Reklama

Reklama

Muž ze Západu

  • Česko Člověk ze Západu (více)

Link Jones jede do vzdáleného města, aby nalezl vhodnou učitelku do školy v nevelké osadě Fort Worth, jejíž obyvatelé vybrali peníze na její najmutí. Při cestě vlakem je však okraden zloději. Brašna s šesti sty dolary pro něj má větší význam, než je ochoten komukoliv připustit. Je spojena s obhájením jeho spolehlivosti a osadníky do něj vložené důvěry. Proto se okamžitě pěšky vydává po stopě neznámých lupičů, kteří unikli na téměř neobydlené území. Po cestě se k němu připojí ještě barová zpěvačka Billie Ellisová, rovněž okradená pasažérka z vlaku. Ironií osudu Jones brzy narazí na skupinu mužů, s nimiž jej před léty mnohé spojovalo... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (53)

Matty 

všechny recenze uživatele

Prošedivělý Gary Cooper v x-té variaci na příběh o tom, že minulosti neutečete, tentokrát pojaté coby western. Širokoúhlé kamery je skoro až škoda pro film, který se z větší části odehrává v jedné dřevěné boudě. Od ostatních westernů se Muž ze západu liší pečlivější psychologií postav. (Anti)hrdina s temnou minulostí a množství tmavých záběrů je jakýmsi holdem filmu noir, také počet padouchů převyšuje počet kladných postav výrazněji než bývá u westernů zvykem. 70% ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších Mannových westernov. Drsný a bezútešný, ako keby vznikol o dobrých 15 rokov neskôr. Skvelá sada zloduchov, ktorá údajne inšpirovala neskoršie horory o primitívnych rodinných klanoch z divočiny. Výborná záverečná prestrelka. ()

T2 

všechny recenze uživatele

drsnejšie poňatie westernu z vyhrotenými scénami, bez nejakého výraznejšieho tahúňa, kde mi ale "zas" vôbec nesedí Gary Cooper /40%/ ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Link Jones (Cooper) coby polepšený zabiják jako okradený cestující z přepadeného vlaku se dostává spolu s dalším mužem a atraktivní dívkou do područí bývalého šéfa své bandy Dock Tobina. Ten propadne sentimentu z návratu svého nejlepšího odchovance a rozhodne o společném přepadení banky. Ostatní členové bandy však Linkovi nevěří a on nevěří jim... Nadprůměrný western s fantasticky hrajícím Gary Cooperem. Scéna prvního setkání Coopera s vlakem je mistrovsky zahraná. Drsné finále v opuštěném "městě duchů" taky zůstane nadlouho v paměti... Trailer (přímý odkaz): http://www.youtube.com/watch?v=ODwt-fjh0nw Na MGM běží MUŽ ZE ZÁPADU pod odlišným titulem ČLOVĚK ZE ZÁPADU ( MAN OF THE WEST / 1958 ). Nezaměnit s filmem ČLOVĚK ZE ZÁPADU / MUŽ ZE ZÁPADU (THE WESTERNER / 1940) - rovněž s Gary Cooperem, režie W. Wyler. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Mistrovsky zrežírovaný příběh šíleného superega [viz velmi nezdrženlivý "strýček" a jeho klan aspirujících "bratránků"] aneb PSYCHO ze Západu. I díky příliš starému Cooperovi místy akademická záležitost, nicméně Mannova neokázale temná expresivita a cit pro přírodu jsou obdivuhodné. Navzdory otevřené krajině velmi komorní záležitost. 4 1/2. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Vynikající realistický western, který nestaví své základy na přesřelkách, ale (jak je u Anthonyho Manna zvykem) na pečlivě psychologicky prokreslených postavách. Gary Cooper hraje výtečně postavu bývalého desperáta Linka Jonese, který se léty polepšil a začal nový život, jenomže nyní musí přijít ke slovu jeho léty utlumený zabijácký instinkt. Zpěvačka Billie (skvělá Julie London) se osaměle protlouká životem, zpívá po barech, kde bývá tužbou (samozřejmě díky kráse, ne zpěvu) místních ochmelků a až coby zralá žena v sobě objeví ty nejkrásnější city. A konečně vynikající Lee J. Cobb. Doc je starý desperát s černou minulostí, který navzdory tomu má v sobě stále nějakou čest a duši. Kdyby vyrůstal jinde a jindy, nebyl by to špatný člověk, jenomže jeho místo je na zcestí a všichni ti vrahouni kolem jeho rodina, tudíž se jich nakonec zastane (podobnou úlohu zahrál Henry Fonda ve "Firecreeku" či Anthony Quinn v "Posledním vlaku z Gun Hillu"). Hodně realistický způsob vyprávění graduje v realistickou přestřelku v městě duchů a výtečné finále (v každém westernu netřeba vyhrocenosti Leoneho soubojů). Nedoceněná perla od Anthonyho Manna, předního tvůrce a průkopníka westernového žánru. 95%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Prebudenie temnej minulosti. Solídne pôsobiaci muž sa môže snažiť koľko môže, byť humanistom, založiť rodinu a predsa ho hriechy mladosti dobehnú v najnečakanejšej chvíli. Potom ostáva len otázka, kam prebudenú energiu nasmeruje? K pokračovaniu jednania, pred ktorými sa snažil uniknúť alebo k rovnako krvavému vykúpeniu v mene slušnejšieho života. Podarenej parte nervných desperátov sekunduje trojica zajatcov (s bonusom v podobe fešnej speváčky). Kľúč v príbehu zohráva lokácia mesta duchov, ktoré prospektori dávno opustili (napadlo ma, že podobne bezútešne a spustnuto bude vyzerať Slovensko, po presťahovaní zariadení z montážnych hál, momentálne zaplavujúcich pôdu a lesy, ďalej na východ). ()

M.E.J.L.A. 

všechny recenze uživatele

Nutno vidět v původním znění a CinemaScopu. Verze, co šla v ČT, film obrala o jeden z jeho největších kladů: Mannovo využití prostoru. Podle J. Basingerové, autorky monografie o Anthonym Mannovi, se jedná o vyvrcholení jeho westernové tvorby (což u muže, který pomohl redefinovat celý žánr, rozhodně není málo). ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Western jak má být....špatná minulost hl. hrdiny Linkse Jonese, který se shodou náhod dostává k bandě, se kterou před lety loupil, vraždil a byla pro něj jedinou rodinou....navíc se do něj zamiluje zpěvačka Billy....zkrátka klasický western - napínavý, zajímavý příběh - dnešní western by vypadal jinak..k tomu ještě sympatický Gary Cooper.. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Po delší době jsem dostal chuť na western. Nechtěl jsem žádnou ultra klasiku s Waynem ani nic sedmdesátkového s Bronsonem. Něco mezi. A tak když TV nabídla toto rozhodl jsem se i díky Garymu do toho jít. Cooper mi ve filmu připadal starý a unavený. Možná to byla jeho role, ale já moc na jeho mladická pistolnická léta nevěřil. Vůbec mi to celé přišlo místy takové herecky naivní ať už šlo o pěstní souboje či závěrečnou přestřelku se strýcem. Všechny ty náznaky ran a pády ač bylo zřejmé, že se pěst protivníka ani nedotkla... Halt stará kaskadérská škola. Co bylo úýasné byly ty americké pouštní scenérie. Nádherná krajina! A užíval jsem si i ten vlak do Texasu. Rozvleklost mi ani tak nevadila, ale celá ta zápletka byla taková zvláštní... Ale i tohle jsou dějiny USA. Pistolníci, loupeživé bandy, bitky na pomezí Mexika... Dávám za 3 měšce s penězi. * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

I po létech nadprůměrný western s docela originálním příběhem. Tahounem ja samozřejmě Gary Cooper, ale i ostatní herci jsou výborní. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V podstate klasický, nijak nevybočujúci western, ktorý sa môže v záplave podobných snímok ľahko stratiť. Mňa dostala záverečná pasáž, ktorá aj určila moje záverečné vyššie hodnotenie. Podobne ako pri Mužovi z Laramie dávam v priemere o jednu hviezdu vyššie hodnotenie, ako tunajší priemer. Viac som od Manna zatiaľ nevidel, mám pocit, že jeho filmová reč by mi bola blízka aj pri ostatných filmoch. V starých westernoch sa končili prestrelky v opustených mestečkách, v súčasných akčných filmoch v opustených továrňach a skladoch. Sympatickejšia mi je tá prvá možnosť. Mann rieši koniec starých zločineckých gangov a túžbu osamelých chlapov po klasickej rodine. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Slušný, ale příliš nevynikající western. Přestřelka v závěru je pěkná, ale úplný závěr, t.j. vyřízení hlavního šéfa bandy, je úplně bez nějakého ozvláštnění, bez nápadu. Ani krajina, ani hudba film nijak neumocňují. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Poctivej western, kde rvačka vypadá jak rvačka a údery opravdu bolí. A ta lahůdková přestřelka v opuštěném městě, takhle nějak by skutečně mohl vypadat souboj muže proti muži na kolty... Gary trochu starší, ale zvládá to. Výborný dabing z Brna ČT 1995, Zdeněk Junák v hlavní roli. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Psychologický western, kde sa viac sleduje interakcia medzi postavami, než strieľa. Nieje to na škodu, ale zobrať to klasickejším prístupom by nebolo od veci. Cooper je aj vo vyššom veku sympaťák a jeho dramatické, či komediálne polohy sú najlepšími momentami v tomto snímku. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Takový konvenční, průměrný western, kde se hlavní hrdina jmenuje Jones. Film není vyloženě špatný a některé motivy jsou fajn, ale na druhou stranu není ani vyloženě dobrý. Pokud mohu předvídat, v paměti mi zůstane asi jen jedna scéna (,,Nebojte se paní, my vám neublížíme!") ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Bohužel musím konstatovat, že mě to nepřesvědčilo. Na jednu stranu je nutno uznat, že je to snímek, který měl ambici být jedním z těch lepších westernů, tedy žádná tuctová podívaná, ale na druhou stranu se mi zdá, že tak trochu zůstalo jen u té ambice. Je to nějaké pomalé, váhavé. Někde je prostě chyba. Ale jsou to poctivé tři hvězdičky, s pochvalou. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Gary Cooper je jeden z těch herců, kterému stárnutí vůbec nevadí. Tady se ponořil do role kovboje, který možná není takový slušňák, jak by si jeden na první pohled myslel. Minulost ho pronásleduje, ale nemá dopad jen na něho samotného, ale i na lidi kolem něj. Tohle setkání s minulostí ve westernovém hávu mě přímo nenadchlo, ale přece jen ukazuje hloubku žánru. ()

Reklama

Reklama