Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Válečný velkofilm světoznámého režiséra Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Patriot, Godzilla) líčí příběh příslušníků amerického námořnictva a letectva v bitvě u Midway, která znamenala zlom na pacifickém bojišti druhé světové války. Hvězdně obsazený film (Luke Evans, Woody Harrelson, Patrick Wilson, Ed Skrein, Aaron Eckhart, Nick Jonas a další) působivě ukáže nejen pozadí konfliktu, ale zejména bitvu samotnou, která doposud nikdy nebyla natočena tak velkolepě. Zároveň nám jednu z rozhodujících námořních bitev druhé světové války přiblíží i z pohledu japonské armádní elity. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (17)

Trailer 2

Recenze (398)

classic 

všechny recenze uživatele

Nemecký »pustošiteľ« č. 1 - Roland Emmerich, sa tentokrát akosi držal príliš skrátka, na uzde, či ešte lepšie povedané: „Na reťazi” , pretože býval naučený vo veľkom (vy)hubiť celú Matičku Zem, alebo aj Veľké Jablko, ktoré napadli buď rozčúlení, samozvaní votrelci, či aj gigantický, zmutovaný veľjašter s menom Godzilla nemala extra dobrú náladu, alebo, skrátka, už len Matka príroda naplno úradovala, že sa práve teraz, v tomto okamihu, normálne čudujem, ako si tento nevyspytateľný režisér mohol vystačiť iba s niekoľkými zničenými bojovými loďami a krížnikmi, a to najprv v predohre - Pearl Harbor, a potom neskôr už v epickom vyvrcholení v Bitke pri Midway, kde sa síce už trochu viac, ako sa povie: „Odtrhol z reťaze, ako spupný pes” , ale i napriek tomu je to celé ešte v rámci únosnosti, pričom som bol aj E-X-T-R-A požehnane zavalený „digitálnym bordelom” - par excellence ! Čiže, mal som čo dočinenia s vojnovým filmom z 2. svetovej vojny, v ktorom Japonci nie sú bezprostredne vykreslení (vnímaní), ako beštiálne zveri, že zasa typickí Yankees sú pre zmenu za najväčších, vlasteneckých hrdinov, keď aj oni hrdinsky umierajú ! Vizuálne efekty dosť bijú do očí i niektoré herecké výkony sú prehnané, a to ani nehovoriac o plytkom scenári nováčika Wesa Tookea, ktorý sa doteraz venoval iba seriálu Kolónia, že asi sotva s Midway urobí dieru do sveta... ? PS: Patrí už Roland Emmerich do režisérskej kazajky... ? Otázka za milión. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Poměrně slušně odsýpající válečný snímek, jež nám nabídne náhled do bitvy u atolu Midway, která znamenala ve válce v Tichomoří návrat štěstěny ve prospěch USA. Režisér Roland Emmerich do těchto význačných historických událostí vnáší to nejlepší ze sebe samého, pročež jsme zde svědky opulentní a krásně vypadající bitevní destrukce, zasazené do kulis letadlové lodi Enterprise s jejími letadly a stíhacími piloty. Na celý tento vysokooktanový celek se krásně kouká a pokud jste, stejně jako já, fanoušky válečnictví, potažmo Druhé světové války obecně, snímek Midway si s jeho vypiplanou válečnou technikou užijete ještě o pořádný kus více. Jen škoda, že režisér si nedal větší práci s vykreslením charakterů, protože je všechny představí poměrně zkratkovitě, což velmi nevhodně kontrastuje s jejich lehce chaotickým střídáním v jednotlivých scénách. Ani za stopáž čítající 138 minut tedy prostě nemáte sebemenší šanci si k nim vypěstovat jakýkoli vztah, takže je Vám úplně jedno, co se s nimi bude dít a jak dopadnou jejich osudy. Avšak až na tento "drobný" detail se jedná o vskutku slušný válečný film, který této legendární bitvě a jejím hrdinům ostudu vážně neudělá. Skvělá práce! „Men like Dick Best are the reason we're going to win this war.“ ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Emmerich po dlhej dobe natočil film v ktorom fungujú postavy. Boli mi sympatické, fandil som im a bol som zvedavý jak skončia. Takisto ich obsadil skvelými hercami. Najviac ma bavil Wilson, Harrelson, Evans, Quaid a aj jeden z tých schopných japonských veliteľov. No a Ed Skrein tu je taky vychudnutý, že som ho nespoznal a rozmýšľal som, čo je to za herca. Oproti pôvodnej filmovej verzii ma trochu sklamalo, že je tu menej taktizovania a príprav pred veľkým bojovým finále. Trochu sa tu rieši dešifrovanie správ a to je tak zhruba všetko. Hlavným sklamaním filmu sú mizerné trikové scény, ktoré vyzerajú jak Hallmarkovské televízne trikové filmy spred dvadsiatich rokov alebo súčasné Asylum blockbustery. Fakt nechápem, že niečo tak mizerné natočil Emmerich. Nejde len o evidentne nedostatok peňazí na to množstvo trikových záberov, ale aj obyčajná kompozícia ľudí a nejakých predmetov v zábere, aby to pôsobilo aspoň trochu reálne je mizerná. Celý čas pri rozhovoroch postáv na lodi cítite, že je to natočené v jednej miestnosti s pridaným CGI pozadím a že ani tie blbé lietadlá v skutočnosti neboli na pľace. Nepomáhajú tomu ani dlhé zábery a menšia oldschoolová frekvencia strihu, ktoré len zvýrazňujú tú trikovú tragédiu. Úvodný útok na Pearl Harbor vyzerá totálne umelo, vôbec sa o postavy nebojíte aj keď unikajú pred ohňom z jednej lode na druhú pretože cítite, že to všetko čo sa deje vyzerá jak zo starej počítačovej hry. 20 rokov starý Bayov opus si po trikovej stránke s Emmerichom vytiera prdel. Akotak akceptovateľné je len finále v ktorom sa dynamickejšie strihá, kamera je trochu roztrasená a tá mizéria trikov v nich zanikne natoľko, že som ju prestal vnímať. Takže celkovo to je film v ktorom funguje dejová omáčka ale triková je sklamaním. Vzhľadom na nezvládnuté triky postráda zmysel táto verzia, keďže tá staršia je napínavejšia a po trikovej stránke stále pôsobivejšia, keďže v nej všetky scény pôsobia hmatateľnejšie. Ale vzhľadom na mizerné posledné Emmerichove filmy to je pokrok a celkom v pohode jednohubka. 5/10. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ako akčný veľkofilm funguje Bitka o Midway výborne. Možno aj ako strohá hodina dejepisu. Ako film nebodaj tematizujúci niečo okrem hrdinstva vojakov bojujúcich na oboch stranách samozrejme uspieť nemôže, keďže ho režíruje Emerich. No a našťastie sa o nič podobné nepokúša. Pokiaľ chcete filozofovať nad morálnym aspektom bombardovania Tokya, poohliadnite sa inde. Tu je to vážne najmä o tom vychutnať si v kine dve veľké akčné scény a dve menšie, z čoho vyplýva, že vlastne všetky dialógy sú v podstate len vata. Dobre, nejaké tie infošky ohľadom taktiky sú prospešné, rodinné vsuvky alebo small talk medzi vojakmi sú čistý balast. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Některé Emmerichovy filmy mám dost rád, ale tady když si pro srovnání s Midway dám tu prostřední hodinu z Pearl Harboru, tak teď vedle Baye působí jak někdo z Jedličkova ústavu. Samotná bitva o Midvay je pak zajímavěji pojatá i v té verzi ze sedmdesátých let. Vysvětlit se tohle dá jen tím že Emmerich celé natáčení napůl prospal, díky nekonečným dodávkám čínského opia, stejně jako evidentně všichni herci, a celé to spíchl na koleni debutující scénárista a nekonečně neschopný kameraman, který nikdy v životě nic koukatelného nenatočil - tady ze všeho tak moc svítí green screen, a všechny záběry akce jsou tak zoufale nudné, že bych tomu zajímavější vizuál dokázal dát i já. Jeden z nejzbytečnějších válečných filmů jaké jsem kdy potkal. 3/10 ()

Galerie (113)

Zajímavosti (13)

  • Ve filmu se vyskytuje při Bitvě o Midway i mimo jiné režisér John Ford, který opravdu žil a také doopravdy natočil dokument Bitva o Midway (1942), který točil i v tomto filmu a v roce 1943 za něj vyhrál Oscara. (PlayEasy)
  • Filmové North American B-25 Mitchell jsou verze B-25J. Doolittlova letka ve skutečnosti letěla ve starších B-25B. Rozdíl je viditelný hlavně v umístění obranné výzbroje. (p3tris)
  • Postava Admirála Isoroku Yamamota (Etsushi Toyokawa) i zde pronese legendární hlášku o spícím obrovi, kterou rovněž ta samá postava říká doslovně na konci filmu Tora! Tora! Tora! 1970. Ačkoli prý citace může vyjadřovat Admirálovi skutečné pocity po útoku, neexistuje žádný důkaz, že by kdy tyto slova Yamamoto doopravdy vypustil z úst. (Bertramm)

Související novinky

Roland Emmerich zničí Měsíc

Roland Emmerich zničí Měsíc

09.05.2019

Režisér Roland Emmerich (Den nezávislosti, 2012) má pověst tvůrce, který rád ničí věci. Města, planety, kariéru Williama Shakespeara – ve jménu zábavy to zničí všechno. Jeho nový velkofilm Moonfall… (více)

Válečný Midway nabírá obsazení

Válečný Midway nabírá obsazení

10.08.2018

Nový film režiséra Rolanda Emmericha (2012, Den nezávislosti) akční thriller z druhé světové války Midway, začíná postupně uzavírat obsazení. Vedle již dříve potvrzených Woodyho Harrelsona, Mandy… (více)

Reklama

Reklama