Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Panství Downton, to je dokonalá kronika života příslušníků britské aristokracie a jejich zaměstnanců v prvních desetiletích dvacátého století. Tlak, který vyvolává moderní doba, přímo kontrastuje s prostředím, jež je založeno na respektu k tradicím a zažitým rituálům. Majitelé panství, Crawleyovi, ale tuší, že pokud nepůjdou s dobou a nepodstoupí dobrovolnou modernizaci, nemají naději na přežití. Tím spíš, že ty, kteří se jim starají o celodenní servis, postihly emancipační tendence a představa, že budou svým pánům sloužit až za hrob, už dávno vyšla z módy. V této atmosféře bublajícího neklidu dorazila na panství zpráva, že ho poctí návštěvou anglický král. Pro všechny je to životní zážitek, na který se ti „nahoře“ i ti „dole“ musí víc než stoprocentně připravit. Jenže osud je prevít, který dokáže zaskočit i ty nejpřipravenější. Královo služebnictvo chce převzít kompetence toho místního, jelikož ho považuje za neschopné, a domácí se rozhodnou rafinovaně bránit. Plánovaný příjezd krále také na panství přiláká nejrůznější nezvané návštěvníky, kteří mohou mít ty nejhorší úmysly. A do toho všeho se navíc připlete láska. (CinemArt)

(více)

Recenze (128)

