místního bistra mají na svědomí zombie. Jindy by se mu zkušenější kolega vysmál, ale dnes ne. V městečku se totiž odehrává mnohem víc podivností, například slunce nezapadá, kdy by normálně mělo, do pohřebního ústavu nastoupila divná ženská se skotským přízvukem a samurajským mečem (Tilda Swinton), a rasistickému farmáři Millerovi (Steve Buscemi) začal mizet dobytek. A když na městečko konečně padne noc, z předtuchy se stane jistota. Nejrušnějším místem Centerville se v tu chvíli stává hřbitov, jehož obyvatelé právě procitli a dostali chuť na čerstvé maso. A muži zákona tuší, že dneska je čeká přesčas. (CinemArt)

(více)

Recenze (448)

Flego 

všechny recenze uživatele

Humor je suchší ako najsuchšie martini a patrí k tomu lepšiemu v tomto filme, pochopiteľne s castingom, ten je skvostný. Príde aj na odkazy ( Star Wars ), dokonca aj na absurdity, keď sa hlavné postavy rozprávajú o scenári filmu, v ktorom práve hrajú. Napriek tomu film neprekračuje priemerné vody a to hlavne preto, lebo je v princípe o ničom. Ako jednohubková zábava na jedno pozretie však funguje. ()

VášaVF 

všechny recenze uživatele

Mrtví neumírají je "komedie", u které jsem se ani jednou nezasmál a horor, který neděsil/nelekal ani v jediné scéně. Tento film je plný zvučných hereckých jmen a to je vše. Jima Jarmusche nemusím a nerozumím mu, ale zombie tématika mě lákala. No měl jsem si raději znovu pustit klasiku jako je Soumrak mrtvých nebo první díl Zombielandu a netrápit se tímto 103minutovým kýblem nudy. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Ja mám pocit, že ide o laxný počin Jarmuscha. Ako keby si povedal, že s danou hereckou zostavou a námetom má zarobené na extrémne vtipnú haluz už automaticky a ďalej sa snažiť nemusí. Čiastočne mal možno pravdu, lebo z niektorých scén som sa vyslovene cinefilsky vytešoval. Ale záverečné doslovné moralizovanie bolo napríklad zbytočné. Potenciál mnohých postáv zase extrémne nevyužitý. Načo tam bol vôbec Tom Waits? Akože áno, každý by si myslel, že lesný mužík nakoniec celú situáciu zachráni a Jim išiel proti očakávaniam, no aj tak som čakal trochu viac. ()

anais 

všechny recenze uživatele

První polovina moc fajn, taková mimózní atmosférická konverzačka z amerického zapadákova. Fajn charaktery, a náběh na poctivý artový bizár. Jenže pak se něco stane. Nebo naopak se nic nestane. A všechno se začne točit v kruhu a přestane to kamkoliv směřovat. Je to strašná škoda. Ale jak jsem tomu moc fandil, tak jsem nakonec dokoukal celý malátný a bylo mi to tak nějak jedno... ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Film, který už od začátku rozdělil diváky na 2 tábory - ti, kteří mají rádi tenhle typ humoru založeného na mimice herců, absurdních situacích a jejich řešení a ti, kteří tohle nemusí a nepřipadá jim to vtipné ani trochu. Počítal jsem s tím, že budu patřit do té první kategorie, jenže po shlédnutí filmu si nejsem tak jistý. Film láká především na kvalitní herecké obsazení a "komediální" notu, jenže herci jsou v tomhle jako výkřik do prázdna, protože samotný film je prostě o ničem. Pár hlášek a situací se povedlo a stojí za to je vidět (ujetá samurajka v pohřebním ústavu, hlášky v kavárně při nalezení mrtvol, zombie pijící kafe...), ale obrovská většina je nuda a fail, u kterého si divák jen řekne "aha, teď jsem se měl asi zasmát O.o ". Je to pomalé, nudné, nezáživné a po dlouhé době jsem dost zklamaný z filmu, na který jsem se docela těšil. V kinech tohle nemělo co dělat a bohužel to nestačí ani na pobavení na nudné odpoledne... ()

