Reklama

Reklama

Kleopatra

  • Polsko Kleopatra (více)
Trailer 1
Velká Británie / USA / Švýcarsko, 1963, 192 min (Special Edition: 233 min, Director's Cut: 320 min, Televizní verze: 110+126 min)

Caesarovy legie – výkvět mocného Říma – vítězí v občanské válce. Další Caesarovy kroky směřují do Egypta, kde právě probíhají spory o trůn mezi králem Ptolemaiem a jeho sestrou Kleopatrou, které se chce král zbavit. Kleopatra zde není a je patrné, že mladého krále zcela ovládá eunuch Pothinus. Caesar ale přijíždí právě proto, aby sourozence smířil a dohlédl na jejich společné vládnutí. Večer se objevuje Kleopatra. Do Caesarových komnat ji tajně přináší její věrný sluha Apollodorus smotanou v koberci. Kleopatra se pokouší Caesara přemluvit, aby pouze ji dosadil na trůn. Caesar skrývá velké tajemství – mívá nepříjemné záchvaty. Ale lstivá Kleopatra se o tom samozřejmě dozví. Caesar si uvědomuje, jak je na cizím území zranitelný. Nechává proto spálit egyptské loďstvo. Bohužel při požáru shoří i velká knihovna. To rozlítí Kleopatru, ale Caesar jí dává najevo svoji převahu i jako muž. Za tento čin je nucen svést první bitvu, ve které vítězí. Mezitím se eunuch Pothinus pokusí Kleopatru zabít. Za tento čin je Caesarem odsouzen na smrt a jeho pán – král Ptolemaios – je poslán do středu svých beztak obklíčených vojsk. Kleopatra je tak Caesarem jako jediná dosazena na trůn a mladý král téměř odsouzen na smrt. Kleopatra a Caesar se velmi sbližují. Ona by chtěla, aby zůstal v Egyptě a odsud společně vládli. Caesar však pomýšlí na návrat do Říma. Nakonec zůstává, protože mu Kleopatra oznámí, že s ním čeká dítě. O tom, že se Caesar v Egyptě oženil a zplodil syna, se dozvídá nejen jeho římská manželka, ale i celý Řím. Ne všichni jsou jeho činem nadšeni. Caesar se loučí s Kleopatrou a odjíždí do Říma, kde chce vše připravit k tomu, aby i ona se synem mohli vyrazit za ním... (TV Prima)

(více)

Recenze (266)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Moc lásky a láska k moci. Filmové bakchanálie, které kromě 40 míčů taky stály hodně času, nervů a zdraví. Stoly se pod to vizuální krásou prohýbaly, ale že se člověk za ty čtyři hodiny žárlení a politikaření najedl, to nemohu říct.. Jinak Římský senát hrozný. Narval bych je do mišelinky tahat pneumatiky, hajzly intelektuálský. Docela by mě i zajímalo, jestli Marcus Antonius při bitvě u Actia velel ze své lodi s číší vína v ruce a nebo Richard Burton lil i z rekvizit.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Tuto filmovou verzi velkého Kleopatřina životního příběhu, do nějž vstoupili i velcí Římané prvního a druhého triumvirátu na sklonku existence republikánské periody římských dějin, je nutno chápat jako poměrně solidní odraz věcného zpracování líčení pohnutého Kleopatřina života v klasické antické literatuře. Balancování mezi kasovním trhákem a pokusem o historickou věrnost i snahou odvést své hollywoodské představě o velkofilmu a přitažlivé, peněžně zajímavé podívané dopadlo nad očekávání dobře. Herecké výkony, velkolepá výprava, která neznenásilňuje tehdy známou dostupnou historickou skutečnost, to všechno mluví ve prospěch tohoto dnes již klasického díla. Pohlížíme-li na něj jako na výtvor své doby rozvoje žánru hraného filmu v širším celku národní i světové kinematografie, odpadne řada dalších možných výhrad a naopak přibude nadčasových kladů. I stáří má svůj půvab a lesk, zvláště, když má tak mladé a sličné tváře např. jako Elisabeth Taylorová nebo Richar Burton. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Dokonalé a, predpokladám, aj úprimné svedectvo o živote samoľúbej egyptskej kráľovnej, ktorá prostredníctvom neustálej angažovanosti v politike túžila dosiahnuť nemožné. Možno by sa jej to aj podarilo, keby...?.......... Elizabeth Taylor a jej poňatie Kleopatry nemohlo dopadnúť zle a s touto tváričkou si ju snáď budem pamätať navždy. Všetky technické elementy - impozantná výprava, hudba, vizuálne efekty, kostýmy, no najmä úchvatné prenesenie diváka do dôb starovekého Ríma a Egypta - boli splnené do bodky a ja som mala pocit, že paláce a uličky pre mňa nie sú nedosiahnuteľné. Na rok 1963 veľkolepá technická a obsahová udalosť, ktorá si zaslúži nestarnúci obdiv aj súčasných divákov. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Elizabeth vytvořila nádhernou roli Kleopatry. Krásné zpracování a souhlasím s uživatelkou "kleopatra" ! :-) ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Ten film nezemřel s Kleopatrou, ale s Juliem Caesarem! Harrisonova nenucená grácie a majestátnost nejenže ostře kontrastují s Burtonovým sebelítostivým a výbušným neurotikem (s úzkými rameny a pažemi jako hůlkami), ale hlavně představují jedinou autentickou emoci filmu. Další emoce dusí v zárodku Mankiewiczova ordinérní senzitivita a styl, a dále sama Taylorová v titulní roli. Její až absurdní marnivost [co výstup, byť pár sekund dlouhý, to jiný kostým… extravagantní líčení, účesy a dokonce klouboučky… tucet variací na hluboký dekolt, leč bez pointy:] jenom korunuje velmi sebestředný výkon, který skutečně zabíjí Kleopatru: ta je jednou pateticky milující ženou, jindy ambiciózní a destruktivní běhnou (aniž by se obě polohy někde střetly). Ve výsledku velmi ledabyle (co do profilace dekórů, postav, jejich motivací atd.) a bez inspirace natočený velkofilm, který je spíš spektáklem přehnaných gest a chlupatých údů, než čehokoliv jiného. Než nulové emoci, to už dám přednost třeba křesťanské hysterii QUO VADIS? od Le Roye... ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Monumentální pomník všem filmovým výtvarníkům, kostymérům, maskérům, architektům a jedno z největších monster v dějinách filmu. Oproti spoustě tehdejších sandálových velkospektáklů je však přeci jen zábavnější a více sexy, i když jde v podstatě o telenovelu zavalenou tunami kulis. Druhá půle, včetně velmi statické námořní bitvy, je ovšem vážně k nepřečkání a délka režisérské verze potom doslova obludná (viděl jsem 240. min. roadshow version) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Slavný monumentální historický velkofilm, na dlohou dobu nejdražší na světě. Všechno je vytvořené naplno, hlavně výprava (jenom šedesát kostýmů bylo vytvořeno pro Elizabeth Taylorovou). Na druhou stranu mírně zaostává akční část příběhu. Ale i tak si myslím, že tuto absenci vynahradí herecké výkony. Elizabeth Taylorová je naprosto dokonalá a navždy zůstane Kleopatrou, i kdyby bylo tisíc remakeů. Richard Burton výtečně stvárnil Marka Antonia bez příkras, bez heroismů. Julius Caesar Rexe Harrisona je spíše rozumný a usedlý muž, než fanatický vojevůdce, jak je v jiných filmech Ceasar představován. Škoda že se ve filmu neobjeví více bitev a ač mám monumentální velkofilmy hrozně rád, čtyřhodinová stopáž je opravdu silná káva. 87%.Voják se zeptal: "Myslíš, že odešla se ctí?" A služka mu odpověděla: "Odešla tak, jak se slušelo pro největší královnu Egypta." ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Konecne sa mi podarilo po dlhych rokoch vidiet Elizabeth Taylor v ulohe, ktora ju najviac preslavila a teraz po zhliadnuti tohto filmu si uz tazko dokazem predstavit inu herecku v ulohe Kleopatry, ale Hollywoodu dam vzdy sancu v pripade remaku, pretoze tieto filmy ma bavia. Na 60-te roky to musel byt velky hit, jednak krasny farebny film, ale hlavne megalomanska vyprava a o kostymoch ani nehovorim. Velmi sa mi pacila scena, kde prvykrat navstivila Kleopatra Caesara v Rime. V tej chvili sa mi to nezdalo byt nijako nudne alebo natiahnute, pretoze to bolo jednoducho excelentne natocene. Film okrem styroch Oscarov mal este zvysnych 5 nominacii, medzi nimi Najlepsi film a Herec za hlavnu ulohu Rex Harrison. Avsak najlepsim filmom roka 1963 sa stala dobrodruzna komedia TOM JONES s Albertom Finneym a Oscara za najlepsieho herca v hl. ulohe ziskal Sidney Poitier za dramu POLNI LILIE. _______ Elizabeth Taylor - (Kleopatra) +++ Rex Harrison - (Julius Caesar) +++ Richard Burton - (Mark Antony) +++ Martin Landau - (Rufio) +++ George Cole - (Flavius) +++ Hume Cronyn - (Sosigenes) +++ Cesare Danova - (Apollodorus) +++ Kenneth Haigh - (Brutus) +++ Andrew Keir - (Agrippa) +++ ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Čtyřhodinový historický velkofilm, nesoucí se v podobném duchu, jako například Wylerův Ben Hur (1959) či Kubrickův Spartakus (1960). Pro tyhle staré snímky s monumentální výpravou, kostýmy a s obřím komparsem, mám odjakživa slabost a čas od času se na ně, někdy nadvakrát, rád podívám. KLEOPATRA je klasika s úžasným hereckým obsazením (E. Taylor, R. Burton, R. McDowall, M. Landau). ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jasných pět hvězd - dokonalý film se vším všudy. Součást takové mojí soukromé trilogie Ben Hur - Desatero přikázání - Kleopatra. ()

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

Tento film som videla toľkokrát a predsa si ho pozriem vždy znova a znova.Azda je to pre moju nehynúcu lásku k rímskym dejinám a tento film,starý takmer 50 rokov je bez debát tým najlepším,čo kedy bolo na túto tému natočené.Bez najmenšej výtky,absolútne dokonalé.Amen. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Ave Cézar!" Pár základných info som o filme vedel už dlhé roky, ale napriek tomu ma to nelákalo. Myslel som, že uvidím iba nudnú historickú prehliadku kostýmov. Aká chyba! Stačili úvodné minúty s Cézarom a jeho Rímskymi légiami a už som bol ako ryba vo vode. Cézar v prvej polovici filmu a Antonius v podaní R. Burtona v druhej polovici sú zástupcovia Ríma, ktorí vedia udržať divákovu pozornosť aj bez veľkých bojových scén. Napriek tomu ich tu zopár bude, zaujme hlavná tá na lodiach. Postava Kleopatry bola obsadená skvele, E.Taylor bola výborná voľba. Pompézna scéna jej návštevy Ríma potvrdzuje povesť jedného z najdrahších filmov v histórii. Davové scény všeobecne sú silnou a dnes už neprekonateľnou stránkou tohto filmu. Napriek poriadnej dĺžke som sa vôbec nenudil a to hlavne preto, že tvorcovia film dokázali pretkať i zaujímavým príbehom. Egypt je Kleopatra. Kleopatra je Egypt.... 80%. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Velkolepější historický film jsem snad doposud neviděl. I přes všechny ty velkolepé dekorace a kostýmy je film místy až moc "americký", a i když Taylorové to sekne, moc přesvědčivě nepůsobí. Přes tyhle menší nedostatky je pořád na co se dívat a ani chvíli jsem se nenudil, takže ty prachy za to nakonec přeci jen stály. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"YOU, A DESCENDANT OF GENERATIONS OF INBRED, INCESTUOUS, MENTAL DEFECTIVES!" -------------------------- Kleopatra je takmer 5 hodinový historický veľkofilm, ktorý svojou majestátnosťou instantne prekonáva všetko doposiaľ natočené, no zároveň stále neprekonáva (ale je sakramentsky blízko) božskú Griffithovu Intoleranciu z roku 1916. Kleopatra je filmom so zaujímavým príbehom svojej produkcie, filmom, ktorý doslova zničil režiséra a takmer zničil 20th Century Fox. Taktiež sa jedná o jediný film kinematografie, ktorý zarobil v prvý rok vydania zo všetkých najviac, no zároveň bol stratovým pre štúdio. Som za takéto snímky veľmi rád. Ich sledovanie je pre mňa vždy o čosi viac, než sledovanie bežného 90 min filmu. Nielenže ukazujú možnosti a búrajú limity filmárskeho umenia (najmä v dobe vzniku), skúšajú aj možnosti samotného (dnešného) diváka, ale hlavne ponúkajú iný a intenzívnejší pocit vžitia sa do daného diela tak, ako to (minimálne mne) nedokáže poskytnúť dvojhodinový film. Pevne verím, že sa tie dodatočné dve stratené hodiny niekedy nájdu a bude tak možnosť zhliadnuť pôvodnú Mankiewiczovu víziu, trvajúcu úctyhodných 320 minút. Kleopatre by som mohol s čistým svedomím nadeliť 5 hviezd, tie si však už pre seba uchmatol D. W. Griffith, takže aspoň nesmierne silné 4. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Historický velkofilm, jenž má jedinou slabinu ve svojí délce, ovšem rozsáhlost období, které zpracovává, těžko vměstnáme do dvou hodin. Obdivuhodné na tomto snímku je ztvárnění některých scén (např. vražda Caesara), herecké výkony (Kleopatra - E. Taylor, Marcus Antonius - R. Burton), hudba a davové scény. V paměti divákovi jistě zůstane i velkolepý příjezd Kleopatry do Říma. Plné hodnocení teda nedávám skrz stopáž, v níž bylo více hluchých míst. ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Když se bere v úvahu doba vzniku, tak je film bez chyby, zvláště musím vyzdvihnout monstrózní scénu, jak Kleopatra přijíždí do Říma. Co mě ale nutí dát 4* je že tenhle již legendární historický velkofilm zvláště po odchodu Rexe Harrisona ze scény, trpí strašidelnou stopáží čítající bezmála přes tři hodiny, podobně jako u stejně slavného Ben Hura ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Dlouhé epické velkofilmy mám tuze rád, ale na to aby ustály více než čtyřhodinovou délku musí mít pořádný obsah - a toho je v Kleopatře bídně málo. První polovina je ještě výborná, Ceasar je skvělý a Kleopatra vedle něj funguje jako fantastická femme fatale, vždy s ním soupeřící o to kdo bude nahoře... ale pak Ceasar vykrvácí na schodech senátu, Kleopatra zůstane v depresích a s chrastítkem místo mozku, a Marcus Antonius... ten prostě tak nějak je, potácí se od ničeho k ničemu, a nikoho vlastně nemá čím zaujmout. A z filmu se stane nudná variace na Romea a Julii, u které doufáte ať si všichni s tím umíráním už trochu pohnou. A nebo že se Elizabeth Taylor konečeně úplně svlékne, když už celý film teasuje masivními výstřihy, které se vypálí do mozku nadrženého diváka (tedy mě) snad ještě víc, než vskutku ohromující výprava... kvůli níž se z filmu stal "nejvýdělečnější finanční průser" filmové historie. 7/10 ()

Související novinky

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

05.02.2024

Začněme tím podstatnějším. Za pár týdnů se všichni budeme nadšeně kochat obřími červy ve druhém díle Duny, který zadaptuje zbytek první knihy od Franka Herberta. Sága z pera slavného spisovatele ale… (více)

Gal Gadot bude Kleopatra

Gal Gadot bude Kleopatra

11.10.2020

Studio Paramount oznámilo novou verzi Kleopatry. Velkofilm o nejslavnější egyptské panovnici – respektive nejslavnější panovnici vůbec – natočí režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman), a jak už jste… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Elizabeth Taylor: 1932 – 2011

Elizabeth Taylor: 1932 – 2011

24.03.2011

Dlouhodobým problémům se srdcem včera podlehla jedna z největších filmových legend. Právě když se studio Sony Pictures snaží vrátit královnu Kleopatru na plátna kin (po Jamesi Cameronovi a Paulu… (více)

Reklama

Reklama