Reklama

Reklama

Kde rozhoduje síla nad myšlenkou, je třeba bojovat jiným způsobem... Osudy legendárního španělského hrdiny jedenáctého století, Rodriga Diaze de Vivar přezdívaného El Cid, inspirovaly režiséra Anthonyho Manna k natočení jeho idealizovaného životopisu. Legenda o muži, který ve své době prokázal nejen hrdinství při obraně vlasti jako vojevůdce vojsk krále Kastílie, Leónu a Asturie, ale také nečekanou toleranci náboženskou a rasovou, je klasickým zástupcem výpravné kinematografie své doby se vším, co k ní patří – velkorysé davové scény s tisíci statistů, nádherné exteriéry i interiéry Španělska, velkolepá kamera Roberta Kraskera i dechberoucí hudba Miklóse Rózsy. Hereckému obsazení dominuje Charlton Heston v roli Cida a Sophia Lorenová jako jeho nedosažitelná láska Jimena. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (123)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Přehršel cti, lásky, zrady, nenávisti, spravedlnosti, víry a božích pravd... Velkolepé, romantické, dobrodružné, filmové... Sedumdesátimilimetrové... Nijak objevný, krásný historický fim. Na svou dobu těžko mohl být lepší. A kdo se dnes rád nepodívá na takovou klasiku? Dobře mu tak... Pět hvězd bez uzardění! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Trojhodinový historický epos, ktorý je ale nakrútený s takou ľahkosťou a prehľadom, že jeho dĺžka vôbec nevadí. Dôvodom sú prehľadne podané intrigy, sú zrejmé motivácie každej postavy a všetky dôležité figúrky na plátne ostanú dostatočný priestor, aby svoju existenciu zdôvodnili. Dramaturgicky môžeme prirovnať ku Kráľovstvu nebeskému, kedy dve tretiny sledujeme krásne zábery prírody a interiérové dialógy, aby v poslednej hodine prišlo na monumentálnu akciu. Pochopiteľne bitky už trochu zostarli a pôsobia ťažkopádnejšie, ale hlavná sila je v Mannovom cite pre kompozíciu záberov a nie v nejakej brutálnej sekanici. Určite lepšie ako napr. Alexander Veľký (tiež s Hestonom) a Džingischán, ale na takých Vikingov to v mojich očiach predsa len nemalo. ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k době, kdy byl film natočen, neztrácí vůbec nic na kvalitě tehdejší filmařské práce, děj je skvěle propracovaný. V šedesátých letech byl americký herec Charles Heston na výslunní herecké kariéry, projev v tomto filmu je malinko učesaný, ne že by hrál špatně, ale poloha v roli mě připadá moc idealistická, na rozdíl od filmu „Ben Hur“ kde ztvárnil smyšlenou postavu, tudíž to tak nevadí, vyzní reálná role El Cida slavného hrdiny španělských dějin jako velmi vybájená legenda, závěr filmu je velice efektivní, po té, co umřel na následky zranění, nechala jeho žena tělo El Cida připoutat na koně a poslala ho do bitvy, aby zabránila zkáze jeho armády. Nepřátelská vojska se tak obávala slavného El Cida, tak raději předem utekla z boje a podle legendy zvítězil ve své poslední bitvě i po své smrti. Ve skutečnosti, ale El Cid zemřel ve Valencii přirozenou smrtí ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Divný. Válečný film o znovudobytí Španělska, kde bitvy jsou jednoznačně nejslabší části příběhu. Možná proto, že je člověk už zvyklý na mnohem naturalističtější ztvárnění. Pobíhající statisti a scény, kde nesmí být vidět kapka krve, pak působí spíš dojmem divadla, než brutální řeže, kterou to celé ve skutečnosti bylo. Paradoxně nebojové části filmu a pak asi Diazův souboj jeden na jednoho jsou tím, co tenhle film posouvá vysoko. Škoda. Kdyby se nechal původní film a bitvy dělal Mel Gibson nebo Paul Verhoeven, tak by tohle byl megabiják. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Každý národ má svojho superhrdinu, na ktorého život a činy sa postupne nabaľuje všetko, čo by legende mohlo prospieť. Ja sa v histórii príliš nevyznám, takže je mi celkom jedno, do akej miery je tento veľkofilm historicky verný. Vnímal som ho ako typický americký veľkofilm, veľký rozpočtom, výpravou, honorármi hlavných postáv i dĺžkou. Máločo z toho bolo využité tak, ako byť mohlo. Charlton Heston sa svojej úlohy zhostil, Sophia Loren už menej. Štatistov tam bolo dosť, ale boli väčšinu deja príliš statickí. Najviac to bolo badateľné na bojoch, ktoré namiesto masakru, ktorým sa vyznačovali vtedajšie boje pripomínali predstavenie skupiny historického šermu. A tá dĺžka, tá bola často neznesiteľná. Anthony Mann určite nakrútil minimálne jeden lepší film. Tento ostal na úrovni lepšieho priemeru, takže naplní očakávania trpezlivých a menej kritických divákov. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (9)

  • Snímek byl v Itálii v sezoně 1961 a 1962 kasovním hitem. (Cucina_Rc)
  • Podle legendy nenutil Alfonsa k přísaze Cid sám, ale společně s ním jedenáct společníků. (deLaFere)
  • Cid se ve skutečnosti stal valencijským panovníkem. (deLaFere)

Související novinky

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

KRRRnov již podesáté zve na „sedmdesátky“

11.04.2015

Již podesáté přivítá krnovské kino Mír 70 fanoušky festivalu 70mm filmů. O víkendu 17. – 19. dubna 2015 se historickými projektory prožene na dva miliony filmových políček, která v době svého uvedení… (více)

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama