Reklama

Reklama

Slídil

  • Velká Británie Sleuth
Trailer

Obsahy(1)

I ta nejdokonalejší hra na světě má jedno slabé místo. Úspěšný autor detektivních románů, bonviván a milovník všech her i mechanických hraček, Andrew Wyke, si pozval do svého rozlehlého sídla milence své ženy. Majitel malých kadeřnictví, Milo Tindle pro něho není rovnocenným partnerem. Proto s ním jedná přezíravým a výsměšným způsobem. Zatímco Tindle očekává nějakou dohodu, Wyke chce svého protivníka především pokořit. Také si k tomu připravil dokonalou past... Detektivní příběh, který vznikl podle divadelní hry dramatika Anthonyho Shaffera, nabídl kromě důmyslně napsané zápletky také velké herecké příležitosti hlavním představitelům. Film natočil známý klasik americké kinematografie Joseph L. Mankiewicz (Vše o Evě, Bosá komtesa, Byl jednou jeden lotr). Cynického spisovatele Wykea působivě ztvárnil Sir Laurence Olivier (Hamlet, Moc a sláva, Richard III., Komik, Maratonec). Bezbranně vyhlížejícího Tindlea si s neobyčejnou chutí zahrál Michael Caine (Alfie, Muž, který chtěl být králem, Hanna a její sestry, Krev a víno, Pravidla moštárny). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (163)

Matty 

všechny recenze uživatele

Dva (si) hrají a třetí se baví. Ale klidně může hrát s nimi, počet hráčů není omezen. Podivuhodně přímý úvod budí dojem, že před nás byly vyloženy všechny karty a že s námi bude jednáno na férovku, což je nejen lákavé, ale také blbost. První zvrat vše mění. A když byl stejný fígl použit podruhé a potřetí, znovu jsem naletěl. Oba dva pánové zvládají své party bravurně. S anglickým humorem a elegancí vlastní téže krajině. Nesmíme opomenout ještě jednoho aktivního hráče: Joseph L. Mankiewicz svou režií důmyslně mate. Prostříhává na objekty, které pod jeho vlivem začnete považovat za důležité, ačkoli třeba vůbec nejsou. Nepodstatné detaily a nejistota, jestli se předpokládá znalost toho, co některá z postav neví, vedly v mém případě – vždy až do odhalení stěžejního faktu – k vytváření různých hypotéz, kterážto aktivita nemusí nutně skončit s filmem (jaký má třeba význam červený plášť do deště a k němu náležející klobouk?). Všechno je jenom hra. Možná. Všechno je jenom film. Nepochybně. Pomalu dovírám ústa otevřená dokořán z úžasu nad více než dvěmi hodinami naprosto strhujících výměn vypilovaných vět mezi dvěma herci a doufám, že Slídila někdy spatřím tam, odkud přišel a kde je dojem hry ve hře bezesporu ještě o pár jednotek působivosti vyšší – v divadle. 90% Zajímavé komentáře: Psema, Lookass ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USATržby Celosvetovo €368,514║ Vyšperkovaná hra kto z koho, kde nie je ani kúsok priestoru na nádych sledujúceho diváka, fakt riadna tendencia zauzlených vychytávok, bravúrna show Laurenca Oliviera a Michaela Caine. /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dobře odvedená práce dvou mistrů svého řemesla. Starý vysloužilý herec přepouští místo nové generaci, s kterou si sehraje skrze postavu spisovatele svou zábavně krutou hru. Kdyby v druhé půlce nebyla hra natolik průhledná a rozuzlení přineslo větší napětí, tak bych byl spokojen maximálně. Takhle jsem přistoupil na pravidla, bavil se, ale vzpomínat na hru kočky s myší nebudu. Přesto všichni zúčastnění odvedli skvělou práci a filmu chybí opravdu jen špetka překvapení v druhé půlce. ()

woody 

všechny recenze uživatele

"A nezapomeň jim hlavně říct, že šlo o pěkně mizernou hru!" Tak v prvé řadě, o komedii jde jen v první půl hodince. To lítají hlášky na všechny strany a předpokládáte, že vás čeká trochu černější kriminální komedie. Laurence přiměje Michaela, aby ukradl šperky z jeho trezoru v převlečení za klauna....... Přijde zlom a z vašeho úsměvu se během okamžiku stane zděšení a budete mít pocit nepříjemné úzkosti, ačkoliv se vše odehrává v docela rozlehlém a příjemně zařízeném interiéru domu. Takových filmů jako Slídil je málo. Více k němu napsat nemohu. Roložil mě jako nic a už kvůli tomu na něj nazapomenu. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert pro dva. Výborní jsou oba, ale Cainovi přeci jen role nabízela trochu více možností. Na Oscara byli nominováni oba, ale nedostali ho, protože ho tehdy dostal Marlon Brando za Kmotra, s čímž lze asi těžko polemizovat. Další nominace: film, režie a hudba (John Addison). ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Opravdová óda na herectví! Film trvá skoro dvě a půl hodiny a jsou v něm pouze dva herci. Jenže vystřídají tolik poloh, až je to k neuvěření. Konečně chápu, proč je Laurence Olivier herecká legenda, ale Michael Caine mu více než stačil. Ta adaptace divadla je z toho hrozně cítit už vlastně jen zápletkou. Hry, které spolu pánové hrají jsou přece jen poněkud přitažené za vlasy a normální člověk by se asi choval jinak. Jenže v tom je právě ten půvab. Přiznám se, že jsem ve filmu čekal výrazně mrazivější atmosféru. Ovšem zklamán jsem nebyl. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Mistrovská černá komedie pro dva až tři herce. Laurence Olivier hraje sebestředného autora detektivek. Opustila ho žena, utekla s mladším a protože se s tím starým jezevcem už nehodlá setkat, pošle svého zajíčka Michaela Cainea, aby dojednal podrobnosti majetkového vyrovnání. Olivier využije příležitosti a aby si zchladil žáhu, rozehraje s Cainem zlomyslnou hru plnou ponižování. A vůbec si neuvědomuje, že to vše se dá otočit jako přesýpací hodiny... Součást extratřídy mých nejoblíbenějších filmů. 100 % ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Celosvětově divácky úspěšný film. Nádherná staromódní vymazlená černohumorná detektivka na panském sídle, která je sólem pro dva excelentní herce L.Oliviera v roli autora detektivek a M.Caina coby milence jeho ženy. A hraje se o to, kdo svého soka více pokoří, ne slovy, ale činy. Jedna z nejlepších hereckých exhibic. Trailer: http://www.csfd.cz/film/6400-slidil-sleuth/videa/ ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Geniální dílo!! Po všech stránkách originální, zajímavý a nepředvídatelný snímek, který vás vtáhne do děje a nepustí do poslední minuty. Michael Caine i Laurence Oliviere předvádějí přímo mistrovské herectví a není jim absolutně co vytknout. Kdyby udělili Oscara jednomu z nich, tak zákonitě by jej musel obdržet i ten druhý, tady prostě musel Oscara získat někdo jiný. Další kdo zaslouží maximální uznání je scénárista, který napsal báječný scénář plný převratů a špičkových dialogů. Nechápu jak je možné, že nezískal Oscara. Joseph L. Mankiewicz sice získal dva Oscary za režie, ale dle mého si ho nejvíce zasloužil právě za Slídil, kde svou úlohu zvládl naprosto perfektně. Jedno z děl světové kinematografie, které si nemůže nechat ujít žádný filmový fanoušek. Nemám absolutně co vytknout........ ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert dvou osobností a nedovolím si říci, který z pánů byl lepší. Laurence Olivier je teatrálnější, Michael Caine lidštější. Celý film je hrou kočky s myší, přičemž role obou zvířátek se mění jak volební peference. Připravte se na černý humor, zmíněné herecké výkony, propracované dialogy a skvělou režii. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Léta před surově trýznivými hrami o přežití, či temnými hrami režiséra s divákem existovala jedna výsostná škatulka Slídila - jedno žezlo ultimátního hráče, dávajícího pojmu "Kanadský žert" nový rozměr, které si během svého představení přehazovali dva "maniaci" absolutně neznající limity "rozumné" zábavy. Film představuje nejen nadpozemsky chytrou a psychologicky krutou hru postav, ale opět i určitou hru s divákem, kterému nenápadně předkládá drobné indicie, přičemž záměrně pozapomíná řict, že se něco hraje. O zábavnost a svižnost pohybu se starají, resp. mají starat teatrální, místy až prozaicky básnické dialogy a gesta, ale bohužel (nejen) díky tomu působí první polovina poměrně neseriózně a paradoxně nudí... 8/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Velkou slabinou je pro mě průhlednost zápletky. Caine je moc charakteristický herec na to, aby to vyšlo. Proto od poloviny filmu jen zřejmá hra, kdy už je jen otázkou, jak překroucené to bude. A překroucené je to tak, že už to není ani úplně napínavé - a hlavně s tím divák počítá, takže je o krok napřed. Škoda skvělých herců a přese vše silné zápletky. Je to rozhodně dobrý film, jen se mi zdá poněkud předimenzovaný. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Sólo pro dva MISTRY taškáře, jeden starý dům, pár loutek a paňáců a dvě dámy, které ač hrají v ději jistou roli, živě tentokráte ani k ničemu nejsou potřeba... ;-) . . . Noblesně výstřední ryze pánská oddechovka ze starých časů o tom, že všechno je jen hra, leč s čím si kdo zahrává, tím taky dohraje! Jen kdo je v téhle hře nakonec jenom myš a kdo zůstane pánem myšákem, že... A naučení ze všech těch her? Zkrátka a dobře - "...nikdy nehraj tu samou hru třikrát za sebou..." . . . ;o] - - - - - (Poprvé viděno někdy ve starších televizních časech, repete 18.1.2010 na ČT1 s č. dabingem, hodnocení 275., komentář zde i mezi plky slídivě něco kolem třiatřicátého - 19.1.2010) ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Nejoblíbenější film mého nejoblíbenějšího herce. No, jsem ráda, že Toby má vkus. ♥ Od divadelního herce je to ale pochopitelné, protože tady to jsou takové ty role, pro které by herec vraždil (hihi, slovní hříčka vzhledem k tématu). Laurence i Michael jsou okouzlující, odzbrojující a démoničtí, rekvizity, se kterými si hrají, rozkošné. Před našima očima se rozvine pěkné malé drama, jehož konec je uspokojivě fatální a zlomyslný. A také je tu možnost sledovat film v tandemu s remakem Kennetha Branagha z roku 2007, kde Michael Caine září v roli manžela a Jude Law se třpytí v roli milence. Oba filmy jsou dost jiné (a opovážím si tvrdit, že Kenneth velmi spoléhá na to, že divák zná zdrojový materiál, ať už hru nebo film) a kontext se za tu dobu úplně proměnil. A možná proto je vysoce zábavné si filmy vedle sebe srovnat. K moderní verzi jsem napsala ve vztahu k originálu toto: "Kenneth drze nastavuje zrcadlo pro pobavu těch, kteří látku už znají, ale jeho film nemůže pevně stát na vlastních nohách. Snaží se seč může být moderní (nebo současný), ale jeho výtvor se zdá být zkostnatělejší a mnohem statičtější než ten z roku 1972. Chybí mu pocit skutečného prostoru a nedaří se mu zprostředkovat, jak opravdový podvod se blíží. Na Michaela Caina v klaunském oblečku, který si to štráduje přes trávník s žebříkem opravdu nic nemá, ani Michael Caine ozdobený šperky své nepřítomné ženy, brečící." ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Slídil v sobě nezapře divadelní kořeny, protože jde o záležitost pro dva hráče se spoustou dialogů a prostředí jednoho honosného šlechtického sídla. Je to rafinovaná hra na kočku a myš, kterou si vychutnají zejména příznivci klasické detektivky. Setkání dvou mužů se nejprve nese v duchu předstíraného přátelství, do kterého ale čím dál víc pronikají falešné tóny, a divák cítí, že se tady šije bouda. Otázka je, na koho a kdo bude v téhle strategické hře na několika úrovních nakonec vítězem. Zápletka má několik překvapivých zvratů a do posledního okamžiku zůstává divák v napětí, i když zkušený fanoušek dokáže odhadnout, kam tahle hra spěje. Je to snímek založený na principu hry, kdy jeden ze dvou protihráčů je přímo posedlý hráčskou vášní jdoucí za hranice běžně tolerovaného. Zároveň je to snímek o soupeření společenských kast, kdy příslušník staré šlechtické elity se cítí být ohrožovaný snaživým nýmandem ze střední třídy. Kriminální thriller se nese spíš v odlehčeném duchu a místy sklouzává do parodie klasických britských detektivek. Je to špičkově obsazené, zahrané a zasazené do perfektně fungujícího prostředí se spoustou rekvizit typických pro klasickou detektivku. Celkový dojem: 90 %. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Vskutku impozantní herci zrají až do samotného závěru jako kvalitní francouzské víno, aby v závěrečné desetiminutovce završili do posledního detailu vyšperkovanou hru na kočku a myš skvělou pointou, která zanechá v ústech stejně výrazný dojem jako léta uložený, s láskou opečovávaný sýr s bílou plísní. Bravo. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Milé, chytré a hlavně velmi zábavné. Důmyslný scénář, vtipné a dynamické dialogy s výraznými prvky diplomacie, filozofie a inteligence. Díky nimž jsem měla postaráno o úsměv na tváři s častými porcemi smíchu. Nejvíce však bohužel jen v první polovině filmu. Druhá část mi přišla poněkud roztahaná a zdlouhavá, kratší stopáž by jistě neuškodila. Scény, při nichž jsem se bavila, společně s příběhem, tvořily většinu části mého dojmu z tohoto snímku, a tím za sebou nechaly vše ostatní, co pro mě rozhodně nebylo špatné, ale mohlo být lepší. Taktéž na mne velmi zapůsobil dabing, zvláště fenomenální Vladimír Brabec, díky němuž povznesl Slídila na ještě vyšší úroveň. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ak budete tento komentár čítať predtým ako si pozriete film, tak vedzte, že vás naozaj čaká jedinečný zážitok. Film, ktorý svojimi smrteľnými hrami a napätím našponovaným až na prasknutie, nenechá nikoho nepoznamenaného. Mne dal knockout behom pár minút a ešte stále som sa z neho nedokázal spamätať, možno aj preto píšem takéto drísty. Takže len v skratke - odporúčam, must see, masterpiece! 100%. ()

Reklama

Reklama