Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spiknutí s cílem zabít prezidenta A. Lincolna, když projížděl Baltimore na cestě do Washingtonu na svoji inauguraci roku 1861. Tento incident, nazývaný "Baltimorské spiknutí", je historickým faktem. V příběhu však vystupují některé postavy, jež jsou směsicí faktů a fikce. (mac000)

Recenze (9)

zigíš 

všechny recenze uživatele

Ten historický kontext, je rozhodně příjemnou přidanou hodnotou v jinak předvídatelné story. Ano, Mann se snaží diváka mást spoustou postav nejasných motivací, ale moc mu to nejde. Na druhou stranu všechno vyvažuje atraktivní prostředí stísněných prostor vlakových kupé. A to se zas každý den nevidí. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Najprv historický fakt: v roku 1981 cestoval vlakom novozvolený americký prezident Abraham Lincoln do Washingtonu na svoju inauguráciu a v meste Baltimore, kde mal mať prejav, mal byť na neho spáchaný atentát. Snímok režiséra Anthonyho Manna začína podozrením detektíva Johna Kennedyho ( Dick Powell ) na spáchanie atentáru, ale jeho nadriadení mu na akciu nedajú súhlas. Kennedy pokladá funkciu detektíva a na vlastnú päsť nastupuje do vlaku s úmyslom vypátrať atentátnika. Lenže musí čeliť problémom s mŕtvym kolegom, dokazovaniu vlastnej identity a hlavne netuší, kto je na jeho strane a kto nepriateľom. Režisér Mann je známy predovšetkým slávnymi westernami a tu sa pokúsil natočiť noirovský thriller s "hitchcockovskou" príchuťou. Treba podotknúť, že sa mu to podarilo bez výhrad, jeho film má rýchly spád, tempo je aj vďaka minutáži násobené a hoci sa celý príbeh s malými výnimkami odohráva len vo vlaku, je to parádna a napínavá jazda. Aj napriek tomu, že nám história hovorí, že k žiadnemu atentátu napokon nepríde ( ako vieme, Lincoln bol zabitý v divadle v roku 1865 v čase druhého prezidentského obdobia ), dokázal režisér vtisnúť do svojho filmu nevídanú divácku atraktivitu rôznymi súbojmi pod kolesami rozbiehajúceho sa vlaku, či medzi vozňami. Je len na škodu, že takýto atraktívny film je zatiaľ v našich končinách málo známy... Prvý komentár. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Historický noir dle skutečné události zmaření atentátu na Abe Lincolna po cestě na inauguraci v DC (tzv. Baltimore Plot). Bleskový popis mě spolehlivě zlákal a je to dramatická železniční cesta s detektivní zápletkou, obsahuje plno komentářů dění rozděleného národa těsně před válkou, přijde na pár zvratů a je to sice lacinější, zato odsýpající a celkově příjemná raritka. V závěru zahláškuje sám pan prezident. Mrzelo mě pouze obsazení hlavní role, Powell slabší volba. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Solidně natočený "akční" detektivní film o konspiracI kolem plánovaného atentátu na Abrahama Licolna v Baltimoru. Svižné tempo, jen škoda, že film trochu kazí některé za vlasy přitažené scény (např. když jeden z konspirátorů vystřelí na hlavu detektiva Kennedyho (D.Powell) zakrytou rozevřenými novinami, slepá patrona vypálí v papíru velkou díru ale nezanechá téměř žádnou stopu na tváři neohroženého policisty...) ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Jeden vlak a jedna noc, která mohla změnit historii Spojených států. To je zajímavý nápad, který tvůrci bravurně rozvedli do překvapivě velmi atraktivního, zajímavého a téměř dechberoucího příběhu, u kterého nelze dopředu předvídat, jak se to celé bude vyvíjet. Já jen s maximálním zaujetím sledoval plátno a fascinovaně sledoval tu zajímavou hru, kterou tvůrci rozehráli. Rovněž oceňuji i krásně vtipně odlehčenou postavu strojvedoucího, který umožnil divákům v tom napětí vždy na okamžik polevit a trochu se zasmát. Celkově mě to velmi bavilo, a jsem rád, že jsem si mohl rozšířit své obzory o tento historický noir film. Nemám nad čím váhat, je to za maximální počet. /Noir Film Festival, 19.8.2017/ ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama