Reklama

Reklama

VOD (1)

Nedávno ovdovělá Lucy Muir (Tierney) se potýká s panovačnou rodinou. Rozhodne se, že se přestěhuje s dcerou Annou (Wood) do domku v Cornwallu. Seznamuje se s duchem domu, podivínským kapitánem Danielem Greggem (Harrison). Jak se jejich přátelství prohlubuje a její finance se tenčí, kapitán ji nabádá, aby napsala knihu o jeho životě. (Hans.)

(více)

Recenze (31)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Nemůžu jinak. Posledních 20 minut je emocionální masakr nebývalých rozměrů, kdy jsem bulel jako želva (až jsem se styděl, ale jen do doby, než jsem v diskuzi na imdb narazil na "Did it make you cry?" topic, kde jsem zjistil, že jsem jen jeden z mnoha). Překrásná melodramatická Herrmannova hudba, skvělá Gene Tierney, bezchybný nabručený, ale neodoloatelně charizmatický kapitán Rex Harrison. Pro mě stejná bomba jako Leave Her To Heaven. Vy, co víte, jděte do toho. P.S. Vím, že to tohle info tu má na starosti O*R*I*N, ale projednou se to nezblázní - Film, který musíte vidět, než umřete ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden zo záverečných záberov, keď sa "duch" pozerá do ľavého dolného rohu, kde sa zrazu objavia ruky pani Muir, je jedna z najromantickejších scén kinematografie. Nasledujúci pohľad do kresla taktiež. Prečo ich ale nepoznáme všetci, znalci popkultúry, je mi záhadou. Znova romantika z obdobia (hore-dole) zlatého veku Hollywoodu, určená vyzretejším a inteligentnejším divákom. Tentoraz bez britkého humoru, ale možno aj o to úprimnejšie. Paradoxne vo filme, využívajúcom nadprirodzené prvky. Skutočne, kto na konci neplakal, môže si pred meno, prípadne ešte pred titul písať cynik. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Do domu na nehostinnom pobreží sa nasťahuje pani Muirová ( okúzľujúca Gene Tierney ) s dcérou a komornou. Život jej však prevráti zemitý námorný kapitán ( šarmantný Rex Harrison ) - teda jeho duch. Film ťaží z ich konverzačných prekáračiek, humor je milý a nápaditý. Ale humor nie je jediná ingrediencia tohto pokrmu, príde aj na dramatické scény. Všetko v nežnom romantickom obale až do konca. Aby neprišlo k omylu, v žiadnom prípade nejde o ducharinu v pravom slova zmysle. Pri prezentácii ducha tvorcovia zvolili ten najlepší spôsob, aký mohli. Páčila sa mi aj hudba Bernarda Herrmanna, má v sebe romantické i mysteriózne motívy. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Přeměna duchařského hororu v emancipační drama pro mne byla stejně překvapující jako hrdinčina reakce na paranormální aktivnost jejího nového příbytku: „Haunted. How perfectly fascinating.“ Stejnou prozíravost paní Muirová projeví později, když pochopí, že námořník dávající každým činem najevo, kdo v domě vládne (falický dalekohled dominuje několika scénám), ztělesňuje dávno odplavené hodnoty a nejlépe udělá, přijme-li ho za svého našeptávače. Za mužskou stránku sebe samé. Jedině jeho rady z ní mohou udělat paní vlastního království. Nebát se zasnít, k tomu nás film vybízí. Nejnaléhavěji během posledních minut. Neboť režii měl v rukou váhu slova dokonale chápající, leč obrazy podceňující Joseph L. Mankiewicz, jsou minuty předcházející závěru místy stejně útrpně dlouhé jako čekání na vysněného muže. Závěr je to ovšem nebeský. 80% ()

classic 

všechny recenze uživatele

Dostavilo sa určité sklamanie, lebo som veril, že ma čaká niečo - mimoriadne, jednak - Gene Tierney, je božským lákadlom, ktoré sa nikdy nesmie odmietnuť, ale po čase, ma unavovala, nudila, a to spočiatku - vyzeralo nádejne, čím dlhšie sa pozerám na to, ako plynie snímok, tým ma niečo na ňom - štve, že si vravím, aby bol už konečne koniec, Rex je vskutku „skvelý duch” , ktorý taktiež ide najprv štýlovo, keď sa z filmu vytratí, vytráca sa i nadšenosť, angažovanosť, že prichádza - potácanie sa z miesta na miesto s tým, že hlavná hrdinka očividne - starne s blížiacim sa finále, ktoré som nejak - očakával, George, je tradične - slizký, pritom sa tu moc - neohreje, a mladá, Natalie Wood, len štekne - pár - krát. Joseph L. Mankiewicz, sa ukáže, až mojou osobou, extrémne uznávaným filmom - Všetko o Eve. Tento melodramatický film s výbornou hudbou - skúseného - Bernarda Herrmanna, má výborný a svieži úvod s dostatočným zaujatím diváka, ktoré sa postupne - vytráca, že si vravím, aká škoda... nevyužitého potenciálu, ktorý som strašne cítil... ()

Galerie (46)

Zajímavosti (4)

  • V roce 1947 byl film uveden do rozhlasového vysílání a děj byl upraven na jednu hodinu vysílacího času. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v Kalifornii v lokalitách Carmel-by-the-Sea, Seventeen Mile Drive, Stillwater Cove Regional Park v Pebble Beach nebo na poloostrově Monterey. (Terva)
  • "Muir" v překladu z gaelštiny znamená "moře". (Terva)

Reklama

Reklama