Reklama

Reklama

The First

(seriál)
  • Velká Británie The First
Trailer 2
USA, 2018, 6 h (Minutáž: 45 min)

Tvůrci:

Beau Willimon

Kamera:

Adam Stone

Hudba:

Colin Stetson

Hrají:

Sean Penn, Natascha McElhone, LisaGay Hamilton, Hannah Ware, Keiko Agena, James Ransone, Anna Jacoby-Heron, Oded Fehr, Melissa George, Annie Parisse (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Drama z blízké budoucnosti o posádce astronautů, kteří se snaží stát prvními lidmi na Marsu. Pod vedením vizionářského magnáta Laze Ingrama (Natascha McElhone) posádka podstupuje nebezpečí a osobní oběti při největším průkopnickém činu v historii lidstva. (dogma97)

Recenze (32)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu výtečná záležitost, která je spíše pro náročnějšího diváka, který dokáže ocenit propracovanost postav a zajímavý pohled na přípravy na nebezpečnou misi. Hodně to připomíná některé filmy Terrence Malicka a je fakt, že tenhle umělecký styl prostě neskousne každý divák. 1. série - 80% ()

liskam 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už jen kvůli hudbě a hereckým výkonům se musí tento seriál hodnotit vysoko. Mě osobně seděl úplně po všech stránkách takže 5* bylo z mého pohledu nevyhnutelné. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Neskutečná pecka. Skoro po všech stránkách. Jak té herecké (výtečný Penn a ještě lepší McElhone), tak hlavně na straně příběhu. Žádná tak americky typicky klišovitá sračka, ale naprosto uvěřitelný děj o první, lidské cestě na Mars v hodně blízké budoucnosti. Vše, co tomu předcházelo, všechny vzestupy a pády, tragédie a naděje, tohle vše sledujeme v průběhu asi dvou let, až do dne D, po kterém zbyde už jen pětice hrdinů s mizejí, modrou planetou za zády. Až jsem měl z toho všeho mravenčení v zádech, jak to všechno v závěru klaplo. A vůbec si nedokážu představit, že by po tahle perfektním konci vzniklo nějaké pokračování, protože právě v něm byla podle mě největší síla. Ta nejistota, strach z kroku do neznáma, ale zároveň nesmírná touha a odhodlání, jedním slovem perfektní. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ešte prvé dva diely sa dali, ale potom to už bola strašná nuda. Páčil sa mi ten civilný prístup ohľadom gadgetov z blízkej budúcnosti. Takisto mi nevadilo, že namiesto do vesmíru sme sa pozreli do zákulisia plánovania cesty na Mars. Bohužiaľ to bolo strašne rozťahané a napriek tomu, že sa mnoho stopáže venovalo súkromiu postáv, tak to bolo podané strašne chladne a postavy si ma vôbec nezískali. Takže sklamanie. Technická stránka super, námet takisto, spracovanie nuda. 4/10. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Docela bych si troufnul říct, že co je Tenká červená linie pro válečné filmy, to je The First pro sci-fi o dobývání vesmíru. Divák tady výjimečně musí vědět, do čeho jde, protože pokud čeká akční sci-fi, dost možná se dostaví zklamání. The First je především o drama o lidech a touze dosáhnout něčeho nepředstavitelného a to za jakoukoli cenu. Každý milovník hard sci-fi, potažmo kvalitní filmařiny, muže našpicovat uši. Osobně mám totiž dojem, že jsem právě viděl jeden z vrcholů mezi současnými vysokorozpočtovými dramatickými seriály. V The First funguje naprosto všechno. Vizuál, hudba, kamera, CGI, scénář, režie a v neposlední špičkové herecké výkony. Po prvotním rozkoukávání jsem začal hltat každý záběr, postavy i dialogy a musím uznat, že takhle silné vtažení do děje způsobené kamerou a precizní výstavbou každé scény jsem už dlouhou dobu nezažil. A i když je tempo pomalé a vykreslování postav komplexní, je to potřeba. Právě díky důkladnému build-upu je finále tak odzbrojující podívanou, která by ani nemusela být nutně podívanou poslední, ale vzhledem k tomu, že tohle je ne zcela tradiční dílo určené pro vnímavého diváka, je potřeba se smířit jak se zrušením, tak s dehonestující modrou barvou. Je to škoda, The First by si zasloužili určitě daleko větší pozornost. ()

erased 

všechny recenze uživatele

The First téměř nepotřebuje Mars ani dramatickou zápletku, přitom z něj srší čisté nadšení z lámání hranic a zkoumání nepoznaného, podobně jako z oceňovaného Marťana. A na tomto nadšení jsem se vezl od prvních tónů. Technicky je totiž na naprosté špičce seriálové tvorby a to v roce 2018 není zrovna malé tvrzení. A přestože je to celé tak "o ničem" jako tento trailer, je to bezmála geniální, málem civilní sonda do života všech E. Musků, Armstrongů a Charlesworthů, kterou by byl hřích minout. A přestože (protože?) mám i několik dní po dokoukání první série husí kůži při libovolné vzpomínce, strašně rád bych viděl i její pokračování, ačkoli by pocitově musela přeřadit na úplně jinou kolej. Tito průzkmníci už jsou totiž jako rodina. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

kdo by čekal velkolepou sci-fi,bude zklamán...tohle je totíž fascinující komorní drama ve stylu Terrence Malicka,o touze bořit hranice a přesto pochybovat zda by nebylo lepší v nich zůstat uzavřen.Po technické stránce tu není co vytknout.Dobré a skvěle zahrané postavy tu navíc doplňují extrémně silně momenty,které by si měl člověk chuť pouštět opakovaně a v neposlední řadě je tu naprosto famózní soundtrack Colina Stetsona.Jak jsem zkraje koukal tak po očku se špetkou nedůvěry,byl jsem nakonec naplno pohlcen.Jedna z nejlepších a největších seriálových událostí letošního roku...90% ()

zsn 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hyperbola. První díl uchvácení. Další zklamání. Další umělecké dílo. Celé je to umělecké dílo. Jako Strom života. Jako sám Terrence Malick. Dokonalá úvodní znělka - okamžitě jsem si vzpomněla na Promethea - perfektně se tento zvuk hodí do scifi žánru. Poetické vsuvky byly únavné, utahané, a zároveň opojné. Zprvu se mi nechtělo tento seriál stahovat, říkala jsem si, jaký asi děj ve vesmíru zaujme diváka po dobu osmi dílů, ovšem katastrofa prvního dílu plus rodinné drama ztracené matky, dcery feťačky a otce hrdiny, co riskuje svůj život, mne dokonale zaujala, tak jako architektura, auta či vůbec technologie, která se ve filmu objevuje. Říkám si - je to vize budoucnosti? A pak mi dojde, že ne, vždyť 3D prostorový obraz dnes již není ničím novým, tak jako hlasové ovládání života kolem nás. Jen si takovou technologii ještě nemůže dovolit obyčejný smrtelník. Sean Penn je pořád samec, dokonce pěkně zamakal na těle a svou roli sehrál bravurně. Když brečel - bralo mne to taky. Když se vztekal - házela bych po něm Oscarama. Pátý, rodinný díl byl nejlepší a poslední zase nabudil diváka do další řady... která je odvolána 😭😭 ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

První dva díly od Agnieszky jsou jiná liga. Pak se pokus o multižánrový přesah sci-fi a vztahového dramatu zlomí do portrétu nesympatické smažky a zoufalých flashbacků... ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Jedna hviezda za Seana, jedna hviezda za psychológiu postáv, jedna hviezda za odvahu takto to spracovať. Upútavky a prvé zvesti totiž radikálne klamali, dostali sme úplne niečo iné, ako človek očakával ba dokonca vôbec chcel. Slabé tri hviezdy. Je to totiž veľmi úzko zameraná záležitosť. ()

legatio 

všechny recenze uživatele

Cesta na Mars je jedním z mých oblíbených témat, ale tady nemůžu jinak než vyjádřit zklamání. Děj je utahaný a nikam se neposouvá. Např. jeden z dílů je jen dlouhý zbytečný flashback. Snad bude potenciál využitý třeba v dalších sériích. ()

PAVEK 

všechny recenze uživatele

Těžko se mi hodnotí tento seriál, jelikož byl nakonec o něčem jiném, než jsem čekal. Namísto sci-fi jsme se dočkali psychologického dramatu, na jehož pozadí se odehrávají přípravy první lidské mise na Mars. Sean Penn je excelentní, celkově má seriál velmi dobrou atmosféru, byť díly nejsou kvalitativně vyrovnané a občas ta složka rodinné tragédie, která je v seriálu přítomna, vystupuje na povrch až příliš na úkor všeho ostatního, což má za následek řadu relativně nudných pasáží. Velká škoda, že Hulu seriál neobnovilo pro druhou řadu, protože tam už bych se nutně dočkal toho, co jsem čekal od řady první. Slabší čtyři hvězdičky. ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

Artovy sci-fi serial. Opravdu klobouk dolu pred Hulu, ze tohle natocili, protoze to neni serial pro kazdeho. Zadna akcni sci-fi pecka, ale poctivy dramaticky artovy sci-fi seros. Byl jsem prekvapeny, ze prvni epozodu rezirovala Agniezska Holland. Paradni je i hudba, Jsem zvedavej na druhou serii. ()

barteca 

všechny recenze uživatele

V popředí psychologie účastníků mise v konfrontaci s gigantickým úkolem. Není to akční, je to komorní a intenzivní. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po troch dieloch sa zatial vyjadrim iba k soundtracku. Je uzasny. Po dopozerani celej serie mozem dopisat akurat to, ze sa jedna o vybornu dramu z pohladu astronautov, kde vnimat hlavne rozpory v ich osobnych zivotoch a ich odusevnelym poslanim byt prvymi, co sa dostanu na planetu mars. Nie je to ani zdaleka sci-fi, na ktore su zvuknuty odchovanci hocakeho "Star-serialu". Herecky i technicky sa jedna o absolutne bezchybnu filmarcinu. Tiez vydobytky techniky blizkej buducnosti na mna posobili nenasilne. A hoci priznam, ze niektore casti som pocitoval miernu nudu, kedze drama nie je zrovna moja "salka kavy" :), zaverecny diel bol vynikajuci. A kvoli nemu tej pol-hviezdy pridavam. Serial urcite nesadne kazdemu. Nenesu sa v nom totiz jednoduche, naivne, ci skratkovite a jednoznacne riesenia. Divacke pocity v zavere vsak urcite stoja za to a osobne som mal dojem, akoby som v tom raketoplane sedel s nimi. Odporucam. ()

nwx odpad!

všechny recenze uživatele

..strasnaaa nuda pro toho, kdo hleda film o ceste na mars, ten kdo chce videt nekonecne psychodrama o rodinnych problemech, pro toho asi idealni serial. Ja cekal to prvni, takze odpad. ()

Petike 

všechny recenze uživatele

Dramatický seriál nemusí sa rovnať vleklá nuda. Tobôž nie dramatický seriál o vesmírnom programe. Product placement väčší než v bondovkách. Ledva uveriteľné postavy, ubíjajúco otrepaný telenovelovitý dej, ktorý by vysmiali aj scenáristi Rosalindy. Celé to pôsobí ako líbesbríf Seana Penna Seanovi Pennovi, robený ako nadšenecky nekvalitná napodobenina filmov Terrenca Mallicka. Má toto Agnieszka Holland zapotreby ? Mohla režírovať aj lepšie seriály. Radšej si pozrite From the Earth to the Moon alebo hoci aj Space Odyssey: Voyage to the Planets. ()

Reklama

Reklama