Reklama

Reklama

Dvě zlomené duše, které spojí spalující vášeň. Susan SarandonováJames Spader v příběhu milostného vzplanutí odvážné ženy a mladšího muže... Bílý palác představuje netradiční místo k seznámení, jedná se totiž o rychlé občerstvení s hamburgery. Právě zde dochází k prvnímu a bouřlivému setkání místní servírky Nory a úspěšného mladíka Maxe. Když se později úplnou náhodou znovu shledávají v zapadlém nočním baru, podaří se jim překonat prvotní rozpaky a společně prožijí nezapomenutelnou noc plnou vášně. Zdánlivý románek na jednu noc se nečekaně rozvíjí v hluboký vztah porozumění dvou zlomených duší ze St. Louis, které pojí smutná a tragická minulost. Zatímco temperamentní Noře zemřel mladý syn, Max přišel při autonehodě o svou milovanou manželku. Vzájemná žádostivost ale nedokáže tak lehce zahojit rány na duši, proto jejich milostný vztah prochází turbulentním vývojem. Osudové lásce navíc nepřejí společenské bariéry v podobě výrazného věkového rozdílu a odlišného sociálního statusu. Pokud nechtějí ztratit naději na společnou budoucnost, musí ve svém nitru objevit nové hodnoty. (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Klasika - potkají se dva rozdílní lidé, které něco spojuje. Tady se to kvůli silným hereckým výkonům dá pobrat a to s přehledem. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Román White Palace z roku 1987 byl první ze dvou knih Glenna Savana. Filmová verze přišla velmi brzy, reagovala na aktuální téma a na fakt, že jako debut to byl bestseller. Co se filmu týká, jeho atraktivita stojí a padá na chemii mezi Susan Sarandon a Jamesem Spaderem a to samo o sobě bohatě stačí na dobrý zážitek. Navíc jsou tu zajímavé reference na operetu Die Fledermaus (opereta a opera je znak lépe situovaného) nebo na reálie ze života Monroe (zájem o její životopis je znak dělnické třídy). Další podobná romance je Frankie & Johnny. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Vzťah medzi staršou ženou a mladým mužom z odlišných spoločenských tried naráža na obavy mladíka z prijatia ženy jeho rodinou (ako sa neskôr ukáže oprávnené). Jediné, čo môže udržať ich pomer je sila vzťahu. Námet o skôr narodenej partnerke nie je nový. Zaujímavé je napr. porovnanie s Fassbinderovým filmom Strach jesť duše. Mandoki konflikty s okolím, vyplývajúce z neprimeraného vekového rozdielu nestavia do popredia, zameriava sa spoločne prežité chvíle udržiavané vášňou, konfliktami, vyznaniami. Oproti nemeckému predchodcovi ale len kĺže po efektnom povrchu prvotného očarenia partnerom. Koniec je v znamení morálneho poučenia o úprimnej láske, ktorá prekoná všetky prekážky (hrdinovia sa pri jej verejnom prejavení dočkajú potlesku). Napriek tejto uhladenosti ide o pôsobivý príbeh, ukazujúci ako sa nielen spoločnosť, ale aj samotní aktéri vzťahu vzpierajú životu odlišnému od daných spoločensko - vzťahových vzorov a pravidiel. 70% ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Silná fyzická láska. Ze začátku jsou obrácené role, kdy on se chová jako holka, ale postupem času získává na mužnosti. /29. 10. 2010/ A za umolousanou Normu Jean a její už poněkud zvadlá prsa, která se ale vzpínají. Vzpínají. A vzpínají... Kdo by takovou holku nechtěl mít v posteli? ()

ad-k 

všechny recenze uživatele

Bílý palác nejde úplně stranou žánrových klišé romantických melodramat / komedií, přičemž je znát, že výchozí text / scénář (byť knižní předlohu jsem nečetl) nepatří mezi ty nejsilnější pilíře, nedá se zbavit ani pocitu jistého rutinérství či řemeslnictví (i co se režie týče), valná většina scén i pochodů hlavních postav je v podstatě očekávaná, chybí mnou tak oblíbená (a u jiných nenáviděná) jistá forma nedořečenosti (americký závěr je "dořečený" až běda)... nicméně nedá se říct, že by tu nic nefungovalo. Velmi pomáhá pozdně osmdesátková (či snad časně devadesátková) atmosféra opírající se o sice ne úplně objevnou, ale z valné části vhodně zakomponovanou hudbu George Fentona (pár přešlapů promíjím). A to zásadní, tedy ne úplně konformní vztah dvou lidí odlišného věku i společenského postavení jistou hloubku (min. emoční) v žánru hollywoodské (neokázalé) pop romance nabízí. Pouto mezi hlavními postavami, tedy starší Norou (Susan Sarandon) a mladším Maxem (James Spader) nepůsobí tak ploše a neuchopitelně, jak jsem si poslední dobou v podobně tématicky laděných filmech (komerční i nekomerční produkce) bohužel zvykl vídat, naopak. Nakolik je to dáno solidními a především sympatickými herci, kteří svůj part rozehrávají velmi vkusně je pak otázkou... "I´m 43... and be 44 in December." - "I´m 27."60% ()

5150 

všechny recenze uživatele

"Napovím ti Frede Astairee, nejsem žádná Ginger Rogersová."____BÍLÝ PALÁC je drama s romantickými prvky a sólo pro dva herce. Mladičký James Spader i Susan Sarandon (nominace Zlatý glóbus) se pro své role výborně hodí a jejich společné výstupy mají náboj. Za pochvalu stojí výborně napsané dialogy, které mnohdy pobaví. "Moc se mi líbíš, máš krásné oči. Už ti někdy někdo řekl, že vypadáš jako Tony Curtis?" Nakonec nechybí ani dramatické momenty ("díkůvzdání u Horowitzů", "vysavač darem", atd.), originální happy end a příjemná atmosféra (hudba George Fenton).____Maďarský kameraman Lajos Koltai je dnes známý, také jako režisér - drama SORSTALANSÁG (2005). ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

No tak to jsem se opět pěkně naštvala. Sama na sebe. Protože jsem si DVD koupila kvůli SUSAN SARANDON. Ta mě sice nezklamala svým výkonem (spíše jsem žasla, že takovou roli vzala), ale celkově film obhajuje to, co moje generace prostě netoleruje a co já osobně odsuzuji. Stará bába a mladý kluk v posteli ! Copak o to, dnes je to móda, to vidíme na našich zpěvačkách a herečkách, jak si berou mladé chlapy. No oba se z toho mají dobře. On se zacvičí a ona si s mladým kohoutkem CHVÍLI užije. To nemůže mít trvání... a ať mě nikdo neoblbuje ve filmu láskou ! Příroda je příroda a vždy to musí končit krachem. Jen se zahleďte do literatury a do života kolem sebe. Po umělecké stránce to bylo více erotické než zábavné, ale réžie už asi nevěděla jak z toho ven, tak to zakončila "pitomou závěrečnou scénou v hospodě". Dávám tomu průměr s velkým sebezapřením. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Susan Sarandon a James Spader jsou tady prostě tak dobří, tak skvěle si padnoucí, i když se k sobě nehodí, stejně jako se k sobě nehodí jejich postavy, ale proto ten jejich zajímavý filmový vztah funguje. Je lidský, je upocený, je nereálný, ale přesto je to prostě povedená romance, která mi sedla i svým vyústěním. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Moje babička byla starší o 11 let než děda. Přežila dědu o 8 let. On odešel v 65, babi v 84. Prý spokojený vztah. Jo, jo, to jsou ty životní paradoxy....Nic není nemožné. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Silná romantická dráma, kde sex je ústredná linka, až kým sa premeny na lásku. Ako sa hovorí na veku nezáleží, keď je to láska. Susan Sarandon je roštenka. 8/10 ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Pilný lapač. A v něm zasuté, smuteční komnaty. Čas pro rozpité bytosti. Černý listopadový čaj. Až postupně budou rozpouštět bolest, pláč. Vytrhávat všechno plevelné býlí ze svých hlav. Zalíbí se toho druhého plac. Přinesou polibky srdcí. Pučící city. Erósovy bublinky. Automat MÁJ. ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

"Napovím ti Frede, já nejsem zrovna Ginger Rogersová." ... Scénu v baru mohu sledovat donekonečna. Susan Sarandon & James Spader navždy spojeni v magnetické přitažlivosti. K čertu s vysavačem a k čertu s věkem! :-) ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Susan Sarandon a James Spader to svými výkony posouvají o pořádný kus výš. A i když to sem nepatří, nějak si nemůžu odpustit srovnání, jak oba herci vypadají dnes... ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Ne že by to nefungovalo, dobří herci, určitá odvaha, romance, která dokáže udržet pozornost i diváka, který jinak tento žánr moc nemusí... Já osobně bych tam netahal blbosti s vědmami a taky bych se v závěru nenechával tak unést. 65% ()

darwin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film o vztahu mladšího muže, úspěšného židovského právníka a starší ženy, neúspěšné anglosaské barmanky. James Spader nemá jednoduchý výběr: židovka nebo starší white thrash barmanka? To je dilema... ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Spoilerů řada jako obvykle. Doufal jsem v Jamese Sadera v jeho úchylné (přirozené?) poloze. Romantické tóny saxíku mě nejdřív trochu postrašily, ale scéna s blowjobem od Susan Sarandon utvrdily... tedy utvrdily v přesvědčení, že mne instinkt neklamal. Solidní drama muže, který se zabouchl do někoho, s kým nemůže mezi "přátele" (a ženy, jež to až příliš dobře chápe) kazí nepřirozené notlivých scén (Spaderovy poblázněné návraty do postele, závěrečný výbuch vášně na prostřeném stole) to, čím film v zásadě není - totiž romantickou sračku. Když budete shovívaví, anebo budete ve správný čas na záchodě, film si lze užít, protože téma snobského studu je podáno vkusně (vezmete-li v úvahu datum vzniku, je to téměř zázrak) a hlavní představitelé zaslouží za jedna. ()

Reklama

Reklama