penylane 

všechny recenze uživatele

Kontrolní otázka - jak se jmenuje zpěvák ústřední písně :-D ? Rozhodně jsem se nenudila, mnohokrát hodně pobavila, ale konec film totálně zabil. Velice nepovedený. Škoda. Dejte si 2-3 panáky a vyrazte do kina, úlet roku :-D ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Že se Jarmusch chopil otěží zombie hororu vlastně není kdovíco překvapivého. Není to poprvé, co se rozhodl parafrázovat čistou žánrovku, viz Dead Man, Only Lovers Left Alive nebo Limits of Control. Problém je v tom, že zmíněné filmy stále dokázaly existovat sami o sobě a umožnily koexistenci s jejich postavami ve svébytném dada univerzu, kde se dané příběhy odehrávaly. The Dead Don't Die je jenom a prostě čistá parodie na současný mainstream, jeho postavy, postupy, bujarou sebereflexi, popkulturní odkazování, jalové snahy o sociálně kulturní a ekologické přesahy a opakování staletých schémat. Přičemž jednoduchá metoda ztvárnit všechny tyto aspekty, akorát naprosto neokázale a s herci, kteří střídají suché deklamace s nesnesitelným přehráváním, sice dosahuje místy kýžených výsledků, ale zároveň neunese celý film. Problém je v tom, že DDD oproti předchozím Jarmuschovým filmům neobsahuje ono svébytné univerzum, kde by se jeho příběh odehrával a ve kterém by jeho události dávaly i nějaký tamní smysl. Tím vlastně jsou Dead Don't Die jenom trucovitou legrací na komerční filmovou současnost, kterou tak ale pomáhají spoluvytvářet namísto toho, aby proti tomu mainstreamu vytvářeli aktivní odpor z barikád autorského nezávislého filmu. Jak se totiž říkává: pokud nejsi řešením problému, jsi jeho součástí. PS: každopádně jednoznačně nejlepší vtip filmu je, že postavu nahé zombie hraje stejná herečka, jako proslulou nahou zombii v původním Night of the Living Dead z roku 1968. Škoda, že ho pochytíte jenom, když si přečtete trivias. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Říkal jsem si, že když Jarmusch před pár lety dokázal natočit skvělý film o upírech, proč by nemohl natočit i skvělou zombiárnu, samozřejmě ve svém svérázném stylu. Ale namísto melancholie, vytříbené estetiky, dekadence a jemného humoru se rozhodl pojmout zombie žánr víc komediálně, groteskně, tedy víc plebejsky. A namísto u Jarmusche obvykle kvalitní hudby se hraje nějaká příšerná country. A to na mě nefungovalo. Způsob vykreslení zombií byl vyloženě špatný. Ne vizuálně, maskéři odvedli skvělou práci, ale jejich rádoby humorným a odlehčeným vystupováním, myšleným jako kritika konzumního způsobu života (mrtví ještě i po smrti neustále opakují slova-symboly své dřívější závislosti, jako "wi-fi", "coffee", "fashion" atd., hlas vypravěče nás na konci výchovně poučuje, že "tihle všichni byli mrtví už za živa"...). Otravně polopatická agitka. Zombie komedie můžu, ale absurdní zombie komedie s moralizujícím ocasem ne-e. A ty kecy o scénáři na konci (Driver a Murray v autě) mě už vyloženě nakrkly, tohle by se divákům dělat nemělo, to si Jime schovej pro nějaká svoje soukromá experimentální home videa. A za to taky nedám ani třetí hvězdu. Film tak stojí za vidění především kvůli hercům. Swinton se skotským přízvukem a katanou je výrazná a zajímavá jako vždycky (a vždycky jsem ji i podezíral že je mimozemšťanka), lehce vyšinutý Driver se zručně ohání mačetou jako nějaký Hutu ze Rwandy, dobří jsou samozřejmě Glover i Buscemi, rád jsem viděl i 'kidku' Sevigny, která chuděra příliš hereckých příležitostí nedostává od doby, kdy v mládí před kamerou přeblafla Galla, no a nečekaně příjemně mě překvapil policejní náčelník Murray, kterého jsem předem tipoval na to, že celý film zazdí nějakým svým obvyklým komediantským pitvořením. A on ho přitom nakonec zazdil spíš scénář a celkové režijní pojetí. ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Dve moje najnajnaj indie lásočky, Korine a Jarmusch V 2019tom prišli s filmami, ktoré môžte ihneď po projekcii bez výčitiek onálepkovať ako "ujebané" a zároveň svoju pôžitkársku "ujebanosť" prekračujú. Korinova vyjetá stoner comedy The Beach Bum je vlastne taký dosť melancho existenčný film o kríze a vyhorení, Jarmuschovi Dead Don't Die zasa demonštrujú spoločensko-kritickú vitalitu zombie žánru. Vo všetkej tej post-irónii, dekonšteukcii a rezignácii na "serióznosť" je zabalený film, ktorý súčasnú trumpovskú Ameriku a vlastne aj celý paranoidný a tak trochu apokalyptický svet súčasnosti glosuje rovnako dobre, ako napr. Romerove filmy glosujú krízu 60s a 70s rokov, alebo sci-fi filmy studenovojnový svet 50s rokov. Strašne si to dajte. Je to Super ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"This is definitely going to end badly." Absurdita, černý humor, suchý humor, bourání třetí stěny a hlavně můj oblíbený komik Bill Murray. Může tohle dopadnou špatně? Vlastně to nejde. Nebyl jsem z toho nadšený jako z již deset let starého Zombielandu (2009), ale jsem dostatečně nadšený, abych si mohl doma kníkat, jaký to byl dobrý film. Těchto sebeparodujících filmů tolik není a už vůbec ne s áčkovou produkcí. U filmu jsem se bavil náramně. Film si utahuje sám ze sebe od začátku do konce. Navíc dvojice Murray a Driver a jejich monology baví po celý film. Hudba skvělá, vizuál super a udělám kolečko a opět se vrátím k humoru. Ten totiž nezklamal ani trochu a dlouho jsem se v kině takto nepobavil. Pokud máte rádi absurdní a suchý humor, tak nemůžete s Mrtvými co neumírají šlápnout vedle. Dlouho tu nebyl takový film a já tleskám, že se točí takovéto filmy. Bill Murray je základem úspěchu a i tentokrát o tvůrcům vyšlo. Vyprávění jako groteska a satira na dnešní společnost. Prostě super. [Csfd projekce41] (85 %) ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Jim Jarmusch vzal talentované herce a vhodil je do mimoňského příběhu plného mimoňských dialogů. Tak takto nějak by se dal v pár slovech popsat jeho nejnovější snímek The Dead Don't Die, který se vyjma plejády zombies může rovněž pochlubit i skvěle zvoleným soundtrackem či zjevnými paralelami s naším konzumním stylem života. A i když je režisérova novinka plná pozitivů, tak nějak jsem měl pořád dojem, že by to šlo udělat daleko lépe. Mluvím zejména o první polovině snímku, která je trestuhodně promrhaná prázdnými záběry na ospalou vesnici a prozívaná co se unylých dialogů týče. Tento vcelku zásadní detail snímek The Dead Don't Die bohužel posílá do vod filmového průměru, ze kterých ho nedostane ani fakt, že zde některé postavy zábavným způsobem prolomí čtvrtou stěnu. Škoda. Tak snad příště Jime! „He only gave me our scenes. I never saw a complete script. After all I've done for that guy, and it's a lot that you don't even know about. What a dick.“ ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Domýšľavý Jarmusch? Všetko je raz prvýkrát... v prípade tohto Pána režiséra chcem veriť, že aj posledný. Som takmer v šoku. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jarmusch tentokráte hřešil na své jméno, díky kterému se mu upsala řada velkých jmen. A to měl štěstí, protože kromě herců (boží Tilda Swinton) tenhle film nemá co nabídnout a je názornou ukázkou toho, jak se taky nemá zombie komedie dělat. 30% ()

Rohy212 

všechny recenze uživatele

"This isn't gonna end well." No, tak aspoň v mých očích, s nízkým očekáváním po ohlasech z Cannes, dopadli Mrtví neumírají velmi dobře. Přičemž Adam Driver narvaný v pidi Smartu je jen jedna z mých oblíbených věcí v téhle suché, pomalé, satirické a kouzelně bizarní podívané. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Nebyť posledného monológu Toma Waitsa asi by som dal plnú pálku. Film, ktorý si uvedomuje svoje limity a limity žánru a hrá sa s nimi naozaj originálnym spôsobom. Jarmusch sa nebojí predstavovať postavy, ktoré neskôr odpálkuje. Nebojí sa suchého humoru a ani podivností, ktorých je ku koncu už neúrekom. Niečo funguje ako sociálny komentár. Niečo ako poctivá podivnosť ale v zásade sa jedná o veľmi milý, vtipný a podarený film. Nesnaží sa o veľké umenie, ani o horor. Je to skôr akási hra s divákom, ktorý ak sa správne nastaví, si ju náramne užije. Ja som si ju teda užil. A Driver s Murrayom sú parádny. ()

BrooksW.Here 

všechny recenze uživatele

"Yuck." _____________ Bezpochyby najčudnejší a najnezáživnejší zombie film, aký som kedy videl... Jediná vec, ktorá sa mi v The Dead Don't Die páčila bola jeho titulná pieseň s rovnomenným názvom, ktorej melódia vystihla povahu celého tohto snímku úplne bezchybne. Celý príbeh sa neskutočne vlečie a človeku sa chce pri jeho pozeraní zaspať, to isté platí aj o soundtracku, ktorý je taký pomalý a pokojný, že ma doslova nútil zatvárať oči... No napokon som to nejako vydržal a dopozeral som tento film až do konca – čakal som aspoň jeden dobrý vtip (keďže je toto dielo označované ako kómedia), no nedočkal som sa. Humor, scenár a atmosféra tu boli ohromne suché a ani raz som sa nezasmial (dokonca ani len nepousmial)... Nič viac k tomu už nejdem písať, dávam 3 hroby z 10... Škoda, kiežby som venoval čas nejakému inému filmu... ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Zombie apokalypsa podle Jima Jarmusche snad ani nemohla vyústit v nic jiného, než je tahle žánry kombinující, řádně ujetá, všechno možné parodující a ohromně vtipná podivnost s opakujícími se situacemi, neskutečně zvláštními postavami, mnoha různými odkazy a geniálně zpodobněnými nemrtvými, která se samozřejmě nemusí líbit každému, leč mě, nutno dodat, že k vlastnímu překvapení, náramně pobavila. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Divný pomalý artový horor so zombiekmi. Niektoré postavy mestečka ma celkom zaujali a asi by ma bavilo sledovať viac scén v ktorých by len tak viedli mimózne rozhovory a vôbec by mi nechýbala línia so zombiekmi, ale aj keď je tempo pomalé, tak je tu príliš veľa postáv a každá z nich ma málo priestoru, aby poriadne vynikla. Behom filmu som sa párkrát uchechtol nad tou absurditou, ale nejaká veľká zábava to nie je. No a zombie línia je úplne zbytočná a pre fanúšikov žánru v každom smere absolútne neuspokojivá. Tento film bude určený asi len pre fanúšikov Jarmuscha, ktorí v tom budú vidieť významy, ktoré bežný divák nepostrehne. Ja so holt len bežný divák. 4/10. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Pomalé, suché jak chardonnay až se práší od úst. Buď to na mne dělalo dojem jako extra suchý satirický humor který mne částečně minul nebo jako aspirant na nejnudnější filmovou ulítlost s hvězdně talentovaným obsazením, které přišlo vniveč. Asi nebudu ten správný jarmuschovský artový fanda, abych u toho slintal blahem. (viděl jsem: 1x cz) ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že určitou roli hraje moment zklamanýho očekávání. Kdyby to nenatočil Jarmusch, ale náhodnej šmoula, možná bych nebyl tak přísnej... Ale štvalo mě na tom tolik věcí, že se nelze ubránit. V prvé řadě výborná a naprosto nevyužitá herecká sestava. Snaha o satiru konzumu, která byla tak prvoplánovitá a doslovná, že jsem se musel štípat do stehna, jestli se mi to nezdá. Náhodné postavy, dělající náhodné věci (parta Seleny Gomez), případně nedělající vůbec nic (proč tam kruci byly ty děcka v nápravným zařízení?). Opakující se vtipy, které dávno přestaly být vtipné. A především všeobjímající nuda, kterou občas přerušil nějaký humorný dialog (přiznávám, bavilo mě komentování scénáře a užíval jsem si "skotský" přízvuk Tildy Swinton). Mám rád pomalého Jarmusche, jehož filmy za žádným velkým příběhem nespěchají. Mám rád pocit, že nad jeho snímkem můžu po skončení přemýšlet. Tohle je ale čistá onanie. ()

Související novinky

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

15.07.2019

Milí filmoví fandové, právě byl spuštěn zvýhodněný online předprodej vstupenek na 8. ročník Filmového víkendu ČSFD.cz. Letošní ročník setkání filmových nadšenců poběží od pátku 9. do neděle 11. srpna… (více)

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

25.05.2019

Letošní ročník filmového festivalu v Cannes je oficiálně u konce a tak je na čase podívat se nejen na jeho vítěze, ale i poražené a vůbec všechny důležité snímky, které se festivalu zúčastnily.… (více)

Jim Jarmusch zahájí Cannes

Jim Jarmusch zahájí Cannes

12.04.2019

Nová zombie komedie Jima Jarmusche The Dead Don’t Die 14. května slavnostně zahájí letošní filmový festival v Cannes. Snímek si zde tak odbude svoji světovou premiéru podobně jako Jarmuschovy… (více)

Reklama

Reklama