Reklama

Reklama

Kleopatra

  • Polsko Kleopatra (více)
Trailer 2
Velká Británie / USA / Švýcarsko, 1963, 192 min (Special Edition: 233 min, Director's Cut: 320 min, Televizní verze: 110+126 min)

Caesarovy legie – výkvět mocného Říma – vítězí v občanské válce. Další Caesarovy kroky směřují do Egypta, kde právě probíhají spory o trůn mezi králem Ptolemaiem a jeho sestrou Kleopatrou, které se chce král zbavit. Kleopatra zde není a je patrné, že mladého krále zcela ovládá eunuch Pothinus. Caesar ale přijíždí právě proto, aby sourozence smířil a dohlédl na jejich společné vládnutí. Večer se objevuje Kleopatra. Do Caesarových komnat ji tajně přináší její věrný sluha Apollodorus smotanou v koberci. Kleopatra se pokouší Caesara přemluvit, aby pouze ji dosadil na trůn. Caesar skrývá velké tajemství – mívá nepříjemné záchvaty. Ale lstivá Kleopatra se o tom samozřejmě dozví. Caesar si uvědomuje, jak je na cizím území zranitelný. Nechává proto spálit egyptské loďstvo. Bohužel při požáru shoří i velká knihovna. To rozlítí Kleopatru, ale Caesar jí dává najevo svoji převahu i jako muž. Za tento čin je nucen svést první bitvu, ve které vítězí. Mezitím se eunuch Pothinus pokusí Kleopatru zabít. Za tento čin je Caesarem odsouzen na smrt a jeho pán – král Ptolemaios – je poslán do středu svých beztak obklíčených vojsk. Kleopatra je tak Caesarem jako jediná dosazena na trůn a mladý král téměř odsouzen na smrt. Kleopatra a Caesar se velmi sbližují. Ona by chtěla, aby zůstal v Egyptě a odsud společně vládli. Caesar však pomýšlí na návrat do Říma. Nakonec zůstává, protože mu Kleopatra oznámí, že s ním čeká dítě. O tom, že se Caesar v Egyptě oženil a zplodil syna, se dozvídá nejen jeho římská manželka, ale i celý Řím. Ne všichni jsou jeho činem nadšeni. Caesar se loučí s Kleopatrou a odjíždí do Říma, kde chce vše připravit k tomu, aby i ona se synem mohli vyrazit za ním... (TV Prima)

(více)

Recenze (266)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Liz Taylorová hrála Kleopatru a způsobila tím kromě jiného tu věc, že totiž ona historická egyptská královna už pro mě navždy bude mít její tvář. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 4 : Kamera, Výprava, Kostýmy, Speciální vizuální efekty + 5 nominací: Nejlepší film, Herec HR - Rex Harrison, Střih, Hudba, Zvuk ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jenom (a to ještě vážně jen do těch třiceti) pěkná Taylorka a monstrózní kulisy a výprava mě opravdu nedostanou. Ve své době to asi byla pořádná jízda, ale třeba takový Alexander má víc co říct, nejen nabídnout. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Film k nezaplacení. Nevím, kterého troufalce napadlo svěřit projekt za nějakých 44 milionů dolarů (dnes s inflací téměř 300) do rukou režiséra konverzačních dramat. A konverzační drama je přesně tím, k čemu má Kleopatra nejblíž. Akorát je pompéznější a místy až nechutně megalomanská (Kleopatra vjíždí do Říma – scéna, která bere dech). Dialogy nejsou špatné, Mankiewicz je umí režírovat, ale po odečtení pozlátka a parádně fungující chemie mezi Taylorovou a Burtonem, zůstávají jenom ony. Copak lze tři hodiny se zaujetím sledovat rozhovory lidí v drahých šatech? Vydržel jsem hodinu, načež mou pozornost zaměstnávalo jenom množství peněž vražených do každičkého záběru. Ale stejně jako v případě Bena Hura je všechno tak „mega“, že musím chtě nechtě sáhnout po slabších čtyřech hvězdičkách. Apendix: Je mýtus, že byl film propadákem, ve skutečnosti díky nehorázně vysokému vstupnému a tzv. roadshow uvádění vytáhnul studio Twentieh Century Fox z finanční krize. 75% Zajímavé komentáře: Pohrobek, Oskar ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Za tu obrovskou výpravu co film na tehdejší dobu mohl mít a tayk že, Elizabeth Taylor je prostě královna Kleopatra, jediná co bych tomuto Kleopatřímu velkofilmu vytknul je jeho délka, některé scény se neúmerně natahují. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Mnohými kritizovaná, ale podle mého názoru rozhodně kvalitní a zajímavá verze příběhu Kleopatry a Julia Caesara. Elizabeth Taylorová a Richard Burton jsou ve svých rolích přesní, jediné co bych filmu vytkl, je přílišná roztahanost a rozvláčnost děje (a když tady čtu, že director's cut má přes 5 hodin, jímá mě hrůza). ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velkolepější než cokoliv před ní a možná i po ní. Kleopatra je snímek, který ukázal hranice Hollywoodu a svým rozpočtem, ale i výpravou a celkovým velkolepým pojetím všech kulis do dnes dokáže omráčit diváka. V době digitálních efektů je stále cítit klasický film ve vší kráse. Bohužel právě velikost samotného filmu je jeho největším problémem. Sledovat dvoudílnou televizní verzi o délce 233 minut v dabingu a ořezu je popravdě barbarství, ale režisérský sestřih o 320 minutách? Stejně jako většina dobových snímků a ještě k tomu historických se Kleopatra vyznačuje extrémně pomalým tempem a natahovanými dialogy, které jsou pro většinu dnešních diváku přeložitelné jako nuda. Vnímat však Kleopatru očima, které se chtějí dívat a historické prostředí je velmi zajímá, tak nenajdou zajímavější látku na sledování. U mě je průměr se vším všudy, přes všechnu tu krásu, co jsem ty čtyři předlouhé hodiny viděl... Na plátně v originále to musí být nesrovnatelný zážitek, ale nevím, zda bych ho chtěl podstoupit. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Na to, že se při natáčení Burton zmítal střídavě v alkoholických excesech a v náručí Elizabeth Taylor, podal vynikají výkon. To samé platí o Rexi Harrisnovi, Liz je stále nadprůměrná, avšak zde uchvacuje především svými půvaby a elegancí. Jinak film je vrcholem maximalistických choutek hollywoodských studií, a tudíž jedním z nejpádnějších hřebíků (asi jen prozatímním) do rakve zaběhnutého systému. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Není to tak strhující jako jiné historické velkofilmy, ale díky Rexu Harrisonovi a Elizabeth Taylorové to určitě je kvalitní podívaná. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Na oltář velkolepé výpravy padla věrohodnost hereckých výkonů. Rex Harrison pouze hraje Caesara a Liz Taylorová Kleopatru, ani na okamžik se jimi nestanou. Můj dojem vždycky byl, že sleduju jízlivé laškování postaršího Angličana s malou drzou Američankou, a že tito mají na sobě bůhvíproč historické kostýmy. Skutečně si nemyslím, že římský imperátor mluvil s oxfordským přízvukem s typicky anglickou mimikou a nezaměnitelnými gesty (na začátku každé věty mírný záklon temene, divoká práce obočím v jinak nhybné tváři, pohyb rukou jen od zápěstí k prstům atd.) a každou druhou větu polstroval obraty jako "obávám se, že" a "s politováním musím konstatovat". A stejně tak nevěřím, že Kleopatra mluvila jako se žvýkačkou na dásni (což milosrdně maskuje česká verze s kultivovanou Ljubou Krbovou). Lehce nadprůměrná konverzačka s nezvykle bohatou výpravou. Nic víc. 60% ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních, nejlepších a na druhou stranu i nejdražších (tuším že tehdejší rozpočet se vyšplhal na rekordních 40 miliónů dolarů) historických monumentálních velkofilmů který jsem kdy viděl. Poprvé, podruhé,prostě vždycky jsem jím byl ohromen! Kulisy, dekorace, kostýmy, herecké výkony ale i hudba naprosto famózní! Společně bych ho řadil na společnou úroveň společně s filmy Ben Hur i když ten je u mě ještě o kapánek výš ale "Spartakovi", "Quo Vadis"?, se určitě vyrovná. Což naplat Liz Taylor budou všichni až dokonce jejího života mít spojenou právě s tímto filmem a touto rolí. A tvář této velké egyptské královny bude mít navždy její podobu i když ve skutečnosti se pořádně ani přesně neví jak vůbec vypadala. Jedni říkají že byla malá a ošklivá druzí přesný opak. Mimo jiné natáčení bylo ohroženo vážnou chorobou E. Taylorové. Útrapy se však herečce vyplatili protože si zajistila rekordní honorář ve výši milión dolarů. Kromě toho se v zákulisí natáčení filmu odvyjí její vzrušující a napjatý milostný poměr s hereckým kolegou R. Burtonem-vztah který vede k manželství, rozvodu, opětovnému manželství a společné spolupráci na dalších filmech. Zpět k filmu: Pro mě nejlepší a navždy nezapomenutá velkolepá a monstrózní scéna, je ta kdy Caesar (R. Harrison) čeká v Římě na příjezd své milované a tuším tehdy už i manželky, která přijede společně se svým malým Caesarovým synem Caesorinem. Scéna kdy ona tam sedí na nějakém tom vyvýšeném zlatém trůnu oné obří sochy v podobě sfingy poháněné snad tisíci otroky je fantastická, velkolepá a monstrózní jako celý tento asi už nikdy nepřekonaný historický film. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších historických velkofilmů, který ani při téměř 4 hodinách délky rozhodně nenudí. Dokonalé kostýmy, historické reálie, lodi, Kleopatřin palác, k tomu i precizně nafilmované bitvy i ostré dialogy. Největším zážitkem však asi byl monumentální příjezd Kleopatry do Říma. Trailer: http://www.csfd.cz/film/6387-kleopatra/videa/ ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

S filmovou klasikou je to někdy jako se sexem v opilosti. Mnoho z toho nemáte a pendrek si pamatujete, ale abyste si zachovali tvář, tak děláte, jako by to byla jízda vašeho života. A tady jsem se zrovna moc nesvezla, protože co chvíli jsem najela na všudypřítomnou pompu, zdlouhavost a Kleopatru v podobě porcelánové panenky a takových hrbolů bylo nespočetně. Ovšem dívat se bylo na co a Richard Burton odehrával egyptskou odvěsnu druhého římského triumvirátu s pravým keltským šarmem a potvrdil tak, že byl hercem vskutku mezinárodních kvalit. Naneštěstí tady mu zmámila hlavu Kleopatra a v realitě flaška. Ale všichni víme, jak těžko se odolává uhrančivým očím jedovatého hada. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Skvělý >velkofilm< v nejlepším smyslu slova... Kdysi dávno viděn v brněnském kinu >Jadran panorama 70mm< - a že to byl na tom obrovském plátně pro zhruba desetiletého chlapce nezapomenutelný zážitek... ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Jak ostudné, že mně, starého nesnášeče všeho bombastického a typicky hollywoodského (Intolerancí to začalo a od té doby jsou všechny ty filmy takové, nebo takové chtějí být, ach jo.), na tomto filmu nejvíce vadila hlavní postava a herečka, která ji představuje. Nejsem si totiž vůbec jistá, že jsem byla svědky nějakého hereckého výkonu. Celou dobu jsem přemýšlela, jak toho dosáhli, že její prsa drží tvar v každých šatech, nikoli nad tím, jak vdechla panovnici život a duši. Další věc je ta, že Harrison si svým výkonem vydobyl víc mojí přízně než Burton, a to nikdy není dobré, když závěrečnou část okupuje méně oblíbená postava. A když už jsem u toho reptání, tak je to právě díky takovým filmům, že získávám dojem, že panovníci vlastně ve skutečnosti nepanují, jenom vysedávají na zlatých křeslech a jedí po jednom hroznové kuličky.-"Polévka je horká. Polévka je studená. Marcus Antonius zemřel." ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kleopatru jsem poprvé viděl před nějakými 30 lety a už tehdy mi přišla, řekněme, jako mramorový pomníček určité éry kinematografie, kdy je možné obdivovat se velkolepé výpravě, monumentalitě davových scén, kráse žen a chlapskému vzhledu mužských postav. Jen mi přitom scházel pocit prožitku, reality, skutečného života. Připadal jsem si trochu jako v muzeu. V nedávno natočeném seriálu Řím jsem měl pocit skutečného dotyku s živou historií, stal jsem se na chvíli součástí antického světa a spoluprožíval příběhy svých hrdinů. Tady mám dojem, že koukám na Taylorovou v historické róbě, ne na egyptskou královnu. Taylorová jako herečka, to je pro mě např. hrdinka z Kočky na rozpálené plechové střeše, zatímco ve své nejslavnější filmové roli je jen za celebritu filmového plátna... Celkový dojem: 45 %. Ne že by Kleopatra neměla co nabídnout, ale nějak se s její nabídkou míjím. ()

Související novinky

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

05.02.2024

Začněme tím podstatnějším. Za pár týdnů se všichni budeme nadšeně kochat obřími červy ve druhém díle Duny, který zadaptuje zbytek první knihy od Franka Herberta. Sága z pera slavného spisovatele ale… (více)

Gal Gadot bude Kleopatra

Gal Gadot bude Kleopatra

11.10.2020

Studio Paramount oznámilo novou verzi Kleopatry. Velkofilm o nejslavnější egyptské panovnici – respektive nejslavnější panovnici vůbec – natočí režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman), a jak už jste… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Elizabeth Taylor: 1932 – 2011

Elizabeth Taylor: 1932 – 2011

24.03.2011

Dlouhodobým problémům se srdcem včera podlehla jedna z největších filmových legend. Právě když se studio Sony Pictures snaží vrátit královnu Kleopatru na plátna kin (po Jamesi Cameronovi a Paulu… (více)

Reklama

Reklama