Reklama

Reklama

Muž ze Západu

  • Česko Člověk ze Západu (více)

VOD (1)

Link Jones jede do vzdáleného města, aby nalezl vhodnou učitelku do školy v nevelké osadě Fort Worth, jejíž obyvatelé vybrali peníze na její najmutí. Při cestě vlakem je však okraden zloději. Brašna s šesti sty dolary pro něj má větší význam, než je ochoten komukoliv připustit. Je spojena s obhájením jeho spolehlivosti a osadníky do něj vložené důvěry. Proto se okamžitě pěšky vydává po stopě neznámých lupičů, kteří unikli na téměř neobydlené území. Po cestě se k němu připojí ještě barová zpěvačka Billie Ellisová, rovněž okradená pasažérka z vlaku. Ironií osudu Jones brzy narazí na skupinu mužů, s nimiž jej před léty mnohé spojovalo... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (52)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Western jak má být....špatná minulost hl. hrdiny Linkse Jonese, který se shodou náhod dostává k bandě, se kterou před lety loupil, vraždil a byla pro něj jedinou rodinou....navíc se do něj zamiluje zpěvačka Billy....zkrátka klasický western - napínavý, zajímavý příběh - dnešní western by vypadal jinak..k tomu ještě sympatický Gary Cooper.. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Prebudenie temnej minulosti. Solídne pôsobiaci muž sa môže snažiť koľko môže, byť humanistom, založiť rodinu a predsa ho hriechy mladosti dobehnú v najnečakanejšej chvíli. Potom ostáva len otázka, kam prebudenú energiu nasmeruje? K pokračovaniu jednania, pred ktorými sa snažil uniknúť alebo k rovnako krvavému vykúpeniu v mene slušnejšieho života. Podarenej parte nervných desperátov sekunduje trojica zajatcov (s bonusom v podobe fešnej speváčky). Kľúč v príbehu zohráva lokácia mesta duchov, ktoré prospektori dávno opustili (napadlo ma, že podobne bezútešne a spustnuto bude vyzerať Slovensko, po presťahovaní zariadení z montážnych hál, momentálne zaplavujúcich pôdu a lesy, ďalej na východ). ()

Reklama

Foma 

všechny recenze uživatele

Řek´ bych, že typickej Mannův western, docela drsnej, a hlavně opravdovej, neni v něm nic moc nadsazený, záporáci jsou opravdový hovada, od kterejch se nedá nic dobrýho čekat. Například i rvačka mezi Cooperem a jednim z banditů je tak realistická, daji si pár ran a jsou z toho vyřízený, jak by to nejspíš vypadalo ve skutečnosti. Zajímavá je postava karetního hráče, která prodělá zajímavou proměnu. Jinak moc pěkná krajina, což se mi vždycky u westernů libí, Cooper hodně charizmatickej a dáma, i když životem protřelá, velmi krásná, na těle i na duši. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Gary Cooper je jeden z těch herců, kterému stárnutí vůbec nevadí. Tady se ponořil do role kovboje, který možná není takový slušňák, jak by si jeden na první pohled myslel. Minulost ho pronásleduje, ale nemá dopad jen na něho samotného, ale i na lidi kolem něj. Tohle setkání s minulostí ve westernovém hávu mě přímo nenadchlo, ale přece jen ukazuje hloubku žánru. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Mistrovsky zrežírovaný příběh šíleného superega [viz velmi nezdrženlivý "strýček" a jeho klan aspirujících "bratránků"] aneb PSYCHO ze Západu. I díky příliš starému Cooperovi místy akademická záležitost, nicméně Mannova neokázale temná expresivita a cit pro přírodu jsou obdivuhodné. Navzdory otevřené krajině velmi komorní záležitost. 4 1/2. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (5)

  • Gary Cooper v roli Linka Jonese statečně dělal své jezdecké scény na koni i přes fyzickou bolest, která se dostavovala v důsledku autonehody, kterou před lety utrpěl. (Mol)

Reklama

Reklama