Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Na pozadí epických událostí ve Francii v době občanských nepokojů se odehrává příběh Jeana Valjeana, bývalého trestance, který se nedokáže vymanit ze stínu svého minulého života. Jeho budoucnost ohrožuje jeho nemesis, chladný policista a bývalý vězeňský dozorce Javert, který je odhodlán postavit Valjeana před soud. Mezitím je Fantine, dělnice opuštěná svým bohatým milencem, nucena okolnostmi ke stále zoufalejším činům, aby se postarala o svou malou dceru. Jejich příběhy se střetnou, když v pařížských ulicích vzplane revoluční násilí a Jean Valjean musí najít cestu sebepřijetí, vykoupení a lásky. (Viasat)

(více)

Recenze (21)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Parádní zpracování Hugovo klasiky, která konečně dosatala zasloužený časový prostor. Šest dílů odsejpalo jedna radost a že bylo na co se koukat! Dominic West v roli Jeana Valjeana dokázal takřka nemožné, akceptovala jsem ho stejně jako milovaného Gabina nebo Lina Venturu, ale uznávám, v nové verzi se mi převelice pozdávalo, jaký má nový podařený Valjean sex-appeal. Lily Colins okouzlila přirozenou interpretací, vnímala jsem ji jako řádky slavné knihy, byla to přesně ONA. Skvělý scénář, výprava, lokace, kostýmy, každá byť menší rolička byla zachycena precizně, nezapadl nikdo, velmi dobré! V.H. byl brilantní autor, látka, kterou napsal, je namakaná, sama o sobě tvůrcům umožňuje vytvořit perfektní podívanou, napříč několika žánry, zmastit Bídníky se podařilo jen v muzikálu s falešně zpívajícím Gladiátorem, Wolverinem a Ankou Okatou. Následuje výtka, která většinu pobouří, však jsme tady od toho, abychom vyjádřili svůj názor. Nejsem zastánce přehnané politické korektnosti hraničící se zdravým rozumem. Přestože byl Javert zahrán rovněž excelentně (Davidovi upřímná všechna čest), obsazovaní herců tmavé pleti do snímků dle klasických předloh vnímám jako faktickou chybu, kterou neumím přehlédnout. Nehledejte v tom rasismus, křivdili byste mi. Hercům všech barev pleti neupírám možnost realizace, v počinech, kde není vyložený popis postavy, ať hraje kdokoli kohokoli. Nemám problém. Ale aby hrál afroameričan drába bělochům na galejích, následně svou kariéru vyhnal až na jednoho z vrchních policistů v Paříži, přičemž děj se odehrává i během francouzské revoluce, tedy v době mezi dvěma Napoleony, to mi přijde za čáru. A Victor ani nemusel hodit černé na bílé, jaké pleti Javert je. Vadí mi tyhlety povinné manévry v Louskáčkovi, vadí mi v Bídnících, vadilo by mi to v F.L.Věkovi, v Pikové dámě i v Červené Karkulce. Je to faktická blbost jako taková, zbytečný tah, který by se lépe hodil do alternativního divadelního provedení, alias Romeo a Julie s Orlando Bloomem na motorce. Nicméně respektuji, že jinému toto vadit nemusí, že to nevnímají jako chybu, čili si „srážku z principu“ za casting odpustím. Celková kvalita BBC počinu vyhrává. Ale hlava se šla ukroutit, ne že ne. 😉 ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

6/6 Poslední přepis Les Mis od BBC není špatná záležitost. Postavili se ke kanonizované látce jako obyčejně s respektem, s velkým rozpočtem, ale taky s ohledem na moderního diváka. U starších přepisů jsem si často říkala, že je potřeba po těch 150 letech mnohé aspekty románu komentovat a vysvětlovat. Určitě mi nevadí sociálně kritické komentáře Huga, naopak je považuju za to nosné. A v BBC měli hodně dobrých nápadů. Například Thénardierovi jsou zde velmi zajímaví už jen tím, že to není sehraná partička zlounů, ale mají problémy i mezi sebou a jsou to osobnosti mistrně pracující s přetvářkou. Velmi jsem ocenila celý příběh Fantine s Félixem Tholomyèsem před jejím odchodem do Montfermeil, protože na ten málokdy zbyde trochu času... Není to samozřejmě dokonalé, hodně otázek, které jsem měla u starších verzí jsou zde zodpovězeny, ale pokládají se zase jiné, které bych považovala za vysvětlené. Nicméně pro otevření klasické debaty na téma, zda je i dnes vhodné se zabývat klasickým románem 19. století a co si z něho můžeme vzít pro dnešek (kromě splnění jakéhosi minima v kontextu maturity či všeobecného přehledu, což samo o sobě nikdy nebude dostačující pro skutečný dospělý život). Finále krásně snoubí akční složku a rozuzlení jednotlivých osudů, nechybí víra v lepší zítřek, ale je velmi dobře a funkčně zpřítomněna i realita toho, že lidé jako Thénardier pokračovali své hnusné životy v koloniích a bída samozřejmě z ulic nevymizela ani po provolávání svobody na barikádách roku 1832... #bbc ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Asi jedno z najlepších stvárnení tejto adaptácie od majstra písaného slova Victora Huga. Hudba, výprava a réžia - to všetko spolu prinieslo jedinečnú atmosféru a nesmierne obsažne bohatú záležitosť. Dej, ktorý tu dýcha epikou aj na malom priestore a človek, ktorý má rád dobovo atmosferické záležitosti si tu jednoducho musí vychutnať každú jednu scénu ako si malý chlapec dokáže vychutnávať sladký cukrík. A predsa je tu jedna maličkosť, ktorá trochu kazí dojem, čo je teda obrovská škoda, no nedá sa nad tým privrieť oko. A tou je hlúpy multikulti casting odporujúci základnej racionalite. Ja chápem, že je to teraz moderné a plne zodpovedajúce "humánnym štandardom liberálnej kaviarenskej ľavice", ale podľa zdravého sedliackeho rozumu a na základe obrazu, ktorý poskytuje samotná kniha sem skrátka černoch rozhodne nepatrí. A tobôž nie ako jedna z hlavných postáv. To bola teda riadna päsť na oko, nech sa nikto nehnevá, je to môj názor (proti hercovi ako takom nič nemám, hral výborne). Hviezda dole. 85/100 ()

majo0007 

všechny recenze uživatele

V ktorom paralelnom vesmíre opísal Hugo Javerta ako negra?! Čo bude nabudúce... čierny Monte Christo, alebo Muž so železnou maskou?! ()

veertiik 

všechny recenze uživatele

Bídníci - to je moje. Četl jsem knihu,viděl jsem hodně verzí. Tady na začátku píší "na motivy románu". Což je bohužel pravda. S knižní předlohou to má zásadní rozchodníky v ději a to často a v důležitých věcech. Proto se mi to nelíbilo. A samozřejmě jsem musel zkousnout, že by jako na začátku 19. století byl nejvyšší představitel výkonné moci černoch... ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

BBC opět nezklamala a nabídla špičkové drama prvotřídní kvality a jednu z nejlepších adaptací Victora Huga. Tedy, všechny adaptace Bídníků jsou výborné, ale tahle určitě patří do TOP3 hned za verze s Gabinem a Depardiuem. Samozřejmostí je naprosto boží, velkolepá výprava a fantastické herecké výkony v čele s dokonalou Olivií Colman, která postavu madame Thenardiére dotáhla k absolutní dokonalosti a Lily Collins, která totéž činí s postavou Fantine. Dominic West a David Oyelowo jsou také absolutně perfektní. Navíc je to věrné předloze a ještě je tu něco navíc, hlavně v prvním díle, takže za mně naprosto povinná četba. Jasných 100%, tady prostě nejde nic vytknout. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Videl som rôzne filmové verzie románu, ale až v tejto dlhšej, viachodinovej verzii som mnohé veci lepšie pochopil a vedel si vychutnať detaily. A že je Javert čierny som si už zvykol, lebo to nie je prvýkrát. ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Výborné zpracování klasiky. Perfektní herecké výkony. Olivia Colman naprosto úžasná. BBC opět nezklamalo. 80% ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Za mě řádná slátanina.Jako všechny remake..Pokud tam jsou stejné postavy jmen jako v originálu tak info, že jde o motiv ,je dosti zavádějící !Dole někdo připoměl černocha v jedné z hlavních rolí...To byla úlitba moderním požadavkům ,ale ve skutečnosti by to historicky nepřicházelo v úvahu.Nebo ano? ()

poet 

všechny recenze uživatele

Máloktorý román sa môže pochváliť takým množstvom spracovaní ako táto klasika od Victora Huga. Je to kniha ktorú môžem čítať dookola a najmä pasáže Cossetinho detstva asi mám najradšej. Seriálové spracovanie ma celkom zaujalo vidno tu slušnú výpravu aj pomerne dobrých hercov. Príbeh má celkom slušný spád a nenudí. Osobne by som možno uvítal pomalšie tempo rozprávania myslím že na nejakých 10 dielov by to v pohode vyšlo a nič by to nestalo. Najmä v tých posledných dvoch dieloch sa toho udeje pomerne dosť. To čo tu každému asi udrie do očí je zrejme postava Javerta ako šéfa polície ktorého tu hrá černoch. Ako nič proti hrá svoju postavu ozaj dobre ale do obdobia napoleonských vojen mi to proste nepasuje. Politická korektnosť a multikulturalizmus si zrejme nájde cestu všade.... ()

