Reklama

Reklama

Dnes před 50 lety

(pořad)
Publicistický / Historický
Česko, 2018, 7x2 + 1x52 min

Režie:

Roman Petrenko

Účinkují:

Jakub Železný (moderátor)

Obsahy(1)

Originální zpravodajský pořad přiblíží dění zlomového dne, který změnil životy všech Čechoslováků. Jakub Železný vás provede událostmi 21. srpna 1968, jako by se odehrávaly právě dnes. Přenesli jste se v čase, díváte se na večerní zprávy a sledujete, jak naši zemi obsazují vojska pěti „bratrských“ států. Před padesáti lety obsadily Československo armády pěti komunistických zemí Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem. Vpád vojsk zadusil demokratizační proces a znamenal konec nadějí na svobodnější život. Na šokované občany mířily ze dne na den kulomety „bratrských“ armád. Přesto se odhodlali k nebývale silnému odporu, který stál mnohé z nich život. Originální pořad nabízí divákům možnost přenést se v den 50. výročí do dramatických událostí prvního dne sovětské invaze. Je koncipován jako aktuální zpravodajské shrnutí dne, přičemž padesát let staré události, které ovlivnily životy všech Čechů a Slováků i další směřování státu, rekonstruuje soudobými zpravodajskými prostředky. Reportéři budou informovat z míst, kde se odehrávaly klíčové události, reportáže sestavené z archivních záběrů, pamětníci a odborníci pomohou analyzovat pozadí okupace. Divák tak dostává možnost přenést se v čase a vnořit se do dění, jako by jej prožíval přímo ten den. Jaká byla Brežněvova strategie a jakou roli sehráli českoslovenští politici? Jak temný okamžik našich dějin prožívali obyčejní lidé a jakou cenu za své protesty zaplatili? (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

progression 

všechny recenze uživatele

Výborný zpravodajský pořad, který z pozice současných reportérů mapuje dobové záběry oné osudové noci a následujícího "dne rozčarování" před 50 lety. Přiznám se, že zpočátku mi do těch historických záběrů ti novodobí komentátoři moc neseděli, ale když jsem přistoupil na záměr tvůrců, rád jsem si připomněl 50 let staré události. Je opravdu důležité si takovéto klíčové mezníky historie našeho národa neustále připomínat, protože umíme docela rychle zapomínat, navíc mocní v jakékoliv době dokáží historii dost zkreslovat/ohýbat a co se jim momentálně nehodí do krámu, jako by neexistovalo anebo to bylo tak maximálně drobné nedopatření ... Ale daleko více než pro pamětníky je takovýto pořad důležitý pro ty, kteří tyto události nezažili a informace o nich (pokud vůbec nějaké mají) mají jen ze zlomkovitých úryvků či novodobě "přizpůsobovaných" (ukrajinská přátelská pomoc apod.) fakt z naší historie. ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Opět vysoce kvalitně zpracované zpravodajství, v němž tvůrci zmapovali nejvýznamnější okamžiky osudové noci z 20 - 21.8. 1968. Tvůrci opět odvedli precizní práci, neopomněli na žádný detail a zákulisí této pro náš národ smutné události zpracovali vskutku důkladně a poctivě. Byly zde představeny nejdůležitější osobnosti politického i společenského života, které v těchto klíčových okamžicích hrály ústřední roli. Současně se neopomnělo ani na pamětníky srpnových událostí, kteří měli k dané problematice co říci. Hosté ve studiu byli rovněž dobře zvolení, Petr Blažek i Pavel Žáček svými znalostmi i postřehy velmi tento projekt obohatili. Musím tvůrce stejně jako v případě projektu "Dnes před 70 let" opět velmi pochválit, protože odvedli skutečně kus poctivé a kvalitní práce. Dle mého soudu tomu vůbec nic nelze vytknout. Jen jsem spíš očekával, že závěrečnou písní, která tento projekt ukončí bude legendární "Modlitba pro Martu". Je velmi smutné, jakým způsobem proces demokratizace socialismu v naší zemi dopadl, a do jakého balastu se naše země na více než příštích 20 let propadla. O to hroznější je, že komunisté i jejich pohůnci hrají dodnes nezanedbatelnou úlohu nejen na regionální, ale i na vládní úrovni, byť zatím jen "toleranční".A to samozřejmě nepočítáme celou řadu tzv. politických turistů, kterých se po listopadu 1989 urodilo v našich končinách jako hub po dešti napříč celým politickým spektrem. Právě tyto okamžiky by pro nás měly být důrazným varováním, aby se tato smutná historie již víckrát neopakovala. Bohužel lidé se nikdy dostatečně nepoučí ze svých vlastních chyb a zkratů, a proto bohužel není vyloučené, že nás naše garnitury svou hloupostí a nekompetentností mohou opět přivést na nějaké nebezpečné rozcestí. Projekt hodnotím jednoznačně pozitivně a moc se těším na další projekty, které budou mapovat naši historii, konkrétně Mnichov 38 a vznik Československa 1918. ()

buchannon 

všechny recenze uživatele

No ku*va, tak tento pořad o šedesátém osmém mě fakt dostal. I když je mi jen 37, takže tuto dobu nemohu pamatovat, přesto je mi jasné, že musela být obrovskou křivdou a ponížením československé republiky. Ale důležité je, že v Rusku si taky připomínají 50. výročí, i když určitá část okupantů si i po těch letech myslí, že invaze byla v pořádku a že zabránila vpádu imperialismu do ČSSR, myslím, že jsme těmto okupantům ještě "řádně nepoděkovali"... ...vidlema do prdele!!! A na konec pořadu stylově píseň Karla Kryla. ()

nasekatka 

všechny recenze uživatele

Když dnes nějaký zoufalec zavolá na policii, že v obchodním centru nebo na letišti je bomba (a ukáže se, že tam žádná není), jde za obecné ohrožení za mříže. Když šest vrcholných politiků pozvalo do své země v r. 1968 písemně cizí armády, které už první den připravily o život šedesát nevinných lidí, diskutuje se stále akademicky, jestli by měli být odsouzeni nebo ne!? Netušila jsem, že hned první den okupace "bratrskými armádami" Varšavské smlouvy 21.8.1968 zemřelo tolik lidí a na tolika místech Československa. Tento typ pořadu dává jasný přehled v tom, co se během důležitého dne v historii dělo, ale i v tom, jaké bylo pozadí oněch událostí a motivace klíčových aktérů. Nedá mi to, abych se nezeptala, proč nejsou aspoň in memoriam odsouzení ti, co k nám dopisem cizí vojska pozvali? Proč se pořád řeší, jestli byli vlastizrádci nebo ne? Možná, že nesplňují nějaké ustanovení v zákoně, jak je definována vlastizrada. Tak je nesuďte jako vlastizrádce, ale suďte je jako pachatele obecného ohrožení. A kdo jiný tedy může za ty mrtvé než oni - Bilak, Kapek, Indra, Švestka, Kolder? ()

Reklama

Reklama