Reklama

Reklama

Kde rozhoduje síla nad myšlenkou, je třeba bojovat jiným způsobem... Osudy legendárního španělského hrdiny jedenáctého století, Rodriga Diaze de Vivar přezdívaného El Cid, inspirovaly režiséra Anthonyho Manna k natočení jeho idealizovaného životopisu. Legenda o muži, který ve své době prokázal nejen hrdinství při obraně vlasti jako vojevůdce vojsk krále Kastílie, Leónu a Asturie, ale také nečekanou toleranci náboženskou a rasovou, je klasickým zástupcem výpravné kinematografie své doby se vším, co k ní patří – velkorysé davové scény s tisíci statistů, nádherné exteriéry i interiéry Španělska, velkolepá kamera Roberta Kraskera i dechberoucí hudba Miklóse Rózsy. Hereckému obsazení dominuje Charlton Heston v roli Cida a Sophia Lorenová jako jeho nedosažitelná láska Jimena. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (123)

Spock 

všechny recenze uživatele

Není nad to si po letech pustit filmovou klasiku v kategorii historického „velkofilmu“. Možná se bude v dnešní době zdát mnohým to označení, velkofilm příliš velkorysé, ono se není čemu divit, ale pro tenhle film to bezpochyby platí. Není to dáno jen jeho délkou tří hodin, to dnes není nic neobvyklého a každý správný současný „velkofilm“ dá alespoň na dvě a půl hodiny. Monumentalita tohoto filmu je v ději, který člověka ani na okamžik nenudí, autoři si ke své historické fresce vybrali velmi dobré téma a také hlavního hrdinu, Charlton Heston je více než přesvědčivý rytíř a dokazuje, že se na role legendárních hrdinu hodí. Z historického hlediska by se dalo filmu sice lecos vytknout, ale na to se v takových filmech „nehraje“. Ono je lepší popustit někdy uzdu fantazii a dokreslit si děj tak trošku účelově. Co do historického ztvárnění doby je však film skvělý. Nejsilnější scénou celého filmu je pak pro mě mrtvý El Cid cválající na svém bílém oři řadami nepřátel k vítězství. Opravdu skvělá tečka na závěr! Takto umírá opravdový hrdina. El Cid je filmem, který by neměl ujít žádnému obdivovateli klasických historických velkofilmů. ()

Luke7 

všechny recenze uživatele

Historický a romantický film v jednom. Občas jsou dialogy mezi El Cid a Sophii Lorenovou k pousmání. Celkově je však film hodně akční a dějově zajímavý. Musí se vyzdvihnout výprava filmu, tolik komparzu a kulis se už nevidí. Škoda, že 70mm byl do červena. Shlédnuto v rámci festivalu 70mm v Krnově 2015. ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

Jako kluk jsem z toho byl nadšený. Minimum vzdělání z historie a politiky , potažmo ekonomiky způsobilo, že se dětsky romantickýma očima už na to dívat nemohu. Šlechtici se bijí o čest nebo o srdce dámy. No to je pěkná pitomost. Šlechtici se často bili meči a zejména v Castilii ale šlo tam o prachy nebo o uchopení moci a pak zase o prachy. Dáma, pokud to nebyla dcera vladaře jim mohla být u prdele s vyjímkopu toho , že byli tak zadlužení, že jim ten souboj za to stál. Ano El Cid nechává žít předáky Maurů. To není historická hovadina, to se stávalo. Emíři měli takovou moc a budoucnost Castilie a Arogonska byla tak nejistá, že stálo za to sem tam mnouřit oko a nevyužívat kata. Dyť kdo ví, k čemu to bude dobré. A mohl bych pokračovat. Film pro děti dobrý ale po 30 letech mě to už ani nerozesmálo. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Epické a nákladné dielo, typicky staromódny epos a presladenosť treba vzhľadom na rok výroby odpusiť, pretože je veľkolepá. El Cid je len legendou a preto tu chýba viac tej historickej podstaty, čo ma osobne mrzí. Kresťansko islamske spory boli na rozdiel od dnešnej doby ešte celkom zaujímavé a nezaložené na tupom terorizme, hoci ani vojnu neoslavujem. Ospevovaný Heston sa mi tiež nezdal tak skvelý, ani atraktívny. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Proc tak vysoky hodnoceni? Nejvetsi problem tohohle filmu je delka a strih. Ta delka by zas ani tak nevadila, minimalne prvni hodinu film skvele upouta pozornost, ale neskutecne ten film zprznil strihac. V momente, kdy uz to vypada, ze bude nejaka bitva, tak strih a dej se presune jinam. Diky cemuz je film misty zmatenej. A nedej boze aby tu byla videt kapka krve, kdyz se nuz nebo mec nebezpecne blizi k telu, tak honem strihnem jinam na neco prijemneho. A diky tomu tu prakticky nejsou bitvy a film misty neskutecne nudi. Navic zaverecna bitva slibovala spickovej masakr a zacatek vypadal nadejne, ale konec je opet udelanej bez poradny rezniciny. Aspon, ze film tahnou herci, Sophia Loren se tu sice chova krapet divne, ale Charlton Heston je tady spravnej frajer a jeste lip vypada pozdejc s naseklym xichtem a zarostlej. Ale par scen se ve filmu povedlo, treba Cidova posledni jizda. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (9)

  • Podle legendy nenutil Alfonsa k přísaze Cid sám, ale společně s ním jedenáct společníků. (deLaFere)
  • Cid se ve skutečnosti stal valencijským panovníkem. (deLaFere)

Související novinky

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

11.04.2015

Již podesáté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky festivalu 70mm filmů. O víkendu 17. – 19. dubna 2015 se historickými projektory prožene na dva miliony filmových políček, která v době svého uvedení… (více)

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama