Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladík se chce pomstít za své nešťastné dětství a spáchá zločin, což se mu zalíbí a stane se lupičem.  Svěží komedie o zločinu a bohatství Paříže vznikla pod vedením režiséra Louise Malle a vypráví o mladíkovi jménem Georges Randal (Jean-Paul Belmondo) žijícím v Paříži na přelomu 19. a 20. století, který má zdědit značné jmění. Ještě než však Georges peníze může spatřit, se jeho strýci, který má být ve skutečnosti jeho opatrovníkem, podaří celé jmění utratit. Georges je hluboce zamilován do své sestřenice Charlotte (Geneviève Bujold) a chce se s ní oženit, avšak jeho strýc již její ruku zaslíbil jinému muži, kterého Charlotte nemiluje. Georges je pochopitelně nadmíru rozhořčen a pojme plán ukrást zlotřilému strýci rodinné klenoty, určené pro Charlotte, brzy však zjišťuje, že role zločince mu přináší značné potěšení a začíná okrádat bohaté jako vyjádření protestu proti jejich způsobu života. Se stoupajícím bohatstvím však zjišťuje, že se stává příslušníkem třídy, jejímiž hodnotami sám tolik pohrdal. Mladý Belmondo si tak s chutí jemu vlastní zahrál ve vydařeném filmu s rysy komedie, thrilleru, akce a sociálního dramatu dotýkajícího se dokonce i existenciálních otázek, které však jen doplňují skvěle zachycenou atmosféru celého snímku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zloděj z Paříže je divný film. Určitě není komedie a rozhodně v něm nehraje typický Jean - Paul Belmondo. Film totiž není ani vtipný a už vůbec ne složitě galantní, jak Bebel umí. Na všecko jde přímočaře, nebere si servítky a hraje si tu na drsňáka první kategorie. Člověk na to není zvyklej a ve výsledku to takhle ohodnotí. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jak je ten život lidský někdy chladný, aneb chlad, beznaděj, deziluze, protest a existenciální zmatky s občasnými záchvěvy živelné radosti z loupeží v působivém Malleho zpracování s velmi slušným Belmondem. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tak tohle se zrovna dvakrat nepovedlo a to jsem se docela tesil. Kdyz si vezmu, jak si uzival Belmondo kradeni v Bezva finte, nic takovyho se tu vubec nekona. Film jednak neni komedie, ale hlavne je Belmondo proste obycejnej zlodej, kterej se tvari unudene, vzdycky nekam vpadne, co muze rozmlati a pak zdrhne. Vubec proste nekrade s nejakym sarmem a eleganci. Coz spolu s tim, ze se celej film lehce tahne, dava docela smrtelnou kombinaci. Jediny, co se povedlo, je atmosfera a kostymy prelomu stoleti. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Výborný film, jen mi není jasné, proč bývá všude inzerován jako romantická komedie. To je stejná pitomost jako nazvat Mlčení jehňátek muzikálem. Nene, je to typicky francouzský levičácký film, sociální drama. Belmondo je nezvykle ukázněný, čekal jsem dalšího z řady rošťáků, es, nenapravitelných a sympatických darebů, ale tentokrát je to jinak. Georges je pragmatický zločinec, nemá potřebu ze svých obětí dělat šašky, prostě se jen špatně narodil, tak se snaží svědomitě dělat jedinou profesi, která mu zajistí svobodu. Postup u většiny loupeží je nesmírně zajímavý, podrobně ukázaný a často tak komplikovaný, že ten lup Georgesovi vlastně přejete, zákon nezákon. 80% ()

