Reklama

Reklama

Obsahy(1)

1942, Norsko pod německou správou: v provincii Telemark na jihu země Němci zabavují vodní elektrárnu v jejíž blízkosti mají v úmyslu nepozorovaně vyprodukovat až 10 000 liber deuteria. Je to prioritní otázka pro samotnou existenci Třetí říše, to alespoň tvrdí hlavní inženýr Nilssen (Ralph Michael). S ukradeným mikrofilmem se vydávají odbojář Knut Straud (Richard Harris) a vědec Dr. Rolf Pedersen (Kirk Douglas) do Anglie, aby uvědomili Spojence o německém náskoku v honbě za atomovou zbraní... Film podle skutečných událostí je posledním dokončeným dílem westernového umělce Anthony Manna, jehož natáčení se v zasněženém Norsku zúčastnil i norský olympijský tým. (Pohrobek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (30)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Klasický válečný film zobrazující jednu z největších akcí, která pomohla k poražení německé říše za Druhé světové války. Heroes of Telemark je filmem o norských odbojářích, kteří dostali za úkol prozkoumat a informovat britské velitelství o stavu a možnostech zničení vodní elektrárny Vemork v Rjukanu, kde probíhala výroba Těžké vody, nedílné součásti pro výrobu atomové bomby. Film je z historického hlediska nepřesný a v mnoha ohledech "zhollywoodizovaný", díky tomu i přes dobré obsazení a zobrazení nejdůležitějších částí operace Telemark si film vysloužil pouze lepší 3*. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

YOU KNOW WHAT TO DO? PRESS THIS LITTLE THING HERE AND THE BULLETS COME OUT THERE! Kirk se snažil, ale nestačilo to. Anthony nebyl zrovna ve formě a tak se pod jeho režisérskou taktovkou ve filmu nachází příliš mnoho dlouhých a nudných pasáží. Chtělo by to nůžky a prostříhat to jako ABCčko. Vizuální stránku zachraňuje zasněžené údolíčko. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Taký mix vojnového filmu a Bondovky v ktorom Kirk Douglas zvádza ženy a vyhadzuje do vzduchu náckov. Hlavným mínusom filmu je prehnaná stopáž a strašne pomalé tempo vďaka čomu som sa neraz nudil. Hlavným plusom je poctivý prístup k technickej stránke. Keď už dôjde na akciu, tak je to poctivá oldschool práca a vybuchujú skutočné veci. Film si užijú fanúšikovia lyžovania. Je tu kopa skvelých kaskadérskych scén bez zadnej projekcie. Na konci mihne aj vláčik. Proste ideálny film pre Waca. Za mňa príjemná oldschool jednohubka. Douglas mal charizmu. 6/10. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Povedené válečné dobrodružství v režii zkušeného A.Manna nezdržuje dlouhým plánováním operace, ale vrhá hrdiny do akce, kde tu něco nevyjde, tamhle se něco podělá a ještě někdo zradí, navíc na sněhu, což mám ve filmech rád. Postavu K.Douglase sice vytáhnou odbojáři z univerzitního prostředí, ale spíše než akademika hraje Bonda- experta na výbušniny, lyžování, střelbu zblízka a krásná děvčata. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Skvelý Kirk Douglas v strhujúcom akčnom thrilleri odohrávajúcom sa v zasneženom Nórsku počas okupácie fašistickým Nemeckom. To sa snaží v Nórsku vyrobiť a previesť do Nemecka 'ťažkú vodu', ktorá má slúžiť na výrobu nemeckej atómovej bomby. Lenže to by nesmel v Nórsku na plné obrátky pracovať odboj, ktorý kooperuje svoje kroky s britskou vládou. Akcia, bojové a špeciálne efekty na výbornú - v tomto by film pokojne znesol kritériá aj o 20 rokov neskôr. Nechýba množstvo dramatických situácií, ktoré však nie sú nijako gradované. V niektorých scénach sa príbeh trošku vlečie, čomu 'napomáha' aj dlhšia stopáž. Hodnotenie: 85% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (8)

  • Poslední film Barryho Jonese. (Karlos80)
  • Natáčení se zúčastnilo i olympijské družstvo Norska. (Karlos80)
  • Operácia bola v skutočnosti považovaná za zlyhanie. Plán vyhodiť továreň do vzduchu, kde sa Nemci snažili vytvoriť atómovú bombu počas 2. sv. vojny, sa čiastočne podaril, no vo výrobe sa podarilo pokračovať, až ju USAAF v roku 1943 definitívne zbombardovalo. (westerns)

Související novinky

Michael Bay zastaví Hitlerův nukleární program

Michael Bay zastaví Hitlerův nukleární program

12.10.2013

Válečné týmovky jsou, zdá se, opět v kurzu. Po Hanebných panchartech se dočkáme Památkářů a David Ayer v právě natáčeném The Fury nacpal do tanku Brada Pitta, Shiu LaBeoufa a další. A možná se… (více)

Reklama

Reklama