Reklama

Reklama

Katastrofy, které změnily Británii

(seriál)
  • Velká Británie James Nesbitt: Disasters That Changed Britain
Velká Británie, 2018, 6x45 min

Hrají:

James Nesbitt (průvodce)

Obsahy(1)

1. Vlakové neštěstí v Paddingtonu: V roce 1994 začala privatize Britských drah a s tím došlo ke katastrově, která otřásla Británií až do morku kostí. Po privatizaci drah zemřelo kvůli vynechaným signálům a nedostatečně vyškolenému personálu 31 lidí a dalších více než 500 bylo zraněno.
2. Grenfell Tower: V padesátých letech se zrodily věžáky. V sedmdesátých letech se z měst na obloze staly slumy. V roce 2017 ignorovaná varování, nejasné předpisy a finanční škrty vedly k nejstrašnějšímu požáru věžáku v britské historii.
3. Piper Alpha: V roce 1970 našla Britská ropná společnost v Severním moři ropu. Na pozadí průmyslové nejistoty byl příslib lukrativních zakázek až příliš nadějný. V roce 1988 ale kvůli špatnému vedení společnosti došlo k úniku plynu, který zapříčinil smrt 167 mužů.
4. Letecká katastrofa v Mnichově: V roce 1948 vyhrál klub Manchester United pohár FA cup - a odpočítávání tragédie začalo. Ignorované varování a třetí pokus o vzlet si o studené únorové noci vyžádaly životy 23 lidí a britský fotbal se navždy změnil.
5. Požár na King's Cross: Zastaralý potrubní systém, nedostatečná protipožární opatření a neexistující zákaz kouření měly tragické následy. V roce 1985 série katastrofální rozhodnutí ohledně bezpečnosti na nádraží King's Cross vedla ke smrti 31 lidí.
6. Tragédie v Zeebrugge: V osmdesátých letech byly výlety přes kanál rychlé a zábavné, ale s nárůstem tlaku konkurence se začalo schylovat k tragédii. Upřednostnění rychlosti před bezpečností proměnilo vzrušující výlet v jedno z nejhorších námořních neštěstí od dob války. (History Channel)

(více)

Galerie (9)

Reklama

Reklama