movie 

všechny recenze uživatele

Tohle je fantazie. Mladý Jean-Paul Belmondo v téměř dokonalém zlodějském, lehce existencionálním snímku. Líbí se mi hlavně atmosféra, nebezpečí není nikdy příliš viditelné, ale pořád běhá někde kolem. Nepřestal jsem mít o Belmonda strach dokud se na obrazovce neobjevil nápis "THE END"! Doporučuji! ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nevím jak to mám pořádně říct, ale já se u toho tak nudil, že se mi až chtělo spát. Vyprávění příběhu je strašně odtažité, o postavy jsem se nedokázal bát, ani se do toho vcítit. Ani Jean-Paul Belmondo s neslušivým mrožákem se očividně necítil jako ryba ve vodě, ale i tak je největším tahounem. Pokud se na film chcete podívat, klidně tak udělejte, ale spíše ze zvědavosti, či snad v případě, že kompletujete Belmondovu filmografii. Kdybyste jej prošvihli, nic moc se nestane. 40%. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Uspávající, ve všech těch zrzavých ženách se možná postupem času začnete ztrácet. Na dvě hodiny přeci jen málo akce a napětí, zvláště z konce se dalo stříhat a stříhat. Výborný dabing Miroslava Moravce. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Dokonalá štýlovka, slušné obsadenie a disciplinovaný Belmondo. Dá sa polemizovať rôznorodosť v žánroch, ktoré tento snímok obsahuje, ale všetko je natoľko vyvážené, že to vôbec nepôsobí zle. Problémom je však pomalé tempo a hlavne dĺžka filmu. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Málo známý snímek s Jean-Paul Belmondem, který zde představuje někoho hodně podobného Arséne Lupinovi - až na to, že nezná posléze míru. Pokud chcete z filmu něco mít, nečtěte text na přebalu, který prozradí vše, včetně konce... Příběh vypráví o Georgeovi, který se vrací po 14 letech ke svému strýci. Jeho dívka je zasnoubená s bohatým sousedem, strýček si strhl z otcova dědictví více jak třetinu. A tak Georgeovi nezbývá, než se dát na dráhu lupiče. Naštěstí potká pastora, který rovněž "podniká" v lupičském řemesle. Co zpočátku bere jako nástroj pomsty a spíše zábavy, kdy okrádá bohaté, se postupem času stává rutinou a není divu, že George poté, co dosáhne všeho, co chtěl, najednou neví, co dál s vlastním životem... Louis Malle se s ničím nepáře a děj odsýpá hned od začátku. Obsahuje překvapivé zvraty, celkovému pojetí nechybí jistá rozvernost, a kdyby měl film na DVD pořádný a kvalitní obraz, mohli bychom ocenit i práci s kamerou a výpravu. Disk načíná protipirát a čtyři upoutávky, přesně ty samé ještě jednou najdete v hlavním menu, jinak bonusy nehledejte, nejsou. Zvuk je v obou případech jen mono, obraz 4:3 je letterboxován (!), tudíž je kvalita ještě horší, obraz navíc není nijak vyčištěn. V českém znění Belmonda mluví Miroslav Moravec. České titulky jsou opět zcela mizerné. Posuďte sami - čas 0:08:35: "Jednou brý budu bohatý.", 0:12:29: "jakobys", 0:12:53: "Myslels sis na ní?" (v tomto tvaru by Belmondo na dívce ležel a na ní přemýšlel), špatné použití čárek je smutnou samozřejmostí. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

