Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Začátek září roku 1950, Severní Korea. Poručík Benson (Robert Ryan) a jeho sedmnáct mužů je odříznuto v nepřáteli prolezlé krajině. Jejich náklaďák havaroval a tak jim nezbývá, než vydat se pěšky na vzdálený kopec označený kóta 465, kde tuší podstatnou část americké armády. Během cesty se k nim nedobrovolně přidá ostřílený seržant Montana (Aldo Ray), který se snaží dopravit svého zraněného plukovníka (Robert Keith) do nemocnice a pak dál domů. Nebezpečná cesta si vybírá svou daň a když konečně dosáhnou cíle, čeká je nemilé překvapení. Kopec je obsazen nepřáteli... (monolog)

(více)

Recenze (14)

italka63 

všechny recenze uživatele

Neočekávejte velkolepé bojové scény plné válečné techniky. Prostě nejsou, nemusí. Severokorejská válka v roce 1950 a odříznutí muži se svým velitelem musejí překonat důležitou kótu, skalnatý kopec, protože ve vysílačce se nikdo nehlásí a musí se jít dál. A pak džíp s raněným plukovníkem, jeho doprovodem seržantem Montanou a nákladem munice. Nakolik si lidé sáhnou až na dno a kolik jich přežije zjistíte v tomhle výborném černobílém filmu. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jeden ze zásadních a nejtrvalejších amerických válečných snímků nejen padesátých let o válce v malém, kde se skupinka odříznutých amerických vojáků snaží dostat z korejského týlu do bezpečí a prochází tak naléhavou konfrontací hodnot, válečnických i obecně lidských postojů uvnitř sebe sama. Mimo jiné jeden z oblíbených válečných snímků Francoise Truffauta - a to o něčem svědčí. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Zatímco za druhou světovou se Amerika mohla plácat po ramenou, Korea vzápětí už žádná velká sláva nebyla. Tohle není žádný oslazený hrdinský válečňák (jak ve zvyku 1950s), nýbrž oproti očekávání mnohem realističtější, seriózní psychologický "lost patrol" drama, kde neviditelný nepřítel vyčkává všude kolem, četa upadá v zoufalství a místy to nabírá až atmosféry Twilight Zone — válka jako noční můra, depkoidní záležitost k PTSD... Ryan/ Ray charismatická dvojice, funguje i napětí mezi. Tedy kvalitka, přesto můj subjektivní pocit "jenom" za 3*. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Žádné mega triky nebo výprava ani super rozpočet nepodporují tento snímek, a přesto se mi líbil mnohem víc, než jakékoliv jiné protiválečné drama. Dalo by se říct, že je to válka krásy a nepěknosti zbavená. Není ani nadhodnocená, ani ji tu zbytečně extrémně nekritizují, to už prostě vyplyne ze situace. A patosu se nedočkáte, což mi přijde jako to nejdůležitější. Postavy jsou celkem dobře popsané, přesto ze dvaceti poznáte trochu víc maximálně pět. A jeden z nich je katatonický plukovník, který za celý film neřekne ani slovo a vlastně jediné, co dělá je, že se snaží mluvit. Zajímavý je taky pohled na nepřátele, Korejce, kteří tu nejsou zobrazení jen jako krvežízniví vrazi a zabijáci. Mají tu rodiny, za kterými by se chtěli vrátit. A co je ještě zajímavější, je doba, kdy tento snímek vznikl. Myslím, že předpovídá pozdější odmítání války ve Vietnamu, protože tohle je jen nějaký čtyři roky po Korejské válce. A pokud náhodou nevíte, válka v Koreji měla obdobné výsledky, jako válka ve Vietnamu. Spoustu zraněných a mrtvých a jinak patová situace. Všechno se, ať už územně, politicky nebo ekonomicky, vrátilo do stavu před začátkem konfliktu. Jako by nikdy neexistovala a všechno to byl jen sen, až na ty statisíce mrtvých. Tenhle film se mi líbil, není tu velkolepost jako v Bitvě v Ardenách nebo Pattonovi, není tu hyperrealita jako v Zachraňte vojína Ryana, není tu humor jako v Dobré ráno Vietname, není tu žádné peklo na první pohled, jako v Četě. Tady je to jen skupinka mužů, kteří se ztratili v prostředí, jaké klidně může být třeba i u nás za humny. Jsou zoufalí, unavení a v beznadějné situaci a nevzdají se ani za cenu vlastního života. Jen jednu malou drobnost, vadu na kráse, velícímu důstojníkovi se v nepřátelském území vážně nesalutuje. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vynikající a nestárnoucí válečné drama, které i po těch letech neztrácí nic ze své akčnosti, drsnosti, napínavosti a síly jednoduchého příběhu, jenž upoutá divákovu pozornost od samého začátku až do naběhnutí závěrečných titulků. Úplný úvod ve mně sice evokoval mírné obavy, zda nepůjde o nějaké nezáživné existencionální drama, v němž se bude pouze řešit psychologie postav, ale to se nenaplnilo. Brzy jsem si přivykl ke všem postavám a velké sympatie si získal jednak poručík Benson, ale také perfektní seržant Montana. Řada napínavých scén, jako byl útěk mezi výbuchy granátů či průchod minovým polem, patří i dnes mezi velmi silné momenty kinematografie, které zub času neohlodal, stejně jako celý tento počin. Zajímavá je však také psychologie postav, hodnoty, které vyznávají, střet rozdílných charakterů - zejména mezi Montanou a Bensonem - jednotlivé scény skvěle doplňuje hudba nebo naopak absence hudebního doprovodu. Za klad považuji také jakési "polidštění" nepřítele, kdy často po jejich smrti vidíme záběr na nějakou jejich fotku, jež poukazuje, že i protivník má rodinu a plní pouze rozkazy. Men in War je polozapomenutý válečný skvost, který si zaslouží 5*, a Anthony Mann opět nezklamal. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

9/10 Dalsi skvely pacifista Robert. O korejske valce toho na rozdil od Vietnamu moc nevzniklo, ale jak rika uvodni titulek pribehy pesaku jsou ve vsech valkach stejne. Obcas je vojenske chovani divakovi kapku nepochopitelne, ale kdo z nas byl v nejakem ostrem konfliktu a muze posoudit, zda se nejedna o "normu"... Bez patosu, bez spojeni, bez podpory, bez nadeje. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

jeden z najlepsich a najgenialnejsich vojnovych filmov o Korejskej Vojne, co som vobec kedy videl. Fakt nemam chut vypisovat litanie. Tempo je masakrozne dobre, nuda nehrozi, takze divak sa bude permanentne bavit a bude v napati z toho, co sa bude diat. Ako je u vojnovych filmov zvykom, nechybaju perfektne vojnove sceny a genialne dialogy. Milujem vseobecny rozhlad, kam filmy jednoznacne patria. Definitivne : 100 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci Aldo Ray v obvyklej vojenskej hodnosti seržanta, ktorý prichádza "pomôcť" osamotenej jednotke uprostred kórejskej vojny. Film ťaží nielen z hereckej dvojky Ray-Ryan, ale aj zo znamenitej atmosféry. Film tak ani po rokoch nestráca zo svojho ducha a relatívne jednoduchého odkazu. Bojových scén nie je veľa, ale to nie je podstatné. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

V komorní (proti)válečné klasice sledujeme riskantní přesun odříznuté čety nepřátelským územím ke strategickému vrcholku (a závěrečnou přestřelku o něj). Hodnoty, jako realistické zachycení marností svíraných vojáků (které ale nijak víc nepoznáme), rozpor dvou rozdílných přístupů k válce, nedémonizování protivníků či jasný humanistický přesah, zůstávají patrné, nicméně při určité nudě a zdlouhavosti jsem se nemohl zbavit dojmu, že jejich podání bylo od té doby již mnohokrát překonáno. ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Ničím význačný - Průměrný - válečný film o válce v Koreji. Poslední čtvrt hodinka mi připadala neskutečně stupidní. Mnohem lepší alternativou jsou filmy od Samuela Fullera jako je např. Steel Helmet a Fixed Bayonets. Čekal jsem od toho mnohem víc. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Nerekl bych, ze to je prevratny film. Neni podle me dostatecne vykresleny vztah mezi vojaky, soudrznost, obetavost. Vzdy v kolektivu ma alespon nejaky smysl pro humor, zde ale nebylo nic z toho. Jen mirne zahustena atmosfera. ()

Cascabel 

všechny recenze uživatele

Prvních 75 min drsné válečné psychodrama na 5 hvězd, které pak začaly odpadat kvůli nesmyslné snaze dělat z filmu zároveň protiválečné poselství i vojenskou agitku. Velmi silné 3, skoro 4 hvězdy. ()

Reklama

Reklama