Reklama

Reklama

Kleopatra

  • Polsko Kleopatra (více)
Trailer 2
Velká Británie / USA / Švýcarsko, 1963, 192 min (Special Edition: 233 min, Director's Cut: 320 min, Televizní verze: 110+126 min)

Caesarovy legie – výkvět mocného Říma – vítězí v občanské válce. Další Caesarovy kroky směřují do Egypta, kde právě probíhají spory o trůn mezi králem Ptolemaiem a jeho sestrou Kleopatrou, které se chce král zbavit. Kleopatra zde není a je patrné, že mladého krále zcela ovládá eunuch Pothinus. Caesar ale přijíždí právě proto, aby sourozence smířil a dohlédl na jejich společné vládnutí. Večer se objevuje Kleopatra. Do Caesarových komnat ji tajně přináší její věrný sluha Apollodorus smotanou v koberci. Kleopatra se pokouší Caesara přemluvit, aby pouze ji dosadil na trůn. Caesar skrývá velké tajemství – mívá nepříjemné záchvaty. Ale lstivá Kleopatra se o tom samozřejmě dozví. Caesar si uvědomuje, jak je na cizím území zranitelný. Nechává proto spálit egyptské loďstvo. Bohužel při požáru shoří i velká knihovna. To rozlítí Kleopatru, ale Caesar jí dává najevo svoji převahu i jako muž. Za tento čin je nucen svést první bitvu, ve které vítězí. Mezitím se eunuch Pothinus pokusí Kleopatru zabít. Za tento čin je Caesarem odsouzen na smrt a jeho pán – král Ptolemaios – je poslán do středu svých beztak obklíčených vojsk. Kleopatra je tak Caesarem jako jediná dosazena na trůn a mladý král téměř odsouzen na smrt. Kleopatra a Caesar se velmi sbližují. Ona by chtěla, aby zůstal v Egyptě a odsud společně vládli. Caesar však pomýšlí na návrat do Říma. Nakonec zůstává, protože mu Kleopatra oznámí, že s ním čeká dítě. O tom, že se Caesar v Egyptě oženil a zplodil syna, se dozvídá nejen jeho římská manželka, ale i celý Řím. Ne všichni jsou jeho činem nadšeni. Caesar se loučí s Kleopatrou a odjíždí do Říma, kde chce vše připravit k tomu, aby i ona se synem mohli vyrazit za ním... (TV Prima)

(více)

Recenze (266)

Lady Jane 

všechny recenze uživatele

Úžasný a ohromující velkofilm, při kterém jsem se nenudila ani minutku. Na to, že byl film natáčet v šedesátých letech opravdu povedené efekty, kostýmy herců a hlavně mistrovské herecké výkony Elizabeth Taylor a Richarda Burtona. K tomuto velkofilmu mám jen jednu jedinou výtku a to, že v roli Kleopatry si už nedokážu představit nikoho jiného, něž jedinečnou Elizabeth! ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Krásný výpravný film, který zaujme nádhernými kulisami a davovými scénami, stejně jako krásnou Kleopatrou a jejími partnery. Je to silný příběh, jeden z velkých velkofilmů, ale stejně si nemůžu pomoct, už mě to tolik nedostává, jako když jsem byl mladší. Tam mě ta velkolepost skutečně ohromila. Teď je to "jen" výborný film. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

92 % - Tyhle výpravné historické spektákly ze 60-tých prostě miluju! Přestože jsou všechny dlouhý jako tejden bez peněz, mají své nesmazatelné kouzlo. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Elizabeth Taylor JE Cleopatra 4ever ! Film megalomanský snad v každičkém záběru. Tenkrát v panoramatickém kině to byl velkolepý zážitek. Dneska se mi zdá moje velká obrazovka konkrétně na tento film malá. Velkofilm v každém filmovém okénku. I když je místy zdlouhavý, je se pořád na co dívat a co obdiovat. No a scéna, kdy Cleopatra sedící na zlatém trůnu přijíždí do Říma je nepřekonaná a navždy se mi vryla do paměti! ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejvýpravnějších filmů klasického Hollywoodu je právě díky své výpravě, kostýmům a několika davovým scénám opravdu synonymem pro velkofilm. Na druhou stranu mě vůbec nenadchnul svými vyprávěcími postupy a, bohužel, ve své druhé polovině i dost nudil... ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

moja zaujímavosť:/chyby vo filme/ Pri kúpeli Kleopatry (Elizabeth Taylor) je možné zahliadnuť plávajúcu modernú špongiu, ktorá sa v čase natáčania snímky predávala za 25 centov. (dyfur) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Genialny historicky velkofilm, v ktorom hraju moji dvaja oblubenci : Richard Burton a Elizabeth Taylor. Pribeh sa odohrava na konci rimskej republiky, kedy Gaius Iulius Caesar /100 -- 15. marca 44 pred Kristom/ zacal vladnut ako diktator rodiacemu sa Imperiu Romanu. Filmu vladne krasna Kleopatra /Elizabeth Taylor/, mimoriadne zaujimave lokality, kulisy, vyborne dialogy nielen o politike, a vyborni herci. Film bol dovtedy najdrahsim filmom vsetkych cias /predbehol ho az James Cameron so Svojim Terminatorom 2 -kou/ a stal neuveritelnych 44 milionov USD. Kto ma rad oslnive herecke vykony, ktore mu film plnym priehrstim poskytuje, je presne na spravnom mieste. Trochu zamrzi absencia akcnych scen, ale to tu nie je az tak podstatne. Co je podstatne, je cela monumentalnost a epickost filmu. Pre mna najlepsou scenou bol prichod Kleopatry do Rima, to bolo nieco neopisatelne. Taku okazalost a nadheru raz v zivote zazit a umriet. 100 % ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Charisma Elizabeth Taylorové je silným článkem filmu, který je dosti dlouhý, ale má skvělé efekty a mnoho mnoho komparzistů. Rex Harrison zde ztvárňuje Caesara, který zde byl skoro dobromil a spravedlivý :-) . Film je sice Hollywood šlágr ale zajímavě zde ukazuje, jak je težké překonat mýtus Caesara po jeho smrti. Richard Burton zde hraje skvěle a má velmi řízný hlas, který mu ovšem nepomáhá odolat Kleopatře a nakonec ho ovládne a rozhoduje spíše ona za něj. Elizabeth Taylor je naprosto úžasná v ženskosti Kleopatry a se smyslností i chytrosti si nezadá ani s dnešními ženami. ()

shyster 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem 4hodinovou verzi a ani jednou jsem se nenudil. Občas jsem se pousmál nad historickou věrohodností, ale jinak je to sandálový velkofilm, který nestárne. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Pro mnoho lidí zůstane napořád Kleopatrou jedině Elizabeth Taylor, já jsem ale díky tomuto snímku navždy získal Gaia Julia Caesara. Hlavní podíl na tom má Rex Harrison, který dokázal tohoto velkého muže ztvárnit lidsky, a přesto mu vtiskl vůdčí charakter, silnou osobnost i neopakovatelné charizma. A momenty jako Kleopatra poprvé u Caesara, průvod Římem či závěrečná lodní bitva mě dokázaly ohromit přes svou letitost i dnes... ()