TECHNICKÁ POZNÁMKA: Kanál MGM tento film uvádza vo vlastnom dabingu s Jiřím Krampolom pod názvom ZLODĚJ. (12.8.2010) ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Jean-Paul Belmondo mě opět příjemně překvapil, v roli chladného a odtažitého Randala byl vynikající, ostrý jak břitva.. Příběh zloděje a celé té lupičské bandy v čele s abbém se mi zamlouval, sarkasmus/ironie je z toho cítit na hony, trefně ukazuje a pojmenovává.. Dobová atmosféra úžasná, krásné ženy na každém kroku, nechybí ani láska a ponaučení do života - peníze jsou nade vše a všichni lžou.. Ten občasný cynik ve mně se skvěle bavil.. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Stylový, krásně natočený snímek se skvělou dobovou amtosférou, plný chytrých vloupaček, sympatických zlodějů a krásných žen. Paráda, jenom je škoda, že to nemělo trochu výraznější závěr. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Fil, v ktorom sa Belmondo vyslovene trapi, je tu hodne, ale fakt hodne slaboduchych pokusov o humor. Jaxa vseobecne vie, humor je vec vazna, a tento film je toho praktickym dokazom, Malle je u mna podpriemerny reziser : 20 % ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Lupičských filmů je již nepočítaně. U tohoto je velice sympatické, že nepřináší překombinovanou zápletku, ale poctivé zlodějské řemeslo. Špinavé, drzé a bez hrdinských kousků. Ale každá příležitost se musí náležitě využít. Zdání poctivosti a serióznosti je v tomto oboru tou nejlepší zbraní, se kterou lze přicházet k dalším a dalším příležitostem. Zločinci se sdružují do volného spolku, dokáží se vzájemně podporovat a kavalírsky pomáhat jeden druhému. Zlodějina dokáže vyplavovat tolik potřebný adrenalin a přivádět tak lidský mozek do opojného stavu, který je v normálním běhu života zcela neznámým stavem. Tento stav opojení dokáže přinášet uspokojení a životní dráha je tak určena. Možná má film i sociálně-třídní ambice, ale ty jsou vskutku jen okrajové. A zůstává jen zlodějina, vzrušení, dobrodružství, důvtip, drzé sebevědomí, touha a podmanivé úsměvy žen. Hlavní postavou je charismatický Georges Randal (dobrý Jean-Paul Belmondo), mladý muž dobrého původu s touhou po pomstě, která mu vytyčí životní úděl. Osud mu nejdříve bere, aby mu potom vše vrátil s úroky a osobním uspokojením. Jsou zde výrazné a půvabné ženy: Georgesova sestřenice a láska Charlotte (půvabná Geneviève Bujold), cílevědomá a ctižádostivá Geneviève Delpiels (zajímavá Marie Dubois), živá a bezstarostná Broussaille Voisin (roztomilá Marlène Jobert), či majitelka pařížského salonu Ida (elegantní Françoise Fabian). Ze zlodějského prostředí je zde především ctihodný abbé Félix La Margelle (dobrý Julien Guiomar), ochotný a věrný Roger Voisin (Paul Le Person), či legenda Courbassol (Jacques Debary). Z dalších rolí: Georgesův nenasytný strýc Urbain Randal (Christian Lude) a bývalý Georgesův spolužák Mouratet (Roger Crouzet). Výsledkem není komedie, ani strhující akční drama, nýbrž jen a pouze pozoruhodná sonda do hlubin lupičské duše. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Nihilistické podobenství o tom, že buržoazie okrádá proletariát, proletariát okrádá buržoazii, ženy okrádají jak buržoazii, tak proletariát, ale všichni se sklánějí před modlou jméném peníze a chtějí žít v přepychu. Socialismus vede k teroru (přítel z ostrovů) a při neustálém boji zemře duše daleko dříve než tělo. Nádherná scéna v herně odhaluje nesmyslnost socialistických teorií - jak proletariát, tak buržoazie se snaží získat peníze, nic víc. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Zkušený vykradač domů při své fušce vzpomíná na své mládí a svůj život, ukazuje na něm svou cestu k osamělosti a závislosti na svém "umění". Film je líčen tak, že nevzbudí ani špetku vzrušení, není se o koho bát, není komu fandit. Přesto vidět mladého Belmonda v civilní roli není občas k zahození. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Děj tohoto snímku je celkem zajímavý, pěkná zápletka, dobré téma, obsazení rovněž perfektní. Něco tu ale chybí ... prvních patnáct minut jsem nemohl najít co? Až posléze jsem si uvědomil, že Zloděj z Paříže nemá absolutně žádné hudební podbarvení a tím pádem se chvílemi stává fádním. To je asi hlavní věc, kterou bych tomuto filmu vytknul. ()

Reklama

Reklama