Reklama

Reklama

Muž ze Západu

  • Česko Člověk ze Západu (více)

Link Jones jede do vzdáleného města, aby nalezl vhodnou učitelku do školy v nevelké osadě Fort Worth, jejíž obyvatelé vybrali peníze na její najmutí. Při cestě vlakem je však okraden zloději. Brašna s šesti sty dolary pro něj má větší význam, než je ochoten komukoliv připustit. Je spojena s obhájením jeho spolehlivosti a osadníky do něj vložené důvěry. Proto se okamžitě pěšky vydává po stopě neznámých lupičů, kteří unikli na téměř neobydlené území. Po cestě se k němu připojí ještě barová zpěvačka Billie Ellisová, rovněž okradená pasažérka z vlaku. Ironií osudu Jones brzy narazí na skupinu mužů, s nimiž jej před léty mnohé spojovalo... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (53)

sud 

všechny recenze uživatele

Vynikající realistický western, který nestaví své základy na přesřelkách, ale (jak je u Anthonyho Manna zvykem) na pečlivě psychologicky prokreslených postavách. Gary Cooper hraje výtečně postavu bývalého desperáta Linka Jonese, který se léty polepšil a začal nový život, jenomže nyní musí přijít ke slovu jeho léty utlumený zabijácký instinkt. Zpěvačka Billie (skvělá Julie London) se osaměle protlouká životem, zpívá po barech, kde bývá tužbou (samozřejmě díky kráse, ne zpěvu) místních ochmelků a až coby zralá žena v sobě objeví ty nejkrásnější city. A konečně vynikající Lee J. Cobb. Doc je starý desperát s černou minulostí, který navzdory tomu má v sobě stále nějakou čest a duši. Kdyby vyrůstal jinde a jindy, nebyl by to špatný člověk, jenomže jeho místo je na zcestí a všichni ti vrahouni kolem jeho rodina, tudíž se jich nakonec zastane (podobnou úlohu zahrál Henry Fonda ve "Firecreeku" či Anthony Quinn v "Posledním vlaku z Gun Hillu"). Hodně realistický způsob vyprávění graduje v realistickou přestřelku v městě duchů a výtečné finále (v každém westernu netřeba vyhrocenosti Leoneho soubojů). Nedoceněná perla od Anthonyho Manna, předního tvůrce a průkopníka westernového žánru. 95%. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"Where are you, cousin?" "Over here, cousin!"   Taký temnejší western s pochmúrnou, znepokojivou atmosférou, ktorý na to, že bol nakrútený v 50. rokoch, má zaujímavý a predovšetkým reálny príbeh (scenárista Reginald Rose stojí aj za filmom Dvanásť rozhnevaných mužov (1957)). Takže tu nie je tá všadeprítomná hlúpa naivita, ako v iných súdobých westernoch (napr. tých s Johnom Wayneom), ktoré sú preto dnes už skôr na smiech. Ďalšou silnou stránkou filmu sú psychologicky prepracované postavy. Záporáci sú drsní, hrozivo skutoční, žiadne smiešne figúrky, či karikatúry, podporení výbornými hereckými výkonmi (Lee J. Cobb, John Dehner). Aj hlavný hrdina bojujúci s temnou minulosťou je v podaní Garyho Coopera bezchybný. Smutný pohľad dlháňa Garyho mám inak celkom rád, len ma trochu zaráža, prečo neustále hraje tak výrazne mladšie postavy (v tomto prípade je strýko, čo ho vychoval (Lee J. Cobb), od neho mladší o 10 rokov). Veľmi uveriteľná a výborne zapadajúca je aj tá romantická linka (menej známa Julie London sa tu rozhodne nestratila). No a to Lassoo je aj na westernové pomery poriadna diera, aká sa len tak nevidí, priam dokonalé dejisko pre vyvrcholenie filmu. Scény, ktoré sa tu odohrávajú, sú mrazivo pôsobivé, tá prestrelka je jedna z najlepších, aké som videl. Je zaujímavé, že tento Mannov western, ktorý ja osobne považujem za jeho najlepší a je uvedený aj medzi "1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete", je na ČSFD hodnotený ako jeho najslabší film.   "Lassoo's a ghost town, and that's what you are, Dock! You've outlived your kind and outlived your time, and I'm comin' to get you!" ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

V podstate klasický, nijak nevybočujúci western, ktorý sa môže v záplave podobných snímok ľahko stratiť. Mňa dostala záverečná pasáž, ktorá aj určila moje záverečné vyššie hodnotenie. Podobne ako pri Mužovi z Laramie dávam v priemere o jednu hviezdu vyššie hodnotenie, ako tunajší priemer. Viac som od Manna zatiaľ nevidel, mám pocit, že jeho filmová reč by mi bola blízka aj pri ostatných filmoch. V starých westernoch sa končili prestrelky v opustených mestečkách, v súčasných akčných filmoch v opustených továrňach a skladoch. Sympatickejšia mi je tá prvá možnosť. Mann rieši koniec starých zločineckých gangov a túžbu osamelých chlapov po klasickej rodine. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Jeden z lepších westernů, který mohl být ještě lepší, kdyby... kdyby se tu šlo aspoň trochu do hloubky při práci s conradovským (román Lord Jim) motivem svědomí a snahy o vykoupení se z vin vlastní minulosti. Ale to bych po Hollywoodu chtěl moc. Tak kdyby aspoň při všem tom klouzání po povrchu spočívalo vyústění příběhu ve smrti - nejlépe sebeobětováním za někoho jiného - hlavního hrdiny, který by tím naplnil svůj úděl a dosáhl zmíněného vykoupení. Ale to bych po Hollywoodu chtěl asi taky moc. Škoda promarněného potenciálu. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Gary Cooper je jeden z těch herců, kterému stárnutí vůbec nevadí. Tady se ponořil do role kovboje, který možná není takový slušňák, jak by si jeden na první pohled myslel. Minulost ho pronásleduje, ale nemá dopad jen na něho samotného, ale i na lidi kolem něj. Tohle setkání s minulostí ve westernovém hávu mě přímo nenadchlo, ale přece jen ukazuje hloubku žánru. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (5)

  • Gary Cooper v roli Linka Jonese statečně dělal své jezdecké scény na koni i přes fyzickou bolest, která se dostavovala v důsledku autonehody, kterou před lety utrpěl. (Mol)

Reklama

Reklama