Reklama

Reklama

Romeo a Julie

(divadelní záznam)
  • Německo Romeo und Julia - Ballett von John Cranko nach William Shakespeare (více)
Hudební / Taneční
Německo, 2017, 127 min

Obsahy(1)

Světoznámá choreografie J. Cranka v současném nastudování Stuttgartského státního baletu... Rozený Jihoafričan John Cranko, ač se dožil pouhých 45 let, patří k nejvýraznějším choreografickým osobnostem 20. století. Šéfem Stuttgartského státního baletu se stal v roce 1961 a už o rok později svůj soubor proslavil inscenací Prokofjevova Romea a Julie. Schopnost převyprávět sugestivně příběh proslavila také další jeho choreografie, zejména Oněgina nebo Zkrocení zlé ženy. Od počátku dokázal kolem sebe soustředit mimořádně kvalitní soubor, ale dát i příležitost mladým choreografům. Mezi nimi dnes žijícím klasikům Johnu Neumeierovi nebo Jiřímu Kyliánovi. Od počátku jeho stuttgartského působení byla s Johnem Crankem také tanečnice Marcía Haydée. Byla jeho první Julií, John Neumeier pro ni postavil svou slavnou choreografii Dámy s kaméliemi. Po Crankově smrti také tato úžasná tanečnice přes 20 let vedla soubor. Mimořádnost představení, které uvádíme, není jen v tom, že tato choreografie Johna Cranka dosud u nás uvedena nebyla, ale i v tom, že se pro ni podařilo do role Chůvy získat opět Marcíu Haydée. V roce 2017, kdy byl záznam pořízen, jí bylo 80 let! (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Perfektní provedení Prokofjevova slavného baletu s velmi klasickou scénografií. Na dnešní dobu možná až příliš klasickou - chyběly mi zde nějaké modernější prvky, jako např. videoprojekce, které by dokázaly scénu ještě více oživit a divácky zatraktivnit. Doba jde zkrátka stále dál... ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Niektoré hudobné diela majú tú smolu, že boli stvorené ako balet. Platí to predovšetkým o skvelých baletoch Čajkovského, ale aj o tomto Prokofievovom diele. Priznávam, že som voči baletu trochu zaujatý, ale jednoducho nenachádzam príliš veľa pôvabu v značne neprirodzenom hopsaní na špičkách, ani v obtiahnutých nohaviciach so suspenzorom. Takže toto moje vysoké hodnotenie je venované hlavne krásnej hudbe a tiež výtvarno-umeleckému stvárneniu. Predstavenie je to také strhujúce, až som zabúdal, že je to balet. ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama