Reklama

Reklama

Kleopatra

  • Polsko Kleopatra (více)
Trailer 2
Velká Británie / USA / Švýcarsko, 1963, 192 min (Special Edition: 233 min, Director's Cut: 320 min, Televizní verze: 110+126 min)

Caesarovy legie – výkvět mocného Říma – vítězí v občanské válce. Další Caesarovy kroky směřují do Egypta, kde právě probíhají spory o trůn mezi králem Ptolemaiem a jeho sestrou Kleopatrou, které se chce král zbavit. Kleopatra zde není a je patrné, že mladého krále zcela ovládá eunuch Pothinus. Caesar ale přijíždí právě proto, aby sourozence smířil a dohlédl na jejich společné vládnutí. Večer se objevuje Kleopatra. Do Caesarových komnat ji tajně přináší její věrný sluha Apollodorus smotanou v koberci. Kleopatra se pokouší Caesara přemluvit, aby pouze ji dosadil na trůn. Caesar skrývá velké tajemství – mívá nepříjemné záchvaty. Ale lstivá Kleopatra se o tom samozřejmě dozví. Caesar si uvědomuje, jak je na cizím území zranitelný. Nechává proto spálit egyptské loďstvo. Bohužel při požáru shoří i velká knihovna. To rozlítí Kleopatru, ale Caesar jí dává najevo svoji převahu i jako muž. Za tento čin je nucen svést první bitvu, ve které vítězí. Mezitím se eunuch Pothinus pokusí Kleopatru zabít. Za tento čin je Caesarem odsouzen na smrt a jeho pán – král Ptolemaios – je poslán do středu svých beztak obklíčených vojsk. Kleopatra je tak Caesarem jako jediná dosazena na trůn a mladý král téměř odsouzen na smrt. Kleopatra a Caesar se velmi sbližují. Ona by chtěla, aby zůstal v Egyptě a odsud společně vládli. Caesar však pomýšlí na návrat do Říma. Nakonec zůstává, protože mu Kleopatra oznámí, že s ním čeká dítě. O tom, že se Caesar v Egyptě oženil a zplodil syna, se dozvídá nejen jeho římská manželka, ale i celý Řím. Ne všichni jsou jeho činem nadšeni. Caesar se loučí s Kleopatrou a odjíždí do Říma, kde chce vše připravit k tomu, aby i ona se synem mohli vyrazit za ním... (TV Prima)

(více)

Recenze (266)

Misterioso 

všechny recenze uživatele

Monumentální historický (i když v rámci Hollywoodu je třeba vždycky tohle slovíčko brát s rezervou) velkofilm, který určitě stojí za zhlédnutí, byť se díky dlouhatánské stopáži (viděl jsem tu čtyřhodinovou) pravděpodobně budete nějakou tu chvíli nudit. Megalomanství v čiré podobě, peníze zde koukají z každého záběru, ale výprava, kostýmy (vždyť jenom těch krásných šatů co Kleopatra vystřídá!) a hromadné scény, ze kterých se tají dech (zvlášť když víte, že to není práce počítačového programu) výborný film nedělají. Film sice ještě nabídne překrásnou Liz Taylor a její půvab či její dobře zahrané osudové muže, nicméně málo výrazná hudba, absence většího záporáka a především pak gigantická (zvlášť když je to jen samé konverzování - nějakou tu akci či alespoň nějakou vyhrocenější scénu bych v první hodině filmu uvítal) stopáž filmu ubližují. Ale scéna příjezdu Kleopatry do Říma je neuvěřitelná a bulvyvyvalující. ()

bajahor 

všechny recenze uživatele

Bohužel, nuda veliká. Zbytečně roztahaný příběh, dialogy téměř o ničem. Jen výprava byla opravdu parádní. Viděla jsem ale lepší zpracování příběhu o Kleopatře, Caesarovi a Marcu Antonim (např. TV film "Kleopatra" s Timothym Daltonem z roku 1999). ()

Trinculo 

všechny recenze uživatele

Chcete vidět spektákl na kolečkách, tak se dívejte a dívejte se pořádně. Oživlá definice megalomanie, v těch dobách ke spatření relativně často, ale toto je královna. Tohle je neuvěřitelné a neuvěřitelně velkolépe, kýčovité a vůbec všechno. Obludnost takového kalibru, že má svoje místo ve zlatém fondu kinematografie zajištěné navždy. Filmy z této doby co do velkoleposti jde trumfnout jenom velmi těžce a myslím, si že je to nemožné. Dneska jakoby se pod těmi všemi moderními triky ztrácelo tělo. Když chtěl kdysi někdo egypt musel ho postavit, když Kleopatra měla mít otroky, koně, šaty a zlato, muselo to tam všechno bejt tak aby to vypadalo, že to tam je. A přitom se z té skvělosti točí hlava a člověk si připadá jako Marcus Antonius Burton. Když je opilý tak je opravdu opilý, a nejen tím vším patosem. Byly to zlaté časy velkofilmu a ten film vlastně vůbec není špatný. Myslím, že od tohoto filmu Kleopatra jezdí zásadně všude na sfinze ... ()

kokofek 

všechny recenze uživatele

Byl to můj úplně první film v kině, takže je to srdeční záležitost.Byla jsem ještě dítě a bylo to v Indii ve městě Tiruchirapalli.Samozřejmě v angličtině a překládal můj táta, který nestíhal všechno,ale i tak zážitek. ()

hn253 

všechny recenze uživatele

Velkolepá výprava, ale jinak film není příliš poutavý, je trochu poplatný době, kdy byl natočen. Taylorová zaujme spíš vzhledem než výkonem, ovšem oba pánové Harrison a Burton jsou jako vždy výborní. Skoro bych řekla, že je to výpravná nuda. ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Takhle má vypadat historický sandálový velkofilm! Propracované dialogy, mnohdy mistrně pointované, skvělé kulisy a poučení o historii. Škoda jen několika zbytečně protahovaných scén v druhé půlce. Skvělý dabing z počátku 90. let, tzn. ještě z doby, kdy byl ještě na špičce, i když v posledním tažení, zejména Ljuba Krbová jako Kleopatra je naprosto úchvatná, výborný je František Němec jako padoušský Octavian a slabost mám rovněž pro Jiřího Novotného jako Rufia. Některé scény jsou přesně takové, jak jsem si je při hodinách dějepisu představoval, třeba vražda Caesara. Závěr je patetický, ale zde je to přesně na místě...."Myslíš, že odešla důstojně?" "Odešla tak, jak se slušelo na posledního z velkých vladařů...." ()

Puppy 

všechny recenze uživatele

Velkofilm se vším co k tomu patří. Viděno v Krnově na festivalu KRRR!, 70 mm kopie byla stále ve výborném stavu. ()

LencaN 

všechny recenze uživatele

Vizuál jsem hltala očima seč to šlo. Všechno monumentální a uchvacující. Egypt se může zdát, že byl jedním velkým kýčem. Ale mně se to líbí. To zlato, obrovské stavby a pečlivé oblečení a makeup se nádherně odlišuje od nevlídné krajiny a unavujícího věčného vedra. Kleopatra musel být děsně drahý film, ale vyplatilo se to, vypadalo to famozně. Elizabeth Taylor byla nádherná baba a pro roli Kleopatry se snad narodila. Jen mě trochu mrzela rozvláčnost scénáře. Dalo se hluché pasáže vystříhat a dostali bychom se na stravitelnější stopáž. A taky mi nepřišel až tak výrazný Marcus Antonius. Ve filmu se objevilo spoustu jiných příhodnějšího herců. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Veľkovýpravná adaptácia historického stretu titánov, Ríma a Egypta. A v centre tohto stretu je Kleopatra bojujúca vnadmi Elizabeth Taylor. Rex Harrison v roli Cézara bojuje zdatne, ale podľahne. V druhej časti ho nahradí Richard Burton v roli Marka Antonia. Produkcia je veľkolepá a kvalitná, herci prvotriedni a spolu dodávajú príbehu lesk a pátos. Škoda až na ten preromantizovaný záver s patetickým ľúbostným vyznaním Kleopatry. ()

Jan XXIII 

všechny recenze uživatele

Trapný,zdlouhavý a hlavně nudný film.Zbytečně moc keců, teměř žádná akce.I na svou dobu určitě katastrofa .Nedivím se, že se náklady vracely 20let. ()

Aberdeen odpad!

všechny recenze uživatele

Americké velkofilmy 2. poloviny 50. a 1. půle 60. let 20. století měly rozhodně svůj půvab a v žádném případě proti nim nejsem zaujatý. Všude ale musí být výjimka potvrzující pravidlo a takovou výjimku pro mě v tomto případě představuje Kleopatra. K odpadovému hodnocení mě přiměla naprosto komická výprava filmu, šíleně odfláknutá práce filmových architektů, představa tvůrců, že dějiny fungují jako šestáková love story, a silně rozpačitý výkon představitelky titulní role, který nenapraví ani scény s Kleopatrou spoře oděnou. Liz Taylorová si rozhodně v životě střihla role, před kterými bych mohl smeknout, avšak tato k nim rozhodně nepatří. Určitě nemyslím, že ekonomické ukazatele jsou hlavním barometrem kvalit filmu, ale to, že se Kleopatra stala ohromným finančním propadákem, je výjimečně spravedlivým ohodnocením filmu i po této stránce. ()

Tomulka 

všechny recenze uživatele

Fenomenální filmový kousek své doby a v mých očích nejen své doby. Po shlédnutí historických filmů v podání dnešních tvůrců (Troja, Alexandr Veliký....) kdy má člověk chuť rozmlátit kino, aby měl zadostiučinění, protože vidět takovou hrůzu za tolik peněz je strašné mučení. Bych viděl Kleopatru velmi rád na velkém plátně. Velkolepost tohoto díla je mi navěky zapsána v srdci a to jsem jej viděl poprvé na barevné televizi s uhlopříčkou cca 50cm. ()

montel 

všechny recenze uživatele

Julius Caesar (Rex Harrison) vyhrál poslední bitvu a stal se tak vůdcem Říma. Odjíždí do Egypta, aby zde srovnal spor mezi královnou Kleopatrou (Elizabeth Taylor) a jejím bratrem o královskou korunu. Caesar a Kleopatra se do sebe zamilují. Lásku však ukončí předčasná Caesarova vražda. Pomstít jej hodlá jeho přítel Markus Antonius (Richard Burton), který rovněž podlehne Kleopatřině kouzlu. Oba je však šťastný život nečeká...Obří projekt společnosti 20th Century fox, který ji skoro zruinoval, jsem viděl poprvé až dnes. Nutno říct, že mě nijak neohromil i když výprava byla neskutečně výborná. Neškodilo by to sestříhat tak o půl hodiny. Nedovedu si představit, že bych se díval na 320 minut dlouhý režisérský sestřih. 40% ()

KleaCarter 

všechny recenze uživatele

Úžasný zážitek...! A co se týče hereckého obsazení, je bezchybné. Na šedesátá léta úžasné efekty a krásná, do scén přesně zapadající hudba. A navíc, jako málokterý historický film, se drží historických událostí a tradičního zpracování :) ()

Pavlo 

všechny recenze uživatele

Toto spracovanie známych udalostí je najlepšie, čo som videl. Každá vec, každý detail vytvára pastvu pre oči. Počnúc hercami, pokračujúc hudbou, kamerou, kostýmami, efektmi a končiac výpravou, ktorá je v tomto filme na najvyššej úrovni. Musím však konštatovať, že druhá polka filmu trocha pokrivkáva oproti prvej, ale aj tak to celkový dojem nezníži. A ten je dokonalý. ()

nikdozvlast 

všechny recenze uživatele

Na tom jsem byl v kině, na 70mm verzi... nevím, jakou šťastnou náhodou byl tehdy krátce v distribuci... mohlo to být tak 1988? Ohromující film. ()

Související novinky

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

05.02.2024

Začněme tím podstatnějším. Za pár týdnů se všichni budeme nadšeně kochat obřími červy ve druhém díle Duny, který zadaptuje zbytek první knihy od Franka Herberta. Sága z pera slavného spisovatele ale… (více)

Gal Gadot bude Kleopatra

Gal Gadot bude Kleopatra

11.10.2020

Studio Paramount oznámilo novou verzi Kleopatry. Velkofilm o nejslavnější egyptské panovnici – respektive nejslavnější panovnici vůbec – natočí režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman), a jak už jste… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Elizabeth Taylor: 1932 – 2011

Elizabeth Taylor: 1932 – 2011

24.03.2011

Dlouhodobým problémům se srdcem včera podlehla jedna z největších filmových legend. Právě když se studio Sony Pictures snaží vrátit královnu Kleopatru na plátna kin (po Jamesi Cameronovi a Paulu… (více)

Reklama

Reklama