Reklama

Reklama

Kleopatra

  • Polsko Kleopatra (více)
Trailer 2
Velká Británie / USA / Švýcarsko, 1963, 192 min (Special Edition: 233 min, Director's Cut: 320 min, Televizní verze: 110+126 min)

Caesarovy legie – výkvět mocného Říma – vítězí v občanské válce. Další Caesarovy kroky směřují do Egypta, kde právě probíhají spory o trůn mezi králem Ptolemaiem a jeho sestrou Kleopatrou, které se chce král zbavit. Kleopatra zde není a je patrné, že mladého krále zcela ovládá eunuch Pothinus. Caesar ale přijíždí právě proto, aby sourozence smířil a dohlédl na jejich společné vládnutí. Večer se objevuje Kleopatra. Do Caesarových komnat ji tajně přináší její věrný sluha Apollodorus smotanou v koberci. Kleopatra se pokouší Caesara přemluvit, aby pouze ji dosadil na trůn. Caesar skrývá velké tajemství – mívá nepříjemné záchvaty. Ale lstivá Kleopatra se o tom samozřejmě dozví. Caesar si uvědomuje, jak je na cizím území zranitelný. Nechává proto spálit egyptské loďstvo. Bohužel při požáru shoří i velká knihovna. To rozlítí Kleopatru, ale Caesar jí dává najevo svoji převahu i jako muž. Za tento čin je nucen svést první bitvu, ve které vítězí. Mezitím se eunuch Pothinus pokusí Kleopatru zabít. Za tento čin je Caesarem odsouzen na smrt a jeho pán – král Ptolemaios – je poslán do středu svých beztak obklíčených vojsk. Kleopatra je tak Caesarem jako jediná dosazena na trůn a mladý král téměř odsouzen na smrt. Kleopatra a Caesar se velmi sbližují. Ona by chtěla, aby zůstal v Egyptě a odsud společně vládli. Caesar však pomýšlí na návrat do Říma. Nakonec zůstává, protože mu Kleopatra oznámí, že s ním čeká dítě. O tom, že se Caesar v Egyptě oženil a zplodil syna, se dozvídá nejen jeho římská manželka, ale i celý Řím. Ne všichni jsou jeho činem nadšeni. Caesar se loučí s Kleopatrou a odjíždí do Říma, kde chce vše připravit k tomu, aby i ona se synem mohli vyrazit za ním... (TV Prima)

(více)

Recenze (266)

Pecival 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení - až na pár scén z červené knihovny, které jsem trošku popoháněl jsem dostal hromadu politických intrik s monstrózní výpravou. Jak je to věrné (jakože asi moc není) netuším - přecijen dějepis jsem měl už před nějakou dobou - tak mi trochu vadilo jaký byl Marcus Antonius tragéd, ale musím říct, že si ho můj oblíbenes Burton střihl s gustem. Asi proto že byl taky festovní násoska. Taylor jsem nikdy nepovažoval za kdovíjakou extra havaj a ani herecky mě moc neoslnila. Zato Rex Harrison se mi líbil moc a jeho odchodem film trochu tratí. Nástup Kleopatry do říma je opravdu hodně podařený kousek. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Z původně zamýšleného filmu zbylo jen torzo. Režisér Mankiewicz byl donucen film sestříhat, ale i tak trval šest hodin. Ani další vynucené sestříhání na 4 hodiny studiu nestačilo a premiéru měl film jako tříhodinový (aby mohlo být promítáno víc jak jedno představení za večer a tudíž se zvýšil výdělek). Publikum sice nevědělo, o co přichází, byť některé záběry z upoutávky se do promítané verze nedostaly, ale film začal o to víc působit jako pozlátko, nebo „monumentální myš“, jak se vyjádřila jistá kritika. Z filmu bylo vystříháno vše, co se netýká hlavních postav, a i další motivy a osudy postav zůstávaly opomenuty. Mankiewicz neuspěl ani se snahou rozdělit film na dva díly „Caesar a Kleopatra“ a „Antony a Kleopatra“. Studio chtělo vytěžit z aktuální aféry kolem Taylor a Burtona, představující Kleopatru a Antonyho, a nechtělo riskovat pozdější uvedení jejich příběhu. Oscarový režisér Mankiewicz byl osudem svého filmu tak zasažen, že od té doby na své režijní úspěchy prakticky nenavázal. Až v devadesátých letech byl film za pomoci Mankiewiczovi rodiny restaurován a byly dohledávány zapomenuté scény. Dnešní verze tak má 4 hodiny ve dvou dílech. ()

