Reklama

Reklama

Muž ze Západu

  • Česko Člověk ze Západu (více)

VOD (1)

Link Jones jede do vzdáleného města, aby nalezl vhodnou učitelku do školy v nevelké osadě Fort Worth, jejíž obyvatelé vybrali peníze na její najmutí. Při cestě vlakem je však okraden zloději. Brašna s šesti sty dolary pro něj má větší význam, než je ochoten komukoliv připustit. Je spojena s obhájením jeho spolehlivosti a osadníky do něj vložené důvěry. Proto se okamžitě pěšky vydává po stopě neznámých lupičů, kteří unikli na téměř neobydlené území. Po cestě se k němu připojí ještě barová zpěvačka Billie Ellisová, rovněž okradená pasažérka z vlaku. Ironií osudu Jones brzy narazí na skupinu mužů, s nimiž jej před léty mnohé spojovalo... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (52)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Jeden z lepších westernů, který mohl být ještě lepší, kdyby... kdyby se tu šlo aspoň trochu do hloubky při práci s conradovským (román Lord Jim) motivem svědomí a snahy o vykoupení se z vin vlastní minulosti. Ale to bych po Hollywoodu chtěl moc. Tak kdyby aspoň při všem tom klouzání po povrchu spočívalo vyústění příběhu ve smrti - nejlépe sebeobětováním za někoho jiného - hlavního hrdiny, který by tím naplnil svůj úděl a dosáhl zmíněného vykoupení. Ale to bych po Hollywoodu chtěl asi taky moc. Škoda promarněného potenciálu. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Řek´ bych, že typickej Mannův western, docela drsnej, a hlavně opravdovej, neni v něm nic moc nadsazený, záporáci jsou opravdový hovada, od kterejch se nedá nic dobrýho čekat. Například i rvačka mezi Cooperem a jednim z banditů je tak realistická, daji si pár ran a jsou z toho vyřízený, jak by to nejspíš vypadalo ve skutečnosti. Zajímavá je postava karetního hráče, která prodělá zajímavou proměnu. Jinak moc pěkná krajina, což se mi vždycky u westernů libí, Cooper hodně charizmatickej a dáma, i když životem protřelá, velmi krásná, na těle i na duši. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Prebudenie temnej minulosti. Solídne pôsobiaci muž sa môže snažiť koľko môže, byť humanistom, založiť rodinu a predsa ho hriechy mladosti dobehnú v najnečakanejšej chvíli. Potom ostáva len otázka, kam prebudenú energiu nasmeruje? K pokračovaniu jednania, pred ktorými sa snažil uniknúť alebo k rovnako krvavému vykúpeniu v mene slušnejšieho života. Podarenej parte nervných desperátov sekunduje trojica zajatcov (s bonusom v podobe fešnej speváčky). Kľúč v príbehu zohráva lokácia mesta duchov, ktoré prospektori dávno opustili (napadlo ma, že podobne bezútešne a spustnuto bude vyzerať Slovensko, po presťahovaní zariadení z montážnych hál, momentálne zaplavujúcich pôdu a lesy, ďalej na východ). ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Mistrovsky zrežírovaný příběh šíleného superega [viz velmi nezdrženlivý "strýček" a jeho klan aspirujících "bratránků"] aneb PSYCHO ze Západu. I díky příliš starému Cooperovi místy akademická záležitost, nicméně Mannova neokázale temná expresivita a cit pro přírodu jsou obdivuhodné. Navzdory otevřené krajině velmi komorní záležitost. 4 1/2. ()

Piri 

všechny recenze uživatele

Vysoko kvalitný western napriek jasnej línii a "komornému" prostrediu. Jaj, také ženy akou bola Julie London dnes už nenájdete. Je tam samozrejme vidieť Cooperovu pohybovú starú školu a dlhé obrazy, ale dej, prostredie, postavy sú ako puzzle. Výborne zahrané a skvelí herci. Čo dodať. Chválim aj vydarený český dabing v podaní Zdeněk Junák / Gary Cooper, Sylva Talpová / Julie London, Zdeněk Bureš / Lee J. Cobb a ďalší, réžia Daniel Dítě. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (5)

  • Gary Cooper v roli Linka Jonese statečně dělal své jezdecké scény na koni i přes fyzickou bolest, která se dostavovala v důsledku autonehody, kterou před lety utrpěl. (Mol)
  • Snímek byl natočen na motivy románu "The Border Jumpers", který napsal Will C. Brown. (Hans.)

Reklama

Reklama