Reklama

Reklama

Poněkud netradiční western s vynikajícím hereckým obsazením (H. Fonda, K. Douglas, W. Oates, H. Cronyn a B. Meredith) vypráví o jedné regionální věznici z konce minulého století, jejíž pověst je zatím neposkvrněná, tj. útěk je nemožný. Tady se schází všichni lumpové a lotři z okolí, včetně elegantního zloděje Parise Pittmana (K. Douglas). Vysněným cílem všech je útěk, což se ovšem ještě nikomu nepovedlo. Režim ve věznici je tvrdý a zdi příliš vysoké a silné. Pittman je první, kdo díky své inteligenci a penězům má šanci. S ukradeným a velmi dobře „uklizeným“ půl milionem dolarů lze přece podplatit každého! Podlehne však nový naprosto nezkorumpovatelný a humánně smýšlející ředitel věznice Lopeman (H. Fonda)? Typicky mužský snímek je konfrontací dvou osobitých a skvěle zahraných charakterů, dvou mužů, kteří jsou shodou okolností na opačné straně zákona. Je ovšem i chytře napsaným příběhem, oscilujícím mezi komediální a vážnou polohou, který potvrzuje, že mít peníze se vždycky hodí. Film natočil v roce 1970 režisér Joseph L. Mankiewicz. (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Westernová väzenská dramédia. Dobre napísaná aj zrežírovaná, herci si to vyložene užívali, akurát Fonda tu hral iba svojho tradičného sošného muža, čo sa na všetko významne díva prenikavo modrými očami. :) ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Podivuhodný western o tom, že i ten nejpoctivější hrdina Divokého západu - čestný, neúplatný, humánní šerif Henryho Fondy - se nakonec ve styku se vší tou proradnou bandou kolem zkazí. Zdatně mu v tom sekunduje nesmírně sympatický, velmi cynický, nespolehlivý lump Paris Pitman, Jr. Kirka Douglase, jenž převrací známé heslo amerického snu "How to Win Friends and Influence People" do podoby "Jak zradit své přátele a manipulovat s lidmi." Snímek je ovšem komedií, ale nesmírně satirickou, takže i ten poslední divákův úšklebek bude zřejmě dosti zkřivený. Film nabízí galerii nesmírně životných a brilantních postaviček, zvláštní humor a velmi nápaditou a originální hudbu. Příjemně mě překvapil. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Chvíli vězeňské drama, chvíli komedie, zajímavé postavičky a hlavně Douglas versus Fonda - ovšem bylo by to mnohem lepší, nebýt přepálené stopáže. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Trochu netradičně pojatý western, který se z převážné většiny odehrává ve věznici, kde skončil svou pouť i mazaný desperát Paris Pitman, výborně zahraný Kirkem Douglasem. Napravit se ho pokusí Henry Fonda coby ředitel věznice s progresivním přístupem a vizionářstvím, který věří, že lepší životní podmínky učiní lepšími i jeho svěřence. Neoznačil bych snímek jako komedii, ve skutečnosti je ve svém zobrazení amerického středozápadu daleko realističtější než mnohá westernová dramata, navíc děj hrdiny nijak nešetří a happyendu se dočká málokdo. Z filmu je nicméně po celou dobu cítit určitá lehkost, jde o jemnou satiru na americké dějiny a hodnotový žebříček. Korupce zkrátka vytvářela Ameriku a měnila dějiny. Celkový dojem: 75 %. Předností Mankiewiczova snímku je, že dokáže překvapovat a rozbíjí některé žánrové stereotypy. Tím je zajímavý i pro filmového diváka, který westernu přímo nefandí. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Na území kalifornského národního parku Joshua Tree postavili pro účely natáčení za sedm týdnů věznici a pak do ní umístili postavy jdoucí proti očekáváním míry zkaženosti. Souboj Fondova ředitele reformisty se sklony k naivitě a Douglasova na oko rovného bandity, který neudělá nic, z čeho by neměl v budoucnu prospěch, je samozřejmě ústředním motivem až do finálního „chřestění“ zbraněmi. Od žánrového zelenáče Mankiewicze břitké humorem i cynickými návaly pragmatismu postav. Tyhle originální westerny jsou stejný poklad jak půl milionu dolarů v hadím hnízdě.. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Komediální western o útěku z vězení. Hodně netradiční a osvěžující podívaná, kterých v rámci žánru skutečně není mnoho. Skvělý a věčně usměvavý darebák Kirk Douglas, férový ředitel věznice Henry Fonda či povedený český dabing (Stěpnička, Plachý, Somr, Vaculík atd.) jsou příjemným bonusem. Díky ČT2 za tyhle pravidelné westernové nedělní večery. Málokdy vynechám. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Duel dvou rozdlíných povah své doby aneb když vše není tak, jak se navenek jeví. Nečernobílý snímek komicky laděný, avšak jak to tak bývá, vystřízlivění i v životě bolí a tady to bude stát život mnoha lidí kvůli jedinému vychytralému banditovi, kterému není nic svaté.. Spravedlnost však jest a semele zlo. :-) Originální western. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Příjemný western o tom, že i hranice mezi poctivostí a kriminalitou může být tenká. Díky decentnímu humoru, zajímavému prostředí, poutavému ději a skvělé herecké dvojici Fonda a Douglas, je tento počin opravdu hoden 4*. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Naozaj v skutku kvalitný western poväčšine času odohrávajúci sa vo väzení so skvelými hviezdami Kirkom Douglasom a Henrym Fondom. Ani príliš dlhá stopáž neprekáža, práve naopak, film plynie ako voda a človek si užíva skvelé dialógy, predovšetkým medzi Douglasom a Fondom. Veľmi sa divím tak malému počtu ľudí, ktorí film videli, ale ja som tiež živým príkladom, že som o filme dlho nevedel, pritom sa môže rovnať aj takému Papillon (1973). Záver bol pre mňa celkom prekvapivý, filmy zo 70.rokov nekončia až tak tragicky. Škoda menšieho priestoru pre vedľajšie postavy, ešte tomu niečo chýba, ale i tak je to skvelá voľba pokiaľ hľadáte starý western. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Všechno dobré, příběh je do značné míry neotřelý, jen se mi zdálo, že autoři zamýšleli být vtipnější, než se jim ve skutečnosti povedlo, a ve střední části děj trošku ztrácel tempo. Ale i přesto velmi kvalitní western. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Príjemný western, ktorý som pri prvých dvadsiatich minútach skoro trikrát vypol. Expozícia je najslabší part celého dosť dlhého filmu, odkedy sa ale dostaneme do väzenia, ubudne parodického humoru a pridá sa na vážnosti. Stále však iba do istej miery, ak by bol ale Crooked Man serióznym dielom od začiatku do konca, bavil by maviac. Viac by totiž fungovala tenzia medzi Douglasom a Fondom a asi by sa aj viac vyvinuli vzťahy medzi ostatnými a to aj napriek mierne prehnanej dĺžke. Poteší pointa, i keď koho nenapadne v daný moment krátko po začiatku, asi skrátka iba nedával pozor. 70% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tento western se odehrává převážně ve vězeňském prostředí. Kirk Douglas je spolu s dalšími zavřený ve vězení, odkud se nedá dostat. Ředitele věznice dělá nekompromisní Henry Fonda, který se tu snaží zavádět nové metody. Vše ale vede k velkému útěku a přestřelce. podaří se Kirkovi ukořistit schované peníze? Plán se neobejde bez podrazů. "Jsem bankrot" ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se po delší době zase jednou podíval na western... a jako v mnoha jiných případech, ani tentokrát to nedopadlo nejlépe. Těžko říct, zda je to spíše mým obecně nízkým zájmem o westerny (mezi nimiž jsem si však dokázal najít výjimky, které mě oslovily) nebo samotným pojetím ze strany J. L. Mankiewicze, jehož režie mi připadala nudná. Příběh včetně vývoje děje to má celkem slušný, ale i tak jakoby film z větší části postrádal podmanivou atmosféru, většina postav na mě působila nesympaticky a žádnou údajnou komedii jsem v tom nepostřehl, tedy pokud nepočítám sáhodlouhou sérii rvaček a jiných davových akčních scén, které mi v zdejším provedení tedy jakousi frašku (nechtěnou) skutečně evokovaly. Jedním z mála světlých bodů byl Henry Fonda v roli šerifa, který skoro pokaždé tuto šíleně zdlouhavou nudu svým zjevem dovedl rozsvítit a svou přítomností tak trochu i pomohl tomu, abych svůj menší zápas s myšlenkou tento film úplně vypnout neprohrál. Navzdory vyčerpávějící stopáži jsem se prodíval až do konce a mohu prohlásit, že poseldních cca 20 minut vážně stalo za to, přišlo strhující vyvrcholení (v jedném okamžiku navzdory světlé krajině kolem až hororové!) a přikovalo mě natolik, že zcela nečekaně musím vystřelit i tu třetí hvězdičku. Ale vzhledem ke všemu předchozímu žel i tak velmi slabě... inu, nejspíš zase dlouho potrvá, než se odvážím na další western. [55%] ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Frajer Luke s příchutí westernu. Výborná a zábavná kombinace westernu, komedie a vězeňského dramatu. Dvojice Douglas a Fonda je výborná a na film je radost se dívat. Moc povedená zábava. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Mankiewicz nie je westernovým režisérom a na výsledku je to poznať. Mnohé zachraňuje scenár, ktorý je napísaný na telo Kirkovi Douglasovi. Jednoduchý príbeh má pomalšie tempo, občasný vtip a spravodlivé(?) rozuzlenie. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Kirk Douglas je tu tradične chlapácky, jeho postava však nemá takú charizmu ako tie, ktoré stvárnil vo svojich starších, geniálnym Johnom Sturgesom režírovaných žánrovkách Výstrely v O.K. Corral či Posledný vlak z Gun Hillu. U westernov nemám rád odľahčené poňatie a u snímiek, odohrávajúcich sa vo väzenskom prostredí to platí dvojnásobne (miestami to tu vyzeralo, že za éry divokého západu bol pobyt v kriminále učinená selanka, otrocká práca v kameňolome vítaným spestrením všedných dní a zavraždenie dozorcu či dokonca riaditeľa basy všednou vecou, za ktorú sa trestalo nanajvýš pár dňami samotky), očakávane mi teda nesadol žartovný podtón, ktorý film mal. Našťastie v závere to napokon až taká veľká sranda nebola... ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Veľmi svieži originálny filmík z väzenského prostredia, kde Kirkova postava vymyslí taký rafinovaný plán, že v porovnaní s ním Andy Dufresne vyzerá ako obyčajný amatér, aj keď záver majú trochu odlišný. :-) ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

A opravdu ten lotr stačil jen jeden. V jednu chvíli s ním sympatizujete, vzápětí byste ho odstřelili. Takhle dobře udělat dramatickou komedii, to už se dnes neumí. Super. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Doufám, že se všichni pobavili: Douglas, Fonda, Mankiewicz a další; snad jen divák přišel zkrátka. Srandička? Možná, ale pokec u piva lepší. ()

Reklama

Reklama