Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Válečný velkofilm světoznámého režiséra Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Patriot, Godzilla) líčí příběh příslušníků amerického námořnictva a letectva v bitvě u Midway, která znamenala zlom na pacifickém bojišti druhé světové války. Hvězdně obsazený film (Luke Evans, Woody Harrelson, Patrick Wilson, Ed Skrein, Aaron Eckhart, Nick Jonas a další) působivě ukáže nejen pozadí konfliktu, ale zejména bitvu samotnou, která doposud nikdy nebyla natočena tak velkolepě. Zároveň nám jednu z rozhodujících námořních bitev druhé světové války přiblíží i z pohledu japonské armádní elity. (Vertical Entertainment)

(více)

Zajímavosti (13)

  • Bitva u Midway bylo poslední velké nasazení bombardérů TBD Devastator. V té době už platily za zastaralé stroje a po bitvě začaly být rychle nahrazovány modernějším typem TBF Avenger a dále sloužily už jen k výcviku. (Foxhound#1)
  • Ve filmu je u amerických strojů věnována veškerá pozornost torpédovým bombardérům TBD Devastator a střemhlavým bombardérům SBD Dauntless. Celkově film působí tak, že Američané útočili naprosto nechránění, což samozřejmě není pravda. Americké letouny byly doprovázeny palubními stíhačkami F4F Wildcat a při prvních útocích na atol Midway se do boje zapojila i tamní posádka námořní pěchoty se stíhačkami F2A Buffalo a F4F Wildcat. (Foxhound#1)
  • Postava Admirála Isoroku Yamamota (Etsushi Toyokawa) i zde pronese legendární hlášku o spícím obrovi, kterou rovněž ta samá postava říká doslovně na konci filmu Tora! Tora! Tora! 1970. Ačkoli prý citace může vyjadřovat Admirálovi skutečné pocity po útoku, neexistuje žádný důkaz, že by kdy tyto slova Yamamoto doopravdy vypustil z úst. (Bertramm)
  • Dvoumotorové americké bombardéry, které útočí na japonskou flotilu, jsou typ Martin B-26 Marauder. Ty se této bitvy skutečně zúčastnily, ale pouze v počtu čtyř strojů. Dva náležely do stavu 69th BS / 22nd BG a dva do 408th BS / 22nd BG operujícich z pozemní základny Midway. Sice šlo o armádní stroje, ale na tuto akci byly vybaveny torpédy. Všechna minula cíl a dva z Marauderů byly ztraceny. (p3tris)
  • Pro větší autenticitu se film natáčel ve skutečné ponorce. (CinemaRanger)
  • Trosky japonských bitevních lodí Akagi a Kaga byly na dně oceánu nalezeny až zhruba měsíc přes premiérou filmu. (NiWi)
  • Ve filmu se vyskytuje při Bitvě o Midway i mimo jiné režisér John Ford, který opravdu žil a také doopravdy natočil dokument Bitva o Midway (1942), který točil i v tomto filmu a v roce 1943 za něj vyhrál Oscara. (PlayEasy)
  • Natáčelo se od 24. září do 12. prosince 2018 v Montréalu (Québec, Kanada) a na Havaji. (BMW12)
  • První film Rolanda Emmericha, ve kterém se zaměřil na válečné drama z období druhé světové války. (Nach)
  • Najväčšou zaujímavosťou bitky o Midway je dokonale načasovaný prílet strmhlavých bombardérov na miesto. Bombardéry, ktoré za 5 minút poškodili 3 lietadlové lode a otočili vojnu v Pacifiku v prospech USA a vyhrali už skoro prehratú bitku o Midway, prileteli na miesto určenia v dokonalom čase len preto, že sa po ceste stratili (teda meškali s útokom). Vo filme je len spomenuté, ako sa už chceli vrátiť a náhodne zbadali japonský torpédoborec. Predpokladá sa, že ak by prileteli načas 20 min. skôr, boli by zostrelené. Ak by prileteli 10 min. neskôr, aj tak by boli zničené Zerami, ktoré by sa už stihli vrátiť na letovú hladinu hliadkovania nad loďami. Jedná sa o jednu z najväčších šťastných náhod v dejinách vojenstva. (mikibu)
  • Na počesť bitky o Midway bolo v Chicagu pomenované medzinárodné letisko. (MikaelSVK)

Související novinky

Roland Emmerich zničí Měsíc

Roland Emmerich zničí Měsíc

09.05.2019

Režisér Roland Emmerich (Den nezávislosti, 2012) má pověst tvůrce, který rád ničí věci. Města, planety, kariéru Williama Shakespeara – ve jménu zábavy to zničí všechno. Jeho nový velkofilm Moonfall… (více)

Válečný Midway nabírá obsazení

Válečný Midway nabírá obsazení

10.08.2018

Nový film režiséra Rolanda Emmericha (2012, Den nezávislosti) akční thriller z druhé světové války Midway, začíná postupně uzavírat obsazení. Vedle již dříve potvrzených Woodyho Harrelsona, Mandy… (více)

Reklama

Reklama