Reklama

Reklama

V tomto dobrodružném westernu Anthonyho Manna muž se stinnou minulostí, James Stewart, vede skupinu prvních osadníků z Missouri přes Oregon vstříc novému životu u koryta řeky Columbia. Když osadníci zjistí, že je úřady okrádají o příděly potravin a dobytek, Stewart se vydá přes řeku a vrcholky hor, aby od chamtivých úředníků přinesl zásoby pro přežití nadcházející zimy. Na cestě je zrazen svým přítelem Arthurem Kennedym, ale dostane se mu pomoci od hazardního hráče ze San Francisca Rocka Hudsona a krásné farmářovy dcery Julie Adamsové. Známý bavič Stepin' Fetchit se zde objeví v roli lodního stewarda na řece. (Universal)

(více)

Recenze (38)

RHK 

všechny recenze uživatele

Podle Wikipedie by Bend of the River nominován American Film Institute na seznam 10 nejlepších westernů. Jde o jeden z výtečných westernů Anthonyho Manna, zručného westernového specialisty (např. Odhalená stopa, nebo jeho snad nejlepší Muž z Laramie). A k tomu můj oblíbený pan herec James Stewart, jako obvykle v kladné roli, tentokrát coby vůdce karavany osadníků. Bend of the River má napínavý děj, ke konci filmu akce střídá akci, když sledujeme napínavý boj dvou hrdinů, bývalých padouchů, o náklad životodárných zásob převážený přes hory pro nové osadníky, o který však mají zájem i zlatokopové v době zlaté horečky v divokém okolí tehdejšího Portlandu. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=oaHSSnV-Qig ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Podobne ako užívateľa nascendiho ma zaskočila umelosť scén v úvode, točených v ateliéri i nevydarená zadná projekcia hôr. V takýchto filmoch to rýchlo odhalíte. V iných filmoch sa to dá odpustiť, ale vo westernoch, ktoré sú často o krajine a prírode, to kričí ako päsť na oko. Súhlasím i v tom, že J. Stewart má určite lepšie westerny ako tento, ale na druhej strane patrí k tomu lepšiemu, čo v tomto žánri vzniklo. Stewart má samozrejme veľkú zásluhu na tom, že som sa nakoniec priklonil s slabším štyrom hviezdam. Bez jeho účasti skôr priemer. 70%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zátočina řeky je opravdu povedený western z dílny Anthonyho Manna. Odehrává se v krásné přírodě, děj je okořeněn několika zvraty, takže není jednotvárný, nese se v pohodové atmosféře, kterou podporují záběry na budování osady uprostřed krásné divočiny. Idylka ale nemá věčného trvání a nastává dramatičtější část snímku, jež nabízí řadu skvělých scén a momentů, např. plavba na parníku a cesta přes hory. Dávám lepší 4*. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Morálně silný Stewart jako vždy a svou puškou hájící a školící i ty největší filištíny! Zde se de facto zaplétají tři skupiny normálních bílých osadníků Severozápadu, zemědělců, zlatokopů a měšťanů, všichni jsou na sobě životně navázáni a když jeden jediný měšťan vlivem vzrůstajících cen kolem "zlaté horečky" zvedne ceník všech surovin, konflikt je na spadnutí a tak z mírumilovných sousedů a přátel se stávají nepřátelé až na smrt! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Anthony Mann, James Stewart, technicolor, krásne skalisté exteriéry a sem tam nejaký ten sneh sú ďaľším z vydarených westernových vzorcov 50. rokov. Mann ku klasickej zápletke boja dobra so zlom, tu celkom ambivalentne podanom (ale ktorý westernový hrdina nemá temnú minulosť, že), pridáva problémy reálne trápiace vtedajšiu spoločnosť. Otázka prídeľu potravín sa v žánri vyskytuje minimálne. To všetko je potom nabalené na kostru road movie. Posolstvo filmu: ľudia nie sú ako jablká. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Opäť pôjdem "proti všem", teda minimálne proti nekritickým obdivovateľom Jamesa Stewarta a Rocka Hudsona. Hneď na začiatku filmu ma pobúrili scény z prírody Divokého Západu vytvorené v ateliéri i hrdinské prekonávanie potôčika a neskôr už som sa ani nedokázal sústrediť na zvyšok. Zátoku považujem za predčasne zostarnutý western, ktorý mi v niektorých momentoch pripomínal vyfarbený a ozvučený pôvodne nemý film. Preto iba tie dve hviezdičky. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Svižný western so sympatickým Jimmym Stewartom. Zaujímavým počinom je, že všetky postavy majú svoju temnejšiu minulosť, a tým sa samotný príbeh stáva výživnejším, napriek svojej jednoduchosti. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Celý snímek se odehrává na cestě, která není procházkou růžovým sadem. Skupina osadníků hledajících svou zaslíbenou zemi se probíjí na krytých vozech divokou krajinou, která doteď patřila jen samotné přírodě. Putování neosídlenou divočinou je heroický výkon, který má mnoho obětí. Útrapy cestování zobrazené jako pocta americkým pionýrům, kteří se vrhali do neznáma, aby se pokusili vybudovat svůj svět, jsou skutečně realistické.______ Až natolik, že z filmu se téměř vytratil příběh a hlavně charaktery jsou jen ploché, narychlo nahozené. I motiv o nápravě někdejších zločinců je nevyužitý. Dokonce jsou tam postavy navíc - fešácký karbaník Rocka Hudsona vyloženě překážel, jeho úlohou bylo jen dovézt do cíle jeden z vozů a stát se cílem obdivných vzdechů jedné z mladších osadnic. Indiáni jsou zde zobrazeni nelichotivě, jen jako kulisa vyvolávající pocit ohrožení, ale když se do nich pustí dva bílí muži, tak je přemůžou jako nic a nebozí rudokožci snad umírají už když je jen lehce škrábnou nožem. A to je ti běloši ještě navíc překonají i v plížení a stopování! No, indiáni tenhle film mít rádi asi nebudou a mě se líbil jen průměrně, ten příběh měl mít pevnější linku. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

4,5 Tak už jsem viděl snad všechny westerny, co spolu Mann se Stewartem natočili. Všechny jsou strašně vyrovnaný. Myslím si, že vede Winchester a Muž z Laramie (těm jsem taky dal 5) a tenhle bych zařadil těsně za ně. Ten příběh samotný zase nijak extra není ale má to hloubku a skvěle napsaný postavy. Barva a krásné exteriéry jsou u Manna v 50. letech už samozřejmostí. __ A na závěr si neodpustím takovou malou poznámečku, která je zřejmě lehce mimo a jedná se jen o můj dojem. (!!!SPOJLÉR!!!)Nicméně když jsem viděl, jak tam ke konci pronásleduje ty ukradené vozy a likviduje ty vagabundy jednoho po druhém (mimo obrazovku), tak se nemůžu zbavit dojmu, že mohl posloužit jako určitý předobraz akčním hrdinům moderních filmů typu Smrtonosná past :-D (!!!KONEC SPOJLÉRU!!!) ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Vydarená séria filmov dvojice Mann-Stewart má rovnaký systém rozprávania. Hlavný hrdina má komplexnejší charakter než typický tvrďák tej doby. Na druhú stranu, je nútený prezentovať nános akéhosi tvrdohlavého klaďasa, keďže jeho negatívne druhé ja z neho vyviera len ak ho niekto podrazí. Úchvatné zábery ponúka náročný terén výpravy. Rieši sa kopec praktických vecí, ktoré sú potreba (premiestnenie zásob, vyhnutie sa nepriateľovi cez horu a pod.) k prežitiu či k zobchodovaniu. Jediná Mannova devíza, ktorá z jeho filmu robí troška teatrálnu operetu je tá, akým spôsobom sa rýchlo snaží do deja priniesť nečakanú akciu. Tá niekedy pôsobí, inokedy je silno pretláčaná chuťou šokovať za akúkoľvek cenu. Je ale potrebné povedať, že jeho rukopis má osobitý  štýl, ktorý dodáva žánru nové, naturalistické aspekty. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Dovolil bych si tvrdit jeden z nejlepších westernů dua Mann/Stewart. Je tam sice pár slabších míst, přesto jde o dost vyvážený, po všech stránkách propracovaný western. Máme tu několik opravdu kvalitních přestřelek, trochu té romantiky, krásnou krajinu, celkem zajímavé téma :"svému osudu stejně nikdy neunikneš, nebo ano?", vyloženě našlapanou poslední dvacetiminutovku a příjemné herecké výkony v čele s výborným Jimmym Stewartem. 85%. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Solidní western o putování prvních osadníků za vysněným novým domovem, kterému nechybí akce (pořád se v něm něco děje) ani zajímavé postavy. James Stewart i Arthur Kennedy se svých rolí zhostili velmi dobře. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tak v 40. a 50. rokoch minuleho storocia mal James Stewart /Mr. Smith goes to Washington, Philadelphia Story, Vertigo/ suverenne najlepsie filmy, a tuna je dalsi z tych lepsich westernov so Stewartom. Uvod je dost na hovno, najma ta lacna kulisa hor a rad umelych scen. Dialogy vsak patri k lahko nadpriemernym a okrem Stewarta sa do filmu dobre opreli aj Arthur Kennedy, Julie Adams a Lori Nelson. Roka Hadsona nemam rad, a jeho pritomnost ma srala. Pribeh ma zmysel, tempo sa tiez najde a treba pockat do kvalitnych zaverecnych scen. Keby nebolo zaveru, tak film u mna je len dalsim priemereom, takto dam ale 77 % ()

Topco 

všechny recenze uživatele

"Je rozdiel medzi jablkami a mužmi." Pekný western. Ako je už u Manna zvykom, menej akcie v prospech prepracovaných postáv + tradične dobrá práca s krásnymi exteriérmi. (A to je akcia neraz aj šikovne mimo obraz, čo prispieva k psychologickému napätiu; ako naznačuje liquido26) ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Film podložený dobrou réžiou (Mann je skrátka pán režisér .. špecialita na westerny) a hlavným hrdinom hercom Stewartom. Myslím, že sa na výsledky spolupráce týchto dvoch pánov ešte popozerám. Film mal dobrý dej, napínavé prestrelky, trocha mi vadilo to zbytočné "producírovanie" v meste v úvode filmu . ()

Reklama

Reklama