Reklama

Reklama

Chlapec a pelikán

  • Česko Přátelé navždy (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Michael přiletěl do Pilbury kvůli hlasování představenstva ohledně těžby na farmářských půdách. S tou nesouhlasí jeho milovaná vnučka. Starý muž jí začne vyprávět o svém dětství a nečekaném přátelství s pelikánem... Michael Kingley je už v důchodu, vedení firmy přenechal svému zeti Malcolmu Downerovi a do firmy přichází jen jako člen představenstva, když je potřeba něco schválit. Michael právě přiletěl do Pilbury, kvůli hlasování představenstva o těžbě na farmářských půdách, ale začínají se mu vybavovat střípky ze svého dětství. Hlasování je přeloženo až na druhý den a Michael tráví čas se svou vnučkou Madeline, která je zásadně proti těžbě v dané lokalitě. Michael jí začne vyprávět o svém dětství, kdy žil jen s otcem Tomem na opuštěném pobřeží daleko od lidí. Jediný, kdo v blízkosti žil, byl Prsťák Bill, s kterým se Michael skamarádil, a společně našli tři opuštěná mláďata pelikánů. Michael se rozhodl pro jejich záchranu, vzal je domů a Bill mu poradil, jak je krmit. Tom dlouho neviděl svého syna tak nadšeného a nechal Michaela, aby se o mláďata staral. Michael jim dal jména, pan Moudrý, pan Pašný a nejslabšímu dal jméno pan Percival. Pelikáni vyrostli, Tom pro ně nestíhal lovit ryby a Michael je naučil lovit ryby i létat. Nakonec přišel čas vypustit pelikány zpět do přírody, z čehož byl Michael smutný, ale netrvalo dlouho a jeho nejoblíbenější pelikán, pan Percival se k němu vrátil a nehnul se od Michaela na krok. Při jedné bouři se Tom nestihl včas vrátit z moře a jeho člun se převrátil nedaleko od břehu. Michael využil pana Percivala, díky němuž otce zachránili, a o pelikánovi záchranáři se psalo v novinách po celé zemi. Lidé ve městě uspořádali sbírku, aby mohl Tom poslat Michaela do školy, ale Michael nechtěl opustit pana Percivala. Své rozhodnutí změnil, když Percivala zabili lovci a ze zabití Percivala Michael vinil otce... Dědeček Michael vzal Madeline na pláž, kde vyrůstal a vysvětluje jí, aby s otcem mluvila a neudělala chybu jako on, protože on se k otci na pláž už nikdy nevrátil. Michael se spojil s představenstvem přes videohovor a podařilo se mu hlasování odložit s tím, že teď je jen na Madeline, jestli otce přesvědčí, aby změnil názor… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (35)

lineker 

všechny recenze uživatele

Takový ten film, který si jednou za čas musíte dát, jen aby jste viděli, že svět je ještě někde v pořádku. Veliké, silné pouto mezi člověkem a zvířetem na okraji světa, tam kde má pořád hlavní slovo příroda. Hodnocení mne trochu shazuje vedlejší současná hlasovací linka, která zřejmě měla podtrhnout nelhostejnost k přírodě v reálném čase. Pro mne to byla spíš červená, křiklavá záplata na krásné, jemné zelenkavé šaty. ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Úžasne krásny film, skvele rozpracovaný, veľmi pôsobivo premyslený. Svet zvierat dokáže pochopiť len ten, kto je s nim spätý. Nejde len o príbeh pelikána a človeka. Je to všeobecné ponímanie. Tento hlboký príbeh potvrdzuje túto skutočnosť. Výborná kamera, hudba a herecký výkon chlapca, ktorý sa neuveriteľne zhostil svojho poslania v tomto skvelom príbehu. Klobúk dolu Austrálska kinematografia, réžia a scenár. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

"Storm Boy" viac-menej spadá do kategórie rodinných filmov medzi dieťaťom a zvieraťom, o ktoré sa bude starať od jeho narodenia. Tie filmy fungujú na podobných konceptoch, zmenu nájdeme len v zvierati samotnom. Možno to nemusí byť pes, ale môže to byť orol. Alebo nie orol, ale 3 pelikány. Originálny film moc nie je, ale zase je pravda, že tieto filmy sú vždy príjemné na pozeranie, majú svoje momentky a dávajú nám niečo, čo je trošku výnimočné. Láska dieťaťa a zvieraťa je vždy veľmi milá. Rozdiely, ktoré v tomto filme vidím sú však zaujímavé. Starostlivosť nie je tajná, Michaelov otec pomáha so starostlivosťou tiež. Má to v sebe aj prvky dospievania a vizuálne sa na to celkom príjemne pozerá. Neviem čo viac k tomu vôbec povedať. Ak máte radi tento typ filmu, tak sa vám bude páčiť. Ak vám to príde staré, tak vás to nenadchne. Mňa tieto filmy bavia a páčil sa mi. Aj skrz jeh klišé. Hodnotenie: B ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Krásný staromódní rodinný film vhodný jako úvod do Australské Nové vlny. Sice takové na jedno použití, ale laskavé a sladké. Takový povznášející a melancholický snímek Český název měl asi přitáhnout milovníky zvířat, ale původní název "Storm Boy" je přiléhavější pro naše turbulentní časy. Jsou zde úplné archetypální postavy. Je to působivé i vizuálně. ()

GAVIN17 

všechny recenze uživatele

Film "Chlapec a pelikán" z roku 1976 patří leta do desítky mých nejoblíbenějších filmů a tak jsem byl zvědav na toto nové zpracování poutavého příběhu Colina Thiela. Ze srovnání vychází mnohem lépe film původní, kde příběh není rušen prolínáním se současností a dá se do něj lépe vcítit a ztotožnit se s dějem. Kladem tohoto nového zpracování je výborná kamera se spoustou nádherných záběrů. Hlavní hrdina na mne působil moc uhlazeně oproti původnímu představiteli Gregovi Rowemu z prvého zpracování, který byl více srostlý s divokým prostředím, kde žil. Dávám čtyři hvězdičky, protože jako celek se dílo nevyrovná původnímu zpracování, i když celkový dojem byl dobrý. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (3)

  • Filmovalo sa na viacerých miestach v austrálskom štáte Južná Austrália vrátane Národného parku Coorong. (MikaelSVK)
  • Bylo zásadní, aby se herec Finn Little stal součástí skupiny pelikánů, a tak se poprvé setkal s ptáky, když jim bylo pouhých šest týdnů (každý týden Finn přicházel a prováděl sezení s pelikány a trávil s nimi čas). Z toho všeho vyplývá, že se natáčelo se skutečnými pelikány. (ČSFD)
  • Tréningový proces pre potreby natáčania bol v prípade pelikánov veľmi rýchly. Pelikány majú totiž nadpriemerne dobrú pamäť. Ich trénerom bol Paul Mander. Podľa jeho slov bola najdôležitejším faktorom odmena v podobe rýb. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama