Reklama

Reklama

Kleopatra

  • Polsko Kleopatra (více)
Trailer 2
Velká Británie / USA / Švýcarsko, 1963, 192 min (Special Edition: 233 min, Director's Cut: 320 min, Televizní verze: 110+126 min)

Caesarovy legie – výkvět mocného Říma – vítězí v občanské válce. Další Caesarovy kroky směřují do Egypta, kde právě probíhají spory o trůn mezi králem Ptolemaiem a jeho sestrou Kleopatrou, které se chce král zbavit. Kleopatra zde není a je patrné, že mladého krále zcela ovládá eunuch Pothinus. Caesar ale přijíždí právě proto, aby sourozence smířil a dohlédl na jejich společné vládnutí. Večer se objevuje Kleopatra. Do Caesarových komnat ji tajně přináší její věrný sluha Apollodorus smotanou v koberci. Kleopatra se pokouší Caesara přemluvit, aby pouze ji dosadil na trůn. Caesar skrývá velké tajemství – mívá nepříjemné záchvaty. Ale lstivá Kleopatra se o tom samozřejmě dozví. Caesar si uvědomuje, jak je na cizím území zranitelný. Nechává proto spálit egyptské loďstvo. Bohužel při požáru shoří i velká knihovna. To rozlítí Kleopatru, ale Caesar jí dává najevo svoji převahu i jako muž. Za tento čin je nucen svést první bitvu, ve které vítězí. Mezitím se eunuch Pothinus pokusí Kleopatru zabít. Za tento čin je Caesarem odsouzen na smrt a jeho pán – král Ptolemaios – je poslán do středu svých beztak obklíčených vojsk. Kleopatra je tak Caesarem jako jediná dosazena na trůn a mladý král téměř odsouzen na smrt. Kleopatra a Caesar se velmi sbližují. Ona by chtěla, aby zůstal v Egyptě a odsud společně vládli. Caesar však pomýšlí na návrat do Říma. Nakonec zůstává, protože mu Kleopatra oznámí, že s ním čeká dítě. O tom, že se Caesar v Egyptě oženil a zplodil syna, se dozvídá nejen jeho římská manželka, ale i celý Řím. Ne všichni jsou jeho činem nadšeni. Caesar se loučí s Kleopatrou a odjíždí do Říma, kde chce vše připravit k tomu, aby i ona se synem mohli vyrazit za ním... (TV Prima)

(více)

Recenze (266)

