Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh se odehrává na legendárním kočičím bále, který se odehrává jednou ročně a jedna vybraná kočka na něm vždy dostane šanci na nový život. Volbu provádí ta nejstarší z nich, pravidla zná snad jen ona, ale všichni se snaží, co jim schopnosti a síly stačí, aby se právě oni stali těmi vyvolenými. (CinemArt)

Recenze (154)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Je to vážně hnus. Asi nikoho nepřekvapí, že příběh je v lepším případě zcela debilní, v horším cynicky zlý – u Cats hrála vždy hlavní roli technická stránka, která v téhle sérii děsivých tvůrčích rozhodnutí odhaluje dosud netušená zákoutí uncanny valley. Divákovi je většinu tragicky se vlekoucí stopáže trapně, a to nejen za Iana McKellena, Judi Dench nebo Idrise Elbu, ale dokonce i za Rebel Wilson či Jamese Cordena. Špičky Hooperovy kariéry (Králova řeč, Dánská dívka) jsou za mě zcela průměrné a jeho zprznění Bídníků považuju za jeden z nejkrutějších vtipů dekády; po téhle chlupaté zrůdnosti od něj už ale nechci vidět nic a v duchu prezidentova vánočního projevu mu nadále přeju jen bolest. Cats jsou nenápaditým, technicky nedotaženým a děsivě otravným digitálním bordelem, který je pro diváka s minimálně polovinou mozku v zásadě nekoukatelný. ()

Bluntman odpad!

všechny recenze uživatele

Při zvolení Klause prezidentem jsem si říkal, že jedno funkční období to člověk nějak přežije. Při zvolení Klause prezidentem do druhého období jsem si říkal, že horší to být nemůže, aby pak po něm nastoupil Zeman. Chci tím dát najevo, že mě život přivykl na "velký špatný", ale nic, zdaleka nic mě nepřipravilo na CATS (2019). Z pozitiv po zhlédnutí se dá zmínit leda to, že už mi nevadí hrozící třetí světová válka, protože nic nemůže být horší než filmová adaptace broadwayského muzikálu v režii Toma Hoopera._____ Při otočení vnímání lze CATS ocenit, ovšem nikoliv jako muzikál, nýbrž jako eco-horor, ve kterém zvířecí monstra neohrožují lidské postavy, nýbrž publikum v sále. Zjevně jsme zavedeni do světa příběhu, ve kterém Dr. Moreau proměnil všechny lidi na zvířata, přičemž děti na myši, dospívající na šváby a dospělé na kočky - a jelikož dochází potrava v podobě odpadků, kočky žerou myši a šváby. Jako publikum jsme neustále vyváděni z míry nejenom ukázkovým tzv. uncanny valley (jak to někdo výstižně nazval, "výsledek je vskutku děsivý, jako snapchatový filtr stvořený Davidem Cronenbergem"), ale i narušováním veškerých norem. Prostředí se střídá, velikost objektů se proměňuje, postupuje se od jednoho vystoupení k dalšímu, ale vyprávění je nahodile organizováno jednou zjevováním se antagonisty, jindy hlavní číči, z uzavřených prostor a v nich se odehrávajících pěveckých vystoupení se najednou stává videoklip, postavy se náhodně objevují (doslova se snáší z nebes), poté nevysvětlitelně mizí, kočky si svlékají kočičí kostým, pod nímž jsou zase kočky, některá nosí kočičí kožich, jiné mají lidské ruce s hodinkami, další zase boty.... Všechno je nestálé, jediným vykoupením je touha všech po smrti, včetně publika v sále. Hooper své vyvádění diváků a divaček z míry filmařskými volbami (umísťování herců nikoliv do zlatého řezu, ale spodního kvadrantu v KRÁLOVĚ ŘEČI, dlouhými a detailními záběry se zpěvy v autentickém prostředí v BÍDNÍCÍCH) dovedl k dokonalosti, a proto dávám 88%, 9/11 a přeji tomu 666 diváků v českých kinech._____ P. S. Z vlastní zkušenosti nedoporučuji drinking game, kdy si koupíte mléko a napijete se pokaždé, kdy někdo řekne nebo zazpívá "jelicall". Raději si na projekci vezměte psa, házejte na plátno CDčka s Taylor Swift, povzbuzujte postavy sborovým mňoukáním apod. Tohle vážně není ve své době z počátku nedoceněné mistrovské dílo, jakými jsou na znalce béček z třicátých až padesátých let cílící ROCKY HORROR PICTURE SHOW či satira Hollywoodu SHOWGIRLS. Tohle jsou do skutečnosti převedení muzikáloví PRODUCENTI, jejichž jevištní verze se dostala do kin, akorát zpívajícího Hitlera nahradily kočky. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Úžasne lascívny film. Muzikálovú predlohu som nevidel, ale súdiac z filmového scenára si myslím, že to, ako je to celé natočené, bolo rozumným rozhodnutím a inak sa to natočiť ani nedalo resp. dalo, ale bola by to blbosť, nebolo by to ono. Takto to ono je, hoci chápem, prečo si niektorí diváci z tohto filmu robia srandu (ale skôr sa mi zdá, že na Cats ani nemajú vytvorený vlastný názor a iba opakujú negatívne názory pár recenzentov). Mňa ten humbug okolo neho minul, výsledok som si pozrel osem mesiacov po slovenskej premiére, pristupoval som k nemu s otvorenými očami a bez predsudkov a celkom som si ho užil. Scenár mi pripadal v dobrom šialený a absurdný, kasting monumentálny, kostýmy (a celkovo vizuálna stránka) úžasné. Každopádne ma to trošku nudilo a spevácko-tanečné scény (ktorých je väčšina) ma nejako extra nestrhli. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Webberův muzikál Cats je bohužel dost špatný. Melodií, které by byly alespoň kýčovitě chytlavé, je málo, neexistuje pořádná linka a statické písně mechanicky kupené za sebe zastavují plynulost. Hooper s tím udělal maximum. Práce s pohybem a světlem je úžasná, jsem strašně rád, že jsem nečekal na monitor a vyrazil do kina. Technická stránka je v důležitých aspektech špičková a několik slabších míst snadno odpustím (každý technologicky pokrokový film má nějakou tu chybu, byť uznávám, že když se člověk soustředí na ruce postav, dochází k dost divným věcem). Se špatným výchozím materiálem byla odvedena nejlepší možná práce. Ten film mě fascinoval a neustále jsem obdivoval tu pozornost a smysl pro detail. Ve světě, kde je za hodnou pozornosti pokládána pětadvacátá marvelovka a patnácté Star Wars, potřebuju právě takovéhle věci, které ukazují, že i v rámci komerce existují filmaři, kteří mají ambici nějak prozkoumat možnosti média a nepodřizují se vkusu (mentálně) patnáctiletých kluků, kteří jinak udávají tempo mainstreamu. Celkově silnější zážitek jsou pořád Bídníci, kteří mě naprosto uhranuli, v nich lépe funguje děj (adaptuje se 1500 stran předlohy, takže každá vteřina se počítá), ale svým způsobem má i hypnotizující nepořádek Cats své kouzlo a opět jsem z kina odešel s tím, že jsem viděl něco, co nejspíš jen tak znovu nevznikne. Což je vlastně celkem obdivuhodné - že mě Hooper dokázal strhnout adaptací špatného muzikálu, kde mě nezajímá děj ani hudba. Tohle je filmařina. Nevím, proč na mě Hooper tak funguje u muzikálů, když Králova řeč mě nezajímala a Dánská dívka obtěžovala. Ale je to tam. PS: Na monitoru vypadají triky o poznání hůř, což je rozhodně zajímavé, i když ne bezprecedentní...I když tady je ten rozdíl ještě větší než obvykle. Má to co dělat s osvětlením a vlastnostmi projekce - škoda, o kolik ten film doma přichází, protože v kině opravdu nejde o uncanny valley zážitek. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od většiny jsem se nenechal strhnout hejtem a ten vizuál se mi líbil, ve filmu je spousta nápadů a někdo tomu věnoval spoustu nadšení. A Francesca Hayward je kočka. Problém je, že je to strašný zmatek a brzy vám začne být jedno, co se tam děje. A po většinu času se tam zpívá, přičemž minimálně půlka písní je nesnesitelná. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Vlastně je mi sympatické, že v té záplavě sterilních předělávek disneyovských muzikálů někdo odklepne něco takového. Pure, bujará, radostná, bezdějová Broadway, které se lze smát od začátku do konce, ale to je až příliš líné. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Tie extrémne negatívne názory, ktoré sprevádzali muzikál Cats od prvého traileru ma nechávali úplne chladnými, mne sa náhodou ukážky páčili, aspoň to bolo niečo nové a ako fanúšik moderných muzikálov a speváčky Taylor Swift som sa tešil a samozrejme to nie je žiadna katastrofa, aj keď som predsa len trochu sklamaný. Ale z tých skutočných dôvodov, ktoré robia film filmom. S tým trochu bizardným vizuálom nemám žiadny problém, postavy sú stvárnené veľmi dobre, herci si zachovali svoju tvár, takže sa dajú ľahko určiť a ten ich CGI kostým je tiež v pohode, kamera je veľmi dobrá a opäť trochu iná, než je zvykom a všetky efekty tiež, po technickej stránke nemám pre potreby filmu žiadnych výhrad. Sklamaním je hlavne príbeh, ktorý je až moc jednoduchý a bez žiadnych odbočiek, pričom ešte aj to vyvrcholenie vôbec neuspokojí, nemal som teda pocit, že to skončilo tak správne, ako malo. Rovnako aj výprava je úplne minimálna, už tak jednoduchý dej sa odohráva na malej ploche, iba v minime interiéroch a exteriéroch, takže to jednoduchosť deja ešte zvýrazní. Postáv je tu tiež zbytočne moc, pričom ich zaujme len možno polovica, ale snáď každý z nich má svoju pesničku, čo vôbec nebolo potrebné. A Taylor Swift, na ktorú som sa najviac tešil je tu nanajvýš desať minút, predvedie jedno vystúpenie a zmizne. Ale aspoň hlavná hrdinka je veľmi sympatická a pár postáv okolo nej celkom tiež. A čo sa týka toho najdôležitejšieho, hudobnej stránky, tak je to čistý priemer. V prvom rade je tu pesničiek zbytočne moc, lepšie je, keď sa nimi šetrí a posúvajú dej, tu väčšinou len predstavia postavy, z ktorých ma aj tak väčšina moc nezaujímala. Ale tie zo tri veľmi dobré, ktoré si s radosťou ešte pozriem a vypočujem sa tu nájdu a ešte pár slušných tiež. Ale polovicu mohli vyškrtnúť a nahradiť ich radšej nejakým dejom. A tanečná choreografia mi už príde trochu zastaraná, neurazí, ale nič, čo by sa už dalo vidieť mnohokrát, moderné muzikály predvádzali aj podstatne lepšie vystúpenia. Takže komu sa nepáči trailer, môže dať od filmu rovno ruky preč, nie je žiadna šanca, aby sa mu páčil, ale určite to nie je taká hrôza, ako sa o tom rozpráva a ako fanúšik muzikálov som si to aj celkom užil. 66% ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Pokud jste muzikál Cats nikdy neviděli (myslím ten, který se odehrává na prknech, co znamenají svět), tak se na film raději nekoukejte ... už nikdy byste takovou zkurvenou sračku totiž vidět nechtěli. To jak tady zprasili skoro všechny písně ... dokonce i Memory, které je v podstatě (alespoň pro mě) vrchol celého příběhu tady vyzní naprosto příšerně, absolutně bez emocí (ne, fakt nepomáhá, že Jennifer Hudson do toho kuňká, nebo hází neuvěřitelně tragické držky). A je fakt smutné, že nejlepší píseň zazní až při závěrečných titulkách. O vizuální stránce není ani třeba moc mluvit, je to prostě stejně hnusné jako v trailerech, kočky se tady pohybují, jako by jim neustále někdo drtil bradavky, anebo naprosto uměle. Je to fakt průser .. a není to ani zábavný průser, je to čistě jenom průser .... velký průser. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Tom Hooper vždycky točil typy filmů, které mě příliš nelákaly (ostatně jsem viděl jen dva), ovšem tentokrát prvním trailerem vyděsil celý svět a najednou se o Cats začalo mluvit všude. Špatná reklama je ale evidentně k ničemu, jelikož se jedná o kolosální propadák a bohužel právem. Vůbec mi vlastně nevadilo, jak děsivě to vypadá, že mi písničky nebyly povědomé a nepřišly mi extra chytlavé (až na tu jednu notoricky známou), ale spíše to, že jsem se nudil až do samotného závěru, který mě tak trošku vytrhl z letargie a zásadně změnil můj dojem z filmu. Nebýt jej, jsem na jasných dvou hvězdách. Ale nezoufejme dlouho, on tu muzikálovou legendu za deset let zase někdo z toho lákavého šuplíku vytáhne.. PS : Všem asi musí být jasné, že oscarové ambice jsou ta tam, ale i tak bych bez skrupulí nominoval Jennifer Hudson, která mi jako jediná z celého filmu přišla fenomenální. "Škoda," že nepovedené filmy nemají nárok v žádné kategorii. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Že prej by to nakonec nemuselo bejt tak strašný, jak jedna pani povídala. OMYL. Tenhle film se zapíše do análů jako patrně nejdražší přehlídka snobskýho nevkusu všech dob. "Kto sa však na premiéru dostavil, bol odmenený čelenkou s mačacími ušami a mal dostupný alkoholový bar úplne zadarmo" - to je teda pěkně blbá forma odškodnění. Jeden mňouk za hezký světýlka a abnormálně nehezký "kostýmy". ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Vynikající! Od první vteřiny pohlcující a vysloveně nadsmyslový zážitek - kamera začíná epickou jízdou přes Euroasii, aby podtrhla historickou kulturní dominanci tohoto kontinentu, načež začíná pečlivě snímaný prostor, jehož atmosféru umocňuje strhující orchestrální hudba, narušovat postupně gradované sdělení, jehož empirická i čistě praktická hodnota sahá až k okolnímu vesmíru. Vyprávění se poté stabilizuje a za husinu nahánějícího znění pozounů, houslí, bas a bubnů z různých kuktur se dospěje až k finálnímu výjevu, při kterém nejednoho diváka zarazí, jak rychle to celé uteklo a jak bezchybné se to jeví. .... Cats je hrozná ztráta času, a tak jsem raději oslavně zanalyzoval úvodní logo studia Universal, které celý film strčí do kapsy. ___ Ale přeci jen si pár slov na kočičí adresu neodpustím - já oceňuji a věřím tomu, že za tím bylo spoustu práce, a nasvícení či inscenace některých scén jsou moc pěkné, ale hlavní problém jsem měl už po pár minutách s tím, že takovou dějově nezajímavou a otravnou kravinu vůbec někdo cpe za víc jak sto mega do kin a čeká fanfáry. Když přitom nechá diváka čumět na lidské ruce přejíždějící přes kočičí boky a poslouchat písničky, jejichž melodie se zapomíná už během toho, co zní. Plusem je alespoň roztomilá hlavní hrdinka, kterou bych si večer vzal na hotelový pokoj i s vědomím, že ocasy tam budeme mít oba (že bych pak někde v tom kožíšku těžko našel nějaké potěšení, je věc druhá - film je samozřejmě vizuálně přístupný i pro děti, i když by neměl být - hrozí zakrnění sexuální potence, víry ve zdravé dospívání i kulturního vkusu). ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Ok.... zaprvé je třeba uvést, že muzikály jsem kromě výjimek jako Bídnící a Sweeney Todd nikdy moc nemusel a stále k nim mám poměrně ambivalentní vztah (ale učím se, učím). O muzikálu Cats jsem před shlídnutím filmu věděl maximálně tak to, že jsou v něm kočky a že by měl bejt hodně známej. Toť vše. Od filmu Cats jsem teda po všem tom hodnocení čekal absolutní trash, na všech frontách nezvládnutej a xmrti nudnej.... no, nenudil jsem se. Popravdě? Docela jsem se i bavil. Jasně, tuna scén je vizuálně naprosto otřesných (ikdyž je to taková roztomilá otřesnost), obsahuje to hrozně moc filmařských chyb (na popelnice měnící velikost asi jen tak nezapomenu - na druhou stranu se ten film nedá brát moc vážně, tak proč bych měl brát vážně tohle?), celej feel filmu je ochlupeně dekadentní a má to asi tak 50x větší LSD potenciál než SpongeBob nebo Mandy s Nickem Cagem. Mojí nesmírnou výhodou je ale to, že to nemám moc s čím porovnávat a takže nemám absolutní tušení, jak moc je to oproti předloze zprzněný a nemám nutkání to brát tak vážně. S tímto mocným nástrojem jsem dostal hodinu a třičtvrtě fakt mile ujetý zábavy, několika megaskvělých písniček (ke kterým bych se v tomhle podání klidně rád vrátil - hlavně ke scénám s Jennifer Hudson), Jamese Cordena jako fat pussy (mrk Ricky Gervais) a naprostej vlhkej sen pro furríky. Postavy me bavily, herci si to užívali, Tom Hooper si natočil Spy Kids svojí kariéry a já se necítím pohoršeně, což je víc, než bych kdy čekal. Guilty pleasure (proto takové hodnocení z mojí strany) posledních let o kterém mohu směle říct, že kdyby to někdo pustil do pozadí na narozeninový párty nebo vánočním/novoročním večírku, vůbec, ale vůbec by mi to nevadilo. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Při sledování divadelního záznamu POPULÁRNÍCH A OCEŇOVANÝCH (eh?!?) "Cats" jsem měla pocit, jako bych sledovala furry fetish porn. Na film jsem šla s tím, že mi tenhle otřesný zážitek (snad) přebije, což se nakonec stalo, ale to je asi tak jeho jediné opravdové plus. Komentáře typu "Co jsem to právě viděl/a?" jsou naprosto trefné, marně pátrám nad nějakým výstižnějším popisem. Největší ironií je, že samotné - tolik kritizované - CGI kočky nejsou nijak hrozné, třeba myši, švábi a špatné efekty všude kolem jsou daleko daleko horší. Nejhorší ze všeho je ale NESKUTEČNÁ NUDA, která film provází od začátku do konce. Příběh? Nuda. (Oponovat haterům tím, že měl režisér k dispozici pouze zdrojový muzikál a neměl tudíž, kde brát, je totální shit. "Rita Hayworthová a vykoupení z věznice Shawshank" je povídka na pár stránek a film je přitom považován za absolutní top.;-)) Písničky? Až na pár pěkných tónů nuda. Choreografie? Ta si vůbec nezaslouží zmiňovat. Vtipy? Nuda. Herci? Nuda. Původně jsem chtěla dát 2* (znám ostatně i horší filmy), ale nakonec jsem odešla cca. 5 minut před koncem kvůli autobusu a nijak mě to netrápí, takže 1,5*. ()

Goldbeater odpad!

všechny recenze uživatele

Projekt, který neměl nikdy spatřit světlo světa. Kdyby někdo zapálil střižnu s veškerým natočeným materiálem, byla by spokojenost snad na všech stranách. Ono ani není potřeba řešit ten tolik diskutovaný vizuál, Cats totiž selhávají už na papíře. Příběh tohoto známého broadwayského muzikálu (dá-li se o nějakém příběhu vůbec mluvit) má totiž strukturu nepřeveditelnou na filmové plátno, proto Tom Hooper natočil jen nedějovou a nesoustředěnou exhibici chaotických tanečních choreografií, hrozných hereckých výkonů a ohňostrojů speciálních efektů k zblití. Cats jsou otřesnou podívanou, která si už v základě nemůže rozumět s filmovým médiem. ()

Související novinky

Zlaté maliny 2020 – nominace

Zlaté maliny 2020 – nominace

09.02.2020

Tradičně se Zlaté maliny aka ceny pro nejhorší filmy roku udílí noc před Oscary. Letos tomu tak není, pořadatelé se dosud ani nerozhodli, kdy ceremoniál vlastně proběhne, místo toho však dnešek… (více)

Skončí muzikál Cats bez cen?

Skončí muzikál Cats bez cen?

11.11.2019

Už brzy bychom se měli dočkat nového traileru k moderní verzi slavného muzikálu Cats od režiséra Toma Hoopera (Bídníci), zároveň s tím jsme se však dozvěděli, že film, který měl na papíře oscarové… (více)

Sebevražedný oddíl našel Deadshota

Sebevražedný oddíl našel Deadshota

07.03.2019

Tak to byla rychlovka. Týden od oznámení, že Will Smith (Focus, Já, robot) končí jako Deadshot v Sebevražedném oddílu, našlo studio Warner Bros. náhradu. V lehkém rebootu od režiséra Jamese Gunna … (více)

Elba, Dench v muzikálu Cats

Elba, Dench v muzikálu Cats

20.10.2018

Idris Elba (Luther, Hobbs and Shaw) a Judi Dench (Casino Royale, Vražda v Orient expresu) se připojili k obsazení chystaného muzikálu Cats od režiséra Toma Hoopera (Bídníci, Dánská dívka). Dench… (více)

Reklama

Reklama