Reklama

Reklama

Mrtví neumírají

  • USA The Dead Don't Die (více)
Trailer 4

Americké městečko Centerville je ospalá díra, v níž stárnoucí šerif Robertson (Bill Murray) netrpělivě odpočítává zbývající dny do důchodu, protože nudit se člověk může i bez koltu za pasem. Jeho mladý kolega Peterson (Adam Driver) naopak stále doufá, že se k nějakému pořádnému vyšetřování jednou dostane. Zasloužil by si to, protože jako první vytuší, že ty dvě ošklivě zavražděné dámy z místního bistra mají na svědomí zombie. Jindy by se mu zkušenější kolega vysmál, ale dnes ne. V městečku se totiž odehrává mnohem víc podivností, například slunce nezapadá, kdy by normálně mělo, do pohřebního ústavu nastoupila divná ženská se skotským přízvukem a samurajským mečem (Tilda Swinton), a rasistickému farmáři Millerovi (Steve Buscemi) začal mizet dobytek. A když na městečko konečně padne noc, z předtuchy se stane jistota. Nejrušnějším místem Centerville se v tu chvíli stává hřbitov, jehož obyvatelé právě procitli a dostali chuť na čerstvé maso. A muži zákona tuší, že dneska je čeká přesčas. (CinemArt)

(více)

Recenze (449)

Helmutek 

všechny recenze uživatele

"This isn't going to end well..." - a taky že jo. Film bez jakejchkoliv zvratů, šokujících odhalení, bez jakýkoliv překvapující nebo filmařsky efektní zápletky, bez druhýho plánu - od začátku držící si jeden a ten samej kurz, ve kterym taky i skončí. Jarmusch se absolutně nenechává znervóznit nějakejma běžnejma zákonitostma budování příběhu nebo práce s postavama (POZOR, TROLEJ) - takže "plochej" a lineární příběh skončí přesně tak, jak skončit musí a jak to každej čeká; Tilda Swinton chovající se jako mimozemšťan je opravdu mimozemšťan; mezi postavama neni žádnej hrdina ani kladná postava (lidi na sebe spíš serou a třeba policejní sbor se naopak chová jako parta pohodlnejch hajzlů, když třeba nejdřív nedaj vědět farmáři Millerovi a pozdějc nepomůžou dvěma nešťastníkům v železářství...); herci se přímo ve filmu navíc bavěj o ústřední písničce nebo o scénáři, jak že to má dopadnout atd. A přesto to má myšlenku - jedinej, kdo zombie konci světa unikl, je asketickej poustevník, kterej na rozdíl od ostatních svou duši nezaprodal touze po vlastnictví nebo honbě za hromaděním: nenasytnost vůbec způsobila posun zemský osy a tim pádem celou zombie apokalypsu nastartovala (nadměrnou těžbu na pólech politici ale i tak příhodně obhajovali jako to nejlepší, co se mohlo Zemi stát), a tahle obsese něčim materiálnim v lidech zůstala i po proměně v zombie (kafe, chardonnay nebo léky se nabízej, super ale byli třeba i hledači wifi). Šanci ale dostává nová generace - tři utíkající děti bez jakýhokoli vybavení(!) jako jediní další maj šanci snad nějak uniknout a začít znovu. Mě ten film obrovsky bavil, neoriginálně nebo vyčpěle na mě nepůsobí - a hlavně je zase jinej. Bavil mě chemií mezi apatickym Driverem a zpomalenym Murrayem, bavila mě hysterická Chloe a děsivá, v pravejch úhlech chodící Tilda, bavil mě lítající talíř i perličky typu Star Warsácký klíčenky nebo Drivera-kolohnáta jezdící v čevenym Smart kabrioletu... O úžasnejch (a nepopsatelnejch) replikách asi nemá cenu mluvit - stejně jako o neuvěřitelnym obsazení. Za mě jednoznačně příjemný překvapení a zajímavej neklid v hlavě. Aneb jak pronesl na konci filmu Tom Waits - "What a fucked up world..." ()

Qitek 

všechny recenze uživatele

Dávám dvě, jelikož jsem tuhle unylost nedokoukal. Jedna je za Murraye. Druhá za to, že jsem to nedokoukal (kdyby tam náhodou něco fungovalo). ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Ono to chcelo byť strašne nezávislé a alternatívne. A veru že aj bolo. Až tak, že to bol skoro problém dopozerať. Na to aké to malo obsadenie to malo tak katastrofálny scenár a prácu s napätím, že serus. V rámci nasadenej scény a tým, že sa to nechcelo hrať na niečo dôležité, 2 z 5 ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Zombie, komedie, herecké obsazení x dlouhé, předlouhé, pomalé, divné dialogy. Tohle bylo velké zklamání. Byla jsem nalákaná na zombíky, na herecké obsazení a na záruku režiséra. A bylo to tak strašně nudné. Postavy nevyvinuté a zbytečné, dialogy prázdné, děj o ničem. Jediné plus bylo pár vtipných scén a překvapivý závěr. ..coffee, wifi.. (KVIFF2019) ()

Karin.Kiss 

všechny recenze uživatele

What a fucked up world. Réžia ako jedna z najpodstatnejších části filmu. Bez nej by sa Mŕtvi neumierajú stal tuctovým fantasy so zombie apokalypsou, vesmírnou loďou a Selenou Gomez. Je tu však skvelý Bill Murray a mnoho, mnoho nedocenených, kvalitných humorných prvkov, rovnako ako situácií s diabolsky reálnym feelingom, ktoré veľmi oceňujem. Jednoducho Jarmuchova filmová recesia. Priznanie scenára v istej časti vnímam ako mínus, no moje hodnotenie je tiež tak trošku rebélia. :) ()

Yoda sama 

všechny recenze uživatele

Bolo len otázkou času, kým vznikne podobne inťoušská, zábavná konverzačná paródia na prevarený žáner. A nie je to vôbec zlý film, to ani náhodou, len to svojou odlahčenosťou, dookola sa opakujúcou sériou dialógov a Billom Murrayom, ktorý je v každej druhej scéne na pokraji výbuchu smiechu, pôsobí ako polodomyslený experiment bandy hereckých kamarátov, ktorý robia ďalšiemu kamarátovi svojou prítomnosťou službičku a len zo seba nezaujato sypú čiernohumorné a filozofické žvásty. ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Zombie komedie, která satiricky paroduje zombie filmy a zároveň i sebe sama a film jako takový. Párkrát se i něžně prokopne čtvrtá stěna směrem k divákovi, na všechno je spoustu času a i na očekávání od Jima Jarmusche je to takové... uondané. Což je škoda, protože obsazení je opravdu parádní a spousta vtípků je vážně chytrá, ale tohle si natočili tak moc pro zábavu, že se tam ve finálním produktu trochu ztrácí šťáva a i střední očekávání to těžko naplňuje. Mohlo to být krásní, bohužel to vyznívá tak nějak do prázdna a od poloviny ztrácí poetičnost i ta prvoplánová pomalost, unylost a topornost. Za zkoušku to možná stojí, ale varuji váš, že to dost pravděpodobně bude jiné, než očekáváte, cokoli očekáváte. ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá zombie jednohubka odkazující na nespočet zombi filmů. Kde se sypou hlášky a odkazy jeden za druhým, ale film sám o sobě nemá pevný základ. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Takhle to vypadá, když si filmařský intelektuál dělá přezíravou srandu z pokleslého žánru, který má ale jen zběžně nakoukaný a tudíž netuší, že všechno již v něm bylo (lépe a více). Pouze pak mu mohou obyčejné laciné, neohrabaně se klátící zombie připadat vtipné, obzvlášť, když je "geniálně" připodobní k mase tupých, bezduchých konzumentů (potlesk a ceny, prosím)! Jenže zábava, ucajdaná podobně jako titulní countryová píseň, se jen rozpačitě potácí po krajnici a vycení zoubky jen v pár sebeuvědomělých meta-momentech. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Diváka, ktorý je v Jarmushovej tvorbe aspoň trochu znalý, tu nič nemôže zaskočiť. Nevadí teda pomalé tempo či chýbajúci ťah na bránu. Veľké pointy tiež nehľadáte. Postavy sú, ako je u Jarmusha zvykom, rýchlo a dobre vykreslené, herecké výkony skvelej zostavy hercov a hudobníkov príjemné, humor často subtílny a dialógy tak svojsky, civilne, bizarné. Vyslovene zlý pocit z filmu teda nehrozí. Ale ani vyslovene dobrý. Škoda aj prvoplánovej pointy, ktorá hovorí o tom, že každý z nás je zombie vo svojom živote. Nerozlišuje pritom, či ide o závislosť (ako napr. na mobile a sociálnych sieťach), alebo o životnú vášeň a talent. Korunuje to tulák Bob, ktorý nám to v závere celkom povýšenecky ešte rovno aj povie, ako keby bola šanca, že to niekomu počas filmu unikne. 38% ()