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Po odchodu Rexe Harrisona trošičku horší, ale stále skvělý film, který provází zbytečně špatná pověst... ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tento film je niečo až neskutočne dlhé. Rozdelenie na dva diely tomu nepomohlo, skrátka je to útrpné. Je to jedno z najdrahších diel v histórií, obrovský megafilm, ktorý aj vďaka rozpočtu má prepracované detaily a máločo sa mu dá vytknúť. Možno to mohli poňať inak, pravé zlato nahradiť nejakou napodobeninou, peniaze dať radšej na správnejšie účely a nehrať všetko iba na efekt, veď tam bolo veľa komorných scén, kde to nebolo treba. Prvá časť sa mi zdala lepšia než druhá, herecky to bolo svojsky poňaté, keďže však nepoznáme skutočnosť, beriem to. Je to kvalitný historický film. ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Trošku (pokud "trošku" chápete jako "hodně") utahané, místy až příliš melodramatické (samozřejmě, to je poplatné době), ale rozhodně se Kleopatře nedá upřít její velkolepost. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Najúspešnejší, ale paradoxne vzhľadom na rozpočet aj najväčší prepadák roku 1963. To tu teda ešte nebolo. Ale stáva sa. A čo film ako taký ? Gigantický, megadlhý a vlastne svojim spôsobom aj skvelý. Ak vydržíte 4 hodiny čumieť na telku, dostanete vzorovú ukážku historického veľkofilmu 60. rokov. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Tento film sa najviac (než hocičým iným) preslávil hlavne tým, že svojho času pri rozpočte 44 miliónov dolárov (Ben Hur stál iba 15 miliónov!) bol najdrahším filmom v dejinách a v dnešnej dobe pri započítaní inflácie vychádza táto suma na vyše 300 miliónov dolárov, takže svoje prvenstvo si zachováva dodnes. Samozrejme práve pre toto je možné Kleopatru považovať za veľkofilm medzi veľkofilmami a z Taylorovej urobil hviezdu číslo 1 (mne osobne sa jej meno už hneď na začiatku spojí s Kleopatrou, tak isto aj Rex Harrison s Cézarom), okrem toho strháva na place na seba vždy najväčšiu pozornosť - počas filmu vystrieda 65 kostýmov, vrátane jedného z rýdzeho zlata!, jej honorár bol v tej dobe neslíchaný 1 milión dolárov!. Dá sa teda povedať, že veľkoleposť tohoto filmu ho úplne zatienila, pre mňa osobne je scéna, keď prichádza Kleopatra do Ríma až nechutne megalomanská (naozaj sú za všetkým vidieť iba tie milióny), na druhej strane kvalít Ben Hura tento film nedosahuje, to isté sa dá povedať aj o hudbe Alexa Northa (Spartakus), taktiež aj celkovom prístupe. Väčšinu času je film postavený na dialógoch, bojové scény potom nedostávajú potrebné vyznenie. Ak by sa mal zostaviť rebríček troch najvýznamnejších a najvelkolepejších sandálových eposov tak to rozhodne sú Ben Hur, Spartakus a Kleopatra. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmu mám zvláštní vztah. Mám ráda historii, zvláště tu nejstarší, egyptskou a sumerskou. Země, z níž vzešla většina kultury, literatury, filozofie i náboženství je ve filmu podána mysticky i s respektem, jaký si zaslouží. Podle toho hodnotím i film. ()

Jillen 

všechny recenze uživatele

Srdcová záležitost a nejkrásnější filmové spracování o egyptské panovnici Kleopatře vůbec! Plesám vždy když to mám možnost vidět, je to totiž nádhera :)...Dávám 90% ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

V téhle fázi historie jsem na dost nebezpečné a nejisté půdě. Miluju Egypt, nemusím Kleopatru (Řekyni), i když ji obdivuju. Mám rád Julia Caesara, ale už ne Marca Antonia. Více fandím Octavianovi. A teď co s tím? První polovina, tedy část s Juliem, ta je na hodně silné čtyři hvězdy. Herecké výkony dost dobré, kulisy okázalé a jejich věrnost je dostatečná, Taylorová je moc pěkná (CO? JAK?) ženská a její Kleopatra má styl. Celkově to člověka i dnes zaskočí svou výpravou, koncepcí a stylem. Miluju třeba příjezd Egypťanů do Říma. Ale jak snímek pokračuje, všechno tak nějak zevšedňuje, dvojice Markus Antonius-Kleopatra mi dvakrát zamilovaná nepřijde, ani to mezi nimi moc nejiskří. Taylorová má sice pořád styl a hraje fakt dobře, ale Burton to všechno jen kazí, podle mě je to pořádný prkno. Z Octaviana tady navíc udělali takový zrzavý děcko, který ale později nabývá na charismatu. No, prostě se v druhé polovině každou chvíli díváte na hodinky a čekáte, kdy už konečně ta ženská přiloží kobru k svému prsu a umře. Tuplem od bitvy u Actia se člověk na tu chvíli těší s každou minutou víc a víc. Nakonec přijde nejdřív zklamání a pak ještě k tomu rozmrzelost. Zklamání, že se nechala kousnout do prstu a rozmrzelost, možná až naštvanost, že se tam na podlaze plazila jakási malá hadička spíš podobná zmiji. Což o to, stejně je Kleopatřina smrt vybásněná. Ale je vybásněná dokonale a nádherně, tak proč to měnit? Druhá polovina na 3*. Celkově přesně mezi, ale nakonec se přikláním k vyššímu hodnocení. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Po smrti Liz Taylor jsem si uvedomil, ze jsem s ni nikdy nevidel ani 1 film, takze jsem si na jeji pocest rozhodl pustit jeji nejzasadnejsi kousek - Cleopatru. To jsem ale jeste netusil, ze me tahle uzasna myslenka bude stat vice nez 4h, kdyz jsem videl stopaz, tak me to vydesilo, budu u toho umirat nudou? Vubec ne, buhvijak akcni to sice rozhodne neni (no, krome jedne namorni bitvy vlastne vubec), ale nadherne promakane setove dekorace (pravem ocenene oscarem) a herecka smetanka zlate ery Hollywoodu me dokazala zaujmout po celou dobu. Snazim se radsi vubec nepremyslet jak Taylor vypadala ted ve stari, ale tak kazdy holt seschne a u zen to plati dvojnasobne, nicmene za mlada to byla kocka a Cleopatru hrala nadherne arogantne. 7/10 ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Uvažovala jsem sice o pěti hvězdičkách, ale vzhledem např. ke Quo vadis (1951), které se mi více vrylo do srdce (a do paměti), jsem to nakonec neudělala. K výpravě netřeba dalších slov, snad jen, že možná i díky ní a penězům určených pro film, tady dostala historie pěkně za uši, takže po historické stránce byla ta televizní Kleopatra s Zanem, Daltonem a Leonor Varela, mnohem lepší. Elizabeth Talor sice už není tak krásná jako v Ivanhoe (1952), ale je pořád kočka a její herecký výkon je zde lepší, než byl v něm (z ozdoby se stal hlavní tahák). Richardu Burtonovi (což je sice s podivem, vzhledem k jeho způsobu života, ale je to tak) těch 10 let od filmu Roucho (1953) prospělo, jelikož tam mě nezaujal vůbec ale vůbec ničím, (a vzhledem už vůbec ne), tady se dá říci, že zestárl do krásy... :-)) a jejich vzájemný vztah, který se promítal i na plátno, jsem opravdu sledovala se zájmem. Co se týče Rexe Harrisona v roli Caesara, líbil se mi mnohem více než třeba Timothy Dalton a chci se zeptat, jakou že angličtinou, by podle toho, kdo to kritizoval (jo, Oskar), měl Caesar vlastně mluvit? O své latině (pravděpodobně té v Zápiscích z války galské – mimochodem velmi nudné, ale z hlediska místopisu, místních zvyků, etc. velmi poučné) se vyjadřoval sám, že je kritizována jako „vulgární“ (tj nespisovná, podle mě byl ale celkem slušný stylizátor :-)) ), takže i když byl aristokrat, asi by nějaký přízvuk nevadil (rozhodně ne jeho legiím). Kdysi jsem z filmu byla nadšená, dnes mi nejvíc v paměti utkvěly jen vztahy mezi výše jmenovanými a ten triumfální vjezd Kleopatry do Říma, který mi ale připadal příliš dlouhý a pompézní, snad proto, že ve skutečnosti měl být oslavován spíše Caesarův triumf nad Egyptem (Arsinoe a Ptolemaios), Pontem (Farnax II.) a Numidií (Iuba I.). Z druhého dílu potom (krom milostného vztahu Kleopatry a Marca Antonia) Kleopatřina zlatá loď u Tarsu, zpackaná bitva u Actia (vést námořní bitvu jako pozemní chm, chm, chm, mrkev v zimě... aneb jak je důležité míti Agrippu, či spíše - můj milý Marcu, moudrý člověk se může zamilovat jako blázen, ale ne jako hňup), nehynoucí láska až za hrob a věčný chlad Gaia Iulia Caesara Octaviana. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

A nyní prosím vzdejme hold úžasnému, božskému, sluncem zalitému a nadpozemskému dekoltu Liz Taylor. Výstřih natolik vykroužený a pevný... že jest jediný hoden, aby se před ním skláněly tisíce hlav a otroci padali do prachu. Kleopatra nesklání hold Juliu Cézarovi, ani vládcům Egypta. Tohle je nesmrtelný památník nejdokonalejších prsou v dějinách lidstva. A to je asi tak všechno, co se na Kleopatře dá označit za pozitivum. Ale rozhodně to není málo. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Byla krátce vdaná za Richarda Burtona, když jednoho dne zazvonil telefon a režisér ZANUCK nabídl roli Kleopatry Liz TAYLOROVÉ. "Ne,ne ani za nic to nevezmu. Leda, že by mi dal milión." řekla Liz. Krátké zaváhání v telefonu, porada, a režisér řekl: "Když to vezmeš, máš ho mít". Tak se stalo, že Taylorová byla první hvězdou Hollywoodu, která dostala za svůj herecký výkon 1 milión dollarů. Dnes říkám - a právem ! Byla tak nádherná, hrála tak přesvědčivě, ta úžasně nákladná výprava, jako její doplněk obrovské světové hvězdy Richard BURTON, Rex HARRISON,Martin LANDAU, Roddy Mc DOWALL, Margaret LEE atd. Další snímky, které následovaly, chtěly něco udělat jinak, ale je to jen slabá náhražka. Tvář a chování Kleopatry v podání Liz TAYLOROVÉ zůstane navždy (asi určitě) nezastupitelné. Poznámka: mé zbožné přání - kéž by to vyšlo na DVD !!!!! ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Kvalitní historický velkofilm, s na svoji dobu monumentální výpravou a hvězdným obsazením. Snímek se celkem věrně drží dějin a má všechny atributy, jaké by takový projekt měl mít. Kromě toho, jen málokdo si asi představí při jméně Kleopatra někoho jiného než tvář Elizabeth Taylorové. K dokonalosti tomu však něco chybí. Také nechápu, kde se tenkrát utopily všechny ty miliony dolarů. Na pohled Kleopatra nepůsobí o moc dražší než třeba Kubrickův Spartakus, který pochází ze stejné doby. ()

zipper111 

všechny recenze uživatele

Epický, šíleně upovídaný epos, který nemá ani dnes obdoby. Nejvíc mě bavila první část s Césarem, taková plná života a energie. Druhá část už byla spíš tragická a docela natahovaná. Jsem rád, že jsem to konečně viděl, ale 4 hodiny jsou fakt moc. 4* ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Tedka jsem dokoukal prvni cast a jsem ohromen.... Skvely scenar, nadherna Kleopatra a hlvane bozi vyprava a efekty. Je to fakt narez. Kostymi, no proste super...Tesim se na druhou cast a doufam ze nekdy uvidim directors cut... ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Navždy bude mít pro mě Kleopatra tvář Elizabeth Taylor. Ať už herečka natočila jiné filmy, vždycky si ji budu spojovat s tím to historickým eposem. Takhle se dělá historický velkofilm. Jedna z největších filmových klasik. Jen ta délka je trošku moc. ()

Související novinky

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

05.02.2024

Začněme tím podstatnějším. Za pár týdnů se všichni budeme nadšeně kochat obřími červy ve druhém díle Duny, který zadaptuje zbytek první knihy od Franka Herberta. Sága z pera slavného spisovatele ale… (více)

Gal Gadot bude Kleopatra

Gal Gadot bude Kleopatra

11.10.2020

Studio Paramount oznámilo novou verzi Kleopatry. Velkofilm o nejslavnější egyptské panovnici – respektive nejslavnější panovnici vůbec – natočí režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman), a jak už jste… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Elizabeth Taylor: 1932 – 2011

Elizabeth Taylor: 1932 – 2011

24.03.2011

Dlouhodobým problémům se srdcem včera podlehla jedna z největších filmových legend. Právě když se studio Sony Pictures snaží vrátit královnu Kleopatru na plátna kin (po Jamesi Cameronovi a Paulu… (více)

Reklama

Reklama