Reklama

Reklama

Mrtví neumírají

  • USA The Dead Don't Die (více)
Trailer 4

Americké městečko Centerville je ospalá díra, v níž stárnoucí šerif Robertson (Bill Murray) netrpělivě odpočítává zbývající dny do důchodu, protože nudit se člověk může i bez koltu za pasem. Jeho mladý kolega Peterson (Adam Driver) naopak stále doufá, že se k nějakému pořádnému vyšetřování jednou dostane. Zasloužil by si to, protože jako první vytuší, že ty dvě ošklivě zavražděné dámy z místního bistra mají na svědomí zombie. Jindy by se mu zkušenější kolega vysmál, ale dnes ne. V městečku se totiž odehrává mnohem víc podivností, například slunce nezapadá, kdy by normálně mělo, do pohřebního ústavu nastoupila divná ženská se skotským přízvukem a samurajským mečem (Tilda Swinton), a rasistickému farmáři Millerovi (Steve Buscemi) začal mizet dobytek. A když na městečko konečně padne noc, z předtuchy se stane jistota. Nejrušnějším místem Centerville se v tu chvíli stává hřbitov, jehož obyvatelé právě procitli a dostali chuť na čerstvé maso. A muži zákona tuší, že dneska je čeká přesčas. (CinemArt)

(více)

Zajímavosti (12)

  • Scéna začínající okolo 25. minuty je parodie na film Kill Bill (2003). (Skarface)
  • První zombie, co ve filmu vylezla na povrch zemský, měla na náhrobku jméno „Samuel Fuller“. Jedná se o zřejmou poctu nezávislému filmaři Samuelu Fullerovi. Autor snímků jako Člen klanu (1974), Terče (1968) nebo Bílý pes (1982). (JayZak)
  • Postava Adama Drivera má na klíčcích od auta přívěsek ve tvaru lodi „Star Destroyer“ ze Star Wars. Je to drobné pomrknutí na fanoušky vesmírné ságy, v níž Driver hraje záporáka Kylo Rena. (luka4615)
  • Celosvětová premiéra filmu proběhla 14. května 2019 na filmovém festivalu v Cannes. (ČSFD)
  • Když tři policajti jedou po silnici směrem na hřbitov, postava Adama Drivera se nakloní z okna s mačetou, aby odřízla hlavu jedné zombie. Tato zombie je oblečená ve stejných šatech a se stejnými vlasy jako postava Billa Murraye v Zombielandu z roku 2009. (ČSFD)
  • Obří mravenci jsou ve filmu skuteční a byli náhodným objevem při natáčení Hermita Boba v lese. (ČSFD)
  • Ústřední píseň filmu má na svědomí americký country písničkář Sturgill Simpson. Píseň má stejný název jako film, tedy „The Dead Don't Die“ a během filmu zazní rozhodně nejedenkrát. Samotný Sturgill Simpson si ve filmu i zahrál, a to epizodní roličku zombika s kytarou. (Posheidon)
  • Jim Jarmusch se jako legenda amerického nezávislého filmu mohl obklopit těmi nejlepšími herci. S většinou z nich navíc opakovaně pracoval na svých předchozích filmech, s Billem Murraym například na titulech Zlomené květiny nebo Kafe a cigára. I proto herec nad nabídkou role v zombie komedii vůbec neváhal. „Scénář byl neskutečně vtipný, netušil jsem, že by Jim dokázal napsat takhle dokonale praštěnou věc. Vzhledem k tomu, že jsem se už objevil v jednom z největších zombie filmů všech dob, v Zombielandu, byl jsem zjevně logická volba. Třeba se jednou stanu synonymem zombie žánru,“ říká Bill Murray. (Zdroj: CinemArt)
  • Jarmusch jednu roli napsal také pro Daniela Craiga. Ten však měl v době natáčení volných pouze deset dnů, během kterých měl Jarmusch natáčet scény s Adamem Driverem, který byl rovněž velmi vytížený. Nakonec tedy Craigovu roli vyškrtl. (WernerDMZ)
  • Ve filmu si zahrál menší roli i velmi známý zpěvák Iggy Pop. Konkrétně si zahrál roli s anglickým názvem Coffe Zombie (Kávový zombie). (PlayEasy)

Související novinky

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

15.07.2019

Milí filmoví fandové, právě byl spuštěn zvýhodněný online předprodej vstupenek na 8. ročník Filmového víkendu ČSFD.cz. Letošní ročník setkání filmových nadšenců poběží od pátku 9. do neděle 11. srpna… (více)

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

25.05.2019

Letošní ročník filmového festivalu v Cannes je oficiálně u konce a tak je na čase podívat se nejen na jeho vítěze, ale i poražené a vůbec všechny důležité snímky, které se festivalu zúčastnily.… (více)

Jim Jarmusch zahájí Cannes

Jim Jarmusch zahájí Cannes

12.04.2019

Nová zombie komedie Jima Jarmusche The Dead Don’t Die 14. května slavnostně zahájí letošní filmový festival v Cannes. Snímek si zde tak odbude svoji světovou premiéru podobně jako Jarmuschovy… (více)

Reklama

Reklama