Reklama

Reklama

Muž z Laramie

  • USA The Man from Laramie (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Smyslem jeho života byla pomsta. James Stewart v titulní roli amerického westernu. 
Americký režisér Anthony Mann (1906-1967) oživil skomírající westernový žánr v padesátých letech sérií temných psychologických westernů, v nichž hlavní role ztělesnil jeho oblíbený herec James Stewart. Posledním z nich byl snímek Muž z Laramie, který vznikl podle povídky Thomase T. Flynna, uveřejněné v časopisu Saturday Evening Post.
Jeho hrdinou je bývalý kavalerista, nyní obchodník Will Lockhart, který přijíždí z wyomingského Laramie do Nového Mexika, aby pátral po tajném obchodu se zbraněmi, jenž stál život jeho mladšího bratra. Lockhart se dostává do konfliktu s mocným rančerem (Donald Crisp), který pomalu ztrácí zrak a své impérium chce svěřit spíš svému předákovi (Arthur Kennedy) než nehodnému vlastnímu synovi (Alex Nicol). Film je vybudován jako klasické drama s shakespearovskými motivy (Král Lear) a s hlavní postavou neústupného hrdiny, zmítaného vnitřními rozpory. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (50)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete. Krásný a napínavý klasický western s bravurním Jamesem Stewartem. Bývalý kapitán chce najít dodavatele opakovaček Apačům, aby pomstil smrt bratra a ostatních vojáků z jízdní hlídky. Ocitne se však, varován prakticky všemi, na území mocného rančera, s jehož agresívním synem se dostane do vážného konfliktu. Kolega Revanx zatím nedodal svůj komentář, takže i za něj: Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete. Trailler: http://www.youtube.com/watch?v=Kihrk4zSBTk a http://www.youtube.com/watch?v=63L0b13mXzE ()

classic 

všechny recenze uživatele

Už od nepamäti chodia rôzne typy mužov na všelijaké miesta, kde nie sú zrovna dva krát vítaní, a skôr, či neskôr, sa zapletú do poriadnych komplikácii, ktoré sa na nich nalepia, ako osy na med. Will Lockhart prichádza do Coronada, aby zistil, čo sa vlastne stalo s jeho mladším bratom, konkrétne, vďaka komu sa stal obeťou masakru, pretože výstrely na vojakov uskutočnili indiánski Apači, ale predsa, niekto im musel predať zbrane, ktorými páchali toto zvrátené zlo ! „Zoznámi sa” najprv so synom šéfa ranču Barb, ktorý na neho a na ostatných zaútočí, keď sa dopočul, že si môže v kľude nazbierať ľubovolnú hmotnosť soli, tak aj učiní, ale už sa blíži nebezpečný blázon Dave Waggoman, spolu so svojimi oddanými kamarátmi, ktorí si absolútne nedávajú servítku pred ústa, čo Lockharta načisto rozčúli. Ešte duchaprítomný karierista Vic Hansbro dorazí, aby krotil šialeného Davea, a tým možno zachránil život tomuto nevítanému jedincovi v týchto končinách. Rozumný sa javí byť najstarší člen Barbu, t. j. starého, ale múdreho šéfa Waggomana, jednak začína trápiť zrak, pretože mu hrozí slepota, alebo taktiež ho trýznia nočné mory, kde si myslí, že človek, ktorý v nich vystupuje, je 100 % Will Lockhart... Teraz prejdem k filmu - Získal si ma nádherný CinemaScope, a to kvôli svojmu nadčasovému prevedeniu kameramana Charlesa Langa, ktorého poznám, ako vôbec jedného z najlepších pracovníkov za kamerou, aký kedy pracoval v Továrni na Sny, v Hollywoode. Jednoducho, čistá krása, kde si jednotlivé zábery môžem naplno vychutnávať, vďaka širokoúhlemu formátu, ktorý sa parádne prejaví. Tony Mann a Jim Stewart si rozumeli vo westernoch, a toto je brilantná spolupráca, akú som si vždy vedel predstaviť, aj ostatné herecké výkony, sú pozoruhodné, stoja za pozornosť, nielen, klasicky kvôli Stewartovi, ktorý je za najväčšiu hviezdu ! Námatkovo - Arthur Kennedy, Donald Crisp, Cathy O'Donnell, Alex Nicol, či trebárs ešte Aline MacMahon, všetci nejako prispeli. Veľkí karieristi = Vic i ( áno, aj Dave zatúži byť NIEKTO... ) VERSUS = JEDINEC, ktorý pátra po súvislostiach na dominantných miestach peknej krajiny, kde ho bohvieako nemajú v láske, vyštvať ho majú v úmysle, ale on, nie a nie, ustúpiť. Zaujímavé, stojí to za vašu, moju pozornosť, má to skrátka čosi do seba ! Finále ma trošku sklamalo, preto som neudelil za 100 %. ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvých westernov nakrútených v Cinemascope, takže sú tu početné širokouhlé scenérie vyprahnutého západu USA a to vo farbách Technicoloru. Príbeh ale nie je veľmi zaujímavý, hoci to, kto je na konci "zloduchom", je pomerne prekvapivé. James Stewart sa mi tu s jeho komediálnymi tikmi veľmi nehodil. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Muži z Laramie se skutečně nedá vytknout téměř nic. Zpočátku působí nenápadně, obyčejně, ale nejpozději od scény u solné pláně nabere neskutečné obrátky a do konce se už nezastaví. James Stewart je skvělým představitelem westernových rolí, Cathy O'Donnell je velmi hezká (a pěkně kecá, jestli tvrdí, že jí to nikdo před Stewartem neřekl) a záporáci se taky moc vyvedli. Těším se na víc Mannových westernů. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Mann další ze svých násilných westernů pojal jako paranoidní detektivku. Cizinec, jehož profese je nám odhalena až v posledním záběru, přijíždí do města, ve kterém navenek vládne klid. Mužův příchod, motivovaný možná touhou po pomstě, možná úkolem, který mu byl přidělen, však vyvolá rozruch vedoucí k odhalení pokřivených vztahů mezi postavami, jako i jejich strachu z lidí odjinud (Apači jsou atypicky tolerováni coby domorodci). S využitím cizorodého elementu jako roznětky pro dění zastiňující důvod protagonistovi přítomnosti na místě se ale Mann nespokojil. Nečitelný hrdina se z pasivního pozorovatele brzy mění v aktivního vyšetřovatele, zatímco je zdánlivě nahodilými reminiscencemi na jeho minulost postupně charakterizován do větší hloubky. Stylu filmu nicméně zůstává obezřetně objektivní. Hlediskové záběry a střih dle pohledu (některé záběry se pouze tváří jako eyeline match) se omezují na dialogové scény, které jsou ale také často řešeny v jednom záběru s oběma postavami. Hledisko kamery nikomu nepatří, je neutrální. Mann dává při svém zvýšeném zájmu o psychologii postav a napjatou atmosféru místa celkově přednost delším plynulým záběrům před častými střihy, které by rozbily budované napětí. Muž z Laramie je Western široký i hluboký (skoro psychoanalytický), nezvyklý odstupem, který si drží od protagonisty, svou brutalitou i množstvím možných společensko-politických přesahů (strach z cizinců, podněcování války, kupování si míru, slepota mocných…). Kdo od westernů čeká přestřelky a přímost, může mít s tímhle vykročením směrem k důsledné žánrové revizi trochu problém. Mne bavil dost na to, abych se na něj někdy podíval i potřetí. 85% ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama