Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Osud říše se naplní ve chvíli, kdy v ní lidé přestanou věřit. Příběh touhy po moci, která vedla k zániku mocného impéria... Jedna z nejvýznamnějších historických otázek zní, jak mohlo dojít k pádu římské říše. Nebyla to však jediná událost, která vedla k zániku mocného impéria. Byl to proces pozvolného rozpadu trvající déle než tři sta let. Téměř tříhodinový velkolepý snímek Pád říše římské zachycuje impérium na pokraji rozpadu. Scenáristé volně čerpali z klasického díla "Úpadek a pád říše římské" z pera anglického spisovatele Edwarda Gibbona. Děj začíná za vlády císaře Marca Aurelia, kdy se začínají projevovat první závažné problémy. Na hranicích říše čelí nájezdu divokých kmenů a vedle vnějších ohrožení se objevují také první známky rozkladu uvnitř státu. Diplomat Marcus Aurelius zamýšlí, že svým nástupcem učiní oddaného válečníka Livia na úkor vlastního syna Commoda. Spravedlivý Livius pro něj představuje příslib, že nad celou říší zavládne mír. Zákulisní intriky ale vyvrcholí ve velezradu a vraždu Marca Aurelia. Novým římským císařem se stává Commodus, který nastolí brutální tyranii a nejmocnější říše světa se začne hroutit. Rozpor v pojetí vlády mírotvorného otce a tyranského syna představuje hlavní dějovou linii, ve vedlejší pak můžeme sledovat milostný příběh Livia a krásné Lucilly... Pád říše římské představuje jeden z posledních epických velkofilmů, jejichž hollywoodská éra vyvrcholila na přelomu 50. a 60. let. Tehdejší konkurenční projekt představovala například Kleopatra (1963). Produkční náklady na tyto historické eposy ale byly tak vysoké, že se nemohly vrátit z distribuce v kinech a uvrhla hollywoodská studia do finanční krize. Přesto dodnes uchvátí velkolepou výpravou, kostýmy a hvězdným hereckým obsazením. V hlavních rolích zazářili Stephen Boyd jako Livius, Christopher Plummer jako Commudus, Alec Guinness jako Marcus Aurelius a Sophia Lorenová jako Lucilla. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

kajas 

všechny recenze uživatele

První klasický historický velkofilm, který se ke mně dostal, byl bohužel zklamáním. Množství davových scén ještě není zárukou kvalitní podívané, stejně jako přítomnost tehdejších hereckých hvězd (kterým někdy scénář předepisoval opravdu hloupoučké repliky). Také se tu hodně jezdí na koních a během cesty spolu postavy po několik minut nepromluví ani slovo, takové scény diváka dost ubíjejí. Scottův "Gladiátor", se kterým nelze nesrovnávat, je vyspělejší minimálně po herecké a scenáristické stránce. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Pravdepodobne akási labutia pieseň historických veľkofilmov, ktoré prežívali svoj najväčší rozkvet v polovici minulého storočia. Komerčné fiasko filmu tomu dalo koniec. A tak trochu nezaslúžene, pretože snímok má naozaj všetko čo k tomu patrí. Obrovský rozpočet, ktorý sa využil na pompéznu výpravu a kostýmy, superhviezdne obsadenie a dlhočiznú minutáž. Aj dnešné rádoby spektákle si môžu z tohto diela brať príklad. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,LUCILLA, SI KRÁSNA." ,, SI KRÁSNA? ČO TÝM CHCEŠ POVEDAŤ? ,,JE TO TAK DÁVNO, ZABUDOL SOM." __Celý film pôsobí ako veľkolepé divadielko, bohužiaľ nie veľmi dobre zahrané. I keď sa tu objavuje celá plejáda vtedajších hviezd, herecké výkony veľmi nenadchnú. Alec Guinness v úlohe múdreho Marca Aurelia, síce typovo dobre obsadený mi prišiel často nepresvedčivý a pokiaľ je na pľaci, celý veľkofilm sa točí len okolo jeho zdravotného stavu. Neblyskla sa ani Sophia Loren, dokonca mnohé scény s ňou vyznievajú skôr smiešne. Najzaujímavejší výkon tu podal Christopher Plummer ako Commodus, ktorý sa môže rovnať aj Joaquinovi Phoenixovi, ktorý bol za tú istú úlohu v Gladiátorovi nominovaný na Oscara. Pokiaľ ide o Gladiátora, ten je vlastne akýmsi remakom tohoto filmu (mnohé scény sú takmer identické), avšak dopadol omnoho lepšie (čo sa v dejinách kinematografie len tak nevidí). Tiomkinova hudba obsahujúca jednu z najkrajších ,,main theme/ resp. love theme" je pomerne dobrá a o nič horšia nie je ani širokoúhla kamera, ktorá miestami vytvorila naozaj pekné kompozície. Bojové scény sú patrične veľkolepé, lesný boj s Germánmi patrí k najlepším vo filme. Takže silná forma, no slabý obsah. Pád ríše rímskej znamenal aj pád hollywoodskych historických veľkofilmov, ktoré postupne zmizli z výslnia. __ ,,TAKÝ BOL ZAČIATOK PÁDU RÍŠE RÍMSKEJ." ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Imperium Romanum je uz dlhodobo moja laska, a o danej problematike uz nieco viem. Takze najprv zopar fucktov z adoptivnej dynastie rimskych cisarov : Marcus Aurelius vladol v rokoch 166 az 180 po Kristovi, viedol za svojho zivota narkomanske vojny proti narkomanom. Teda pardon, som sa pomylil, a chcel som napisat Markomanske vojny proti kmenu Markomanov. Rimsky Cisar Commodus- 180 - 192 po Kristovi - sa niekde uvadza ako uplne posledny adoptivny Cisar, ako spomina Karel Chrocht - nerad s nim suhlasim, ale tuto vetu mu uznam - Aurelius sa skutocne rozhodol pre dynasticky princip a chcel Commoda /180 - 192 po Kristovi/ adoptovat. Ci ho Commodus zabil alebo nie, je myslim s odstupom vyse 1830 rokov uplne jedno. Nikto uz nezije z toho obdobia. Film sa teda nedrzi historickych fucktov, akasi "vzbura vychodnych provincii" - teda o tej neviem nic, a to je Imperium Romanum moja celozivotna laska. Dialogy smrdia umelostou, herci sa ani poriadne do problematiky nevyznali, hoci reziserovi sa podarilo zohnat dostatok kvalitnych hercov, konkretne Sophia Loren, Christopher Plummer, Alec Guiness, Omar Sharif atd atd atd. Miestny konspiratorsky picus a nazi retard Karel Chrocht si pomylil vladu Commoda s vladou rimskeho cisara Domitiana /81 - 96 po kristovi/. To, co opisal Karel Chrocht rozhodne neplati pre cisara Commoda. Uz len preto, ze to bola Domitianova napln prace. Kulisy plane, dialogy su len sproste ovatovane a rezisersky je to odbite, natocene rutinersky bez kuska originality . 66 % ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Po většinu své, trochu dlouhé, stopáže, je tento film dobrý. Krásná Sophia Loren, výborná hudba a vcelku slušné herecké výkony. Jednu chvíli jsem uvažoval i o maximálním hodnocení. Jenže ten konec mi přišel tak natahovaný, že mě to znudilo. Takže za mě jen velmi slušné 4 * s tím, že kdyby se to zkrátilo o nějakých 20 minut, vůbec nic by se nestalo a já bych mohl jít na maximum. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (26)

  • Film bol zámerne zamýšľaný jeho autormi ako propaganda v prospech zákona o prisťahovalectve a národnosti z roku 1965, ktorý sa John F. Kennedy a Lyndon B. Johnson snažili presadiť cez Kongres. (Arsenal83)
  • V rámci velkolepé výpravy bylo nejprve vytvořeno 10 000 kostýmů. Film se točil ve Španělsku. Zimní scény ze severu říše byly podpořeny opravdovou zimou se spoustou sněhu, jaký zde padesát let před tím nebyl. V bitvě s Peršany se před kamerou pohybovalo 10 000 lidí. Kulisy Říma byly postaveny v centru Madridu a tvůrci se snažili dodržet autentičnost na základě nákresů vytvořených na ruinách původního Říma. (bearmeedek)
  • Rekvizity trvalo postavit 7 měsíců, během kterých bylo zhotoveno 27 budov včetně 350 soch. (Jimmy15)

Reklama

Reklama