Reklama

Reklama

Kde rozhoduje síla nad myšlenkou, je třeba bojovat jiným způsobem... Osudy legendárního španělského hrdiny jedenáctého století, Rodriga Diaze de Vivar přezdívaného El Cid, inspirovaly režiséra Anthonyho Manna k natočení jeho idealizovaného životopisu. Legenda o muži, který ve své době prokázal nejen hrdinství při obraně vlasti jako vojevůdce vojsk krále Kastílie, Leónu a Asturie, ale také nečekanou toleranci náboženskou a rasovou, je klasickým zástupcem výpravné kinematografie své doby se vším, co k ní patří – velkorysé davové scény s tisíci statistů, nádherné exteriéry i interiéry Španělska, velkolepá kamera Roberta Kraskera i dechberoucí hudba Miklóse Rózsy. Hereckému obsazení dominuje Charlton Heston v roli Cida a Sophia Lorenová jako jeho nedosažitelná láska Jimena. (Česká televize)

(více)

Recenze (123)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Takové VELKÉ filmy už se dneska prostě netočí, proto jejich sledování vývá zážitkem. Cid je dobrým, ale ne nejlepším zástupcem klasické výpravné kinematografie se vším, co k ní patřilo - ohromná výprava (nad stovkami statistů přechází zrak), kvalitní kamera, krásná hudba (sice místy trochu připomíná některé pasáže z Ben Hura, ale naopak třeba takový James Horner se při psaní svého Zorra určitě nejednou u Rozsy inspiroval) a v neposlední řade kvalitní herecké obsazení v čele s mužným Charltonem Hestonem. Od plného hodnocení ho stahují dolů hlavně některé rozvleklé pasáže a vůbec dost kolísající tempo vyprávění a pro mě i trochu málo ikonický hlavní hrdina. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $6,25miliónaTržby USA $26,620,000Tržby Celosvetovo $-║ Po tom čo sa my len nedávno dostal do rúk výborný film s Charlton Hestonom Ben-Hur(100%), sa dočkávam ďalšieho skvelého dielka, ktoré mi moc ladí aj vďaka svojej historickej téme, hlavnou kostrou filmu sa tu stáva gradujúci dej a na danej ploche troch hodín je dosť hútny na to aby maximálne zaujal aspoň tých čo majú k filmu ako takému vzťah. /95%/ ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Proc tak vysoky hodnoceni? Nejvetsi problem tohohle filmu je delka a strih. Ta delka by zas ani tak nevadila, minimalne prvni hodinu film skvele upouta pozornost, ale neskutecne ten film zprznil strihac. V momente, kdy uz to vypada, ze bude nejaka bitva, tak strih a dej se presune jinam. Diky cemuz je film misty zmatenej. A nedej boze aby tu byla videt kapka krve, kdyz se nuz nebo mec nebezpecne blizi k telu, tak honem strihnem jinam na neco prijemneho. A diky tomu tu prakticky nejsou bitvy a film misty neskutecne nudi. Navic zaverecna bitva slibovala spickovej masakr a zacatek vypadal nadejne, ale konec je opet udelanej bez poradny rezniciny. Aspon, ze film tahnou herci, Sophia Loren se tu sice chova krapet divne, ale Charlton Heston je tady spravnej frajer a jeste lip vypada pozdejc s naseklym xichtem a zarostlej. Ale par scen se ve filmu povedlo, treba Cidova posledni jizda. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Přestože trvá tři hodiny, tak jsou to tři hodiny nabitý dějem. Ani jednou jsem si neříkal, kdy už bude konec, vlastně jsem spíš si říkal, to už je konec? Je to skvělej příběh hrdinství a cti, o touze vzepřít se zažitým pravidlům, o lásce a přítelství, o důvěře a stání si za svým slovem. Výprava je klasicky u klasického historického velkofilmu nádherná a postavy se mi zdály opravdu dobře propracovaný, ale to je možná tím, že jsem už dřív četl Corneillovu předlohu, které se sice úplně nedrželi, ale přesto mají dost společnýho. A ta poslední scéna, kdy Rodrigo vyráží do konečné bitvy, to je hrdinství, jak si ho představuju. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch výpravných historických velkofilmů, kterté nestárnou. Jeden z těch, o kterých říkám poctivá filmařina. Tedy tisíc skutečných komparsistů a ne deset a Ctrl + C, Ctrl + V a bitva je hotová, jak se to často dělá ve filmech dnešní doby. Charlton Heston je skutečnou osobností, které věříte každou roli. Neskutečná výprava, skvělá hudba, středověk, tak jak si ho představujete v těch nejrealističtějších snech. Když hrdina, tak Cid. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Přehršel cti, lásky, zrady, nenávisti, spravedlnosti, víry a božích pravd... Velkolepé, romantické, dobrodružné, filmové... Sedumdesátimilimetrové... Nijak objevný, krásný historický fim. Na svou dobu těžko mohl být lepší. A kdo se dnes rád nepodívá na takovou klasiku? Dobře mu tak... Pět hvězd bez uzardění! ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Výborné davové scény. Když jsou to živí lidé, vypadá to mnohem líp než počítačem namnožený kompars. Tenhle film je jeden z důvodů, proč v Medievalu tak rád hraju za Španělsko (i když Španělsko ještě neexistovalo, ale vzal to nešť). :) ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Špičková práce dnes už historického žánru hraného filmu. Velkolepé výpravě odpovídá kvalitní scénář a vynikající herečtí představitelé a - jak jinak - skvělá Mannova režie. Vrcholný středověk je tu před námi doslova předestřen, počínající reconquista jakoby byla současností. A to od natočení filmu uplynulo šedesát let. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Větší než obvykle. Pompa, hrdinství (následuje výčet dalších desítek příměrů, který byl z očividných důvodů vynechán) a vznešenost - toť velmi obšírně El Cid, jeden z nejlepších a nejsilnějších zástupců (sub)žánru historických velkofilmů, který se dodnes pyšní fantastickou výpravou (bohatými kostýmy, propracovanými interiéry - obzvláště precizní jsou nástěnné malby a architektonické detaily, velkolepými venkovními lokacemi), megalomannským komparzem, u jehož mnohočetnosti zůstává rozum stát a milovanou a bardy opěvovanou hudební kompozicí pionýra filmové hudby Miklóse Rózsy. A co teprve ta 70mm umělecká krajinná panoramata a kamera obecně! Úchvatné! El Cid obstojí jako historická freska, ale i jako čistokrevná zábava v tom nejlepším hollywoodském "wow" smyslu slova. A s ohledem na dobu vzniku odpouštím i tu trochu naivity, roztomilých divadelních figur a cukrkandlu na povrchu... 4,5* ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velkofilm se vším všudy. Charlton Heston byl v kurzu, rozmáchlé historické podívané rovněž, a tak dva roky po legendárním Benu Hurovi vznikl Cid, který se s Wylerovým kolosálním dílem může směle poměřovat. Původně jsem se bál, že bude Cid příliš divadelně pojatý, ovšem je natočený tak výpravně (a tím nemám na mysli jen ty stovky komparzistů), že mě tahle obava opustila chvíli po úvodních titulcích. Charlton Heston je chodící sympatické charisma a pro role čestných drsňáků, kteří vedou lid, byl snad stvořen, Sophii Loren jsem věřil všechny její herecké proměny od beznadějně zamilované dívky přes nenávidějící manželku po znovuzamilovanou ženu, k ostatním hercům (zejména ke královským sourozencům) nemám taky žádnou výhradu… A naprosto skvělý byl Herbert „Všechno to zahraju očima“ Lom. Během bezmála tříhodinové výpravné podívané jsem nenarazil na jedinou minutu nudy, některé scény, třeba fantastický souboj dvou rytířů, si pustím ještě hodněkrát, o Rózsově dokonalé hudbě asi nemá cenu se rozepisovat. Anthonny Mann dokázal najít senzační kompromis mezi romantikou, napětím i akcí, a já bych se vůbec nedivil, kdyby z Cida opisoval Ridley Scott při natáčení Království nebeského.__P.S. A ten závěr! ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k době, kdy byl film natočen, neztrácí vůbec nic na kvalitě tehdejší filmařské práce, děj je skvěle propracovaný. V šedesátých letech byl americký herec Charles Heston na výslunní herecké kariéry, projev v tomto filmu je malinko učesaný, ne že by hrál špatně, ale poloha v roli mě připadá moc idealistická, na rozdíl od filmu „Ben Hur“ kde ztvárnil smyšlenou postavu, tudíž to tak nevadí, vyzní reálná role El Cida slavného hrdiny španělských dějin jako velmi vybájená legenda, závěr filmu je velice efektivní, po té, co umřel na následky zranění, nechala jeho žena tělo El Cida připoutat na koně a poslala ho do bitvy, aby zabránila zkáze jeho armády. Nepřátelská vojska se tak obávala slavného El Cida, tak raději předem utekla z boje a podle legendy zvítězil ve své poslední bitvě i po své smrti. Ve skutečnosti, ale El Cid zemřel ve Valencii přirozenou smrtí ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