danecek24 

všechny recenze uživatele

21. Zlatý Glóbus za rok 1963 - nominace (4) - Nejlepší film (drama), Nejlepší herec (drama) - Rex Harrison, Nejlepší herec ve vedlejší roli - Roddy McDowall, Nejlepší režie - Joseph L. Mankiewicz ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- " ... ze změti válečných tažení jeden svět - a z jednoho světa jeden národ, jeden lid na zemi žijící v míru ... " ----- Tohle tady už bylo ... mnohokrát: Zdánlivě vzletné myšlenky, ze kterých většinou nic dobrého nevzešlo. A poučení ? 1) Každý nemá na to být Césarem; 2) Milí chlapci a chlapi - ať milujete sebevíc, dávejte si dobrý pozor na emancipované, cílevědomé ženy, které mají příliš velké ambice ... vezmou vám napřed srdce - a potom i zdravý rozum (přitom nezáleží na tom, jestli jsou vaše city opětovány). Leč "Kleopatra" je především okázalou epickou podívanou s impozantní výpravou. Nepotřebuje velkolepé bitvy, aby vás zaujala - protože nejostřejší střety nemusejí nutně probíhat na válečném poli. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Elizabeth Taylor, Richard Burton a Rex Harrison sú vznešení v tomto rozsiahlom epose lásky a národov. 8/10 ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Poprsí Elizabeth Taylor nikdy nehrálo lépe než v Kleopatře. Když vtrhne k Caesarovi v lehkých šatech a hořekuje nad Alexandrijskou knihovnou, nemyslím na Aristotela a Platóna, ale (hold modním návrhářům) přesně na to, na co myslel Caesar. Celý ten film je vlastně přehlídka kostýmů, účesů, fanatasie designerů (postele, židle...), architektů (stropy v Egyptě - to byl někdo pořádně zhulený), davových scén (příjezd do Říma), a do toho skvělí herci deklamují tupé dialogy, které jsou napsány tak moderně, že naprosto nesedí k historickým postavám. Scénář se sice snaží být věrný historii, ale vlastně jde jen o snůšku bulvárních historických drbů. Kdyby to byla levná off-broadway divadelní konverzačka, tak dám za čtyři, ale tady nechápu komu je film vlastně určen. Prostý Američan chce jen vidět Taylor a nějaký Cicero je mu ukradený. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Velkolepý euroamerický blockbuster 60. rokov, ktorý patrí medzi najznámejšie filmy histórie. A veľkoleposť a pompéznosť mu teda nechýbajú. Scény príchodu Kleopatry do Ríma na obrovskej modrej Sfinge či staroveká bitka vojnových lodí sú úžasné aj po rokoch. Zaujali aj menej veľkolepé scény ako napr. vražda Caesara v senáte v čarodejníckom výjave a aj ďalšie, ktoré robia z filmu veľké divadlo. Veľké divalo bohužiaľ aj svojou monštróznou stopážou, ktorá je pre bežného diváka neúnosná na jedno zhliadnutie, mne sa to podarilo až na trikrát, čím film stráca trochu zo svojho filmového čara. Kleopatra v podaní Elisabeth Taylorovej je trochu iná, než si človek vybaví. Predsalen Betka je vo svojich 31 rokoch už trošíčka za zenitom, čo sa snažia tvorcovia "vyrovnávať" hlbkovým dekoltom a ukázaním plných vnadov, pre ktoré spomínajú herečku muži tak zbožňovali (známa scéna v kúpeloch). Ostatní herci ale výborne obsadení. Ošemetné je to aj s názvom filmu, predsalen to podstatné sa deje predovšetkým v Ríme - zvolenie Caesara za diktátora, jeho vražda, pomsta Antónia, či dobytie Egypta Oktaviánom. Kleopatra vždy ťahá až za tie kratšie nitky a jej dialógy a dejová podstatnosť sú menej zaujímavé ako tie v Ríme. ()

zorro 

všechny recenze uživatele

Mohlo to být na 5, kdy by tam nebylo tolik zbytečné politiky. Jinak velké potěšení, nevím proč sem se tomuto filmu takovou dobu vyhýbal. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Velkofilm, který málem studio zruinoval, se pyšní nádhernými nákladnými kulisami, početným komparsem a patřičně okouzlující Liz Taylor v titulní roli. Některé scény jako Kleopatřin příjezd do Říma vyráží dech, lesk jiných už s léty naopak vyprchal. Největším nepřítelem se pro diváky stalavíce než tříhodinová délka (speciální edice má dokonce 233 minut a režisérský sestřih nepředstavitelných 320 minut) a fakt, že většinu zaplňují melodramatické dialogy. Velkolepé bitvy - nebo jejich podstatná část, se totiž odehrávají jen mimo obraz. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Studená a popisná velkofilmová podívaná bez významných dramatických zvratů, charakterizace postav nebo vypracovaných dialogů. komentář: Betelgeuse ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Skvělá výprava naprosto zoufale pomalého a nudného filmu. Elzabeth Taylor nemá ani špetku sex-appealu, což je v případě Kleopatry tristní. Zůstal jsem zcela mimo příběh, moje smůla, nezúčasněn a neztotožněn. 60% ()

Související novinky

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

05.02.2024

Začněme tím podstatnějším. Za pár týdnů se všichni budeme nadšeně kochat obřími červy ve druhém díle Duny, který zadaptuje zbytek první knihy od Franka Herberta. Sága z pera slavného spisovatele ale… (více)

Gal Gadot bude Kleopatra

Gal Gadot bude Kleopatra

11.10.2020

Studio Paramount oznámilo novou verzi Kleopatry. Velkofilm o nejslavnější egyptské panovnici – respektive nejslavnější panovnici vůbec – natočí režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman), a jak už jste… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Elizabeth Taylor: 1932 – 2011

Elizabeth Taylor: 1932 – 2011

24.03.2011

Dlouhodobým problémům se srdcem včera podlehla jedna z největších filmových legend. Právě když se studio Sony Pictures snaží vrátit královnu Kleopatru na plátna kin (po Jamesi Cameronovi a Paulu… (více)

Reklama

Reklama