padmé 

všechny recenze uživatele

Možná se někomu bude 5 zdát zcela nezasloužené, ale mám prostě velmi osobní vztah k tomuhle velkofilmu...Jednoduše Rexi Harrisnovi jako Juliu Caesarovi nelze odolat, navíc opět skvělá kombinace Elizabeth Taylor a Richarda Burtona...Kleopatra je pro mě další důvod pro milovat filmy. ()

lskala 

všechny recenze uživatele

Za "totáče" jeden z nejoblíbenějších historických filmů. Kleopatra v podání Elizabeth Taylor byla skutečně překrásná. Skvělá výprava a hudba. Klasika jak má být. 75% - 4**** ()

tempus 

všechny recenze uživatele

Velkofilm, kterýmu se nemuže žádný vrtevník (stejný žánr a stáří, třeba Pád římské říše) rovnat. Abych tomuto dílu dal 5*, tak by musela být druhá část víc zaměřená na život Kleopatry a ne na život imperia (osobně bych vystřihl hlavně námořní bitvu) a přes to, druhá čast skrývá lepší momenty než první (obvzlášť poslední 20minutovka). ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Úžasná výprava, výborná Taylorka a sympatický Rex Harrison v roli Caesara, to jsou asi největší devízy tohohle (pseudo)historického spektáklu, ve kterém je ovšem na můj vkus příliš mnoho vaty v podobě natahovaných a často nepříliš dobře napsaných dialogů. Akce tu je pomálu a když už, tak nestojí moc za řeč. A nemohu si pomoct, ale mám dojem, že Richard Burton občas dost přehrává a zkazilo to dojem z některých jinak solidních scén. I přes všechnu tuhle kritiku nemůžu říct, že bych se někdy vyloženě nudil a výsledek tak jsou pěkné 3 hvězdy. Viděna SE 233 min. verze. (Blu-ray, orig.) ()