Emily93 

všechny recenze uživatele

Som príjemne očarená z tejto adaptácie. Najskôr som bola jemne skeptická, ale tento seriál som si rýchlo obľúbila. Dominic West suverénne dominuje v stvárnení Valjeana, David Oyelowo v Javertovi je impozantný, presvedčivý výkon vznešenej Lily Collins v postave Fantine. Imponuje mi vynechanie muzikálnosti a pridanie dôrazu na príbeh. Bolesť a smútok sú nádherne zachytené s citom pre detail. ()

FeroFabus odpad!

všechny recenze uživatele

Román Bídníci od Victora Huga jsem četl třikrát, poprvé už jako kluk ve zkrácené verzi pro mládež. Viděl jsem sedm verzí a ještě muzikál. Troufám si říct, že tento román i ve filmové podobě znám velmi dobře. Ale tomuto odpornému paskvilu musím dát odpad. Pokud se mnou někdo nesouhlasí ať se podívá na klasiku s Jaenem Gabinem, či televizní zpracování s Lino Venturou. ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Není to špatné zpracování. Scénář, kamera, hudba na výbornou. Líbí se mi ten běh času a prolínání osudů a blik záběrů na všechny protagonisty v daném čase. Trochu jsem měl strach z těch šesti dílů, jestli nebude jen natahování příběhů. Ale obava byla zbytečná a seriál rychle odsípal. Co však nechápu je casting. Budu se opakovat, ale černoch jako inspektor policie v třicátých letech devatnalctého století! Proč? Chápal bych to spíš v divadelním představení nebo přepis Bídníků do dnešní doby. A už nechápu syna Thenadiera a jeho ženy(běloši) a jejich děti tmavší pleti. Do oči bijící nesmysl. Jinak byl zajímavý začátek seriálu, kdy člověk očekává dle knihy počátek Valjeana a jeho ukradení chleba nebo galeje. Ale začátek se točil kolem rodiny Maria. Jeho raňený otec u Waterloo a nechtěná pomoc Thenadiera a poté výchova malého Maria jeho dědečkem. Co mi trochu hlava nebrala bylo stárnutí Maria. On malý kluk a Cosetta se narodila. On pořád ten stejný kluk a Cosetta sedm let? Jinak poprvé ze všech zpracování jsem slyšel oslovení soudruh ony studenty a dělniky na barikádách. Jinak Dominic West mi v roli Valjeana hrozně připomínal Valjeana (Hugha Jackmana) z filmového muzikálového zpracování. A ještě něco ke konci. Ač toto zpracování mělo šest dílů, tak konec, kdy Valjean sešel a umrěl byl moc zkratkovitý a moc jsem tomu nevěril. Chybělo to, co jsem zažíval u Gabina, kdy ho opustila Cosetta, jak chodil sám domů, jak pomalu sešel trápením a jak umíra s panenkou a usmívá se. ()

LucinkaMyska 

všechny recenze uživatele

Román Victora Huga se zde dočkal kvalitního zpracování, které v šesti epizodách má dostatek prostoru pro odkrytí své hloubky. Je to bezútěšné od začátku do konce. Honba za lepším životem, kdy se marně snažíme prchnout od své minulosti, která nás symbolicky v roli inspektora pronásleduje jako stín. A teprve tehdy, když se Jean Valjean postaví svému nepříteli a přesto mu odpustí, pak teprve minulost symbolizovaná Javertem ztratí svůj náboj a posedlost a odejde. Jako kdyby nám Hugo vtloukal do hlavy, že před minulostí nelze utéct, ale je potřeba se jí postavit dřív, než bude pozdě. Protože pro Valjeana skoro pozdě už je. Celý seriál mě postava Javerta vytáčela, a to, že ho hraje černoch (ač excelentně) ten pocit jen umocňuje. Ultrakorektně se tam napasoval a Hugo se musí v hrobě obracet. Neexistuje, aby na počátku devatenáctého století v Paříži poroučel černoch bělochům. To prostě nejde, není na tom nic rasistického ani xenofobního. Je to holý historický fakt. Nicméně čím déle nad tím přemýšlím, tím víc mi přijde, že tam byl nastrčen schválně, aby vykreslil onu grotesknost a nesmyslnost státní "spravedlivé bělošské" persekuce. Ta postava je sama o sobě provokativní, a to, že ji hraje člověk tmavé pleti, to ještě umocní a onu absurditu vygraduje na pokraj snesitelnosti. Je nezbytné vyzdvihnout poslední slova Jean Valjeana, kdy říká:"Milujte se..." a to i tehdy, když celá realita stojí za starou bačkoru... ()

Reklama

Reklama