Reklama

Reklama

Odhalená stopa

  • USA The Naked Spur (více)
Trailer

Dopadnout vraha bylo jednodušší než jej předat do rukou spravedlnosti... Farmář Howard Kemp se vrátil z občanské války, aby zjistil, že jeho žena zatím prodala všechnu půdu a znovu se provdala. Z tvrdého vojáka je rázem zlomený muž, jenž si musí na živobytí vydělávat i nepříliš oblíbeným způsobem. Proto se vydává za hledaným vrahem Benem Vandergroatem, za jehož dopadení je vypsána odměna ve výši 5000 dolarů. Po cestě se k Howardovi přidává starý neúspěšný zlatokop a voják nedávno propuštěný z armády. Zločince dopadnou brzy. Dovést dopadeného vraha k šerifovi ale není tak jednoduché, jak si každý z nich představoval… Dramatický komorní western, odehrávající se uprostřed hor, natočil klasik americké kinematografie Anthony Mann, jenž má na svém uměleckém kontě výrazné tituly westernového žánru Winchester ’73, Muž z Laramie a Šerifská hvězda. Hlavní úlohy pod jeho vedením ztvárnily hollywoodské herecké hvězdy James Stewart, Janet Leighová a Robert Ryan. (Česká televize)

(více)

Recenze (52)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Podivuhodný psychologický western, jeden z nejlepších z tvůrčí dílny Anthony Manna. Ústřední "hrdinské" téma lovce lidí již pomalu směřuje k tomu, z nějž se na svém nástupu tak razantně odrazil "italo-western". James Stewart výborný, ostatně jako takřka vždy. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Oceňovaný snímek slavného Anthony Manna s hvězdnými Jamesem Stewartem a Robertem Ryanem. Lovec odměn se za pomoci zlatokopa a vyhozeného vojáka pokouší najít hledaného vraha a jeho přítelkyni, honba za dopadením psance a jeho převoz k potrestání se odehrává v atraktivní divočině Skalistých hor. Vrah se snaží využít chamtivosti a nedůvěry k vytvoření konfliktů mezi jeho třemi únosci. Přes jednoduchý příběh tohoto psychologického westernu je scénář velmi dobře propracovaný a žádná z postav není jasně kladná ani záporná. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=rbpjpGYYUvQ ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Vždycky jsem si myslela, že můj nejmíň oblíbený žánr jsou old timey hollywoodské muzikály, ale ony to možná budou old timey hollywoodské westerny. Příroda pěkná, ale jinak je to sexistické, rasistické, slabě zahrané a obecně nijaké. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Ryzí western Anthonyho Manna s hodně komorním obsazením (celkem pět postav, nepočítám-li partu indiánů), realistickýma scénama (ostruha, kulka v noze, či pouhopouhé šplhání na skálu po provaze) a charaktery, obnaženými až na dřeň kostí. Starý, životem unavený zlatokop, který doufal, že se na něho konečně usmálo štěstí, voják outsider vyhozený z armády, bezcharakterní gauner, snažící se hrát na city, křehká dívka hledající v tom drsném světě alespoň trochu něhy a lásky (navíc jedna z mála podobných ženských westernových postav, která nepůsobí jako rušivý element, naopak) a konečně zoufalý lovec odměn, který pod lavinou vzteku a beznaděje marně skrývá ryzí charakter. Skvělý scénář a mistrná režie jdou ruku v ruce vstříc hereckému obsazení v čele s výtečným Jamesem Stewartem, neméně skvělou Janet Leigh a Robertem Ryanem, který se prostě pro takovéhle role narodil. Vynikající western. 100%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Parádne nejednoznačné postavy v silnom príbehu, ktorý dosť kazí príliš skratkovitý a nevierohodný záver. Inak veľká paráda herecky, režijne aj vizuálne. 9/10 ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Dobrý western s psychologickým vykreslením některých postav, které se zkrátka nechovají dle zákona : "černý a bílý".!!! Ten špatný je zde sice dán, ale dobrý může být kdokoliv.. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Další spolupráce Anthonyho Manna a Jamese Stewarta mi přijde nepatrně slabší než westerny Zátočina řeky či Vzdálená země. Opět se ale odehrává v krásné přírodě, charaktery postav jsou nejednoznačné a komplikované. Děj je poměrně jednoduchý, objevuje se tu i nějaký ten zvrat a scény jsou doprovázeny starou klasickou americkou skladbou (ve starých filmech je často slyšet, např. Zajatec Ostrova žraloků) Beautiful Dreamer. V případě Odhalené stopy nemohu dát čisté 4*, protože bych tak neodlišil rozdíl mezi nahoře uvedenými snímky a tímto počinem. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Chytře napsaný a dobře zahraný western, který nezůstává na povrchu, ale noří se do hloubky svých postav, hledá a postupně odkrývá jejich motivace, což vytváří větší napětí než klasické rekvizity jako jsou střelecké souboje, kterými ovšem rovněž nešetří. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mannov prepracovaný psychologický western, kde skutočne neviete, komu veriť. Čo už my diváci, horšie je, že si nemôžu veriť postavy. Mužský svet starých mládencov je krutá skutočnosť, treba prežiť, ako sa dá a to vyžaduje aj nefér zrady a podobné fígle. Žena je tu symbolom nádeje, je jediná, ktorá sa nehanbí za zmysel pre česť a elementárnu spravodlivosť. Dokáže jej prítomnosť niekoho z tejto morálne ambivalentnej bandy zachrániť? Naked spur sa síce odohráva v krásnych kulisách, ale je paradoxne filmom komorným. Škoda prestrelky s indiánmi, má tu svoj význam, len červenokožci ešte v týchto rokoch boli stále viac materiálom pre efektné akčné prestrelky. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Typický americký western padesátých let, odehrávající se v nádherné krajině. Zkušený režisér Anthony Mann se zde zabývá morální otázkou priority odměny za dopadení zločince. Skupinka čtyř mužů (bývalý rančer – lovec odměny, neúspěšný zlatokop, propuštěný voják a polapený kriminálník) a dívka (přítelkyně kriminálníka) cestují divokou přírodou do města předat psance spravedlnosti. Ukazuje se však, že cesta se zločincem je těžší než jeho polapení...Standardně dobrá úroveň US-westernu, něčím podobného pozdější Peckinpahově Jízdě vysočinou. Silné tři hvězdičky. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Motiv padajících kamenů měl asi Anthony Mann v oblibě. Nu, neplánovanou víkendovou westernovou šnůru jsem zakončila komorním dramatem s velmi vysokou procentuální úmrtností postav, které to na morálku vážně nehraje. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Rančer Howard Kemp má momentálne veľmi ťažké srdce na svoju bývalú frajerku Mary, ktorá mu rozpredala majetok, a tak nezaváha ani na okamih, keď sa ponúka možnosť zarobiť 5000 dolárov za hľadaného kriminálnika Bena Vandergroata, ktorý sa ukrýva v horách so svojou potenciálnou snúbenicou Linou. Počas stopovania sa „lovcovi odmien” votrú do náruče ďalší dvaja ziskuchtiví spoločníci, starší pánko Jesse Tate, ktorý vehementne túži po veľkom zbohatnutí, a to vďaka “zlatej horúčke” , jednoducho chce naďabiť na ZLATO, a tým druhým je Roy Anderson, vojak, čo bojoval nedávno v občianskej vojne ( nepamätám presne, na akej strane ? ), a ten jednak bude pásť po tejto šarmantnej krásavici, alebo taktiež je CHAMTIVEC, ktorý miluje vôňu peňazí. Oni mu síce pomôžu dolapiť Bena, ale starosti sa ani náhodou nekončia. Teraz majú tohto GAUNERA eskortovať na miesto vyzdvihnutia tučného obnosu peňazí, ktoré si majú potom rozdeliť. V pätách majú indiánov, ktorí idú po LAKOMCOVI Royovi, alebo lišiacky Ben potrebuje získať dostatok času na to, aby niečo rýchlo vymyslel, keďže sa mu jeho životná kapitola, každou minútou, hodinou, zase o niečo skracuje, blíži sa zúčtovanie na popravisku, ktoré si ani za otca nechce pripustiť. Nezostáva mu teda nič iné, ako všetkých poštvať samých proti sebe !!! Majstrovský, psychologický, unikátny WESTERN, odborníka na slovo vzatého, Tonyho Manna, s mojim obľúbencom Jimom Stewartom, či čoraz viac obľúbenejšou Janet Leigh. Ukazuje mi pätoro rôznych osobností, ktorých cesty sa pretnú, a k tomu bojujú sami so sebou, o priazeň, o moc = CHAMTIVOSŤ. Rád by som pochválil vynikajúci scenár Sama Rolfeho a Harolda Jacka Blooma, pretože si v jednom celistvom kuse udržuje vysoký štandard, ktorý nikdy neskĺzne do prudkej priepasti. Na všetko je vyhradené miesto, a tak sa odohrá veľa udalostí, i na 90. minútach filmového diania, sa nemám ani kedy nudiť. Skoro som v nemom úžase ! ()