80% - Když mi bylo asi sedm, viděl jsem Cida v televizi a byl jsem úplně unešenej. Včera jsem ho viděl po patnátci letech, a v něčem se mé nadšení potvrdilo. Klady tohoto filmu jsou nesporné -výprava, herecké výkony, hudba, kamera, ale především myšlenka, a vyobrazení rytířských ideálů. Nicméně, pár maličkostí mi zabránilo dát tomuto velkofilmu plný počet. Jednak podivné tempo děje a jeho časová neuspořádanost, pak nepochopitelnost jednání některých postav -často i Cida, no a hlavně zbytečné roztahování scén, které nemají moc co říci, ale které u romantického velkofilmu nesmějí chybět -mám na mysli intermezza s Lorenovou, jež jsou prakticky všechna na jedno brdo. Abych byl ještě věcnější kritik, je ve filmu slyšet, že autor hudby Miklós Rózsa se trochu tematicky vyčerpal v nedávno dopsaném Benu Hurovi. Dokonce tu použil jedno z jeho témat (námořní bitva a Ben v galejích) při dobývání Valencie. To mě celkem rušilo. Ale co... El Cid je prima historický velkofilm, který rozhodně stojí za tři hodiny divákova času. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Pro někoho je to Spartacus, pro někoho Ben Hur, pro někoho Gladiátor, ale pro mě je to EL CID! Největší historický velkofilm, u kterého jsem se nenudil ani nanosekundu! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem to neviděl celé, ale i ta část, kterou jsem viděl mi stačila k tomu, abych ohodnotil 4*! Doufám, že budu mít štěstí a příště uvidím tento film od začátku až do konce. Edit 2023: Viděno celé. Dnes už takové historické velkofilmy neuvidíte a je to škoda. Cid je možná trochu zdlouhavý, ale neustále je co sledovat. Heston tradičně skvělý. Říkal jsem si však, že vizáží by se sem možná více hodil hispánštěji vyhlížející Anthony Quinn. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

V zápětí po natáčení Spartaka, které skončilo pro Anthonyho Manna nešťastně, protože ho Kirk Douglas vyhodil a nahradil mladým Stanley Kubrickem, začal tento režisér pracovat na novém výpravném historickém filmu. Byl jím Cid. Co do hereckého obsazení si film v ničem nezadal se Spartakem. Ústřední dvojice Cid (Charlton Heston) a Chimena (Sophia Loren) jsou docela silným lákadlem. Děj filmu je poněkud rozvláčný, zejména jeho první půlka. V delších panoramatických záběrech mě vadila "škubající se" kamera. Nevím, čím to je. Nevyznám se v tom, ale rušilo mě to. Historická věrohodnost snímku je nevýznamná, protože jde o legendu. Právě spekulativní prostor s velkým množstvím interpretací režisér využívá. Některé scény jsou stěží uvěřitelné. (Jako příklad za všechny mohu uvést připevnění mrtvého Cida na koně a jeho následné posmrtné vítězství, kdy se před ním maurská armáda rozestoupila a následně se dala na útěk.) Jelikož ale jejich tematika vychází z hrdinských středověkých písní, nemůžeme se ani na film dívat jako na historickou rekonstrukci, ale jako na záznam legendární události, která byla během staletí španěli trochu překreslena a glorifikována. Cid je symbol hrdiny a cti, který dokázal spojovat národy i náboženství. Dokázal úspěšně řešit problémy, které tehdejší španělskou společnost nejvíce trápily. Byly to vnitřní politické spory a náboženské války. Cid ukázal velkého ducha a pochopení, když nechal vedle sebe žít dříve znepřátelené strany v míru. Nepřátelům, kteří nechtěli sloužit koruně nebo neuznávali dualitu náboženství, dokázal domluvit ať už na válečném poli nebo vlastním příkladem, který lidé chtěli následovat. Charlton Heston se pro roli Cida dle mého názoru velmi hodil a líbil se mi v ní víc než Kirk Douglas v roli Spartaka. Legenda o Cidovi je věc, která jistě stojí za pozornost a film Anthonyho Manna je dobrou příležitostí, jak se s ní seznámit. 66% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Toto je film predovšetkým o hereckom umení a o samotných hercoch. Duo Ch. Heston a S. Loren v tomto filme nezatieni absolútne nič. Každá scéna s touto dvojkou či spolu alebo zvlášť bol jeden veľký zážitok. To ostatné už trocha zaostáva. Mal by som nejaké výhrady i k výprave, ktorá aj keď naoko pekná, nesplnila svoj účel a nedokázala vo mne vzbudiť tú správnu dobovú atmosféru. Samotný film tiež netreba brať ako doslovný životopis El Cida, väčšina vecí ohľadom jeho života a politicko-historických reálií je tu vymyslených alebo špekulácie, vrátane veľkolepého emotívne nabitého konca tohto rytiera. Tiež si myslím, že by filmu ohromne prospela kratšia stopáž. 75/100 ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Po Ben Hurovi byl Charlton Heston na koni a začal sekat podobné historické postavu jednu za druhou - ale ani jako Cid, ani Markus Antonius se svému ikonickému charakteru nevyrovnal. Nejen jako charakter samotný, hlavně zůstaly ve stínu ty filmy, vedle Wylerova eposu vypadají všechny jako laciné napodobeniny. El Cid má sice tři hodiny a obzvášť ke konci i velice slušné masové scény s obléháním hradu, ale většinu času připomíná spíš divadelní záznam - s předlouhými dialogy pečlivě okostýmovaných postav ve velmi sterilním prostředí. Filmová řeč režiséra je tu všechno, jen ne progresivní. Ale příběh jeho postav je naštěstí tak silný a nestárnoucí, že i po šedesáti letech stojí za vidění.7/10 ()

Související novinky

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

11.04.2015

Již podesáté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky festivalu 70mm filmů. O víkendu 17. – 19. dubna 2015 se historickými projektory prožene na dva miliony filmových políček, která v době svého uvedení… (více)

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama