Reklama

Reklama

Kleopatra

  • Polsko Kleopatra (více)
Trailer 1
Velká Británie / USA / Švýcarsko, 1963, 192 min (Special Edition: 233 min, Director's Cut: 320 min, Televizní verze: 110+126 min)

Caesarovy legie – výkvět mocného Říma – vítězí v občanské válce. Další Caesarovy kroky směřují do Egypta, kde právě probíhají spory o trůn mezi králem Ptolemaiem a jeho sestrou Kleopatrou, které se chce král zbavit. Kleopatra zde není a je patrné, že mladého krále zcela ovládá eunuch Pothinus. Caesar ale přijíždí právě proto, aby sourozence smířil a dohlédl na jejich společné vládnutí. Večer se objevuje Kleopatra. Do Caesarových komnat ji tajně přináší její věrný sluha Apollodorus smotanou v koberci. Kleopatra se pokouší Caesara přemluvit, aby pouze ji dosadil na trůn. Caesar skrývá velké tajemství – mívá nepříjemné záchvaty. Ale lstivá Kleopatra se o tom samozřejmě dozví. Caesar si uvědomuje, jak je na cizím území zranitelný. Nechává proto spálit egyptské loďstvo. Bohužel při požáru shoří i velká knihovna. To rozlítí Kleopatru, ale Caesar jí dává najevo svoji převahu i jako muž. Za tento čin je nucen svést první bitvu, ve které vítězí. Mezitím se eunuch Pothinus pokusí Kleopatru zabít. Za tento čin je Caesarem odsouzen na smrt a jeho pán – král Ptolemaios – je poslán do středu svých beztak obklíčených vojsk. Kleopatra je tak Caesarem jako jediná dosazena na trůn a mladý král téměř odsouzen na smrt. Kleopatra a Caesar se velmi sbližují. Ona by chtěla, aby zůstal v Egyptě a odsud společně vládli. Caesar však pomýšlí na návrat do Říma. Nakonec zůstává, protože mu Kleopatra oznámí, že s ním čeká dítě. O tom, že se Caesar v Egyptě oženil a zplodil syna, se dozvídá nejen jeho římská manželka, ale i celý Řím. Ne všichni jsou jeho činem nadšeni. Caesar se loučí s Kleopatrou a odjíždí do Říma, kde chce vše připravit k tomu, aby i ona se synem mohli vyrazit za ním... (TV Prima)

(více)

Recenze (266)

hans500 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlkasičtějších hostorických velkofilmů 60. let. Liz jako Kleopatra, Rich jako Markus Antonius a hlavně Harrison jako Caesar - herci dávají do svých rolí vše. Výprava jak tomu u podobných filmů bývá je velkolepá. Přitom je však film plný dialogů, scénáš je naštěstí skutečně vydařený. Vše ve výborné režii Josepha L. Mankiewicze. Dnes již zkrátka klasika. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Láska a vášnivá dramata nejvyššího egyptského patra. Titáni z hlubin historie, které žádná slovutná stavba nezastíní, nezakryje. Zlatá sfinga s omračujícíma safírovýma očima, magnetizující Liz Taylor, usedla na trůn pod pyramidami, který trvale neuvadající památné vavříny ovívají a nikdo ji herecky, tak výsostně epicky nenapodobí. ()

Belbo 

všechny recenze uživatele

Mám takové tušení, že to byl největší propadák ve své době. Při jednom z mála intervií zahraničí, se ptali Sergeje Bondarčuka, co říká na náklady Kleopatry. Ten se prý zamyslel a řekl, že za Vojnu a mír ji zvládl čtyřikrát. ()

Sokkk_y 

všechny recenze uživatele

Pánové a dámy, jestli má být nějaký film s velkým F, je to právě Kleopatra. Herci, výprava, scénář, kulisy, kamera, dokonalé kostýmy. A v čele toho všeho je královna všech královen Elizabeth Taylor. Díky ní víme, jak byla nádherná v minulém životě, kdy vládla Egyptu a dokázala si podmanit dva největší muže starověku, jakožto královna Kleopatra. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Velké, né li obrovské. Slavný příběh ještě slavnější ženy o tom, jak z jednoho velikána udělala blázna, a z druhého troubu. Vše kvalitně rozehráno na ustlané šachovnici s hezky vymóděnými figurkami (tak to na mě působilo) a ikdyž mi druhá půle přišla lepší, tak s odchodem báječného Rexe jakoby se vytratil šmrnc a jiskra. Skvělá Elizabeth Taylor, nechť ji je po právu vyvolávána věčná sláva, u mě asi navždy zůstane kočkou z rozpálené střechy a její opilý milenec, zostuzeným generálem řítícím se osamoceně proti dvaceti legiím (nejlepší moment filmu). Historickým velkoprodukcím holduji, ale tohle mě bohužel nezasáhlo. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další velevýpravná velkolepá podívaná, která má konkurenci možná jen v Quo Vadis a Ben Hurovi - a je z nich rozhodně nejslabší. Problém není ani tak v kvalitách filmu jako spíš... v délce filmu. Kleopatru jsem totiž viděl v kuse. A ty čtyři hodiny byly šíleně, šíleně dlouhé (tu pětihodinovou režisérskou verzi nějak nepobírám) a na jejich konci jsem měl pocit, že mi umřel mozek. A možná, že kdybych to viděl na části, tak to ohodnotím lépe, ale Kleo fakt tak dobrá není. Jistě, jak jsem už psal, stejně jako jí podobné filmy z té doby, je velkolepá, monumentální a scéna s jejím příjezdem do Říma je neskutečně velkolepá. Liz je kočka, ale občas měla moc dlouhé monology a Rex Harrison a Richard Burton byli samozřejmě taktéž fenomální. Bojové scény byly naprosto dokonalé, výpravné stránce se opravdu nedá nic vytknout. Herecký a režijní koncert, navíc skvěle zrežírovaný. Jen prostě dlouhý, občas opravdu zbytečně konzervativní (jakože se tam hodně povídá), ale na druhou stranu tam vlastně není nic nedůležitého, prostě fakn životopis, na který se luxusně kouká a u kterého vám jeho krása občas vyrazí dech. Za tu monumentálnost a velkolepost by si to možná lepší hodnocení zasloužilo, ale tentokrát jsem opravdu objektivní. Ale ta Liz je fakt kočka a fakt výtečná. 80%. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Snímek, který je svou impozantností samozřejmě klasikou a také skvělým výkonem několika významných osob, jak za kamerou, tak před ní. Film získal převážně kladná ohodnocení a u mě tomu není jinak. Kostýmy a výprava celého filmu je na výbornou a Richard Burton je prostě okouzlující. Elizabeth Taylor - co si budeme povídat - za plno rolí vděčí své kráse a v tomto filmu ztvárnila krásnou Kleopatru hlavně svou krásou. V krizových scénách si zrovna nemyslím, že by vynikala, ale to oblečení ji opravdu moc slušelo :) Dějová linie si zachovala ráz příjemného vyprávění a hlavní myšlenky zde byly ztvárněny vkusným způsobem a byly doplněny výtvarnými vsuvkami a fotografiemi. Film je klasikou, kterou by měl vidět každý. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Kleopatra má pověst epického velkofilmu z doby kdy se měnila tvář známého světa, jenže v jádru jde o vcelku komorní konverzační drama zasazené do megalomansky rozmařilých kulis. Kromě větší námořní bitvy a triumfálního příjezdu Kleopatry VII bych si dokázal děj představit jako inscenaci. Na působivosti mu to neubralo vůbec nic, i když je potřeba brát na zřetel dobu vzniku. Elizabeth Hurley s Richardem Burtonem svým přirozeným herectvím a obrovskou chemií působili věrohodně, ale Rex Harrison mi pořád připomínal vysokého úředníka britské koloniální správy. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Moc pěknej starej megafilm, kterej má všechno co má mít a jako bonus má bohužel i brutálně přetaženou stopáž...přílišná rozvláčnost filmu nedělá dobře. ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Velkolepá historie, která pokaždé bouchá na dveře filmového průmyslu byla v tomto případě vpuštěna dovnitř a nezůstala stát venku na mrazu, jak tomu často bývá v jiných případech. Neviděl jsem sice režisérský sestřih, ale někdy to musím udělat. Kleopatra není moc dějově strhující, ani svižná, jenže jí to vůbec neubližuje. Díky hercům a vypravěčské velkoleposti jsem si nic takového ani nepřál. 85% = 4/5 ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Ty 4 hodiny by byly daleko snesitelnější, kdyby se tvůrci zaměřili víc na politiku či bitvy než na romantiku. Jinak kloubouk dolu před výpravností. ()

mkubalikova 

všechny recenze uživatele

Pátá hvězda jednoznačně za Liz, hrozně dlouho jsem chtěla vypadat jako ona. Naprosto monstrózní velkofilm, který patří do zlatého fondu světové kinematografie. 90% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Na tú dobu a pompéznu výpravu mi niektoré scény pripadali veľmi lacno, hlavne snahy o vojnové scény okolo pevnosti sa nevydarili, záverečná námorná bitka na tom bola už o niečo lepšie. Za prvý príchod do Ríma s tanečnými choreografiami by sa nemusel hanbiť ani brazílsky karneval, len či to aspoň trochu zodpovedá vtedajšej skutočnosti alebo sa len chceli producenti v niečom dosýta vyblázniť. Po zvyšok času konverzačná čiastočne politická dráma s občasnými striedmymi milostnými vzplanutiami. Kleopatra vyzerala po celý čas naozaj kráľovsky a vystriedala asi toľko honosných šiat a doplnkov, koľko mal celý film minút, a nebolo to málo. –––– Všichni králové a zvláště královny se bojí. Jenže to dokážou nedat najevo, což je obyčejným lidem odepřeno. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Filmový historický epos který nikdy nezestárne.....velkolepý, ohromující, epický, nezapomenutelný. Můžu ho vidět zas a znova a neomrzí se. ()

Související novinky

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

05.02.2024

Začněme tím podstatnějším. Za pár týdnů se všichni budeme nadšeně kochat obřími červy ve druhém díle Duny, který zadaptuje zbytek první knihy od Franka Herberta. Sága z pera slavného spisovatele ale… (více)

Gal Gadot bude Kleopatra

Gal Gadot bude Kleopatra

11.10.2020

Studio Paramount oznámilo novou verzi Kleopatry. Velkofilm o nejslavnější egyptské panovnici – respektive nejslavnější panovnici vůbec – natočí režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman), a jak už jste… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Elizabeth Taylor: 1932 – 2011

Elizabeth Taylor: 1932 – 2011

24.03.2011

Dlouhodobým problémům se srdcem včera podlehla jedna z největších filmových legend. Právě když se studio Sony Pictures snaží vrátit královnu Kleopatru na plátna kin (po Jamesi Cameronovi a Paulu… (více)

Reklama

Reklama