Reklama

Reklama

Mělčiny

  • USA The Shallows (více)
Trailer 4

V napínavém thrilleru Mělčiny se Nancy (Blake Lively) vydává osamoceně surfovat na odlehlé pláži. V průběhu surfování je napadena velkým bílým žralokem a zůstane uvězněna na moři jen nedaleko od břehu. Ačkoliv ji od přežití dělí pouhých 200 metrů, jejich překonání se ukáže být otázkou souboje dvou vůlí. (Falcon)

Videa (6)

Trailer 4

Recenze (684)

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Blake Lively nikdy nepatřila mezi takové ty typické filmové sexbomby. Krev v těle vám sice pořád rozproudí rychlostí hladového žraloka, nicméně i tak se jedná spíš o takovou tu holku od vedle. Holku od vedle, která je nadlidsky sexy a ještě k tomu blond. Zároveň je ale skutečná, jde si na ni sáhnout. Klidně si s ní dokážete představit rande v kině nebo společné usínání na gauči po filmovém večeru. Co se jejích křivek týče, tady si taky není moc na co stěžovat. To důležité vám ukáže a klidně i víckrát. Ještě aby ne, když se nemá za co stydět, detaily a jednotlivé části ale samozřejmě nejvíce oceníte až ve zpomalených záběrech. Ty je lepší vidět víckrát, abyste si mohli ve správných momentech vytvořit mentální kopie, ke kterým se lze později vracet. V tomhle případě se opakovaná shlédnutí nejenže vysoce doporučují, kvůli nim jste vlastně i přišli. K výrazové části toho příliš říct nejde, základní emoce přenáší, nicméně to podstatné se stále děje pod povrchem (nebo pod hladinou, chcete-li) a jakmile kamera opustí předmět vašeho zájmu, začne se rychle zatahovat a na pláž vylézají krabi. Naštěstí se ale focus pokaždé vrátí na to správné místo a často i v tu správnou chvíli, takže většinu času o nic nepřijdete. Tím jsou samozřejmě myšleny veškeré pohyby, od protahování, stoupání a lehání si, až ke skokům do vody, potápění, nebo klasickým prsům na 100m. Ve finále tedy vše funguje víceméně jak má a s tímhle vědomím tak lze alfě a omeze této hodiny a půl vytknout skutečně minimum. Minimum, které s radostí budete ignorovat kompletně už jenom jako poděkování za to, že vám tvůrci (vždycky na to jsou dva) dali přesně to, co jste v onen moment / den / týden / měsíc , či rovnou za daný život potřebovali vidět. A vy to vidět potřebujete. Stejně tak jako žralok potřebuje jíst, racek létat nebo Jaume Coller-Serra odteď už netočit nic jiného, než polonahé krásky v nesnázích. It's just how it's supposed to be. 8/10 ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Blake Lively, jeden žralok a 87 minut čisté survival dobrodružství. V rámci žánru tedy splněno na výbornou. Je to taková víkendová jednohubka která toho moc nenabídne, ale solidně splní očekávání. Serra vytvořil žraloka, který se spíše podobá tomu z Jaws - tedy tomu co nahání strach. Díky bohu se tak oprostil od digitálních prostocviků, jimž současný trend digifestů vyložene nahrává. Je to napínavé a zbytečně se nekecá. Samozřejmě nechybí odbočka na rodinné hodnoty takovou tou klasicky americkou berličkou, ale to je přece v Hollywoodu samozřejmost. I když to točí Španěl. ()