James87 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si k filmu otevřel vínko, nalil jsem si 2 dcl, potom další a ještě, lahvinka byla najednou pryč, ale do konce filmu zbývala ještě hodina. Potom už to začalo být zdlouhavé a přemáhal jsem se, abych to dokoukal do konce. Velké plus filmu je obsazení a Liz v roli Kleopatry. Bohatá výprava se také nedá popřít, ale přesto se to v mém žebříčku neumístí na prvních příčkách. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Kleopatra je naozaj veľký výpravný film. Najmä scéna keď prichádza do Ríma je fantastická. Pri mojom prvom zhliadnutí tohto filmu v panoramatickom kine som bol ohúrený. Samozrejme krásna Liz Taylor. Moc krásny film. 95%. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Pokud někdo řekne spojení hollywoodský historický velkofilm, vybaví se mi Ben Hur, Spartakus a právě Kleopatra. Pokud by byla možnost jít na některý z nich do kina, asi bych neváhal a šel si je užít. Rád bych se nechal unášet jejich velkolepostí a výpravou na plátně. Scéna příjezdu Kleopatry do Říma musela diváky přímo uchvátit. Elizabeth Taylorová rozhodně můj typ není, ale musím přiznat, že je ve své roli podmanivá a na její snahu ovládat mocné muže tehdejšího světa se velmi dobře dívá. Dál nebudu chválit jednotlivé složky filmu, jen vyzvednu celkovou atmosféru, která fungovala dokonce i přes televizní obrazovku. Nyní, při psaní komentáře, mám chuť se na Kleopatru podívat znovu a to se mi zase tak často nestává. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Největší, nejdražší, nejvýdělečnější film roku 1963. S šílenou délkou 4 hodiny a 11 minut. A i přesto s šíleným rozpočtem propadák, který nejspíše stál za postupnou smrtí žánru sandálového historického velkofilmu. Kleopatra výpravností, stavbami, davovými scénami, kostýmy a celkovou monumentálností strká do kapsy všechny filmy, co do té doby vznikly, i včetně takového Ben Hura. Když Kleopatra příjíždí do Říma v průvodu tanečníků, kejklířů, efektů a pozoruje ji dav vojáků, lidí a politiků je to jak sledoval zahájení olympiády naživo. Člověk nemá pocit, že sleduje film, ale že se ocitnul zpátky ve starém Římě. Je to díky poctivé práci stavitelů, statistů, kostýmerů a tím, že nic z toho není CGI. A takto opulentních je drtivá většina scén, nikdy nemáte pocit nějaké kulisovosti nebo lacinosti. Pod tím vším je to historické drama se skvělými postavami, jejich city, ambicemi, moudrostí i proradností - ať už sledujeme Caesara, Marca Antonia, Cleopatru či Octaviana. To vše pochopitelně skvěle zahrané předními herci a dle wikipedie i celkem historicky věrné. Zapůsobilo to na mě před 20 lety a zapůsobilo to i dnes. Jediné co se dá vytknout jsou dvě věci. Občas všechny ty monology a dialogy působí jak z divadelní hry. A režisér se kromě jedné námořní bitvy bůhví proč vyhnul jakékoliv akční scéně, přitom děj oplývá různými válkami, šarvátkami a zradami. Jinak zcela stoprocentně historický film roku 1963 a film který si zasloužil Oscara za nejlepší film což píšu přestože Toma Jonese jsem ještě neviděl. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Dnes už výpravná a nákladná klasika, kterou těžko někdy někdo překoná ať už bude mít možnosti ještě lepších trikových záběrů, než jaké se nabízejí dnes. Trochu podobné jako u původního Spartaka. Jednoduše víte, že nikdo není počítačem zkopírován, všechny triky, jsou "naostro" atd. atd. To dělá tyhle snímky naprosto nezapomenutelnými. ()

Janega 

všechny recenze uživatele

Tak mám tento megafilmový epos za sebou a že to bola dlhá cesta, najmä druhá polovica filmu sa neskutočne ťahala a už to bolo také len naťahovanie tých scén. Každopádne celý ten film je po všetkých stránkach majestátny od kulís, kostýmov, hudby, celej filmovej výpravy. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

E. Taylor je jako Kleopatra jasná jednička. I když to není zrovna můj typ krásy, role jí sedla skvěle a nevěřím, že bude někdy překonána. M. Bellucci k tomu měla asi nejblíže :). Film opravdu velký, drahý a epický. Více se mi líbila první polovina se skvělým R. Harrisonem jako Caesarem, ale druhá část kvalitně sekunduje. Skvělé vyobrazení doby. Nádherné kostýmy. Celé je to úžasné. ()