anais 

všechny recenze uživatele

Komorní western o skupince lidí putujících americkou krajinou, spojených osobou jednoho zajmutého bandity. Mezi aktéry se postupně mění vztahy, vzájemné ohrožení , přátelství i láska... Film byl fajn, ale ve srovnání třeba s Fullerovým Letícím šípem, ve kterém se (o dost výrazněji kritičtěji) také mihnou traumata z války o nezávislost, je to přeci jen dílo s menšími ambicemi. Ve srovnání s klasičtějšími westerny od Forda nebo Hughse tomu zas chybí dechberoucí epičnost nebo chcete-li patos... Komorní klasika na nedělní odpoledne. Nic víc, nic míň. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Westernové psychologické drama o skupince náhodných poutníků, kteří spolu musí překonat cestu divočinou. Někteří nedobrovolně, jiní s jasným cílem. Při ohrožení Indiány se musí semknout, jakkoliv jsou jejich záměry protichůdné. Každý má ale své plány, a tak se narychlo uzavíraným spojenectvím nedá důvěřovat. Spolubojovník se může vzápětí změnit v nepřítele. Na konec nedojdou všichni a ti, kteří přežili, budou muset opustit své dlouhodobě budované postoje i přání a najít si nové. Výborná sevřená atmosféra a prokreslená postava, kterou hraje James Stewart, dělají z komorního westernu malý skvost. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Duo Mann - Stewart si s westernovým žánrem dokázalo několikrát poradit více než zdařile (Winchester '73 a Muž z Laramie), bohužel v tomto případě mě film nechával od začátku do konce chladným. Ingredience jsou v zásadě podobné - komplikovaný charakter hlavní postavy, která neustále balancuje na hranici tvrdohlavého pomstychtivce a muže se smyslem pro čest nebo výrazná práce s exteriéry. Zde se ale celý příběh táhne jako roztavený sýr, situace se opakují dokolečka a pošetilé jednání některých zúčastněných je i v rámci žánru na pováženou. Akční závěr naštěstí mnohé napravuje a herecké výkony jsou taktéž bez výtky, takže nakonec jsem byl svědkem příjemného westernového průměru.. P.S. Verze, kterou vysílala ČT, vypadala po obrazové stránce vyloženě odpudivě a skoro mě z ní bolela hlava. Takže pozor na ni. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Při chytání uprchlého vraha se náhodou setká zajímavá partička - zkrachovalý rančer, kterému žena prodala majetek, když byl ve válce, starý neúspěšný zlatokop, který nikdy nic nenašel a voják, co byl bez cti propuštěn z armády. Společně vraha dopadnou, ale teď nastávájí problémy. Musí ho dopravit zpátky a on se rozhodně využít své šance a chytře se je neustále pokouší rozeštvat proti sobě. ____ Mann westerny zkrátka uměl a tenhle se mu taky moc povedl. James Stewart válí (vždycky jsem ho znal v rolích hodných hochů a teďka takovýhle noirový pistolník :-)), ostatní herci jsou taky výborní. Lepší čtyři hvězdičky. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ide prakticky o tuctový western ( nechýba ani povinná prestrelka s indiánmi ), charakterovo klišovitý aj napriek tomu, že si občas menia záporáci s klaďasmi svoje pozície. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Tak špageťáckému westernu se vyčítá jistá morální rozvolněnost, ale kdo je ten morální hrdina zde? Vždyť o peníze (odměnu) zde jde v první řadě (což je opravdu realistické). Tento film ani není tak zábavný jak ty talijánské kovbojky, časem trochu nudí. Řekl bych, že zub času se zde zakousl mohutně a destruktivně. Už jen ta hlavní ženská figura s tím krátkým účesem a přiléhavými kalhotami-prostě dobová Playboy girl, nic více, nějaké psychologické hloubky bych zde nehledal. Uznávám však, že v roce 1953 to mohl být hodně neobvyklý snímek (a navíc exteriéry jsou opravdu nádherné), proto dávám 3 *. ()

Reklama

Reklama