Reklama

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Možné spoilery!!!! Nevadilo by mně, že se tenhle film tváří, nebo vlastně je čistokrevné béčko. Těch už jsem viděl spousty a vůbec jsem neváhal tasit vysoké známky. Pokud na to samozřejmě měly, což však rozhodně není tenhle případ. Tenhle film popírá skoro všechno a nejvíc asi fyzikální zákony. Jen tak je totiž možné, že se v jedné chvíli promění žralok v Christiana Ronalda a hraje fotbal, respektivě hlavičkuje s velrybou, která je od oka těžší asi pětkrát, než on sám. Vím, že voda nadnáší, ale o tolik? To snad ne. Ale to jsem vypíchl jen tu největší pitomost. Je jich tam totiž víc, včetně totálně nepřesvědčivého konce, kde dominuje létající Molotov, šití bez narkózy a pak chroupaní železa, jako by to byl kus namočenýho rohlíku. Takže můžu s klidným svědomím říct, že nejlepší filmy na tohle téma se točily s 70 kách. Čelisti a Orka, jasně, že jo, tenhle jim sahal sotva do půlky, půlky kotníku. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak jsem zase s radostí zjistil, že tu máme další žraločí filmeček. Začátek byl parádní. Už když se stařičký chevrolet prokousával tropickou džunglí aby se posléze před ním otevřel výjev jak z ráje jsem si spokojeně mlaskal. Bělounký písek a moře všech odstínů zelené a modré, vlny... Buď jak buď letošní dovolená po Čechách byla jen dovolenovým odvárkem proti dovolené u tohoto zálivu kdesi v Mexiku.... Do toho fešná blonďatá Blake, která byla v plavečkách vyplněná přesně tam, kde měla být a nevyplněná tam kde neměla být :-). Fascinovaně jsem sledoval její hrátky ve vlnách, kdy některé záběry byly opravdu skvostné. Kamera si tu s vlnami i s ní opravdu vyhrála! Po prvním ataku predátora jsem ani nedýchal i když základní schéma filmu jsem znal. Bohužel ale od první poloviny se žralok začne chovat jako pardon - debil - a když mu nechutná korálový útes, začne žrát kovovou bójku... Trochu jsem se bál aby do toho celé nevstoupila maminka a hádejte co. Vstoupila. No víc nebudu spoilerovat. Myslel jsem, že od čelistí, kdy žraloci v nich potápěli helikoptéry a lodě už krapet pokročila. Bohužel tohle točili Amíci a tak solidní zpracování začne strhávat nedotažený scénář. Pokud vás to zaujalo, pak doporučuji mnohem reálnější záležitost The Reef (2010). Konec konců to točili Australáci a ti s Brusíčky a surfaři mají nějaké zkušenosti... Tohle je jen za tři krvavá pírka racka Radka. Škoda :-( * * * ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Blake je k zulíbání a racek rovnou na Oscara, ale celá ta historka, i přes sympatickou délku, je tak nějak matná a bez opravdového překvapení. Párkrát jsem obdivně dumal nad produkčním zázemím, kde asi končí hrátky s kamerou a začínají nenucené trikové kejkle, ale Serra přijímá do své řemeslně vycizelované dílny jenom velmi ledabylá scenáristická zadání. [Finále = humorný sebeparodický fail. Až mi bylo všeho toho předchozího snažení docela líto.] ()

Galerie (57)

Zajímavosti (32)

  • Pre postavu čajky Stevena Seagull sa zvažovalo použitie CGI a bábky na základe presvedčenia, že by bolo mimoriadne ťažké vycvičiť takého vtáka, aby zapadol do filmu. To „vydesilo“ oboch producentov, Mattiho Leshema a Lynn Harrisovú, ktorí chceli, aby bolo vo filme umiestnené skutočné zviera. Počas hľadania miesta v Austrálii dokázala Blake Lively nakŕmiť skupinu čajok a v tom okamihu bolo rozhodnuté, že ich bude možné použiť vo výrobe filmu. (Arsenal83)
  • Ve finální scéně, když se Nancy (Blake Lively) praštila o bóji, tak si herečka zranila nos i ve skutečnosti. Přesto pokračovala dál. Takže to, co vidíme ve filmu, je reálná krev. (applause)
  • Blake Lively si s čajkou vytvorila reálny vzťah. Scéna, kde ju vták pohryzie, je skutočná, pričom producent Matti Leshem poznamenal: "Povedal by som, že vzťah bol komplexný v tom zmysle, že tam bola veľa lásky a skutočne sa spriatelili, ale boli okamihy, keď ste mohli vidieť, že Sully (vták) skutočne vzdoruje. Samozrejme, snažila sa mu pomôcť, ale myslím si, že komplexita a hlboká emocionálna väzba, ktorú medzi sebou majú, robí tento film skvelým."  (Arsenal83)

Reklama

Reklama