Reklama

Reklama

Mrtví neumírají

  • USA The Dead Don't Die (více)
Trailer 4

Americké městečko Centerville je ospalá díra, v níž stárnoucí šerif Robertson (Bill Murray) netrpělivě odpočítává zbývající dny do důchodu, protože nudit se člověk může i bez koltu za pasem. Jeho mladý kolega Peterson (Adam Driver) naopak stále doufá, že se k nějakému pořádnému vyšetřování jednou dostane. Zasloužil by si to, protože jako první vytuší, že ty dvě ošklivě zavražděné dámy z místního bistra mají na svědomí zombie. Jindy by se mu zkušenější kolega vysmál, ale dnes ne. V městečku se totiž odehrává mnohem víc podivností, například slunce nezapadá, kdy by normálně mělo, do pohřebního ústavu nastoupila divná ženská se skotským přízvukem a samurajským mečem (Tilda Swinton), a rasistickému farmáři Millerovi (Steve Buscemi) začal mizet dobytek. A když na městečko konečně padne noc, z předtuchy se stane jistota. Nejrušnějším místem Centerville se v tu chvíli stává hřbitov, jehož obyvatelé právě procitli a dostali chuť na čerstvé maso. A muži zákona tuší, že dneska je čeká přesčas. (CinemArt)

(více)

Recenze (448)

kepiash 

všechny recenze uživatele

Ospalé městečko Centerville je sice plné sympaťáků, ale bohužel se mu poměrně dařilo uspávat i mě a to se mi v kině běžně nestává. Děj je velmi pomalý a rozvláčný, a přestože patrně jde o Jarmuschův záměr, já bych ocenil alespoň nějakou dílčí zápletku. Film má i dobré momenty. Vtípky většinou nejsou tlačeny nějak násilně a tak nejvíce pobaví obrazy jako Adam Driver za volantem malého Smartu. Pro fanouška Wrightova Soumraku mrtvých však jde o velmi slabý čajíček. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že určitou roli hraje moment zklamanýho očekávání. Kdyby to nenatočil Jarmusch, ale náhodnej šmoula, možná bych nebyl tak přísnej... Ale štvalo mě na tom tolik věcí, že se nelze ubránit. V prvé řadě výborná a naprosto nevyužitá herecká sestava. Snaha o satiru konzumu, která byla tak prvoplánovitá a doslovná, že jsem se musel štípat do stehna, jestli se mi to nezdá. Náhodné postavy, dělající náhodné věci (parta Seleny Gomez), případně nedělající vůbec nic (proč tam kruci byly ty děcka v nápravným zařízení?). Opakující se vtipy, které dávno přestaly být vtipné. A především všeobjímající nuda, kterou občas přerušil nějaký humorný dialog (přiznávám, bavilo mě komentování scénáře a užíval jsem si "skotský" přízvuk Tildy Swinton). Mám rád pomalého Jarmusche, jehož filmy za žádným velkým příběhem nespěchají. Mám rád pocit, že nad jeho snímkem můžu po skončení přemýšlet. Tohle je ale čistá onanie. ()

Lyli odpad!

všechny recenze uživatele

Tak takhle vypadá esence nudy. Představa, že bych za tohle zaplatila v kině. Ach! No, prostě velký špatný, a ufo vůbec nepomohlo, ba naopak. Po pravdě to byl tak velký wtf zážitek, že už se snad nikdy na film těšit nebudu...pro jistotu. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Komu sedí tenhle typ suchého humoru, bude se bavit. Kdo má rád pomalé Jarmuschovy filmy, bude se bavit o to víc. Béčková zombie žánrovka s hollywoodským obsazením natočená jako správně divná nezávislá festivalovka. Šlo z toho vytřískat asi víc, řada postav zůstala trestuhodně nevyužita, ale minimálně první ryze dialogová polovina je fakt hodně zábavná. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Film má dvakrát pomalejší tempo než ti katatoničtí zombíci a tuším, že jen díky skvostnému hereckému obsazení se to podařilo vytáhnout do průměru. Tilda Swinton ovšem fantastická a opětovně otřásá mou topkou oblíbených hereček. Jinak mi to příliš nesedlo, nečekala jsem totiž výchovnou lekci, nýbrž zábavnou oddechovku.. ()

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Film, který neurazí ale další den nevíte, že jste ho viděli. Humor je slabší naopak se vyskytuje spoustu zbytečných scén a hlavně příliš moc postav. Slabé 3*. (KVIFF2019) ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Jarmusch holt není režisér točící filmy pro masy. Pokud od něj lidé očekávali nadupanou a vzrušující zombie jízdu po vzoru Wrightovo Soumraku mrtvých, očividně jeho filmografii příliš neznají. The Dead Don´t Die je v podstatě jedná velká bezdějová pohodička v poklidném městečku, které se nevyhne hrůze zombie apokalypsy. Stejně ale jako v jeho upírském snímku Přežijí jen milenci, kde by zas člověk neměl očekávat žádné krvesajné hody, tak i zde ať člověk nečeká, že film ho bude mučit napětím od začátku až do konce. Prostě přijdou zombíci a obyvatelé městečka se s tím pozvolna (někdy až vyloženě nonšalantně) pomalu vypořádávají. Ten Jarmuschův podpis na tom je fakt viditelný - kvalitně napsané a vtipné dialogy, pomalé tempo, fungující atmosféra. Nemluvě o geniálním duu Bill Murrey a Adam Driver, které by si zasloužilo svůj samostatný film. Jim si tím v podstatě tak trochu dělá srandu ze všech těch zombíkařin, které v posledních letech začaly tak hojně vznikat. Určitě ne nejlepší jarmuschovina, ale pro skalního fanouška to bude pravděpodobně příjemné pokoukáníčko. Slabší 4* ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Popravde od Jima Januscha som čakal oveľa väčšiu pecku aj s tým hviezdnym obsadením. Celkom som bol zvedavý, kto z nich odpadne ako prvý a kto ako posledný alebo neumrie vobec. Ci B,Murray, T.Swinton, S.Buscemi, D.Glover alebo hviezdička S.Gomez. Ja som tipoval, že prežije Buscemi, no žiaľ bol asi tretí v poradí čo opustil tuto posádku. Film chcel byt veľmi vtipný, ako napríklad s tým scenárom, niečo podobne bolo i v scary movie a tam som sa zasmial, čo tu, ale nehrozilo, prečo? Asi preto, že režisér až taký vtipkár nieje, preto tu bolo viac trápnosti ako zábavnosti. Je tu viacero odkazov na známe filmy, najviac u mna rezonoval ten na Killa Billa. Zombie ma nebavili, s tými ich kecami ako café, či tenis mi liezli na nervy, bolo v tomto subžanri všeličo a pamätám si i niečo podobne a tiež ma to nebavilo, to určite chcel byt Jim originalny, no nepodarilo sa, bohužiaľ. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

No, tak úplně nevím co s tím.. Asi budu v hodnocení tvrdý i když ze startu musím uznat, že mě to vlastně mile překvapilo. Ten suchý humor a divnost (tentokrát to místy působí jako, že se Jarmusch prošel kolem W.Andersona) mi vcelku sedí. Je to hezky zahrané(duo Driver Murray nečekaně funguje). Jarmusch v první polovině překvapivě kvalitně buduje znepokojivou předapokalyptickou atmošku. Představuje řadu barvitých postav a sympaticky drží svůj zombiefilm v romerovské tradici kritiky konzumní společnosti.. Problém vidím v to, že v druhé polovině začíná být zjevné, že Jarmusch nehodlá odvyprávět žádný sofistikovanější příběh..že většina postav je ve filmu jen proto aby se film mohl chlubit zástupem známých jmen. Některé linky skončí ve ztracenu dříve než vůbec stačí zaujmout.. Čím více minut uběhne, tím jasnější je, že Jarmusch jen přešlapuje na místě (větší a větší procento diváků v sále kouká na hodinky) a vlastně netuší co s tím světem a nastřelenou situací dělat dál. Finále je pak už jen audiovizuální definicí bezradnosti.... Je to škoda protože když posledně zabrousil Jarmusch mezi upíry, bylo to hypnoticky dechberoucí a i tady je znát, že subžánr hodně dobře zná.. ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Než abyste čekali nějaký promakaný super příběh s několika překvapeními (bohužel je jen jedno), raději se uvolněte a sledujte a smějte se všem možným narážkám (za mě vede ta na Star Wars) a ujetým postavám - Zelda neměla chybu, tím spíš mě mrzí, jak to s ní nakonec (ne)dopadlo a jak ji tvůrci (ne)využili. Co do využití, zklamali mě i teenageři z diagnostického ústavu, trojice "hipsterů" v čele se Selenou Gomez nebo rasistický farmář Frank. I Poustevník Bob tam byl podstatě jen jako křoví. Tvůrci si mě zpět získali až jistou záležitostí se "scénáŕem" a dobrým soundtrackem. 7/10 ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Od Jarmusche jsem doposud viděl pouze Ghost Doga, ale vím, že si svým nestandardním pojetím filmů získal široké spektrum fanoušků. Ale zombie filmu se do dnešního dne ještě nezhostil, tak jsem si řekl, proč tomu nedát šanci. Herecké obsazení je bezesporu tím největším lákadlem pro diváky. Ústřední dvojice Murray - Driver se mohla pochlubit slušnou chemií, stříleli mezi sebou po vetšinu času povedené hlášky. Tilda Swinton se svou šílenou rolí skotské samurajské bojovnice vedoucí pohřební ústav (jako, kdo tohle vymyslí....:D ) mě taktéž dostávala. I co se týče obsazení vedlejších rolí, tak je hned vidět, že si na tomto kastingu dali tvůrci velice záležet. Samotná zápletka opravdu vybočuje za zažitých a již minimálně tisíckrát ozkoušených příběhových linií, zde se spojila ghúlská apokalypsa s přežitky moderní civilizace (jako, scény, jak nemrtví pochodují a přitom říkají wi-fi, kafe nebo Siri, to člověka fakticky rozesměje). Jako, nabídne to i slušnou akci, ale konec mega přepálený. Nevím, co tím Jarmusch zamýšlel, ale tohle bylo jednoduše přes čáru. Když to nějak shrnu, tak se snímek kromě parádních herců může ještě opřít o slušnou dávku vtipů. Zábavných momentů zde člověk najde přespočet (například povídání o scénáři). A ještě jedna věc...... až dnes jsem poprvé zažil výbuch smíchu v kině (Adam Driver coby strážník přijede na místo činu ve svém červeném Smartu........popravdě, i já to rozdýchával dlouho). Viděno v rámci ČSFD projekce v kině Atlas. Za mě dávám 74 % ()

Vxxx 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné zklamání. Čekala jsem podobnou pozitivní kravinku, jako je Zombieland, ale bohužel. Tenhle film se šíleně vleče, akční scéna je tam snad jedna a vůbec to nedává smysl. Horor to není rozhodně, a 3 povedené vtípky komedii nedělají. Tak já nevím co to vlastně je, ale hit filmových festivalů rozhodně ne. 1* ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně promarněný potenciál, hromada skvělých herců a šance na další ulítlou zombie jízdu. Naprosto chladné chování lidí během apokalypsy (dovedené k dokonalé absurdnosti) je sice k popukání, Zelda Swinton výborně baví a šerifské duo je fajn, jenže celé to působí naprosto nemastně neslaně. Vtipu je tu vážně pramálo a celé je to spíše nudně poetické, přičemž vypravěč v podobě váguse spíš ruší. Oba žánry (tedy komedii a horor) bych nahradil experimentální kategorií, protože ta nejlépe vystihuje zvolenou formu. Pokaždý trnu z toho, když postavy jednají nesmyslně iracionálně vzhledem k situaci, a u koukání na TDDD na mě přišel bolehlav - snad ještě nikdy jsem neviděl klidnější menší pud sebezáchovy. Ve filmu se odehrává několik dějových linek, přičemž některým (děcka) dokonce úplně chybí konec. Dialogy nedávají smysl a často se odehrávají úplně v jiné dimenzi, než je divák schopen chápat. Nejhorší je, že celek pořádně nefunguje ani jako satira žánru a film může překvapit jen svojí absurdní divností a celou skvadrou herců. Chybí jakákoliv kompaktnost příběhu, nebo alespoň minimální smysl čehokoliv. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

I mistr Žarmuž se někdy utne. Tady si hned na začátku uťal sekyrou všechny prsty a pak se na pahýlech snažil odehrát nějaké prapodivné maňáskové divadýlko. Nikdo po představení neví, co to bylo za nesmyslnej nudnej bordel, ale stejně tak nějak zatleskáme "za snahu". ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Americko-švédský snímek „Mrtví neumírají“ – mimochodem i dobré názvy pro zombie horory už jsou asi vyčerpané – je Jarmuschovým pokusem o zombie snímek, pokusem, který nevyšel, pokusem, který má hlavní pozitivum v tom, že si zde chtěli zahrát oblíbení herci. A zpěváci, což je ale u Jima Jarmusche něco celkem standardního. Bohužel nic víc film nenabízí. ()

raimi odpad!

všechny recenze uživatele

Tenhle film je jako jít v pošmourném a nevlídném počasí na třídní sraz po třiceti letech, a utěšovat se, že to nebude zas tak špatný, protože uvidíte pár starých známých. Na místě zjistíte, že lidi v který jste doufali, už vypadají pěkně na hovno, načež kdysi vtipní vypravěči začnou sypat nějaký historky, ale zamotávají se do nich, ztrácí nit, jsou zoufale nevtipní, vyprávění nikam nevede, a vám je trapně i za ně. Pak nastane nepříjemné dlouhé ticho, proložené fučením větru do oken, vypadáváním elektriky, tmou z černého nebe, načež někdo začne pouštět ty nejpomalejší a nejdepresivnější písničky, a přijde k vám hodně divná ženská, která začne vykládat absolutní nesmysly a vypadá na to, že právě vysadila antidepresiva. Podíváte se na hodinky a zjistíte, že tady budete ještě pěkně dlouho, načež někdo začne nadávat na prezidenta, někdo jinej na kapitalisty, další začne s klima-alarmismem, a všichni svorně tvrdí, že to tady nedopadne dobře. Jdete ven na vzduch, je tam tma, fouká silnej vítr, není kam odejít, a vy se chcete zabít. :-) P.s.: Vážně mně má být sympatická postava policajta, kterej odmítá pomoct člověku, protože je to podle něho debil, a pak se raduje, když ten člověk umírá? Odporný. A co ta stupidní parafráze trumpovské MAGA kšiltovky? ()

MajklCZsk 

všechny recenze uživatele

Film pro skalní fanoušky Jarmuschovy kinematografie a herců, kteří ve filmu vystupují. Gore nudy a trapnosti, která eskaluje ve velké nervydrásající nic. A proto je The Dead Don't Die skvělým filmem. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nuda. 1)  Snímek patří k těm, co pozvolna někam směřují, divné jevy se množí, narážky na různé filmy o zombiích jsou četnější a četnější. Navzdory únavně pomalému tempu je divákovi hned jasné, o co půjde. Nicméně ještě hodinu po začátku postavám nedochází, co se děje._____ 2)  Jarmuschovy filmy mě obvykle dost nudí a o tomto to platí dvojnásob._____ 3)  Pěkný didaktický koment Jitky Cardové***** mně vysvětlil, že u této "hořce nemilosrdné společenské kritiky" je třeba vydržet u obrazovky či plátna až do konce, ale míru mé nudy, bohužel, nezmenšil. Oktavianus***** pro změnu vidí ve filmu "metaparodii na špatné zombie filmy". Trevor***** píše, že "takto z chuti som sa v kine asi eště nezasmial" (přesně cituji). Jak je vidět, i pětihvězdičkáři se liší v tom, co film vlastně divákovi poskytuje. No, v tom mám jasno. Mně neposkytl nic. ()

Související novinky

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

15.07.2019

Milí filmoví fandové, právě byl spuštěn zvýhodněný online předprodej vstupenek na 8. ročník Filmového víkendu ČSFD.cz. Letošní ročník setkání filmových nadšenců poběží od pátku 9. do neděle 11. srpna… (více)

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

25.05.2019

Letošní ročník filmového festivalu v Cannes je oficiálně u konce a tak je na čase podívat se nejen na jeho vítěze, ale i poražené a vůbec všechny důležité snímky, které se festivalu zúčastnily.… (více)

Jim Jarmusch zahájí Cannes

Jim Jarmusch zahájí Cannes

12.04.2019

Nová zombie komedie Jima Jarmusche The Dead Don’t Die 14. května slavnostně zahájí letošní filmový festival v Cannes. Snímek si zde tak odbude svoji světovou premiéru podobně jako Jarmuschovy… (více)

Reklama

Reklama