Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký režisér a producent Joseph L Mankiewicz je u nás známý především díky velkofilmu Kleopatra (FP 16/68). Na vrcholu své kariéry byl v letech 1949 50, kdy obdržel Oscary za režii a scénář filmu Dopis třem manželkám (1949) a o rok později za režii dramatu z divadelního prostředí Vše o Evě. V příběhu ambiciózní dívky, která se stane během jediné sezóny hereckou hvězdou, režisér poodhaluje mnohé ze zákulisí uměleckého života v New Yorku, v němž přinejmenším stejnou roli jako talent hrají intriky a bezohledná touha po slávě. Tak trochu v rozporu s názvem filmu je hlavní hrdinkou filmu stárnoucí hvězda Margo. Ta se stane obětí dravé Evy a musí jí uvolnit své místo na diváckém výsluní. Skvělý herecký výkon Bette Davisové můžeme i s odstupem let hodnotit jako hlavní devizu filmu, ve své době oceněného šesti Oscary )nejlepší film, režie, scénář, kostýmy, vedlejší mužská role George Sanders, zvuk). v titulní roli se objevila Anne Baxterová a v epizodní roli přihlouplé dívenky, toužící po kariéře, Marilyn Monroeová. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (154)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Už štyri mesiace som žiadnemu, premiérovo videnému, filmu nedal plný počet hviezdičiek. Nejasne som si uvedomoval, že existuje nejaký film All About Eve, ale až po takmer 70 rokoch od nakrútenia sa mi ho podarilo vidieť. A som veľmi príjemne prekvapený. Mal som možnosť obdivovať réžiu majstra Mankiewicza, ktorý sa podieľal aj na scenári a precíznych dialógoch, ktoré majú leví podiel na vykreslení atmosféry showbiznisu v tých rokoch, veľmi presné a uveriteľné herecké výkony, a to nielen u dominujúcej Betty Davis, ale aj u vedľajších a doslova epizódnych úloh. Veľmi som si tento film užil a bez problémov ho zaradím do stovky mojich najobľúbenejších. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Docela obyčejný snímek o špíně showbusinessu povyšují na něco víc jednoznačně herci,kteří jsou všichni bez výjimky skvostní,nejvíc mi samozřejmě utkvěla v hlavě Bette Davis jako nezapomenutelná Margo.Byla by taky škoda nezmínit skvělého George Sanderse,který v roli kritika zosobňuje veškerý cynismus a hořkost divadelního světa. 85 % ()

Reklama

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Zlatá éra Hollywoodu, nestáva sa to síce často, ale niekedy dostanem chuť na klasiku. All About Eve ktorá prevalcovala oscary bola pre mňa dlho odkladaná záležitosť, no a teraz to celkom ľutujem. Ide o drámu ktorá dodnes rezonuje. Boj o moc a o slávu s príchodom novej generácie, či konkurencie. Hoci ústredná téma divadla zachytáva konkurenčný boj medzi hlavnými postavami. On sa to v podstate dá aplikovať na hociktorú profesiu. Vynikajúce herecké výkony pozdvihujú divadelné prostredie o niekoľko levelov vyššie. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Super film ale nie som nadšený. Keby neexistovali pecky ako Sunset Blvd. alebo What happend to baby Jane ? páčilo by sa mi to podstatne viac a možno by mi ani tak nevadilo, že je to táááááááááááááááááákto rozťahané. Škoda, pretože v podstate je to hlavne po dejovej a hereckej stránke dokonalý film. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

V roce 1950 se jednalo o primou konkurenci legendarniho kousku Billyho Wildera Sunset Blvd., jen za filmovy business si zde dosadte divadelni zakulisi. Sunset Blvd je sice o uroven lepsi a atmosferictejsi, ale All About Eve ma take neco do sebe. Vyborna studie zenskych intrik a machinaci jak docilit sveho cile a prvotridni herectvi vesmes vsech zucastnenych (Marilyn Monroe v mensi roli tradicne k sezrani). Bylo to na rekordnich 14 Oscar nominaci (z toho 50% viteznych)? Ne, ale rozhodne je to jedna z tech klasik, ktere stoji za videni. 8/10 ()

Galerie (70)

Zajímavosti (24)

  • Veta "Fasten your seatbelts. It's going to be a bumpy night." bola v roku 2005 umiestnená na deviatom mieste najlepších filmových hlášok podľa Amerického filmového inštitútu. (MikO_NR_1909)
  • Pri jednej pauze na natáčaní, išla Marilyn Monroe povedať Bette Davisovej svoj obdiv a keď jej to dopovedala tak ju Bette Davisová vyhnala a povedala, nech sa Marilyn nedíva na jej filmy. Na Marilyn to malo ťažký dopad a na druhý deň neprišla na pľac. (AdamCritic)

Související novinky

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama