Reklama

Reklama

Muž ze Západu

  • Česko Člověk ze Západu (více)

Link Jones jede do vzdáleného města, aby nalezl vhodnou učitelku do školy v nevelké osadě Fort Worth, jejíž obyvatelé vybrali peníze na její najmutí. Při cestě vlakem je však okraden zloději. Brašna s šesti sty dolary pro něj má větší význam, než je ochoten komukoliv připustit. Je spojena s obhájením jeho spolehlivosti a osadníky do něj vložené důvěry. Proto se okamžitě pěšky vydává po stopě neznámých lupičů, kteří unikli na téměř neobydlené území. Po cestě se k němu připojí ještě barová zpěvačka Billie Ellisová, rovněž okradená pasažérka z vlaku. Ironií osudu Jones brzy narazí na skupinu mužů, s nimiž jej před léty mnohé spojovalo... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (53)

sud 

všechny recenze uživatele

Vynikající realistický western, který nestaví své základy na přesřelkách, ale (jak je u Anthonyho Manna zvykem) na pečlivě psychologicky prokreslených postavách. Gary Cooper hraje výtečně postavu bývalého desperáta Linka Jonese, který se léty polepšil a začal nový život, jenomže nyní musí přijít ke slovu jeho léty utlumený zabijácký instinkt. Zpěvačka Billie (skvělá Julie London) se osaměle protlouká životem, zpívá po barech, kde bývá tužbou (samozřejmě díky kráse, ne zpěvu) místních ochmelků a až coby zralá žena v sobě objeví ty nejkrásnější city. A konečně vynikající Lee J. Cobb. Doc je starý desperát s černou minulostí, který navzdory tomu má v sobě stále nějakou čest a duši. Kdyby vyrůstal jinde a jindy, nebyl by to špatný člověk, jenomže jeho místo je na zcestí a všichni ti vrahouni kolem jeho rodina, tudíž se jich nakonec zastane (podobnou úlohu zahrál Henry Fonda ve "Firecreeku" či Anthony Quinn v "Posledním vlaku z Gun Hillu"). Hodně realistický způsob vyprávění graduje v realistickou přestřelku v městě duchů a výtečné finále (v každém westernu netřeba vyhrocenosti Leoneho soubojů). Nedoceněná perla od Anthonyho Manna, předního tvůrce a průkopníka westernového žánru. 95%. ()

M.E.J.L.A. 

všechny recenze uživatele

Nutno vidět v původním znění a CinemaScopu. Verze, co šla v ČT, film obrala o jeden z jeho největších kladů: Mannovo využití prostoru. Podle J. Basingerové, autorky monografie o Anthonym Mannovi, se jedná o vyvrcholení jeho westernové tvorby (což u muže, který pomohl redefinovat celý žánr, rozhodně není málo). ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

V podstate klasický, nijak nevybočujúci western, ktorý sa môže v záplave podobných snímok ľahko stratiť. Mňa dostala záverečná pasáž, ktorá aj určila moje záverečné vyššie hodnotenie. Podobne ako pri Mužovi z Laramie dávam v priemere o jednu hviezdu vyššie hodnotenie, ako tunajší priemer. Viac som od Manna zatiaľ nevidel, mám pocit, že jeho filmová reč by mi bola blízka aj pri ostatných filmoch. V starých westernoch sa končili prestrelky v opustených mestečkách, v súčasných akčných filmoch v opustených továrňach a skladoch. Sympatickejšia mi je tá prvá možnosť. Mann rieši koniec starých zločineckých gangov a túžbu osamelých chlapov po klasickej rodine. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Trochu nečekané 4*. Muž ze Západu vypráví příběh bývalého desperáta, který hledá učitelku jen učitelku pro svoji osadu. Po přepadení vlaku ale uvízne na cestě s jednou mladou dámou a mužem a ke vší smůlu narazí na svou bývalou bandu, vedenou jeho strýčkem. Zpočátku mě to moc nechytlo - je to pomalé, většina se odehrává v jedné boudě, Cooper je starý a moc toho nehraje ani nenamluví. Jenže Muž ze západu roste a nabízí na dobu vzniku nečekané věci - záporáci v čele se strýčkem jsou opravdoví psychopati (šílený strýčkův smích). Jsou tu brutální scény - bitka s jedním z bandy a jeho zesměšnění, chladnokrevná vražda či návrat k oné ženě. A vše vrcholí dost tvrdou a skvěle natočenou přestřelkou. Zkrátka přes úvodní nudu nakonec výborný western. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Prebudenie temnej minulosti. Solídne pôsobiaci muž sa môže snažiť koľko môže, byť humanistom, založiť rodinu a predsa ho hriechy mladosti dobehnú v najnečakanejšej chvíli. Potom ostáva len otázka, kam prebudenú energiu nasmeruje? K pokračovaniu jednania, pred ktorými sa snažil uniknúť alebo k rovnako krvavému vykúpeniu v mene slušnejšieho života. Podarenej parte nervných desperátov sekunduje trojica zajatcov (s bonusom v podobe fešnej speváčky). Kľúč v príbehu zohráva lokácia mesta duchov, ktoré prospektori dávno opustili (napadlo ma, že podobne bezútešne a spustnuto bude vyzerať Slovensko, po presťahovaní zariadení z montážnych hál, momentálne zaplavujúcich pôdu a lesy, ďalej na východ). ()

Galerie (36)

Zajímavosti (5)

  • Snímek byl natočen na motivy románu "The Border Jumpers", který napsal Will C. Brown. (Hans.)
  • Gary Cooper v roli Linka Jonese statečně dělal své jezdecké scény na koni i přes fyzickou bolest, která se dostavovala v důsledku autonehody, kterou před lety utrpěl. (Mol)

Reklama

Reklama