JustMeeKatie 

všechny recenze uživatele

Asi jako mnohé další i mě "Mrtví neumírají" nalákali na zombíky a hvězdné obsazení. Bohužel pro mě tohle nebyla ta správná volba. Během filmu jsem se několikrát dívala na hodinky, dokonce jsem i zvažovala, že z promítání odejdu. Nakonec jsem to vydržela a odešla jen pár minut před koncem. Pořád jsem si totiž říkala "jakmile se tam objeví zombie, tak začne ta pravá zábava". To se bohužel v mém případě nestalo. Postavy jsou hrozně napsané, výjimku tvoří jen pár vybraných jedinců - za mě je nejvíc bodů za podivínku Tildu Swinton a "rasistu" Steva Buscemiho. Hlavní dvojka, Bill Murray a Adam Driver, byla neskutečně nudná a strohá, což je mi líto, protože Billa už jsem nějakou dobu v něčem novém neviděla a Adama mám docela ráda. Dvě hvězdičky nakonec dávám za snahu a pár momentů, kdy jsem se trošku zasmála. Za mě je to jen další snímek, na který si za pár dní nevzpomenu a do budoucna se k němu asi ani nevrátím. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

[KVIFF 2019] A ono proč ne? Film, který je našpikovaný hvězdami, které bizarním a v rámci filmu i existencionálním způsobem si dělají srandu jak jim to lze scénář dovolí. Oddechovka. Jednoznačně. Proto jsem na to šel a byl spokojen. A upřímně se smál. Letošní ročník se na humor v celku vydařil. Žádné sraní s tím, co za tím stojí. Postavy mají jasno. Protože četli scénář. V celku dochází i k novým a příjemným záležitostem jako to, že nemrtví vlastně nekrvácí, ale mají v sobě jakýsi prach. Dojde i na filozofii v tom, že v našem případě šlo jednoduše o to, že zombie vznikali díky tomu, že jsme materialistická společnost. Je vtipné, že film dokáže přinést hodně i když má jít jen o bizarní odpočinek plný známých jmen. Ano, pro někoho béčko. Já jsem zažil velmi dobrou zábavu. U takovýchto filmů by mohl být i konec velmi ošemetný, ale ani ten nebyl problémem. Příjemná zlatá střední cesta, která nikomu neublíží. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Po dlhej dobe, doslova, som zavítal znovu do cinemaxu, teraz už vo večernejších hodinách. Nepokazila ani veľká rada na iný horor. Zrejme Annabelle3. My sme si vybrali mrtví neumieraju a ani sme netušili do akeho masakru ideme. Pomalší začiatok navnadil. Ale ubiehajucimu minutkami sa nám film páčil viac a viac. Výborní herci, najmä už pekne starý Bill Murray bol excelentný. Overený filmový fanúšik a dobrý kamarat sa asi tak v kine nenasmial to už svedčí o dobrom filme. Pre mna po zombielande druhý najlepší zombie snímok. Hodnotenie na čsfd si netreba všímať a ísť do toho, a určite neurobte tú chybu ako dvojica v kinosále. Ale tak odvoz domov je pre niekoho dôležitejší ako zavér filmu. 5* ()

Související novinky

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

15.07.2019

Milí filmoví fandové, právě byl spuštěn zvýhodněný online předprodej vstupenek na 8. ročník Filmového víkendu ČSFD.cz. Letošní ročník setkání filmových nadšenců poběží od pátku 9. do neděle 11. srpna… (více)

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

25.05.2019

Letošní ročník filmového festivalu v Cannes je oficiálně u konce a tak je na čase podívat se nejen na jeho vítěze, ale i poražené a vůbec všechny důležité snímky, které se festivalu zúčastnily.… (více)

Jim Jarmusch zahájí Cannes

Jim Jarmusch zahájí Cannes

12.04.2019

Nová zombie komedie Jima Jarmusche The Dead Don’t Die 14. května slavnostně zahájí letošní filmový festival v Cannes. Snímek si zde tak odbude svoji světovou premiéru podobně jako Jarmuschovy… (více)

Reklama

Reklama