Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film inspirovaný příběhem slovenského básníka Jozefa Urbana. Silný jako jeho verše, ostrý jako jeho život. Příběh básníka, který žil příliš intenzivně a příliš krátce. Básníka, který byl i člověkem až geniálně nadaným, ale prakticky neschopným reálného života. Příběh vzniku jeho největšího úspěchu, textu písně „Voda, čo ma drží nad vodou“, kterou on už nikdy neslyšel. Příběh o jeho boji s větrnými mlýny, se životem i se sebou samým... Film o největší legendě (česko) slovenské poetické scény - Jozefovi Urbanovi. Úsměvně-dramatický příběh jednoho z největších slovenských básníků, představitele takzvané ztracené generace. Autora libreta k muzikálu „Kráľ Dávid“ a mnoha známých písňových textů, jako například „Vráť trochu lásky medzi nás“ (Money Factor), „Len s ňou“ (Miro Žbirka), ale hlavně „Voda, čo ma drží nad vodou“ (Elán). Básníka, který byl i člověkem, a který byl zároveň i svým vlastním protikladem. Génia, který sice nebyl schopen vyrovnávat se s nástrahami každodennosti, ale už ve své třicítce byl maturitní otázkou. Člověka čirého jako diamant, ale zároveň někdy i takto ostrého. Film zachycuje období od nástupu na poetickou scénu, ale hlavně posledních sedm let jeho bouřlivého života. Jeho lásky, naděje, zklamání, pády a vzestupy a boj se svými vnitřními démony. Vrcholí právě napsáním textu „Voda, čo ma drží nad vodou“, popisuje autentické okolnosti jeho vzniku i obrovské naděje, které do něj autor vkládal. Textu písně, které se on už nedožil a tragicky zahynul při autohavárii. (CS Film)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (32)

Wyrdas 

všechny recenze uživatele

Upřímně. Od Magnuska jsem čekal něco víc. Celé mi to přišlo velmi levné, fádní a k unudění pomalé. Zejména nějaký ten herecký um a režie tu zaspali. Protože do snímku se vůbec nepromítli a opravdu to celé působilo velmi levně a jak jsem už psal, bylo těžké u toho udržet otevřené oči. Marně hledám, za co dát jednu hvězdu... nakonec asi jen ze slušnosti, protože jak víme... po světě se promítají daleko větší sračky. ()

Avathar 

všechny recenze uživatele

Nikdy som nechápal tú auru legendy, ktorá sa okolo Jozefa Urbana vytvorila. Nevravím, že nebol dobrý básnik, jeho zbierky sa mi viac-menej celkom páčili (hoci jeho piesňové texty mi väčšinou lezú na nervy), ale označovať ho pomaly za najväčšieho básnického génia na Slovensku? To fakt nie, na to sú tu iní adepti. Rozhodne si však zaslúžil lepší pomník než tento mizerný a nechcene smiešny film. Herecky najlepšie vychádza asi Robo Roth a vlastne aj ten Roman Pomajbo. To ale nič nemení na tom, že sledovať päťdesiatnika, ako sa snaží hrať dvadsaďročného, je strašné WTF. Scenár naťukne niekoľko dôležitých tém (napr. alkoholizmus, problém s otcom), ktoré sa ale ďalej nijako nerozoberajú, poprípade sa „vyriešia“ nejakým dlhším rozhovorom, plným „životných múdier“ ako zo stránky motivačných citátov. Tvorcom sa vôbec nedarí vytvoriť dojem, že rozprávajú nejaký ucelený príbeh, sú to len náhodné výseky z Urbanovho života. Postavy sa objavujú a miznú bez toho, aby sme vôbec chápali, prečo tam boli (Lukáš Latinák), dobová atmosféra tiež nie je zmáknutá práve najlepšie (tie moderné kaviarne ani náhodou nepôsobili dojmom 90. rokov). Dialógy sú strojené a miestami nechcene smiešne (rovnako ako výkony niektorých hercov), záver patetický a nová verzia piesne Voda, čo ma drží nad vodou výsostne otravná. Celé to pôsobí ako amatérsky film skupiny nadšencov, ktorý sa nejakou zhodou náhod dostal do normálnej distribúcie. Ale sledovať sa to dá akurát ako nezámerná komédia. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo ▐ V prvom rade sa mi tam vôbec nehodí Pomajbo, nesedí mi tam. Ošuntelí Roth začne ako krčmár skončí ako prievozník tam bez debaty, doslova až tragikomické. Príbeh sám o sebe o prepitom notorikovi je smutný ale nijak zvlášť nezasiahne. Magnusek by asi ani nemal točiť, nech si natáča len nejaké domáce videa, lebo o nejakej kvalite od neho sa nám môže len zdať. /videl v kine: 40%/ ()

sator 

všechny recenze uživatele

Jozef Urban je dobrý básník a nadprůměrný textař v rámci popmusic. Proti obsazení filmu nemám námitek, kromě tragického Magnuska. Urbanův kamarád a autor knihy i scénáře Kalamár obstál podle mě svým nenápadným výkonem i v roli sebe sama. Krásná je role malíře Daniše, ztvárněna Kanyzou. Tragicky je konec filmu od scény v hospodě s Tonem... Přesto film nezatracuji. Řekl bych že film vznikl pro ty co mají rádi Tvorbu Urbana  a jeho blízké... Rozsah je od 1* -  4*.... Básníka Mobeho si zahrál český básník Alois Marhoul. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Predlohu nepoznám, takže som nevedel, aký mindfuck ma na konci čaká, v tomto smere nedoporučujem si prečítať, ako sa tá predloha nazýva. Povedal by som, že scenár je lepší než spracovanie, ktoré proste stále pôsobí televízne, nech sa naši tvorcovia snažia sebeviac. Pri takto úzko zameranom projekte sa ale ani niet čo diviť, že sa viac peňazí nenašlo. Hereckým výkonom dominujú najmä Roman Pomajbo a Robo Roth, zaujme aj Ján Kanyza, inak to ale občas dosť škrípe a dialógy nepôsobia vždy prirodzene. Film pôsobí v záverečnej montáži zbytočne pateticky, Voda, čo ma drží nad vodou mohla kľudne doprevádzať záverečné titulky. Je trochu škoda, že sa scenár síce zaoberá alkoholizmom protagonistu, ale jeho manželstva sa táto neresť akoby vôbec nedotýkala, čím sa celý film trochu odďaluje od autenticity. Každopádne ide o veľmi chvályhodný projekt. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (4)

  • Předlohou pro film je kniha Ondreja Kalamára „Pivo u Chárona“. (tsatsiki)
  • Básníka Mobeho si zahrál český básník, spisovatel a podnikatel Alois Marhoul. (sator)
  • Tomáš Magnusek v rozhovoru uvedl, že na film měli při natáčení jen 3,5 miliónů korun českých. Producenti na Slovensku mu říkali, že do tohoto filmu je potřeba vložit alespoň 600 tisíc eur. (tsatsiki)

Reklama

Reklama