Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Osudy jedné z nejvýraznějších osobností populární hudby a jazzu, jednoho z otců swingu – Glenna Millera, se staly vděčným tématem pro Hollywoodské filmaře. V roce 1954 je režisér Anthony Mann zachytil ve svém filmu Příběh Glenna Millera. Neznámý, chudý, ale mimořádně talentovaný Glenn Miller se pokouší prosadit jako aranžér, popravdě se mu to dlouho příliš nedaří. Skutečný úspěch má až ve chvíli, kdy si založí vlastní orchestr a s pomocí neobvyklého výběru nástrojů, v orchestru amerického letectva, prosadí vítězství synkopy a swingu. Na vrcholu slávy ale nečekaně umírá, když se s ním při přeletu z Anglie do Paříže zřítí letadlo… Bylo mu pouhých 40 let (narozen byl 1. 3. 1904). Hlavní roli ztělesnil populární hollywoodský herec James Stewart. Ve filmu zazní původní Millerova hudba v podání Glenn Miller Orchestra a takových hudebních velikánů jako Louis Armstrong, Gene Krupa, Frances Langford a The Modernaires. Snímek byl oceněn Oscarem za nejlepší zvuk. (Česká televize)

(více)

Recenze (57)

andrii 

všechny recenze uživatele

Naladil svou melodii. Ten památný zvuk - ono vzácné koření. Ten památný orchestr - hodný hluboké poklony. Všem, kteří dokážou ocenit příchod a průběh zlatých časů života a díla velikána, šviháckého elegána Glenna Millera. Společně s ním si do rytmu pobroukávat, okusit pocit úspěchu na předních pódiích kontinentů. ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Je fascinující jak se změnilo americké pojeti filmové biografie - od veselého a barvitého Glenna Millera, přes cukrkandlové De-Lovely až po depresivní a diváka uzemňující Walk the Line nebo Ray . Děj filmu není nijak zvláště propracovaný - bujarý a velice jednoduchý nádech je nasazen od začátku až do hořkého konce, hlavním tahounem je jednoznačně Millerova úžasná bluesová hudba, na jejíž vlnách se divák může lehce pohupovat a odpoutat se od okolních strastí, ale i přesto je Příběh Glenna Millera hrozně příjemnou a zajímavou podívanou! Navíc těch pár minutek Louise Armstronga rozhodně stojí za to! ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Nesedlo mi. Životopisné hudební filmy mám ráda, tady mi to přišlo spíš o paní manželce, která Stewarta přehrála v každé scéně, pak se hledal stále ten zvuk a aranžmá a pak se trochu uronilo. Ale decentně s úsměvem, ó jak jsme rádi, že orchestr bude navždy pokračovat v Glennnápadech. Hudba skvělá, Glenn byl pán, film jistě potěší řadu diváků, mě nebavil. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Kultivované, noblesní a rezervované, ovšem nikoli upjaté. Vysoce empatická záležitost, která vyznává harmonii, ani na chvilku neztrácí rytmus a nezná faleš ... ve světě tónů ani ve vlastním srdci. P.S.: Ráda bych věděla, kde se berou ... éterické oddané bytosti, které vám stojí po boku v dobách dobrých i zlých - a probouzejí vaše lepší já ? A co je víc ... nadání nebo píle ? V jakém poměru musí být namíchaný koktejl ze smůly a štěstí, abyste se prosadili ? Co může změnit maličkost, která se přihodí na správném místě - a ve správnou chvíli ? Když se každý den protínají všechny naše cesty na křižovatkách osudu ... ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Příjemný, ale taky dost průměrný a těžce typicky hollywoodský životopisný film, ve kterém se s postavami skoro vůbec nepracuje, všichni mají jednorozměrné charaktery, vše se vyvíjí příliš optimisticky a když už má dojít k něčemu opravdu dramatickému, snaží se to být podané co nejvíc jemně a pokud možno bez čehokoli smutného. A tohle platí hlavně o závěru, kde Glenn Miller umře a jeho tělo nikdy nenajdou. Prostě řemeslně dobrá práce, která se ale nesnaží o nic víc, než je nezbytně nutné. A nechybí zde ani ten typický americký patriotismus a oslava armády. Nejlepší na celém filmu je rozhodně - jako asi u každého hudebního filmu - hudba, které je zde naštěstí dost a aspoň částečně průměrnost celého filmu zachraňuje, ale i tak je to průměrné pořád dost. Čekal jsem víc. 3* ()

Galerie (62)

Zajímavosti (5)

  • Ekvivalentem 24 000 amerických dolarů, které obdržel Glenn Miller (James Stewart) za desku "Moonlight Serenade", by o 60 let později v roce 2014 bylo 393 600 dolarů. (Mol)
  • Harry Morgan, který hrál Chummyho, hrál v orchestru se skutečným Glennem Millerem. (Kulmon)
  • Druhý ze tří filmů, ve kterých hrál James Stewart a June Alysson manželský pár. (Kulmon)

Reklama

Reklama