Reklama

Reklama

Slídil

  • Velká Británie Sleuth
Trailer

Obsahy(1)

I ta nejdokonalejší hra na světě má jedno slabé místo. Úspěšný autor detektivních románů, bonviván a milovník všech her i mechanických hraček, Andrew Wyke, si pozval do svého rozlehlého sídla milence své ženy. Majitel malých kadeřnictví, Milo Tindle pro něho není rovnocenným partnerem. Proto s ním jedná přezíravým a výsměšným způsobem. Zatímco Tindle očekává nějakou dohodu, Wyke chce svého protivníka především pokořit. Také si k tomu připravil dokonalou past... Detektivní příběh, který vznikl podle divadelní hry dramatika Anthonyho Shaffera, nabídl kromě důmyslně napsané zápletky také velké herecké příležitosti hlavním představitelům. Film natočil známý klasik americké kinematografie Joseph L. Mankiewicz (Vše o Evě, Bosá komtesa, Byl jednou jeden lotr). Cynického spisovatele Wykea působivě ztvárnil Sir Laurence Olivier (Hamlet, Moc a sláva, Richard III., Komik, Maratonec). Bezbranně vyhlížejícího Tindlea si s neobyčejnou chutí zahrál Michael Caine (Alfie, Muž, který chtěl být králem, Hanna a její sestry, Krev a víno, Pravidla moštárny). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (163)

Freemind 

všechny recenze uživatele

Krutý žert cynického manžílka, který se zvrhne do litého boje, ve kterém neexistují žádná pravidla. Slídil je hereckým koncertem dvojice velikánů - ti se coby jediné dvě postavy mohou dosyta vydovádět na rozsáhlé ploše dvouhodinové hry. V divadle bych byl nadšen - od filmu ale očekávám nějakou přidanou hodnotu, které se mi zde nedostalo. V dnešní době je toto dílko již notně zastaralé, až na finální vsuvku jde vlastně pouze o suchý přenos na filmové plátno beze špetky invence, fištrónu. Ve zkratce - o co důmyslnější a hravější je samotný děj, o to nudnější a schématičtější je jeho ztvárnění do filmové podoby. Škoda. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tohle je jednoduše koncert dvou skvělých herců. Musím říct, že mi zde trochu chybělo rychlejší tempo, které jsem cítil z remaku tohoto filmu, kde si Michael Caine pro změnu střihnul staršího z mužů. Laurence Olivier ukazuje savé mistrovství, ale Caine je mu skvělým protějškem až do "zdárného" konce. Pokud máte rádi konverzační dramata, tohle vám sedne, protože té akce je minimum. ()

Reklama

Javert 

všechny recenze uživatele

Po celou dobu sledování tohoto mistrovského kousku jsem byl jako přikovaný ke křeslu. Je fantastické sledovat tak skvělé herecké výkony rozehrané v jednom domě a jak se i z mála dá udělat napínavý, vtipný a chytrý film zároveň. Hra kočky s myší se mění, když se z myši stává kočka a z kočky myš. Olivier měl dostat Oscara místo Branda, o tom žádná... Hodnocení: 10,5/10. 105%. atd. atd. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Slídil v sobě nezapře divadelní kořeny, protože jde o záležitost pro dva hráče se spoustou dialogů a prostředí jednoho honosného šlechtického sídla. Je to rafinovaná hra na kočku a myš, kterou si vychutnají zejména příznivci klasické detektivky. Setkání dvou mužů se nejprve nese v duchu předstíraného přátelství, do kterého ale čím dál víc pronikají falešné tóny, a divák cítí, že se tady šije bouda. Otázka je, na koho a kdo bude v téhle strategické hře na několika úrovních nakonec vítězem. Zápletka má několik překvapivých zvratů a do posledního okamžiku zůstává divák v napětí, i když zkušený fanoušek dokáže odhadnout, kam tahle hra spěje. Je to snímek založený na principu hry, kdy jeden ze dvou protihráčů je přímo posedlý hráčskou vášní jdoucí za hranice běžně tolerovaného. Zároveň je to snímek o soupeření společenských kast, kdy příslušník staré šlechtické elity se cítí být ohrožovaný snaživým nýmandem ze střední třídy. Kriminální thriller se nese spíš v odlehčeném duchu a místy sklouzává do parodie klasických britských detektivek. Je to špičkově obsazené, zahrané a zasazené do perfektně fungujícího prostředí se spoustou rekvizit typických pro klasickou detektivku. Celkový dojem: 90 %. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USATržby Celosvetovo €368,514║ Vyšperkovaná hra kto z koho, kde nie je ani kúsok priestoru na nádych sledujúceho diváka, fakt riadna tendencia zauzlených vychytávok, bravúrna show Laurenca Oliviera a Michaela Caine. /80%/ ()

Galerie (30)

Zajímavosti (18)

  • Michael Caine (Milo Tindle) o desítky let později vzpomínal na počátky vztahu se svým velevýznamným kolegou: "Věděl jsem, že budu hrát s Laurencem Olivierem, s největším divadelním hercem na světě. Jeho klasická průprava byla neskutečná a já s ním mám točit film! Viděl jsem Richarda III, Jindřicha V., Hamleta, všechno vynikající filmy. A když jsme si pak při zkouškách nacvičovali scény, ve kterých do sebe slovně šijeme, podíval jsem se mu zpříma do očí a řekl: 'Poslyš, já si ti jako herec nikdy nemůžu vyrovnat, ale jedno ti povím: Nikdy necouvnu!' A on na to: 'To je dobrý nápad.' A pak mi asi po dvou týdnech složil největší kompliment, jaký jsem kdy dostal. Řekl mi: 'Michaele, myslel jsem si, že mám asistenta. Teď vidím, že mám partnera.' Pomyslel jsem si: 'Ježíši Kriste! Tohle mi řekl Laurence Olivier!' Byla to záležitost třídy. Než jsme začali točit, poslal mi moc hezký dopis: 'Právě jsem si uvědomil, že když jsem lord Olivier, možná nebudeš vědět, jak mě oslovovat, až se setkáme. Říkej mi Larry.'" (NIRO)
  • Aristokratickým sídlem, kde se natáčely venkovní scény, je Athelhampton House v hrabství Dorset. Dodnes skvěle zachovalé tudorovské sídlo bylo postaveno v roce 1485. Interiéry se ale natáčely už ve studiu Pinewood nedaleko Londýna. (PhillM.)

Reklama

Reklama