Reklama

Reklama

V tomto dobrodružném westernu Anthonyho Manna muž se stinnou minulostí, James Stewart, vede skupinu prvních osadníků z Missouri přes Oregon vstříc novému životu u koryta řeky Columbia. Když osadníci zjistí, že je úřady okrádají o příděly potravin a dobytek, Stewart se vydá přes řeku a vrcholky hor, aby od chamtivých úředníků přinesl zásoby pro přežití nadcházející zimy. Na cestě je zrazen svým přítelem Arthurem Kennedym, ale dostane se mu pomoci od hazardního hráče ze San Francisca Rocka Hudsona a krásné farmářovy dcery Julie Adamsové. Známý bavič Stepin' Fetchit se zde objeví v roli lodního stewarda na řece. (Universal)

(více)

Zajímavosti (12)

  • James Stewart byl naštvaný na Rocka Hudsona za to, že na premiéře sklidil větší ovace. Prohlásil, že s ním už nebude nikdy pracovat. A taky nepracoval. (Mol)
  • Snímek byl natočen na motivy románu "Bend of the Snake", který napsal Bill Gulick. (Hans.)
  • Miesta natáčania: Sandy River, Mount Hood, Columbia River a Timberline (v štáte Oregon). (westerns)
  • Na propagáciu filmu pred jeho uvedením do kín sa 24. januára 1952 uskutočnili preteky parníkov na rieke Columbia s dĺžkou 3,6 míle, na ktorých sa predstavil kolesový parník Henderson (ktorý bol použitý vo filme) proti novšiemu typu parnému člnu s názvom Portland. Preteky vyhral Henderson. (westerns)
  • James Stewart bral po natáčaní percento zo zisku. Celkovo na filme zarobil 750 000 dolárov. Film zarobil približne 3 milióny dolárov. (westerns)

Reklama

Reklama