Jespi 

všechny recenze uživatele

Vezmeme komorní drama, kde hlavním tahem jsou rozhovory velikánů a přilepíme k tomu megalomanské vize a snad každou taneční skupinu, kterou na světě najdeme a půlku New Yorku vezmeme jako komparz. Přísahám bohu, že kdyby v té době žil Michael Bay, natočí film on a doprostřed děje tam spadnou Transformers a začnou vše ničit. Hodnotit film dle dnešních standardů, dám tomu dvě hvězdičky a nebude mi stát ani za napsání komentáře. Musím se však vcítit do doby šedesátých let. Tento film se veze na vlně vzestupu Holywoodu v šedesátých letech a evidentně slouží k pokoření hranic toho, co dokáží v tehdejší době natočit. Chápu proč mají všichni Taylor spojenou hlavně s touto rolí, odteď kdykoliv někdo řekne Kleopatra, neuvidím již Monicu Bellucci, ale právě Taylor. Výborné scény ale měli i mužští představitelé a scény s Burtonem a Harrisonem jsem hltal. Chemie mezi herci, kteří se spolu dali během natáčení dohromady dodávala filmu šťávu a nezachránil to ani příběhový vztah s Juliem Cesarem. All in all, megalomanský, pro někoho možná trochu náročnější film (jak stopáží, tak i obsahem) s příjemným obsazením a dobrou výpravou. Za pár let určitě pustím znovu. 80% ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Vizuálne nablýskaný, veľkolepý historický veľkofilm, na ktorom je stále čo obdivovať. Sú to predovšetkým krásny obraz, veľkolepé kulisy, žiarivé kostýmy a v neposlednom rade krásna Elizabeth Taylor s hlbokým dekoltom (čo záber, to nový, pôsobivý kostým). Hoci film môže na niekoho pôsobiť ako taká veľmi rozvláčna módna prehliadka historických kostýmov, mňa dokázal aj napriek jeho monumentálnej dĺžke zaujať a neprestával som sa kochať všetkou tou nádherou. Nie, že by bol film iba prázdnotou zabalenou v krásnom obale, ale treba zase priznať, že veľa ďalšieho už film ponúknuť nedokáže. Môžeme ešte oceniť výborných hercov (Elizabeth Taylor, Richard Burton, Rex Harrison, Martin Landau), môžeme sa baviť o historicko-informačnej hodnote (dejepis zábavnou formou). Nič z toho však nedokáže vyvážiť všetky neduhy tohto filmu. Najväčšími sú rozvláčnosť, patetickosť a uvravenosť. To, že je film silne založený na dialógoch, ešte samo o sebe nemusí byť chybou, lenže tieto dialógy šuštia papierom, zaznieva tu množstvo vzletných, patetických rečí, ktoré by skutoční ľudia nikdy z úst nevypustili. A keď si ešte k tomu predstavím, aké strašidelné plytvanie peniazmi to všetko bolo. Sledoval som televíznu verziu (110' + 126'). ()

Dragonlanc 

všechny recenze uživatele

Najlepšie spracovaný historický príbeh o Kleopatre, Cézarovi a Antóniovi. Veľkofilm v pravom zmysle slova. Takéto filmy sa už žial roky netočia a točiť asi už ani nebudú. Elizabet Taylor v slovej nezabudnuteľnej úlohe. ()

Me6i 

všechny recenze uživatele

když se řekne Kleoptra vybavím si vždy E. Taylor - na tu dobu krásně udělaný film který i svou šílenou délkou dokázal zaujmout ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem verzi SE takže jsem 4 hodiny jen zíral na famózní výpravu a kostýmy a suverénní, krásnou Taylor. Příběhově je to realitě hodně vzdáleno, ale autoři dali dohromady slušný příběh, výborné herce a fascinující výpravu. Zvláštní je, že je to asi jediný film, kde Octaviana vykreslují jako zápornou postavu, velice mě to potěšilo vždy jsem fandil Antoniovi. ()

Související novinky

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

05.02.2024

Začněme tím podstatnějším. Za pár týdnů se všichni budeme nadšeně kochat obřími červy ve druhém díle Duny, který zadaptuje zbytek první knihy od Franka Herberta. Sága z pera slavného spisovatele ale… (více)

Gal Gadot bude Kleopatra

Gal Gadot bude Kleopatra

11.10.2020

Studio Paramount oznámilo novou verzi Kleopatry. Velkofilm o nejslavnější egyptské panovnici – respektive nejslavnější panovnici vůbec – natočí režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman), a jak už jste… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Elizabeth Taylor: 1932 – 2011

Elizabeth Taylor: 1932 – 2011

24.03.2011

Dlouhodobým problémům se srdcem včera podlehla jedna z největších filmových legend. Právě když se studio Sony Pictures snaží vrátit královnu Kleopatru na plátna kin (po Jamesi Cameronovi a Paulu… (více)

Reklama

Reklama