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Jako člověk, který seriál nikdy neviděl, jsem si jeho filmový závěr nečekaně užil. Panství Downton je co se kostýmů, kamery a hudby týče skvělá práce, ale především funguje i jako sbírka malých i velkých příběhů dvacítky hrdinů, z nichž každý dostane prostor zazářit. Někdy je to veselé, jindy tragické a pak zase dojemné. Ale skvěle to drží pohromadě a moc příjemně se na to kouká. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $20miliónovTržby USA $96,854,135Tržby Celosvetovo $194,133,989Tržby za predaj Blu-ray v USA Tržby za predaj DVD v USA ║ Do tohto som išiel dosť na slepo, lebo seriál vôbec nepoznám. Prvých tridsať minút som bol stratený, je tam dosť postáv a mal som len základ že sa chystá pohostenie pre vzácnu návštevu kráľa anglicka. Dobre, postupne tie prípravy začali mať aké také grády, občas padol aj nejaký suchý frk, dobieranie postáv pobavilo, buzerantské barové orgie zas zbytočne zhnusili, som nepochopil načo to tam pchali. Načrtnuté intrigy zopsutých ošuntelých babiek a nejaké to iskrenie medzi pánom a sľuškou zaujalo, spestrilo. Prežil som to, aj keď nečakane. /60%/ ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Julian Fellowes se při psaní scénáře vyspal do růžova, jinak si nedovedu představit onu ohromnou pozitivní sílu, která z filmu sálá. Slzy se mi jako správnému fandovi draly do očí už ve chvíli, kdy s gradující hudbou přišel úvodní záběr na samotné panství, ale až právě v chýlícím se závěru, kde i smutné zprávy jsou podány s nádechem optimismu, mi docházelo, jak unikátním způsobem se nezapomenutelné příběhy uzavírají. Na přehnaný happy end nebo nevěrohodnou symbiózu vrchnosti se sloužícími si tedy rozhodně stěžovat nebudu a ještě jednou zamávám svým velkým oblíbencům, zejména konečně dozrálé, stabilní a zbožňováníhodné Lady Mary. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Takový bonbonek na závěr pro skalní fanoušky Panství. Skutečně velké drama od toho čekat nejde, jelikož všechny zásadní věci a spory se uzavřely už v seriálu samotném, zde jde jen o takové nostalgické a značně narůžovělé dobře končící rozloučení se starými známými, přičemž tam, kde tvůrci měli dojem, že snad nebyla ta která postava dostatečně odměněna už dříve, dochází svého štěstí zde. A možná přijdou i král s královnou. Nemám v zásadě nic proti, ale ty dvě hodiny jsou spíš výměnou komplimentů a bonmotů (kde stále vévodí lady Violet) vyměňovaných kulometnou rychlostí (takže jsem občas jen tak tak stíhal dialogy/titulky) než skutečným příběhem. Spravedlivé by byly tři britské královské korunky, ale protože je vzácné vidět dnes něco neoplzlého a nevulgárního, co se vydává za takzvanou dospělost, tu čtvrtou do královského pokladu dohodím. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Těžko si představit, že si film většinově užijí nediváci seriálu. Snímek má sice dvě hodiny, ale nezdržuje se s představováním veškerých postav a už vůbec se nevrací k jejich minulosti – a že se toho během šesti sezón odehrálo hodně./// Je na tom cosi uklidňujícího, když opět slyšíte ony známé tóny úvodní melodie a vidíte paní Patmorovou jak se zlobí v kuchyni, hraběnku Violet jak kuje pikle a špičkuje se s baronkou Isobel. K tomu přidejte zmateného lokaje Molesleyho, přepečlivého majordoma Carsona a mnohé další, čímž ihned získáte pocit, jako kdyby seriál nikdy neskončil. Značně romantizující představa vrchnosti a poddaných ale zůstává neměnná. Do toho se přidává o poznání křečovitější společensko-politický podtón, vyšší rozpočet na snímku téměř není vidět a příběhově je zajímavější libovolný vánoční speciál./// Úsměvná revolta dopadne přesně dle očekávání, ale chybí zde jakákoli katarze, pointa nebo alespoň nějaký ten melodramatický šok. Film návštěvou monarchů zdaleka nevrcholí, nabízí jen hořkosladké vyústění osudu jedné z postav. Je to smutné, neškodné, ale nikterak nečekané, zároveň dojemné a promlouvá to ke každému, což vlastně platí i pro celý film. Jedná se o příjemnou podívanou, která nejde v ničem do hloubky, nikoho se nedotkne, avšak zároveň plně neobstojí coby samostatný kinofilm. [Kino] ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Filmové Panství Downton trpí tím, že se seriál všechny dějové linky uzavřel. Tvůrcům tak nezbývá nic jiného, než rozjet najednou několik paralentních zápletek (aby se dostalo na všechny postavy, samozřejmě) a do dvou hodin je zase všechny uzavřít. Příběh tak působí zkratkovitě, kýčovitě, nereálně. V kombinaci s tím, že si filmový Downton navíc neodpustil ani ryze televizní zpracování, které v kině fakt nepůsobí dobře (například ve filmu několikrát se opakující záběr na celé panství z ptačí perspektivy, který se v seriálu používalo jako přechod pro reklamní blok), upřímně nerozumím vysoce kladnému hodnocení, které se filmovému Downton Abbey dostává. Uvidíte tam pohromadě všechny své oblíbené postavy? Ano. Je to dobrý film? Ne. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Ó kýči, tvé jméno je Panství Downton. Jinudy není možná. Happy endu se dočkal skutečně každý, nakonec i ta poslední tříska ve dveřích. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Člověk by to nečekal, ale ten film má skoro všechno. Krásné okolí, pěkný hudební motiv, povedené herecké výkony s dobře napsanými dialogy a vtipné slovní výměny mezi dvěma skupinami služebnictev, které se snaží "ty druhé" připravit o práci. Ale to není všechno! Ke všemu je tam královská rodina, zdánlivě rafinované atentáty na hlavu státu a dokonce gay zápletka, která obsahuje i jeden dobový gay klub. K všeobecné spokojenosti všech vrstev bodrého anglického lidu už tak chybí jen nějaký ten černoch a asiat... Zkušenost s původním seriálem nemám, takže nemůžu posoudit, jak moc se snaží Dowton Abbey jít s dobou, ale ono je to asi jedno. Snímek funguje dobře i bez předchozí znalostí (i když nějakou tu narážku možná nepochopíte úplně tak, jak byla v návaznosti na seriál myšlena) a na minimalistickém prostoru dokáže zaujmout "oko i duši". Postavy sice někdy spoléhají na velké množství náhod (unavený kuchař, zlodějka), ale ve finále to ani tak nevadí. Pocitově bych hodnotil někde mezi trojkou a čtyřkou, ale zvolím druhou možnost. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Teroristicka nuda a nikdy viac. Idem s laskou spominat na Sumrak dna, Howards End alebo Gosford Park. 4/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Pustit si to celé znovu, určitě bych si to užil podstatně více, ale nebyl čas. Kamera krásná, herci milimetrově přesní, celé je to protkané takovou tou anglickou atmoškou. Ztrácel jsem se celou první polovinu, kdo je kdo, o kom se mluví, kdo s kým jak a proč. Na mě dosti složitý kousek, kterému ovšem kvality nelze upřít. 50% ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Je to už nějaký pátek od seriálového Panství Downton. Ten seriál jsem měl rád, viděl jsem všech 52 epizod, ale poslední 6. série dorazila v roce 2015 a už si seriál vlastně zas tolik nepamatuji. Pamatuju si jenom, že mě bavilo se na něj koukat, měl jsem rád jeho postavy jejich příběhy, jeho kostýmy a především samotnou krásu Panství Downton. Když jsem se tedy dozvěděl, že se chystá filmové pokračování, začal jsem se vlastně těšit až se do Panství Downton zase podívám. A i když si ten seriál moc nepamatuji, okamžitě jsem si vzpomněl na jeho postavy a jak je rád zase uvidím. A zároveň jsem si říkal, že by bylo fajn kdyby nebylo potřeba znát každou epizodu seriálu a užít si film sám o sobě. A naštěstí zrovna tahle věc funguje. Je jedno zda si seriálové Panství Downton nepamatujete či jste ho dokonce neviděli. Celé se to odehrává 2 roky po celé sérii a zápletka je celkem jednoduchá- Král a královna cestují po Anglií a hodlají přespat právě v Panství Downton. Obyvatelé panství a především rodina Crawleyových jsou tak rázem vzhůru nohama, snaží se udělat si co nejlepší reklamu a zároveň musí řešit i osobnější věci. Je to vlastně celkem komorní zápletka, která nemusí zaujmout každého, pokud si alespoň vzdáleně všechny ty postavy pamatujete, funguje to. Někdo tají svou homosexualitu (protože je zrovna nelegální), někdo čeká dítě, někdo by rád Panství Downton prodal ..... Osobní dilemata a dramata, která ale fungují. Především to ale vše vypadá neskutečně hezky.Kostýmy jsou pastva pro oči. Panství Downton je pořád neskutečně nádherné místo. John Lunn, autor hudbě k seriálu se vrátil a opět to lahodí uším. Obrazově je to neskutečná lahoda. Vizuálně jde o fakt vydařený film, ani v těch příběhových vodách se to ale vůbec nedrží zkrátka. Filmové Panství Downton může opravdu vidět člověk, který seriál neviděl. Občas se sice naznačí co se někomu dělo v době seriálu, jinak se tu ale rozhodně neotvírají příběhy ze seriálu. Jsou tu zcela nové příběhy, které začnou v tomto filmu a skončí v tomto filmu. I přesto, že je postav hodně se ke každé dá udělat snadno vztah, tuplem pokud si je člověk pamatuje ze seriálu. Parádně to utíká a střídá to jeden menší příběh za druhým. Občas je to dojemné, občas zábavné. A velmi dobře se to bilancuje. Pořád se tam něco děje, takže nehrozí, že by se film občas nehnul z místa. Občas se může zdát film příliš směšný nebo přehnaný, podobný nádech má ale i seriál, takže je vše naprosto v pořádku. A onen fakt nabubřelosti a povrchnosti se dá stejně jako v případě seriálu snadno překousnout. Ve finále potěší fakt, že je to především milý dodatek/milá tečka za celým příběhem Panství Downton. Maggie Smith je zase jednou totálně super (stejně jako zbytek castingu) a posledních 5 minut funguje jako regulérní dojíčka na emoce. Pořád to není ta nejvyšší liga a ani žádný výjimečný film, který se dá hodiny rozebírat, pořád ale dokáže zábavně bilancovat mezi žánry a vyhrát si s více jak tucty postav. A to taky není lehký úkol. Seriál rozhodně nebyl zostuzen. A vlastně mám aktuálně chuť si v nejbližší době dát celý seriál znovu... () (méně) (více)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Poněkud naivní pokračování, zejména v souboji dvou ozbrojených služebných frakcí, z nichž jedna se vetřelecky vetře ke sporáku druhé kliky, která ve sklepení představí Plán bitvy a jde se na to - film jako labuť, nad vodou elegance sama, pod vodou zběsilé kopance. Ale skoro bych řekl, že film vznikl kvůli postavě Toma, který konečně našel paní Bransonovou...a možná i Thomase, který (konečně?) našel pana Barrowa (byla homo linka nutná??). Trošičku musím zvednout obočí nad dabingem a zejména výslovností některých jmen - skutečně se Grantham čte se znějícím "h"?? Potěšila role Imeldy Staunton, škoda, že se neobjevila v seriálu. Pro neznalé seriálu je ale tenhle film úplně matoucí a mnohé postavy jakoby tu ani nebyly...a stále platí, že postava Daisy je na ránu, ale fakt moc (tvůrci mě chtěli asi mučit). ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Film těžící z předchozího úspěchu seriálu. Trošku řídký příběh, ne už tak břeskné dialogy. Jako všeho na film bylo málo. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Oceňujem snahu o zmapovanie zhýčkaného života na samotnej hranici medzi starým zlatým životom šľachty založeným na tradíciách a moderným životom s pulzujúcou meštianskou spoločnosťou. Ten kto nepochopí, že aristokracia už nie je to, čím bývala má problém... No celkovo ale ide o kolosálnu nudu. Ide o také nudné, banálne minipríbehy pozliepané do šedivého obrazu. Jediné čo ako-tak ušlo bola výprava. Na hranici odpadu. 30/100 ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Královská návštěva byla sice dostatečně nosným nápadem pro dlouhou epizodu seriálu, ale také s sebou přinesla celou řadu nových postav. To by až tak nevadilo, tedy aspoň do doby, než mi došlo, že se také každá musí dočkat vlastního konce. Hereckému obsazení vévodí jako vždy výborná Maggie Smith, ale i ostatní jsou skvělí. Jako speciální epizoda seriálu výborné, jako celovečerní film v kině mírně nadprůměrné. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pre fanúšikov seriálu to nemôže byť sklamaním. Tento seriál či film je ale nutné pozerať v originále. Tá vznešená angličtina dáva snímku taký pravý nádych monarchie, až nadobúdate pocit, že je to najlepšie štátne zriadenie na svete napriek tomu, že vám vládne starý skostnatelý degenerát. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Od prvních záběrů z filmu Panství Downton čiší, že jde o ryze obchodní lákadlo určené fanouškům stejnojmenného seriálu. Příjezd královské rodiny svede zhruba dvacítku ze seriálu známých protagonistů do jednoho sídla, kde dostává prostor nekonečná řada her a přetvářek. Šlechta se předhání v cynickém ostrovtipu. Na druhou stranu by si dnešní Britové mohli vzít příklad s hodnotami dřívějšího impéria. Bez úmorných vysvětlivek totiž ve snímku vystupují tradiční ctnosti jako respekt, loajalita, zodpovědnost. Jediná záplatka je, že se šlechta nechce smířit s tím, že královský pár si přivede vlastní kuchaře a lokaje.Spíš než samostatný filmový příběh to je seriálová epizoda dvojnásobné délky, jejž se snaží znovu uzavřít. Navíc stejně nadějně, dojemně, pozitivně, smířlivě a cituplně jako televizní vánoční speciál z roku 2015. Takové poslední sbohem fanouškům a hrdinům. Bohužel snímek nepůsobí televizně jen svou výstavbou. Při sledování se neustále dostavuje pocit, že tvůrci pouze rozpohybovali nějaký hodně starý vtip o Angličanech. Člověk se ale cítí na Panství Downton stále dobře, protože bezpečně a pobaveně; problém nastává ve chvíli, kdy se v neúměrném počtu začnou vršit a řešit milostné zápletky. Nakonec jsem měl pocit, že jsem se ocitl na přehlídce bonmotů z výprodeje, a dozvěděl se rádoby jízlivá moudra typu "Machiavelli se podceňuje" a už jen čeká, kdy přijde reklama. Ale v právě vzájemné špičkování na zámku i v podzámčí přidává prosté zápletce kolem návštěvy anglického panovníka Jiřího V. v Downtonu na půvabu. Ovšem zábavněji je tentokrát v nižších patrech společenského žebříčku. Z dvouhodinového vyprávění tak zůstává úhledný barvotiskový obrázek starých dobrých časů. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nevím čím to bylo, ale přišlo mi to výrazně slabší než TV seriál, přestože to na mě působilo úplně stejně. ()

Související novinky

Filmové Panství Downton se blíží do kin

Filmové Panství Downton se blíží do kin

09.09.2019

Panství Downton, jeden z nejslavnějších televizních seriálů moderní éry, dospěl k velkolepé závěrečné kapitole, která se odehraje v kinech. Stejnojmenný film završuje často neuvěřitelné osudy… (více)

Reklama

Reklama