Reklama

Reklama

Kleopatra

  • Polsko Kleopatra (více)
Trailer 1
Velká Británie / USA / Švýcarsko, 1963, 192 min (Special Edition: 233 min, Director's Cut: 320 min, Televizní verze: 110+126 min)

Caesarovy legie – výkvět mocného Říma – vítězí v občanské válce. Další Caesarovy kroky směřují do Egypta, kde právě probíhají spory o trůn mezi králem Ptolemaiem a jeho sestrou Kleopatrou, které se chce král zbavit. Kleopatra zde není a je patrné, že mladého krále zcela ovládá eunuch Pothinus. Caesar ale přijíždí právě proto, aby sourozence smířil a dohlédl na jejich společné vládnutí. Večer se objevuje Kleopatra. Do Caesarových komnat ji tajně přináší její věrný sluha Apollodorus smotanou v koberci. Kleopatra se pokouší Caesara přemluvit, aby pouze ji dosadil na trůn. Caesar skrývá velké tajemství – mívá nepříjemné záchvaty. Ale lstivá Kleopatra se o tom samozřejmě dozví. Caesar si uvědomuje, jak je na cizím území zranitelný. Nechává proto spálit egyptské loďstvo. Bohužel při požáru shoří i velká knihovna. To rozlítí Kleopatru, ale Caesar jí dává najevo svoji převahu i jako muž. Za tento čin je nucen svést první bitvu, ve které vítězí. Mezitím se eunuch Pothinus pokusí Kleopatru zabít. Za tento čin je Caesarem odsouzen na smrt a jeho pán – král Ptolemaios – je poslán do středu svých beztak obklíčených vojsk. Kleopatra je tak Caesarem jako jediná dosazena na trůn a mladý král téměř odsouzen na smrt. Kleopatra a Caesar se velmi sbližují. Ona by chtěla, aby zůstal v Egyptě a odsud společně vládli. Caesar však pomýšlí na návrat do Říma. Nakonec zůstává, protože mu Kleopatra oznámí, že s ním čeká dítě. O tom, že se Caesar v Egyptě oženil a zplodil syna, se dozvídá nejen jeho římská manželka, ale i celý Řím. Ne všichni jsou jeho činem nadšeni. Caesar se loučí s Kleopatrou a odjíždí do Říma, kde chce vše připravit k tomu, aby i ona se synem mohli vyrazit za ním... (TV Prima)

(více)

Recenze (266)

Andronikos 

všechny recenze uživatele

"Kleopatra" jednoznačne stavia na výprave, ktorá ma ale neoslnila; v dnešnej dobe bohužiaľ už asi ani nemohla. A vzhľadom k tomu, že film históriu príliš presne a hlavne príliš podrobne napriek svojej dĺžke v podstate nelíči (výnimky sa nájdu, ale okrem bitky pri Actiu veľmi nevzrušujú, Caesarova vražda je napríklad akási mdlá a Pompeiovu hlavu z toho koša ani poriadne nevytiahnu), zostalo mi sledovať psychológiu postáv. Lenže ani jednu z nich sa mi nepodarilo uchopiť a vysledovať nejaké jej neochvejné alebo naopak meniace sa postoje, hodnoty a nálady. Takže záverečný výrok z mojej strany je: nebavilo ma to. (A to, že nás scenárista necháva čakať na Kleopatrinu smrť takmer celú hodinu potom, čo dráma jej útekom z bitky vyvrcholila, považujem za dosť nevkusné a vlastne amatérske). P. S. Ani toho Octaviana nedokázali vyfabrikovať takého, aby bol nejako uchopiteľný, aby bol buď divákovi odporný alebo, čo je menej pravdepodobné, sympatický. Rozhodne to je ale pre mňa najzaujímavejšia postava tohto opusu, ak si ho ešte niekedy pozriem, bude to kvôli nemu. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Po Ben Hurovi další velice impozantní dílo, kde se na ničem nešetřilo a kde se velice přísně kladl důraz na detail. A taky proto se stal snímek na dlouhá léta nejdražším počinem ve světové kinematografie, který údajně do dnešních dnů nebyl zcela zaplacen. A je na co se dívat. Ohromná výprava, nádherné, do sebemenšího detailu šité kostýmy, masová účast komparzistů. Elizabeth Taylor dala postavě takové kouzlo a přesvědčení, že s jinou tváří si už Kleopatru málo kdo umí představit. Vznikl tak nestárnoucí filmový klenot, který stále dokáže diváka v mnohém okouzlit i dnes. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Monumentálnosť, parádna choreografie, silné scény a to najdôležitejšie, neprekonateľné herecké výkony. Film Cleopatra právom patrí medzi klenoty svetovej kinematografii a to nielen vďaka príkladnej prípravy Egyptského (a Rímského) pozadia. Tu je takmer všetko na mieste a to pri tak dlhom filmu nie je jednoduchá vec. Trojica E. Taylor, R. Harrison a R. Burton sú fantastickí, ale hlavne dvojica E. Taylor a R. Harrision zapôsobili na mňa najviac. E. Taylor je fantastická! Jej hra, šaty a dominantnosť tu neznajú hranice. A ešte jedna dôležitá vec! E. Taylor je najlepšou Kleopatrou všetkých čias a o tom niet pochybu. PS. Scéna, keď Kleopatra príde do Ríma (v tých známych šiat) je jedným z top momentov. Osobné hodnotenie: 95% (*****) ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

No prave som zvladol a dopozeral 251-minutovu verziu Kleopatry,ktoru stvarnila nadherna Elizabeth Taylor a musim uznat,ze tento film je velkolepe dielo,ktore si zasluzi uctu,uznanie a poctu,lebo je to uzasna zalezitost,ktora patri k spicke v historii kinematografie...:-) ()

Trancetino 

všechny recenze uživatele

Prvý a posledný krát zhliadnuté. 4 hodiny nezmyslov. 2 hviezdy: Kostýmy + Vizuálne efekty. Ináč prázdny film. Čakal som od toho oveľa viac. Veľmi zlý výber herečky pre hlavnú postavu. Uvidíme o rok ako to dá Gal Gadot. ()

Besyn 

všechny recenze uživatele

Zdaleka nedosahuje kvalit takového Ben Hura,ale já tyhle filmy ze starověkého Říma strašně žeru.A co se týče výpravnosti a monumentálnosti,tak smekám klobouk -takhle má vypadat výpravný velkofilm !!! ()

Skleni 

všechny recenze uživatele

Natočené na štýle "ťažkej kamery", s ktorou nik nehýbal. Rovnako aj herci boli tak trochu stuhnutý a nevyžarovala z nich žiadna energia. To je asi najväčšou vadou filmu. Film som videl už dávno, ale jedno si pamätám. Keby neviem názov filmu, netypnem o kom film je. Určite nie z pasáží kde sa neoslovujú. Velmi zdĺhavá prechádzka tzv. starým Hollywoodom a za seba hovorím, že velmi nudná a zbytočná. 56% ()

MrGregor 

všechny recenze uživatele

Skvělé, úchvatné, strhující... Trochu jsem se bál srovnávání s podobně raženým velkofilmem Ben-Hur, proto jsem se na něj rozhodl na ty +/- 4 hodiny zapomenout a vychutnat si Kleopatru jak se patří. A udělal jsem rozhodně dobře, filmů s námětem Caesar, Kleopatra, Marcus Antonius je nepřeberné množství. Každý takový film si tuto "historii" upravuje jak se mu zachce, aby to bylo dost romantické, aby tam byly obrovské bitvy, atd. ... Osobně mi takový styl vadí, proto také nemůžu přijít na chuť dnešním podobně "hrdinsky", či "anticky" raženým snímkům... Naštěstí se autoři Kleopatry rohodli, alespoň podle mých dějepisných znalostí, co nejvíce držet historie a děj ani divák tak netrpí zbytečnými a nadbytečnými scénami, které do příběhu, který zná snad každé malé dítě, rozhodně nepatří. Opět se jedná o poměrně dlouhý snímek, ale podobně jako u Ben-Hur jsem byl rád. Autorům to dalo totiž možnost zabývat se nejrůznějšími detaily, které vedly k tomu, že si kromě výborných výkonů ústřední trojice či čtveřice, můžeme vychutnat i skvostné kulisy, exteriéry, interiéry, námořní bitvy nebo třeba opravdu velkolepý Kleopatřin příjezd do Říma... Na celém filmu byla jen jedna, dalo by se říct, drobnost, která mi vadila... a to styl, jakým byl prezentován můj oblíbenec Augustus. Samozřejmě se jen těžko budeme dohadovat, jaká byla jeho povaha, ale jeho skutky nevypovídají o takové míře arogance a nezájmu, která nám zde byla podávána, pravý Augustus holt musel ustoupit romantice... Takže shrnutí: Rozhodně neváhejte a co nejdříve se na tento film podívejte! (Doporučuji, tentokrát bezchybný, remastrovaný Blu-ray) ... PS: Nemůžu si odpustit drobnou poznámku ke komentáři uživatele kleopatra, ve kterém píše, že Kleopatra pro ni bude mít navždy tvář Liz Taylor ... jsem na tom podobně, jen mi učarovala Kleopatra poněkud jiného filmového ražení :) ()

nmafan 

všechny recenze uživatele

Pohled na starověkou aristokracii očima aristokratů. Aneb velkofilm z doby, kdy v Hollywoodu psali scénáře lidé, kteří milovali Shakespearea, a ne zdegenerované televizní děti. ()

Trixi 

všechny recenze uživatele

Velkolepý film, jen je tam občas té velkoleposti trochu moc. Když jsem to ale viděla poprvé, tak mi to učarovalo. Kleopatra v podání Elizabeth Taylor je ta nejkrásnější a nejdůvěryhodnější panovnice Egypta, jaká kdy na plátně byla. Kostými si prý z velké části navrhovala sama. Tak to klobouk dolů, protože ty jsou vážně nádherné. A její velkolepý příjezd do Říma je myslím tou nejkrásnější davovou scénou všech dob. Rozhodně tenhle film stojí za podívání. ()

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Ve své naivitě je to pořád jen klasika a 60. léta z toho jen dýchají. Ano, je řada objektivnějších a lepších pojetí (malé reklamní okénko mému oblíbenému seriálu Řím), ale holt E.Taylorová zkrátka z filmového hlediska JE Kleopatrou, jakkoli se dneškem její životní pouť zakončila. ()

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Strašlivě dlouhé a nabubřelé (no pravda, Kleopatra taková podle všeho byla) nic. Elizabeth Taylor ovšem definovala podobu filmové egyptské vládkyně na věčné časy a výprava je vzhledem k době vzniku strhující, o tom žádná. Ale to mi ke spokojeným třem hodinám opravdu nestačí. ()

Ceberus 

všechny recenze uživatele

Dovedu si představit, jak to na tehdejší dobu musel být pořádný spektákl (podobně jako Ben Hur nebo Spartakus pár let předtím) a jak musela Elizabeth Taylorová oslnit tehdejší pánské publikum. Z dnešního pohledu jde o zajímavý film, byť už jsou triky dávno někde jinde. ()

Chrlič 

všechny recenze uživatele

Relativně fajn film. Jen mě zaráží, že ve filmu takového rozsahu musí pro roli královny Nilu vzít snad tu nejméně opálenou herečku na planetě (nic proti Taylorce). ()

diodoros 

všechny recenze uživatele

Gigantické kulisy, veľké davové scény, výborný scenár, veľkolepá hudba, ale aj nie až také výborné herecké výkony, kostýmy, ktoré nie sú veľmi dobové, ale skôr fantáziou kostymérok, obsiahla stopáž a prílišný "moderný" výzor niektorých interiérov. Prvá polovica s Caesarom zaujímavá a rýchlo plynúca, druhá s Marcom Antoniom spočiatku tiež dobrá, ale potom zadrhávajúca na nekvalitne a neprehľadne zobrazenej bitke pri Aktiu (ktorej natáčania sa zúčastnili možno tak 4 lode...) a trochu chaotickom podaní udalostí, ale predsa len zachránená poslednou polhodinou a pôsobivým záverom. História bola síce nevyhnutne zosekaná a miestami upravená, ale to sa dá prepáčiť a film možno brať ako kvalitnú "historickú" antickú fresku. Scéna príchodu do Ríma veľkolepá - hoci nemá žiadny historický základ, Konštantínov víťazný oblúk tam nemá čo robiť a tí tanečníci z rovníkovej Afriky sú až prílišným uvoľnením fantázie tvorcov, tak predsa len scéna pritiahnutia sfingy má silu aj dnes. Napriek nedostatkom si to vďaka tomu gigantickému spracovaniu tých 5* zaslúži. ()

waska 

všechny recenze uživatele

Díky Elizabeth Taylor nebude mít Kleopatra už nikdy jinou tvář. Historický velkofilm, který i přes všechny své problem měl co nabídnout, nicméně pro mě je moc roztahaný a některé dialogy jsou zbytečně dlouhé a vláčné. Každopádně je to film, který je třeba vidět. ()

Hellknight12 

všechny recenze uživatele

Včera pozreté a čo ja viem ? Je to dobrý film. Dobre herecké výkony. Kamera aj hudba sú kvalitné. Dĺžka 251 min je za mňa prehnaná. Filmu by neuškodilo keby ma o 45 min menej. Príbeh o Kleopatre ako tak poznám a je vcelku zaujímavý ale vážne sa jej príbeh dá zhrnúť aj rýchlejšie. Prostredie je tiež kvalitné spracované na túto že to bol rok 1963. Príbeh je rozdelený na 2 etapy života Cleopatry. Čož je dobre a je tiež dobre ako to viditeľné oddelili. Prvá dvojhodinová časť je ok ale pri druhej časti to mohli kľudne seknúť. Za mňa celkové hodnotenie je 85%. Najväčšie mínus za mňa je dĺžka filmu. Ďalej je tam niekoľko hluchých miest a tiež zbytočne pretiahnuté dialógy. Oplatí sa to vidieť ? Za mňa určite áno. Je to klenot filmografie tej doby. Ale zase musíte mať čas a dostatok energie na tento film. ()

Související novinky

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

05.02.2024

Začněme tím podstatnějším. Za pár týdnů se všichni budeme nadšeně kochat obřími červy ve druhém díle Duny, který zadaptuje zbytek první knihy od Franka Herberta. Sága z pera slavného spisovatele ale… (více)

Gal Gadot bude Kleopatra

Gal Gadot bude Kleopatra

11.10.2020

Studio Paramount oznámilo novou verzi Kleopatry. Velkofilm o nejslavnější egyptské panovnici – respektive nejslavnější panovnici vůbec – natočí režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman), a jak už jste… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Elizabeth Taylor: 1932 – 2011

Elizabeth Taylor: 1932 – 2011

24.03.2011

Dlouhodobým problémům se srdcem včera podlehla jedna z největších filmových legend. Právě když se studio Sony Pictures snaží vrátit královnu Kleopatru na plátna kin (po Jamesi Cameronovi a Paulu… (více)

Reklama

Reklama